ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΤΑΝΕΙ στο τέλος της και κάθομαι και σκέφτομαι τα 150 πιάτα που με συγκλόνισαν, επηρεασμένος από την ταινία «Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Θα μπορούσα να βάλω 10 πιάτα, βέβαια, αλλά τα θεωρώ λίγα – τώρα που το σκέφτομαι και τα 150 τα θεωρώ υπερβολικά, γιατί δεν μπορεί να με συγκλόνισαν 150 πιάτα μέσα στις 365 ημέρες του χρόνου, δηλαδή τις μισές μέρες να συγκλονιζόμουν. Θα σκεφτεί κάποιος, εύκολος τύπος ο Ρεμί, ό,τι και να τρώει συγκλονίζεται – και την ημέρα που δεν έτρωγε, σκέφτοταν τι είχε φάει την προηγούμενη.
Ίσως καλύτερα να τα κάνω 46 ή 78 τα πιάτα που με συγκλόνισαν και αν σκεφτώ κάποια στην πορεία, θα το αναιρέσω – ποιος θα θυμάται τον ακριβή αριθμό. Έτσι και σκεφτώ παραπάνω, θα βάλω 78+2 και θα προσθέτω. Όπως κάνουν οι Πυξ Λαξ ή οι Scorpions, που πάντα κάνουν κάτι για τελευταία φορά, αλλά όλο και συνεχίζουν. Εξάλλου, και ανακόλουθος να είμαι με την αρίθμηση, πόσους θα απασχολήσει; Είμαστε συνηθισμένοι στις ανακολουθίες, ακόμα περισσότερο τώρα που μιλάμε για νοστιμιές.
Θα σκεφτεί κάποιος, εύκολος τύπος ο Ρεμί, ό,τι και να τρώει συγκλονίζεται – και την ημέρα που δεν έτρωγε, σκέφτοταν τι είχε φάει την προηγούμενη.
Μην περιμένεις κάποια από αυτά τα πιάτα να έχουν τεράστιο βαθμό μαγειρικής δυσκολίας, τα αγάπησα όμως με την πρώτη ματιά και ακόμα και τώρα τα θυμάμαι με χαρά. Η λέξη «συγκλονιστικό» είναι για να δώσει έναν τόνο εντυπωσιασμού γιατί αν έγραφα απλώς «αγάπησα», μπορεί και μην το διάβαζες, ενώ με το «συγκλονιστικά» θα σκεφτείς ότι ο άνθρωπος έχει ένα κύρος.
Ιδού, λοιπόν, τα πιάτα που με συγκλόνισαν, με τυχαία σειρά:
1.
Ντύλαν, Κυψέλη
«Γαρίδες μπολονέζ» το έλεγε, γαρίδες μπουρδέτο ένιωσα εγώ. Ήθελες να πάρεις το ψωμάκι και να το βουτήξεις σε αυτή την υπέροχη σάλτσα.
2.
Παστουρμάς, Δράμα
Δεν υπάρχει πιο απλό πιάτο από σουτζουκάκια ψητά, κεμπαπάκια μαγικά. Τον Ιανουάριο στη Δράμα!
3.
Valtezziana 2.0, Εξάρχεια
Πίτσα πεπερόνι με νιφάδες πιπεριάς. Επική πίτσα, ήθελες να την πάρεις, να την κάνεις μια χαψιά όλη μαζί και να γίνεις χάλια από τα τυριά και τις σάλτσες.
4.
Striggla, Μαρούσι
Σεφταλιά. Μόνο ένα πράγμα σε στενοχωρεί με αυτόν τον υπέροχο «φονιά της καρδιάς», ότι δεν σου φτάνει.
5.
Ovio, Αθήνα
Σαβόρο μακαρονάδα: Δεν το παρήγγειλα εγώ αλλά μια φίλη. Πρέπει να την κοίταξα πολύ περίεργα γιατί αναγκάστηκε να μου δώσει τη μισή.
6.
Πυρόλιθος, Ίλιον
Ζυμαρικά με πεσκανδρίτσα. Μπουρδέτο πεσκανδρίτσα με ζυμαρικό, κάτι σαν καλαμαράτα. Έβαλα και λίγη παρμεζάνα, βούτηξα και ψωμί, δεν ήξερα τι έκανα από την τόση νοστιμιά.
7.
Οsteria Greca, Κιάτο
Γαρδουμπάκι φρικασέ. Αν και ήταν Φεβρουάριος, χτύπησαν οι καμπάνες της Ανάστασης πιο νωρίς.
8.
Λινοβάτης, Κηφισιά
Κριθαράκι με μοσχάρι και γαρίδες. Ψήσιμο σεμιναριακού επιπέδου – βασικά δεν ήξερες με τι να συνδυάσεις το κριθαράκι, με μοσχάρι ή με γαρίδα;
9.
Margherita, Κέρκυρα
Ριγκατόνι με αχηβάδες και σπαράγγια. Η έκπληξη ήταν τεράστια γιατί δεν περίμενες ότι θα έβρισκες σε μια απλή πιτσαρία ένα τόσο επικό πιάτο.
10.
CTC, Κεραμεικός
Ψωμί με βούτυρο. Θα μου πεις «πήγες στο CTC και σου έμεινε το ψωμί και το βούτυρο;». Απλώς ήξερες τι επιπέδου θα ήταν τα πιάτα, αλλά δεν ήξερες ότι αν ο άλλος είναι μεγάλος μάγειρας, θα σ’ το βγάλει και σε ένα milkbread με βούτυρο.
11.
Ηλιόπετρα, Θεσσαλονίκη
Μπιφτέκι τόνου με γίγαντες Πρεσπών. Έχουν περάσει εννιά μήνες και ακόμα το θυμάμαι! Πιάτο Ελλάδας.
12.
Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Συκώτι στην μπόλια. Να υπάρχουν στο τραπέζι κοπές μοσχαριού κι εσύ να θες να τρως αυτό.
13.
Όλυμπος Νάουσα, Θεσσαλονίκη
Πορτοκαλόπιτα. Εμπνευσμένο και δύσκολο εστιατορικό γλυκό με 3-4 παρασκευές! Αποδομημένο και δομημένο.
14.
Ατελιέ Παπαϊώαννου, Αθήνα
Σκορπίνα με χόρτα και σάλτσα πικάντικη με αχινό. Το μεγαλείο της απλότητας και της πρώτης ύλης σε ένα πιάτο. Ευτυχώς, ξανανοίγει, για να βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με αυτό το έπος.
15.
Ιζαμπέλα, Δραπετσώνα
Χιουνκιάρ μπεγιεντί: Η Αρμένισσα αρχόντισσα Ιζαμπέλα μαγειρεύει και σου προσφέρει το πιο απλό πιάτο της Ανατολής με απίστευτη νοστιμάδα.
16.
Καπάνι, Μεταξουργείο
Καλαμαράτα καρμπονάρα. Πιάτο που φτάνει για να το μοιραστούν τέσσερις βρήκα αφορμή να το φάω μόνος μου!
17.
Giakomo, Μεταξουργείο
Κολοκυθοανθοί με ζυμαρικά. Πραγματικά, ποτέ δεν περίμενα ότι θα με τρέλαινε ένα πιάτο vegan.
18.
Άσωτος, Παγκράτι
Λάμπνεχ. Ποτέ ένα τόσο απλό ορεκτικό δεν θα ήταν ο βασιλιάς σε ένα τραπέζι όσο αυτό το λάμπνεχ.
19.
Κοντοσώρος, Αμύνταιο
Σουτ μακάλο. Περιέχει μοσχαρίσια κεφτεδάκια και μια σκορδάτη αλευρόσαλτσα. Μπορεί να μη σε εντυπωσίασε η περιγραφή, αλλά είναι ένα πιάτο που σου ζεσταίνει την ψυχή!
20.
Simul, Κολωνάκι
Κόκορας με χυλοπιτάκι. Το εμβληματικό πιάτο του Simul που θυμίζει Κυριακή.
21.
Βeastalis, Γλυφάδα
Γλυκοπατάτα με μετσοβόνε λιωμένο και τρούφα. Πιάτο που καπνίζεται στη φωτιά, τόσο απλό και τόσο πολύ λιχούδικο!
22.
Ιώδιο, Κολωνάκι
Σεφταλιά με πίτα. Πιάτο που διαλύει κάθε αντίσταση ευπρέπειας, θέλεις να το αρπάξεις με τα χέρια και να γίνεις χάλια.
23.
Mirlo, Γκάζι
Βομβίδιο προβατίνας με βερίκοκο. Πιάτο υψηλού επιπέδου και υψηλής νοστιμιάς, λόγος για να πηγαίνεις κάθε μέρα.
24.
Alemagou, Μύκονος
Μύδια με πατάτες τηγανητές. Μύδια αχνιστά μπερδεμένα με μικρούς κύβους πατάτας τηγανητής – απολαυστικό.
25.
Οsteria Mamma, Κεραμεικός
Καντέλες με σαλτσίτα και χόρτα. Αν το διαβάσεις απλώς, δεν σε εμπνέει. Μόλις το δοκιμάσεις, ταξιδεύεις νοητά στη Νάπολη!
26.
Pharaoh, Εξάρχεια
Μπιάνκο. Νόμιζα ότι το έφερε ο πάππους μου και όχι ο Παπουτσάκης!
27.
Κykloi, Κεραμεικός
Αστακός με ζυμαρικά. Ένα πιάτο με απόλυτη ισορροπία και φρεσκάδα. Η λευκή version ενός πιάτου που έχουμε συνηθίσει κόκκινο.
28.
Θάμα, Χολαργός
Γουρνοπούλα με τραβηχτή Μάνης. Αν θες να ταξιδέψεις στη Μάνη και στην Καλαμάτα χωρίς να φύγεις από Αθήνα, πας εκεί!
29.
Στου Λου, Κεραμεικός
Ζυμαρικά με κιμά προβατίνας, στάκα και πεκορίνο. Φράζουν οι αρτηρίες, αλλά φεύγεις χαρούμενος.
30.
Μεδούλι, Αργυρούπολη
Πατάτες με αυγά και απάκι και κρέμα γραβιέρας. Πάλι, φράζουν οι αρτηρίες, αλλά πάλι φεύγεις χαρούμενος. Μόνο νοστιμιά!
31.
Matsuhisa Athens, Βουλιαγμένη
Σκάλοπς με μπρόκολο, μανιτάρια και σπαράγγια. Ένα πικάντικό έπος που σβήνει μόνο με το ρύζι-αφρό.
32.
Sama Paros, Παροικιά
Αρνί φρικασέ. Ήθελα να πέσω μέσα στη μαρμίτα, σαν τον Οβελίξ.
33.
Santa Pecou, Πάρος
Αυγά, σουτζούκι και πατάτες τηγανητές. Είναι κάποια πιάτα που αποτελούν το αδύνατο σημείο μου κι αυτά πάντα περιέχουν αυγά, πατάτες και σουτζούκι.
34.
Blue Oyster, Πάρος
Γαλακτομπούρεκο. Πιστεύω ότι έτσι και ανοίξουν ένα μαγαζί που θα πουλάει μόνο το γαλακτομπούρεκό τους, δεν θα χρειαστεί να προβληματιστούν ξανά για τις αλμυρές γεύσεις.
35.
Serviam, Τήνος
Πλατό αλλαντικών-τυριών Τήνου. Όλη παραγωγή της Τήνου σε ένα πιάτο με ζεστό ψωμί και ντομάτα που είναι ντομάτα.
36.
Σαν Πέτρα, Τήνος
«Γιακάδες» πεσκανδρίτσας με λάδι και κάππαρη. Μπορείς να δώσεις άνετα το φιλέτο της και να μείνεις με αυτήν τη λιχουδιά!
37.
Μαραθιά, Τήνος
Ρεβίθια και ψάρι παστό. Νομίζω ότι αν σου ζητήσει κάποιος από το εξωτερικό να του πεις ένα πιάτο νησιώτικο, του δείχνεις απλά αυτό.
38.
Topa, Κυψέλη
Τσιγαριαστό αρνί. Από ένα πλήθος πιάτων που δεν υπήρξε κάτι που να σε ξετρελάνει, ξαφνικά ήρθε αυτό και έκανε την ανατροπή!
39.
Μεζέν, Βόλος
Μπέικον γαρίδας. Αν διάβαζες ποτέ μαζί τις λέξεις «μπέικον» και «γαρίδα», θα νόμιζες ότι ήταν αστείο, αλλά μιλάμε για μια σοβαρή απόλαυση.
40.
Μούργα, Θεσσαλονίκη
Μπακαλιάρος σαβόρο. Μάλλον ήταν σαβόρο, πάντως ήταν μπουκιά και συγχώριο και στο τέλος μαγικές οι βούτες με ψωμί στο πιπεράτο λαδάκι.