Η «Νοικοκυρά» ετοιμάζει και διανέμει οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Μπορεί ο όρος «μαμαδίσιο» να έχει πολυφορεθεί, αλλά πρώτη φορά αισθάνομαι ότι ανταποκρίνεται με ακρίβεια στην πραγματικότητα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Όποιος μαγειρεύει καθημερινά, βασανίζεται συχνά από τον προβληματισμό «τι να μαγειρέψω αύριο και πότε θα προλάβω». Πέρασαν αρκετά χρόνια που είμαι μακριά από το πατρικό μου, αλλά στο τέλος δικαίωσα τη μάνα που συνεχώς γκρίνιαζε γι’ αυτόν τον λόγο.

Ναι, το καθημερινό μαγείρεμα, σε συνδυασμό με την πολύωρη δουλειά, είναι εξαντλητικό σπορ. Ακόμη και αυτοί που έχουν στην κατοχή τους μεγάλο πορτφόλιο συνταγών και είναι δεινοί μάγειρες, κάποια στιγμή είναι βέβαιο ότι θα απαυδήσουν και θα ευχηθούν να βρισκόταν κάποιος ήρωας που θα αναλάμβανε αγόγγυστα τα ψώνια, το μαγείρεμα και το κανάκεμά τους.

Αυτή την ευχή και τον βαθύ αναστεναγμό φάνηκε ότι άκουσε ο Άγγελος Αγγελόπουλος, γνωστός από το μεζεδοπωλείο «Το Ζεμπερέκι», γι’ αυτό και δημιούργησε την υπηρεσία διανομής μαγειρευτού φαγητού με το όνομα «Νοικοκυρά», που πετάει σανίδα σωτηρίας σε όλους εμάς τους ανεπρόκοπους αλλά και σκληρά εργαζόμενους αυτής της πόλης.

Τι διαφορετικό κάνει η Νοικοκυρά από ένα κλασικό μαγειρειό που διανέμει φαγητό; Αρχικά, δεν προσφέρει μερίδες αλλά οικογενειακά γεύματα σε μεγάλο ταψί που καλύπτει τις ανάγκες ακόμη και έξι ατόμων αλλά και σε μικρότερο, που προτείνεται για τρία άτομα. Υπάρχει, μάλιστα, η δυνατότητα να παραλάβεις το φαγητό σου είτε ψημένο είτε να το ψήσεις εσύ σπίτι, τη στιγμή που θα θελήσεις, για να το απολαύσεις ζεστό-ζεστό. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή γιατί, όπως ανακαλύψαμε, η Νοικοκυρά κρύβει ακόμα περισσότερα μυστικά και μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Το φαγητό της Νοικοκυράς είναι αγνό, νόστιμο, αυθεντικό και οικείο. Θα μπορούσε να είναι το φαγητό της μαμάς σου, ή της γιαγιάς στο χωριό, ή της θείας που πέρασες να τη χαιρετήσεις και σου έβγαλε κάτι να σε φιλέψει.

Το πρώτο που θέλησα να μάθω, όταν επισκέφτηκα το μαγαζί, ήταν πώς έγινε η σύλληψη αυτής της ιδέας και ο Άγγελος μού μίλησε σχετικά. «Η Νοικοκυρά προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι δραστηριότητές μας στο Ζεμπερέκι είχαν προσωρινά σταματήσει. Στο μεζεδοπωλείο είχαμε ανέκαθεν καλό, σπιτικό φαγητό, αλλά ποτέ υπηρεσία διανομής. Είναι ένα μαγαζί που λειτουργεί περισσότερο βράδυ, έχει δυνατή μουσική και έχει δημιουργηθεί τόσο για να προσφέρει καλό φαγητό όσο και για να διασκεδάζει τον κόσμο.

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Η Γεωργία είναι εβδομήντα έξι χρονών, μέχρι να της μιλήσεις και να δεις τη σπίθα στα μάτια της. Μετά, γίνεται είκοσι, ή τριάντα, ή μια ηλικία που δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προσεγγίσεις. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ήθελα, λοιπόν, να βρω έναν τρόπο να καλύψω το εργασιακό κενό και να ξανάχουμε έσοδα. Παρακολουθώντας και προσμετρώντας τις ανάγκες του κόσμου, σκέφτηκα το concept της Νοικοκυράς που θα μπορούσα να το δουλέψω τις πρωινές ώρες στην κουζίνα του μεζεδοπωλείου. Η αλήθεια είναι πως έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, που σύντομα θα μεταφερθεί σε δικό της κατάστημα, για να μπορεί να είναι ακόμα πιο αποδοτική και να έχουμε μεγαλύτερο δίκτυο διανομής». 

Όλα αυτά ωραία και θεμιτά και θα μπορούσα να κλείσω το θέμα σιγά-σιγά με τις προτεινόμενες γεύσεις, αν δεν ζητούσα να μάθω ποιος βρίσκεται στην κουζίνα, δημιουργώντας αυτά τα τόσο λαχταριστά ταψάκια, που αν δεν ήξερα, θα ορκιζόμουν ότι τα έχει φτιάξει μια μαμά. Κάπως έτσι ήρθε να κάτσει στο τραπέζι μου η Γεωργία Αγγελοπούλου, μητέρα του Άγγελου, ακούραστη μαγείρισσα και συγκλονιστική προσωπικότητα.

Η Γεωργία είναι εβδομήντα έξι χρονών, μέχρι να της μιλήσεις και να δεις τη σπίθα στα μάτια της. Μετά, γίνεται είκοσι, ή τριάντα, ή μια ηλικία που δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προσεγγίσεις. Βρέθηκε μικρή στη Νότια Αφρική, παντρεύτηκε, έκανε τα δυο παιδιά της εκεί, ήλθαν στην Αθήνα οικογενειακώς, ξανάφυγαν για να κλείσουν τις υποθέσεις με την άλλη ήπειρο και μετά πήγαν με όλη την οικογένεια στο χωριό Αετός της Μεσσηνίας, στρώνοντας μια άλλη, αγροτική ζωή για οκτώ χρόνια ανεμελιάς στην επαρχία.

Τελευταίος τους σταθμός το Μοσχάτο, όπου και είχαν αγοράσει ένα από τα πιο παλιά σπίτια της περιοχής, ένα εμβληματικό οίκημα του 1928, στο οποίο βρίσκεται σήμερα το μαγαζί και από πάνω το σπίτι της.

Η Γεωργία ανακατεύτηκε σε πολλές δουλειές με τον άντρα της, από τυροπιτάδικο και μανάβικο στην Κουμουνδούρου μέχρι ψιλικατζίδικο. Κάποια στιγμή, πριν από είκοσι επτά χρόνια, όταν της πρότεινε ο Άγγελος να αναλάβει την κουζίνα στο Ζεμπερέκι, είπε να δοκιμάσει και εκεί τις δυνάμεις της. Στο ίδιο πόστο βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

«Δεν έχω πάει σε κάποια σχολή μαγειρικής, δεν έχω πτυχία, αλλά κάνω αυτό που ήξερα να κάνω πάντα για την οικογένειά μου και για όλους εκείνους που περνούσαν από το σπίτι μου. Κέντρο διερχομένων ήμασταν μια ζωή. Επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και το χωριό, φίλοι και συγγενείς, όλοι περνούσαν από το σπίτι μας και για όλους μαγείρευα. Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύω μέχρι σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει». Κοντά στη Γεωργία, παραπάνω από δύο δεκαετίες, βρίσκεται η κ. Μαρία Μπίσκα. Οι δυο μαζί κάνουν το σούπερ δίδυμο. 

Τις ακολουθώ στην κουζίνα για να δω από κοντά τη δουλειά τους και την προετοιμασία των φαγητών. Τις βλέπω να μαγειρεύουν με σίγουρες, γρήγορες κινήσεις. Το μοσχαράκι στην κατσαρόλα παίρνει τη βράση του και στη συνέχεια στρώνεται στο ταψί, στολίζεται με κριθαράκι και μπαίνει στον φούρνο. Σε ένα άλλο ταψάκι η Μαρία βάζει το χοντρό μακαρόνι, η Γεωργία ρίχνει τον κιμά και την παχιά, πλούσια μπεσαμέλ και ένα παστίτσιο είναι έτοιμο να φύγει για να βρει τον πεινασμένο παραλήπτη του.

Πιο δίπλα βλέπω μερικούς μπαμπάτσικους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και ακόμη πιο δίπλα ένα ταψάκι γεμάτο ρύζι και λαχταριστά σουτζουκάκια. Υπάρχουν ακόμη λαδερά, ψάρια ψητά, καλαμαράκια τηγανητά, κεφτεδάκια με πατάτες, χοιρινό με σέλινο, μουσακάς και ένα σωρό άλλα φαγητά.

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Γιουβέτσι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Σουτζουκάκια με ρύζι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Και εκεί που αρχίζω να σκέφτομαι πόσο μεγάλη δύναμη υπάρχει στα χεράκια αυτών των γυναικών για να μπορούν να ετοιμάζουν καθημερινά ένα τόσο μεγάλο μενού, με τη βοήθεια μόνο του χαμογελαστού Σουλτάν, η Γεωργία μου αποκαλύπτει, πως οι επιλογές δεν τελειώνουν με αυτές του καταλόγου.

«Ό,τι και αν μου ζητήσει κανείς, θα το φτιάξω. Αρκεί να μου το πει εγκαίρως, από το προηγούμενο βράδυ ή νωρίς το πρωί. Ό,τι και είναι αυτό. Από χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι μέχρι στιφάδο και ό,τι άλλο επιθυμήσει. Με το που θα πάρουμε την ιδιαίτερη παραγγελία, ο Άγγελος θα τρέξει να ψωνίσει αυτά που χρειάζονται και θα το ετοιμάσουμε».

Δηλαδή η Γεωργία έχει αναλάβει το ρόλο της μαμάς όλων μας, είναι ανοιχτή στις παραγγελιές, δεν χαλάει χατίρια και μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τη λιγούρα μιας στιγμής. Τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;

Η μαγειρική είναι τεχνική και ψυχή. Φαίνεται να τα έχει και τα δύο σε τόσο μεγάλες δόσεις, όσο μεγάλες είναι και οι μερίδες της. Δεν πέφτω έξω. Μπορεί ο όρος «μαμαδίσιο» να έχει πολυφορεθεί, αλλά πρώτη φορά αισθάνομαι ότι ανταποκρίνεται με ακρίβεια στην πραγματικότητα. Το φαγητό της Νοικοκυράς είναι αγνό, νόστιμο, αυθεντικό και οικείο. Θα μπορούσε να είναι το φαγητό της μαμάς σου, ή της γιαγιάς στο χωριό, ή της θείας που πέρασες να τη χαιρετήσεις και σου έβγαλε κάτι να σε φιλέψει.

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
«Ό,τι κι αν μου ζητήσει κανείς, θα το φτιάξω. Αρκεί να μου το πει εγκαίρως, από το προηγούμενο βράδυ ή νωρίς το πρωί. Ό,τι και είναι αυτό». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

«Το λάδι είναι από τα δικά μας κτήματα στη Μεσσηνία, η μαναβική μας από την Κυπαρισσία και κάθε άλλος συνεργάτης μας είναι σταθερός πάνω από είκοσι πέντε χρόνια. Για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και που έχουν μάθει να περιμένουν οι πελάτες μας, δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά έκπτωση στην ποιότητα», μου εξηγεί ο Άγγελος. Εννοείται ότι η καλή πρώτη ύλη παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά το φαγητό της Νοικοκυράς είναι νόστιμο από το χέρι της Γεωργίας, αυτό πιστεύω εγώ.

Φορτώθηκα ένα ταψάκι παστίτσιο σε ωραία, οικολογική συσκευασία, τους χαιρέτησα εγκάρδια, αφού άκουσα και ευχαριστήθηκα ότι με το νέο μαγαζί τα φαγητά τους θα φτάνουν και στην πόρτα μου. Υποσχέθηκα στη Γεωργία ότι θα περάσω για καφέ και στον Άγγελο ότι θα πάω στο Ζεμπερέκι, και έφυγα για το σπίτι. Το παστίτσιο μπήκε στον φούρνο, φούσκωσε, θέριεψε και μόλις το έβγαλα στον πάγκο μοσχοβόλησε όλη η κουζίνα. Πολύ νόστιμο, χορταστικό και καθόλου φορτωμένο με μπαχάρια. Την επόμενη μέρα, μάλιστα, ήταν το ίδιο καλό, για να μην πω καλύτερο.

Αν είσαι σαν κι εμένα και δύσκολα βρίσκεις μέσα στη μέρα μία ώρα για να μαγειρέψεις ή θέλεις να κάνεις εκτάκτως ένα τραπέζι σε φίλους, αλλά δεν έχεις προβλέψει γι’ αυτό, θα έχεις καταλάβει ότι η Νοικοκυρά μπορεί να γίνει η καλύτερή σου φίλη. Όταν δοκιμάσεις, μάλιστα, το φαγητό της Γεωργίας, θα έχεις να λες και εσύ γι’ αυτό. Αλήθεια, τι θα μαγειρέψεις σήμερα; 

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Νοικοκυρά

www.noikokura.gr 

Σολωμού 92, Μοσχάτο

210 9410085

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM