ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους

Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους Facebook Twitter
0


Η αύρα περασμένων εποχών της γειτονιάς, με τις εργατικές κατοικίες του '40 που σκαρφαλώνουν στις παρυφές των Πετραλώνων, δίπλα στον λόφο Κοίλης, είναι το ιδανικό ντεκόρ για το καινούργιο φαγοποτείον «Παξιμαδοκλέφτρα». Νέοι άνθρωποι είναι οι ιδιοκτήτες του, οι Βαγγέλης Σταύρακας και Γιώργος Κατσαρής, που αποφάσισαν να αναζητήσουν τον επαγγελματικό δρόμο τους μέσα από την εστίαση και όχι από τις σπουδές που ακολούθησαν. «Στην εστίαση, αν φερθείς σωστά, θα πας καλά. Είναι μια δραστηριότητα που είναι ακόμα ζωντανή» υποστηρίζει ο Βαγγέλης, ο οποίος με καλή διάθεση φροντίζει τους θαμώνες μαζί με τον Γιώργο, που τον διακρίνει αστείρευτο χιούμορ. Και στην κουζίνα, νέοι μάγειροι, με κέφι και όρεξη, η Ιωάννα Καφτάνη και ο Αντώνης Ρούσος, μαγειρεύουν φροντισμένους μεζέδες. Τα λευκά, άνετα τραπέζια απλώνονται κάτω από δέντρα, στα «πόδια» του καταπράσινου λόφου, και συντηρούν ιδανικά την αίσθηση διακοπών. Δροσιά, χαλάρωση, χρωματιστά λαμπιόνια, γλάστρες με ευωδιαστούς βασιλικούς και καλή διάθεση.

Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους Facebook Twitter

Αν και η ονομασία του μαγαζιού σε προετοιμάζει για μεζέδες ταβέρνας, χαζεύοντας το μενού διαπιστώνεις ότι υπάρχουν πιάτα με ελληνική καταγωγή αλλά και διεθνή. Δροσερή και με ολοζώντανες τις πρασινάδες ήρθε η σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, μανιτάρια, σταφίδες, καρύδια, κατσικίσιο τυρί chèvre και λευκό μπαλσάμικο (€8). Καλοδεχούμενο ξεκίνημα για ένα καλοκαιρινό δείπνο. Η μελιτζάνα με τη φρέσκια μοτσαρέλα, την ντομάτα και τον βασιλικό (€5) έδεναν σε ένα γευστικό, μοσχοβολιστό σύνολο που έκανε την κάθε μπουκιά απολαυστική. Καλοφτιαγμένα ήταν και τα πιτάκια με διάφορα τυριά, ραντισμένα με μαυροσούσαμο και μια ιδέα μέλι (€4) – τραγανά και ωραία τηγανισμένα. Η μελιτζανοσάλατα (€4,50) είναι χειροποίητη, βγάζει ωραίο κάπνισμα και ευτυχώς δεν ήταν πατημένη στο σκόρδο, αφήνοντας τη γοητεία της μελιτζάνας να μιλήσει στον ουρανίσκο. Πολύ καλό ήρθε το κοτόπουλο, σε γενναίες μπουκιές, περασμένο σε καλαμάκι (€7) που μαρινάρεται, και ψημένο τόσο ιδανικά, που κρατά τους χυμούς του. Συνοδεύεται από σπιτικές τηγανητές πατάτες που τις τσιμπολογάς με λαχτάρα. Και έτσι, για αλλαγή, δοκιμάσαμε ένα νοσταλγικό πιάτο, μπιφτέκι με σος ροκφόρ και μανιτάρια (€8). Χορταστική μερίδα και γευστική. Ο κατάλογος δεν σε κουράζει, προσφέρει όμως και δύο ζυμαρικά για τους λάτρεις του είδους. Κρασί στην καράφα, χύμα λευκό ή ερυθρό από τη Νεμέα, μπίρες και τσίπουρο είναι τα ποτά που θα συνοδεύσουν το φαγητό. Στην Παξιμαδοκλέφτρα θα περάσεις όμορφα με την παρέα σου και θα φας νόστιμα, με τιμές πολύ προσιτές.

☛ Παξιμαδοκλέφτρα, Καλλιρρόης 166, Αθήνα, 210 3463668

0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT