5+1 μέρη με λαχταριστή πάστα φλόρα

5+1 μέρη με λαχταριστή πάστα φλόρα Facebook Twitter
Από τα ζαχαροπλαστεία του κέντρου μέχρι τις κουζίνες των σπιτιών, η πάστα φλόρα με τη στρογγυλή της φόρμα και το χαρακτηριστικό σχήμα της ζύμης έγινε σύμβολο απλότητας και φιλοξενίας.
0


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «πάστα φλόρα» είναι παραφθορά του ιταλικού «pasta frolla», η οποία δεν δηλώνει ένα συγκεκριμένο γλυκό αλλά ένα είδος εύθρυπτης ζύμης από αλεύρι, βούτυρο, αυγά και ζάχαρη. Στην Ελλάδα η pasta frolla δεν άλλαξε μόνο όνομα αλλά και σημασία. Εδώ πάστα φλόρα λέμε τη γνωστή τάρτα με τη μαρμελάδα και τα σταυρωτά κομμάτια ζύμης στο επάνω μέρος. Στην Ιταλία, αντιθέτως, ο όρος αναφέρεται αποκλειστικά στη ζύμη· το γλυκό λέγεται αλλιώς: crostata alla marmellata.

Όπως και να το λένε, λατρεύτηκε τόσο, που ήδη από τη δεκαετία του ’60 –όταν η πόλη έσφυζε από ζωή, σινεμά και λαϊκή κουλτούρα– είχε βρήκε μια θέση και στον ελληνικό κινηματογράφο: στην ταινία «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», η Μαίρη Αρώνη υποδύεται μια φαινομενικά αφελή, αλλά δαιμόνια σύζυγο που όλοι αποκαλούν «Πάστα Φλόρα». Η Αθήνα την αγάπησε γρήγορα και βαθιά. Από τα ζαχαροπλαστεία του κέντρου μέχρι τις κουζίνες των σπιτιών, η πάστα φλόρα με τη στρογγυλή της φόρμα και το χαρακτηριστικό σχήμα της ζύμης έγινε σύμβολο απλότητας και φιλοξενίας. Εμείς φτιάξαμε έναν μικρό χάρτη με τα σημεία όπου θα πετύχεις σήμερα τις λαχταριστές αυτές τάρτες.

Στην Ελλάδα η pasta frolla δεν άλλαξε μόνο όνομα αλλά και σημασία. Εδώ πάστα φλόρα λέμε τη γνωστή τάρτα με τη μαρμελάδα και τα σταυρωτά κομμάτια ζύμης στο επάνω μέρος.

1.

Lido

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι

5+1 μέρη με λαχταριστή πάστα φλόρα Facebook Twitter
Η πρώτη πάστα φλόρα του Lido βγήκε από τον φούρνο γύρω στο 1967.

Για το Lido, η πάστα φλόρα δεν είναι απλώς ζαχαροπλαστική· είναι οικογενειακή μνήμη που περνά από γενιά σε γενιά. Εδώ και τρεις γενιές, το γλυκό φτιάχνεται με την ίδια φροντίδα και σχεδόν την ίδια συνταγή που έφερε ο παππούς της οικογένειας από την Κωνσταντινούπολη – μια συνταγή που ταξίδεψε, ρίζωσε στην Αθήνα και έγινε κομμάτι της καθημερινότητάς της. Η πρώτη πάστα φλόρα του Lido βγήκε από τον φούρνο γύρω στο 1967 και αγαπήθηκε αμέσως· όχι ως κάτι εξεζητημένο αλλά ως κάτι γνώριμο, σωστό και αληθινό.

Όπως εξηγεί ο Πέτρος Πιπερίδης, «όταν ξεκίνησε ο παππούς μου, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, έκανε την κλασική πάστα φλόρα με φρούτα σε κύβους – πορτοκάλι, βερίκοκο, ενώ παλαιότερα υπήρχε και νεράντζι. Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε και την πάστα φλόρα μήλο, που είναι ουσιαστικά μια μηλόπιτα με τραγανή βάση· έπειτα έχουμε με αγριοκέρασο και με κρέμα λεμονιού». Η διαχρονική της επιτυχία, λέει, οφείλεται στον απλό αλλά ακαταμάχητο συνδυασμό βουτύρου και μαρμελάδας, αλλά και στο γεγονός ότι είναι ένα γλυκό πρακτικό: μεταφέρεται εύκολα, δεν χρειάζεται ψυγείο και –πάνω απ’ όλα– κουβαλάει κάτι από το παρελθόν που παραμένει δημοφιλές.

2.

Ρίζος Ελαία

Ματρόζου 12

Η Χριστίνα Γιοκουτσόγλου, ζαχαροπλάστισσα στον φούρνο Ρίζος Ελαία, εξηγεί ότι η πάστα φλόρα είναι μια βουτυρένια τάρτα που παραδοσιακά γεμίζεται με μαρμελάδα. Με τον καιρό, στη συνταγή προστέθηκαν και οι πραλίνες, καθώς και πιο σύγχρονες γεμίσεις, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της. Η χαρακτηριστική της εμφάνιση ολοκληρώνεται με λωρίδες ζύμης στην επιφάνεια, που σχηματίζουν το γνώριμο πλέγμα.

«Εμείς χρησιμοποιούμε χειροποίητες μαρμελάδες», σημειώνει, «και ενίοτε τον χειμώνα, αν είσαι τυχερός, μπορείς να πετύχεις και κάποιον συνδυασμό πραλίνας με φιστικοβούτυρο». Εδώ θα βρει κανείς καθημερινά πάστα φλόρα με μήλο και κανέλα, με βατόμουρο και φυσικά με βερίκοκο, τόσο σε ατομικό όσο και σε οικογενειακό μέγεθος.

Το γλυκό αυτό παραμένει ιδιαίτερα αγαπητό, όπως μας λέει, γιατί «το βούτυρο γάλακτος σε συνδυασμό με τη μαρμελάδα φρούτων είναι πραγματικά ό,τι πρέπει για πρωινό ή για απογευματινό με καφέ». Η πάστα φλόρα φτιάχνεται καθημερινά και οι πελάτες που έρχονται αποκλειστικά γι’ αυτήν –με πιο δημοφιλή την εκδοχή με βερίκοκο– είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική της θέση στην καθημερινότητα.

3.

Το Βιεννέζικον

Ιπποκράτους 90, Εξάρχεια

5+1 μέρη με λαχταριστή πάστα φλόρα Facebook Twitter
Στο Βιεννέζικο δεν παρασκευάζουν την κλασική ζύμη που βρίσκουμε στην τάρτα με φρούτα, αλλά την αυθεντική ζύμη πάστα φλόρα, πιο μαλακή και τρυφερή.

Ο Στέφανος Καλαντζής, ιδιοκτήτης του φούρνου Βιεννέζικο, φτιάχνει ο ίδιος τόσο τις ζύμες όσο και τις μαρμελάδες που χρησιμοποιεί στην πάστα φλόρα του. Όπως εξηγεί, καθώς ανακατεύει μια σοκολάτα, «στους περισσότερους φούρνους δεν βρίσκεις εύκολα πάστα φλόρα, συνήθως κυριαρχεί η μηλόπιτα».

Στο Βιεννέζικο, όμως, η επιλογή είναι συνειδητή: δεν πρόκειται για την κλασική ζύμη που βρίσκουμε στην τάρτα με φρούτα, αλλά για αυθεντική ζύμη πάστα φλόρα, πιο μαλακή και τρυφερή από εκείνη που συναντά κανείς συνήθως. «Αυτές που βρίσκεις αλλού είναι συνήθως ζύμες τάρτας», σημειώνει, «ενώ εδώ κρατάμε τη σωστή, μαλακή υφή».

Στο μαγαζί υπάρχουν δύο επιλογές: πάστα φλόρα με μήλο σε κύβους και μαρμελάδα μήλο, και πάστα φλόρα με μαρμελάδα βερίκοκο. Και οι δύο αγαπιούνται ιδιαίτερα από τον κόσμο, κυρίως για τη μαλακή ζύμη τους – εκείνο το στοιχείο που κάνει την πάστα φλόρα να ξεχωρίζει και να θυμίζει κάτι σπιτικό, γνώριμο και αγαπημένο.

4.

Pasta Flora & Pasta Flarya

Βεΐκου 58, Κουκάκι

5+1 μέρη με λαχταριστή πάστα φλόρα Facebook Twitter
Η πάστα φλόρα κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις, με μαρμελάδες που παρασκευάζονται από σύλλογο γυναικών: κυδώνι, ροδάκινο, βερίκοκο, φράουλα, φρούτα του δάσους, αχλάδι-μήλο και δαμάσκηνο.

Ο Στέφανος Κεσσάτης άνοιξε το μαγαζί του τον Μάρτιο. Η αφετηρία του εγχειρήματος είναι βαθιά προσωπική. Όλα ξεκίνησαν από την αγαπημένη του γιαγιά, που του έφτιαχνε πάστα φλόρα με βερίκοκο, και από τον σκύλο του, δύο πλάσματα στα οποία είναι αφιερωμένο ολόκληρο το εγχείρημα. Όπως λέει, μετά τον θάνατο του σκύλου του ένιωσε την ανάγκη να στραφεί σε κάτι δημιουργικό· έτσι γεννήθηκε η ιδέα του μαγαζιού, ως φόρος τιμής και στους δύο. Μάλιστα, φτιάχνουν και ειδικά κεράσματα για τετράποδους φίλους – με αλεύρι, φιστικοβούτυρο και μπανάνα, χωρίς ζάχαρη, ώστε να μπορούν να απολαύσουν κι εκείνοι μια μικρή λιχουδιά.

Η βάση για όλες τις τάρτες είναι η συνταγή της γιαγιάς του, προσαρμοσμένη στο σήμερα. Η πάστα φλόρα κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις, με μαρμελάδες που παρασκευάζονται από σύλλογο γυναικών: κυδώνι, ροδάκινο, βερίκοκο, φράουλα, φρούτα του δάσους, αχλάδι-μήλο και δαμάσκηνο. Όλες είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με εξαίρεση το κυδώνι και το δαμάσκηνο, που εμφανίζονται μόνο τους χειμερινούς μήνες. Έτσι, η πάστα φλόρα εδώ παραμένει πιστή στη μνήμη, αλλά ζωντανή, εποχική και βαθιά ανθρώπινη.

5.

Patisserie Despina

Πατριάρχου Ιωακείμ 56, Κολωνάκι /λεωφ. Ποσειδώνος 83, Γλυφάδα/ πλ. Αγίας Σοφίας, Νέο Ψυχικό /Χαρ. Τρικούπη 144, Νέα Ερυθραία

5+1 μέρη με λαχταριστή πάστα φλόρα Facebook Twitter
Πάστα φλόρα με γεύση βερίκοκο.

Στη Despina θα βρεις πάστα φλόρα όλο τον χρόνο. Οι γεύσεις που έχουν στις βιτρίνες των καταστημάτων είναι βατόμουρο-φρούτα του δάσους, λεμόνι με πάστα που φτιάχνουν στο εργαστήριο και βερίκοκο· προς την άνοιξη μπορεί να βρεις και με γεύση φράουλα. Η ζύμη γίνεται με καλό, μυρωδάτο βούτυρο, τη φτιάχνουν σε τσέρκι βαθύ και είναι κατσαρή στις άκρες της. Από πάνω τη διακοσμούν με ζυμαρένια κορδόνια που διασταυρώνονται.

6.

Ρεμούνδος

Κυψέλης 37

5+1 μέρη με λαχταριστή πάστα φλόρα Facebook Twitter
«Φτιάχνουμε πάστα φλόρα όλο τον χρόνο και τη λατρεύουν μικροί και μεγάλοι γιατί είναι ένα αγαπημένο, νοσταλγικό γλυκό».

Στον Ρεμούνδο φτιάχνουν πάστα φλόρα από τα ’80s. Εδώ θα βρεις ατομικά ταρτάκια λεμονιού και με μαρμελάδα βερίκοκο. Για να ξεχωρίζουν, τη στολίζουν με διαφορετικό τρόπο. Εκείνη με το βερίκοκο έχει το κλασικό πλέγμα ζύμης, ενώ εκείνη με λεμόνι είναι ολόκληρη σκεπασμένη, θυμίζοντας περισσότερο τις τάρτες που έψηνε η γιαγιά Ντακ. Όπως μας εξηγεί ο Γρηγόρης Ρεμούνδος, «φτιάχνουμε πάστα φλόρα όλο τον χρόνο και τη λατρεύουν μικροί και μεγάλοι γιατί είναι ένα αγαπημένο, νοσταλγικό γλυκό. Όμως τα Χριστούγεννα κάνουμε μια μικρή παύση στην παραγωγή τους, καθώς το εργαστήριο γεμίζει κουραμπιέδες και μελομακάρονα».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lido: To πολίτικο ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου

Γεύση / Lido: To πολίτικο ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου

Από το 1967 ένα μικροσκοπικό ζαχαροπλαστείο στο Παγκράτι μένει ίδιο και απαράλλαχτο, τόσο στην πρόσοψη όσο και στην ουσία του, στις συνταγές του. Αυτό το ζωντανό κομμάτι της ιστορίας των Κωνσταντινουπολιτών που έκαναν πιο γλυκιά την Αθήνα δημιουργεί σταθερά ουρές στην οδό Χρεμωνίδου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ