Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου

Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου Facebook Twitter
Κάθε μέρα άλλα φαγητά, όλο το ρεπερτόριο της μαμαδίστικης κουζίνας, κοτόσουπα, μπιφτέκι, σουτζουκάκια, φακές και φασολάδα, κοκκινιστό και κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, μια αληθινή σπιτίσια κουζίνα που στρώνει τα τραπέζια της μόνο το μεσημέρι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Άλλοι τη λένε Χαριλάου, άλλοι Τρικούπη. Όπως και να την πεις, το σημείο που ενώνει τις δύο μεγάλες λεωφόρους είναι κάτι σαν εκκρεμότητα. Ούτε Εξάρχεια ούτε κάτι άλλο, μια ευθεία που ενώνει την Ακαδημίας με την Πανεπιστημίου και μια ιστορία από μόνη της.

Στην απόλυτη φωλιά των παλιών δικηγόρων της πόλης, τα άκομψα κτίρια της δεκαετίας του '70 και οι κομψές πολυκατοικίες των περασμένων καιρών στεγάζουν δικηγορικά γραφεία και παλιούς συμβολαιογράφους σε μια γειτονιά που δικηγοροκρατείται και ζει στον δικό της ρυθμό των επαγγελματικών χώρων, ένα βήμα από το ονειρικό κουφάρι του τέως Ωδείου Αθηνών, ιστορικό γκρέμι του 1830, που ακόμα αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία.

Αυτό το μια σταλιά μαγαζάκι είναι ολόκληρο η γεωγραφία της γειτονιάς, εκεί όπου τα φοιτητικά Εξάρχεια συνορεύουν με την αστική Ακαδημίας της διανόησης. Και μόνο η ατμόσφαιρα, δική του, αυθεντική, προσωπική, που δεν μοιάζει ούτε με κλασικό ρεμπετάδικο, ούτε με πίστα, ούτε με οτιδήποτε σε λαϊβάδικο, μόνο με κάτι από κείνο το κατανυκτικό που είχαν τον περασμένο αιώνα οι μπουάτ και ο «Τιπούκειτος» των Εξαρχείων με την Αρλέτα, φτάνει να σε χορτάσει.


Εδώ δεν νιώθεις την κλασική γειτονιά με τον μπακάλη, το σούπερ-μάρκετ και τη λαϊκή της. Στις παλιές στοές με τα γυαλιστερά μωσαϊκά κρύβονται καφενέδες που ψήνουν τοστ αλλά και μακαρονάδες, καφέ εσπρέσο αξιώσεων −οι δικηγόροι είναι οι πρώτοι που καθιέρωσαν το είδος στην πόλη−, τα γκαρσόνια με τον στρογγυλό δίσκο ανεβοκατεβαίνουν ασανσέρ, τσιπουράδικα, ψαροταβερνάκια με φρεσκότατες ψαριές, κρυμμένα μυστικά και απόκρυφα μαγέρικα, μια μυστική ζωή που σιωπά μόλις κλείσουν τα γραφεία, μόλις κατεβάσουν ρολά τα παπουτσάδικα και κορεστεί η επαγγελματική όρεξη του μεσημεριανού. Ωστόσο, δεν είναι και τελείως έτσι το θέμα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Η στοά των Δειπνοσοφιστών

Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου Facebook Twitter
Καλωσήλθες στην Αθήνα του '60, στην αισθητική της, στο στρώσιμο των τραπεζιών της, στην απλότητα, στη λιτότητα, στη νοικοκυροσύνη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Πάω στοίχημα ότι έχεις περάσει δεκάδες φορές από μπροστά της και δεν την έχεις ανακαλύψει. Μια ταμπέλα «Στοά» μπροστά από μια ίδια-με-τις άλλες πολυκατοικία του '60 σου δείχνει κάπου αφηρημένα αριστερά.

Ψάχνεις από δω, ψάχνεις από κει, πουθενά στοά! Έκανα το πείραμα πολλές φορές, μέχρι που κάποτε μπήκα στην πολυκατοικία. Θυρωρείο, ασανσέρ, τίποτα!


Κι όπως κάνεις να βγεις, στο βάθος-κήπος, μια πόρτα. Ένα ισόγειο διαμέρισμα, σαν να μπαίνεις στο σπίτι της κυρίας Ευανθίας του ισογείου να της πεις ένα «μπονζούρ». Ένα δωμάτιο αστραφτερό, με βεραμάν τοίχους, 5-6 τραπεζάκια, ένας μεγάλος καθρέφτης, ασπρόμαυρες φωτογραφίες των εθνικών μας σταρ, μια προθήκη με τα φαγητά στο βάθος.

Καλωσήλθες στην Αθήνα του '60, στην αισθητική της, στο στρώσιμο των τραπεζιών της, στην απλότητα, στη λιτότητα, στη νοικοκυροσύνη, κυρίως, όμως, σ' εκείνη τη χαρακτηριστική μυρωδιά που ξέρουν να αναγνωρίζουν όσοι τη ρούφηξαν παιδιά τα χρόνια της δικτατορίας.

Ακόμη και τα χόρτα, τα κολοκυθάκια και το καρότο σε ροδέλες έχουν εκείνο το ίδιο χρώμα που θα δεις στις παλιές εκδόσεις του Τσελεμεντέ και της Χρύσας Παραδείση.

Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου Facebook Twitter
Στο ρεπερτόριο της μαμαδίστικης κουζίνας ανήκει βέβαια και η υπέροχη φασολάδα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Κάθε μέρα άλλα φαγητά, όλο το ρεπερτόριο της μαμαδίστικης κουζίνας, κοτόσουπα, μπιφτέκι, σουτζουκάκια, φακές και φασολάδα, κοκκινιστό και κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, μια αληθινή σπιτίσια κουζίνα που στρώνει τα τραπέζια της μόνο το μεσημέρι.

Σαν να πήρες μαζί σου στο γραφείο το ταπεράκι της μαμάς, με μπόνους ένα ζεστό ωραίο ψωμάκι κι έναν σιμιγδαλένιο χαλβά στο τέλος.

  

Μόνο που με ένα ταπεράκι δεν θα 'χεις τη χαρά να μπεις στη χρονοκάψουλα, να δεις τους κομψούς γηραιούς κυρίους στο βάθος, που γύρω από έναν γαύρο αναλύουν ενδελεχώς τη Μάχη του Μαραθώνα, τη στρατηγική και τον συγκεκριμένο αριθμό των πεσόντων. Το παλιό σικ, μέχρι τελικής πτώσεως, μιας Ελλάδας υπό εξαφάνιση.


Χ. Τρικούπη 5, 210 3303890

 

Πιάνο ουζερί «Ο Παππούς»

Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου Facebook Twitter
Μέσα σε μισή ώρα, σαν ραντεβού των πιστών μιας κεφάτης αίρεσης, δεν πέφτει καρφίτσα. Μεσήλικoι δικηγόροι, αστές διανοούμενες και φοιτήτριες συνωστίζονται περιμένοντας τον Στράτο Στρατηγόπουλο και τον γιο του τον Χρήστο να πιάσουν τα όργανα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Και κει που όλα τα μαγαζιά γκρινιάζουν για την κρίση, εκεί που και τα μεγάλα ονόματα πιάνουν μικρόφωνο μόνο τα Σαββατοκύριακα, υπάρχει μια πίστα δύο επί ένα που το γλεντάει μέχρι πρωίας επτά ημέρες την εβδομάδα.

Δευτέρα, 9 το βράδυ, πηγαίνω για μια ρακή. Το μαγαζί άδειο, αλλά ζεστό, σαν φωτάκι θαλπωρής στη σκοτεινή, χειμωνιάτικη πόλη. Ένα μπαράκι, λιγοστά τραπέζια, τα όργανα στημένα στο βάθος.


Μέσα σε μισή ώρα, σαν ραντεβού των πιστών μιας κεφάτης αίρεσης, δεν πέφτει καρφίτσα. Μεσήλικoι δικηγόροι, αστές διανοούμενες και φοιτήτριες συνωστίζονται περιμένοντας τον Στράτο Στρατηγόπουλο και τον γιο του τον Χρήστο να πιάσουν τα όργανα.

Ιδιοκτήτες και παλιοί μουσικοί κρατούν με διάφορους καλεσμένους το πρόγραμμα καθημερινά ολοζώντανο, με πολλή ψυχή και άνευ μικροφώνου. Το οποίο πρόγραμμα, ακόμα κι όταν παίζει ρεμπέτικα, δεν το λες ρεμπέτικο. Το λες ελληνικό συναισθηματικό, τόσο που μπορεί να αγγίξει και την καρδιά ενός εικοσάρη ορκισμένου νεο-πανκ − ναι, συνάντησα και από τούτο το σινάφι εδώ.

Αυτό το μια σταλιά μαγαζάκι είναι ολόκληρο η γεωγραφία της γειτονιάς, εκεί όπου τα φοιτητικά Εξάρχεια συνορεύουν με την αστική Ακαδημίας της διανόησης.

Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου Facebook Twitter
Έχουμε όμως και μεζέ. Μεζέ όπως τον εννοούσαν παλιά στον καφενέ: στο πιατάκι, λιγοστό και τσιμπητό. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Και μόνο η ατμόσφαιρα, δική του, αυθεντική, προσωπική, που δεν μοιάζει ούτε με κλασικό ρεμπετάδικο, ούτε με πίστα, ούτε με οτιδήποτε σε λαϊβάδικο, μόνο με κάτι από κείνο το κατανυκτικό που είχαν τον περασμένο αιώνα οι μπουάτ και ο «Τιπούκειτος» των Εξαρχείων με την Αρλέτα, φτάνει να σε χορτάσει.

Έχουμε όμως και μεζέ. Μεζέ όπως τον εννοούσαν παλιά στον καφενέ: στο πιατάκι, λιγοστό και τσιμπητό. Μεζέ, όπως δεν τον εννοούσαν στον παλιό καφενέ: στο μικρό του μενού ο Παππούς κάνει το άλμα μιας μοντερνιάς που δεν σκέφτηκε να κάνει ακόμα κανένα ψαγμένο γαστρονομικό μαγαζί: γραβιέρα με παξιμαδάκι, ντάκος, χαλούμι με δυόσμο, φάβα και ένα μπερδευτικό απάκι με αυγό που εσύ μπορεί να το φανταστείς σαγανάκι ζεστό, όμως είναι σφιχτό αυγουλάκι με απάκι.

Μια παράγραφος οι μεζέδες, ολόκληρη σελίδα στο μενού οι προμηθευτές: να ξέρεις τι τρως, να ξέρεις πως τα τυριά έρχονται από τους εξαιρετικούς «Σύντεκνους» στα Εξάρχεια, το κρασί από το υπέροχο, ψαγμένο «Οινότυπο» της Χ. Τρικούπη, τα λαχανικά από τον ονομαστό Τσουπάκη, τα μπακαλικά από το ΑΒ και ο καφές από τον Βεκράκο. Λίγα και καλά, ποιοτικά και με άποψη.

Καθαρή γεύση και καθαρό γλέντι, από κείνα που νιώθεις ότι δεν τα υποκινεί το κέρδος αλλά η καρδιά των ανθρώπων. Σαββατοκύριακο, χωρίς κράτηση, ούτε να το διανοηθείς!


Φειδίου 2, 210 3300060

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ