Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους

Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους Facebook Twitter
0


Η αύρα περασμένων εποχών της γειτονιάς, με τις εργατικές κατοικίες του '40 που σκαρφαλώνουν στις παρυφές των Πετραλώνων, δίπλα στον λόφο Κοίλης, είναι το ιδανικό ντεκόρ για το καινούργιο φαγοποτείον «Παξιμαδοκλέφτρα». Νέοι άνθρωποι είναι οι ιδιοκτήτες του, οι Βαγγέλης Σταύρακας και Γιώργος Κατσαρής, που αποφάσισαν να αναζητήσουν τον επαγγελματικό δρόμο τους μέσα από την εστίαση και όχι από τις σπουδές που ακολούθησαν. «Στην εστίαση, αν φερθείς σωστά, θα πας καλά. Είναι μια δραστηριότητα που είναι ακόμα ζωντανή» υποστηρίζει ο Βαγγέλης, ο οποίος με καλή διάθεση φροντίζει τους θαμώνες μαζί με τον Γιώργο, που τον διακρίνει αστείρευτο χιούμορ. Και στην κουζίνα, νέοι μάγειροι, με κέφι και όρεξη, η Ιωάννα Καφτάνη και ο Αντώνης Ρούσος, μαγειρεύουν φροντισμένους μεζέδες. Τα λευκά, άνετα τραπέζια απλώνονται κάτω από δέντρα, στα «πόδια» του καταπράσινου λόφου, και συντηρούν ιδανικά την αίσθηση διακοπών. Δροσιά, χαλάρωση, χρωματιστά λαμπιόνια, γλάστρες με ευωδιαστούς βασιλικούς και καλή διάθεση.

Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους Facebook Twitter

Αν και η ονομασία του μαγαζιού σε προετοιμάζει για μεζέδες ταβέρνας, χαζεύοντας το μενού διαπιστώνεις ότι υπάρχουν πιάτα με ελληνική καταγωγή αλλά και διεθνή. Δροσερή και με ολοζώντανες τις πρασινάδες ήρθε η σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, μανιτάρια, σταφίδες, καρύδια, κατσικίσιο τυρί chèvre και λευκό μπαλσάμικο (€8). Καλοδεχούμενο ξεκίνημα για ένα καλοκαιρινό δείπνο. Η μελιτζάνα με τη φρέσκια μοτσαρέλα, την ντομάτα και τον βασιλικό (€5) έδεναν σε ένα γευστικό, μοσχοβολιστό σύνολο που έκανε την κάθε μπουκιά απολαυστική. Καλοφτιαγμένα ήταν και τα πιτάκια με διάφορα τυριά, ραντισμένα με μαυροσούσαμο και μια ιδέα μέλι (€4) – τραγανά και ωραία τηγανισμένα. Η μελιτζανοσάλατα (€4,50) είναι χειροποίητη, βγάζει ωραίο κάπνισμα και ευτυχώς δεν ήταν πατημένη στο σκόρδο, αφήνοντας τη γοητεία της μελιτζάνας να μιλήσει στον ουρανίσκο. Πολύ καλό ήρθε το κοτόπουλο, σε γενναίες μπουκιές, περασμένο σε καλαμάκι (€7) που μαρινάρεται, και ψημένο τόσο ιδανικά, που κρατά τους χυμούς του. Συνοδεύεται από σπιτικές τηγανητές πατάτες που τις τσιμπολογάς με λαχτάρα. Και έτσι, για αλλαγή, δοκιμάσαμε ένα νοσταλγικό πιάτο, μπιφτέκι με σος ροκφόρ και μανιτάρια (€8). Χορταστική μερίδα και γευστική. Ο κατάλογος δεν σε κουράζει, προσφέρει όμως και δύο ζυμαρικά για τους λάτρεις του είδους. Κρασί στην καράφα, χύμα λευκό ή ερυθρό από τη Νεμέα, μπίρες και τσίπουρο είναι τα ποτά που θα συνοδεύσουν το φαγητό. Στην Παξιμαδοκλέφτρα θα περάσεις όμορφα με την παρέα σου και θα φας νόστιμα, με τιμές πολύ προσιτές.

☛ Παξιμαδοκλέφτρα, Καλλιρρόης 166, Αθήνα, 210 3463668

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ