Η ιστορική Μπόμπενα της Καισαριανής

Η ιστορική Μπόμπενα της Καισαριανής Facebook Twitter
0

 

Η Μπόμπενα έχει ιστορία στην Καισαριανή που κρατάει από το 1995, «όταν ξεκίνησε το μαγαζί ο πατέρας μου ο "Μπόμπος", που τον φώναζαν έτσι γιατί έπινε ούζο και την άλλη μέρα ήθελε γάλα για να σβήσει την κάψα του ποτού και να συνέλθει» λέει ο γιος του Δημήτρης Ταϊρίδης, που έχει αναλάβει τα ηνία της ψαροταβέρνας. Ο Δημήτρης έχει πάθος με τη μαγειρική και εμμονή με τη φρέσκια πρώτη ύλη. Ο επαγγελματικός του δρόμος περνάει από το Milos στις ΗΠΑ αλλά και από την Iχθυόσκαλα, όπου και έμαθε τα μυστικά του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών. Ο χώρος του είναι λιτός, με καναπέδες και λευκές μαξιλάρες και τραπέζια ντυμένα με μακριά τραπεζομάντιλα. Σε μια γωνία ξεχωρίζει ο πάγκος, όπου φιγουράρουν τα φρέσκα ψάρια από τις ελληνικές θάλασσες. Την ημέρα που επισκέφτηκα το μαγαζί μόλις είχαν αφιχθεί από τη Χαλκίδα καραβίδες. Ο Δημήτρης, σε ρόλο οικοδεσπότη και σεφ, κινείται με σβελτάδα στον χώρο και φροντίζει να καλύπτει τις επιθυμίες των πελατών του.

Στο τραπέζι έρχεται ένα τεράστιο πλατό με όλη τη θάλασσα: γυαλιστερές, κυδώνια, μπολάκι με υπέροχα, ζωηρόχρωμα αυγά αχινού, πληθωρικά στρείδια και φούσκες που ζαλίζουν με το ιώδιό τους. Εξαιρετικά τα πλοκάμια του ψητού χταποδιού, που ήρθαν ιδανικά ψημένα στα κάρβουνα. Ακολούθησε το καλαμάρι στη σχάρα που ήταν αφρός, γιατί ήταν ψημένο μαστόρικα. Ο Δημήτρης μας πρότεινε να δοκιμάσουμε τα χειροποίητα ζυμαρικά του ζυμωμένα με αυγοτάραχο. Κι εμείς, φυσικά, ενδώσαμε σε ένα λαχταριστό πιάτο, στο οποίο τα ζυμαρικά εξύψωνε η μοναδική γεύση του αυγοτάραχου. Από δίπλα οι συνοδευτικές καραβίδες, που είχαν περάσει ελάχιστα από την πυρά, ήταν ζουμερές και άφηναν τη γλύκα τους μαζί με την αλμύρα και το ξύσμα λεμονιού σε κάθε μπουκιά. Εννοείται ότι γλείφαμε και τα δάχτυλά μας. Παρατήρησα ότι και στο διπλανό τραπέζι έγλειφαν τα δάχτυλά τους, τρώγοντας μέσα από ένα τεράστιο μαυροτήγανο μακαρονάδα με σάλτσα και καραβίδες. Για τον Δημήτρη δεν υπάρχουν μυστικά στο θέμα «ψάρι» και αυτό καθρεφτίζεται απόλυτα στα πιάτα του. Ο δημιουργικός σεφ καταγίνεται και με τα γλυκά και μας τράταρε το δικό του παστέλι, που είχε φτιάξει με τα χεράκια του, με ροδόνερο και φιστίκι Αιγίνης. Τραγανό, αρωματικό, υπέροχο – δεν θες να σταματήσεις. Ακολούθησε ένα ζεστό γαλακτομπούρεκο με μπόλικη, ωραία κρέμα και τραγανό φύλλο που βάζει σε δοκιμασία την πρόθεσή σου να σταματήσεις στην πρώτη κουταλιά.

Η ιστορική Μπόμπενα της Καισαριανής Facebook Twitter
Την ημέρα που επισκέφτηκα το μαγαζί μόλις είχαν αφιχθεί από τη Χαλκίδα καραβίδες...


☛ Μπόμπενα, Αναξαγόρα & Βρυούλων, Καισαριανή, 210 7213267

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ