Χριστουγεννιάτικη συνταγή: εύκολα κουλουράκια με άρωμα Ελλάδας

Facebook Twitter
1

Το στρες των ημερών δεν έχει προηγούμενο: αργίες, και, αντί να βάλουμε τις πιτζάμες μας, να παραγγείλουμε φαγητό απ’ έξω και να δούμε Φιλαράκια, πρέπει να ντυθούμε και να περάσουμε ώρες με ανθρώπους που αγαπάμε μεν, αλλά είναι και ευαίσθητοι στις απογοητεύσεις δε. Παράλληλα πρέπει να σκαρφιστούμε τρόπους ώστε να κάνουμε ωραία δώρα σε όλους, με λεφτά που δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον, θα φάμε καλά.

Ένα έχω να σας πω: αυτή είναι η καλή εκδοχή. Αν είναι αυτές οι σκέψεις που σας στρεσάρουν, είσαστε από τους τυχερούς. Η ρουτίνα είναι ευλογία, ειδικά τέτοιες μέρες. Αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο σε όσους θα αντιμετωπίσουν καινούρια Χριστούγεννα.  Σε όσους τα περάσουν σε καινούρια σπίτια, με ανθρώπους που δεν ξέρουν καλά. Σε όσους είναι για πρώτη φορά μακριά από τους δικούς τους, ενώ δεν το επέλεξαν.  

Σε όσους θα περάσουν τα πρώτα Χριστούγεννα με την αβάσταχτη απουσία κάποιου αγαπημένου τους που έφυγε για πάντα. Σε όσους που για πρώτη φορά εκείνη τη μέρα θα δουλεύουν, σε νοσοκομεία, σε μπαρ, ίσως και στο γραφείο. Και το χειρότερο όλων, σε όσους θα τα περάσουν μόνοι τους χωρίς να το θέλουν.

Τα Χριστούγεννα δεν έρχονται μόνα τους: ακολουθεί η Πρωτοχρονιά που είναι ακόμα πιο βεβαρημένη συναισθηματικά. Τι κατάφερα φέτος, τι δεν κατάφερα, η δεύτερη κατηγορία είναι πάντα μεγαλύτερη. Ως χώρα καταφέραμε να μην πλησιάσουμε κανέναν στόχο, οπότε η συμβολική αλλαγή μόνο καλύτερα μπορεί να τα κάνει τα πράγματα. Ίσως πρέπει να βάζουμε ρεαλιστικότερους στόχους. Φέτος κάντε τη διαφορά: μην προσπαθήσετε να χάσετε δέκα κιλά σε δύο μήνες.  Καταργήστε τις τηγανιτές πατάτες όταν τρώτε σουβλάκια. Αυτό ίσως και να γίνεται.

Είναι η περίπτωση των μαρόν γλασέ ενάντια στα κουλουράκια. Ήθελα να γράψω για τα μαρόν γλασέ. Είναι το πιο ακριβό γλυκό που υπάρχει, νομίζω. Αναρωτιόμουν γιατί: οι πρώτες ύλες είναι πάμφθηνες: κάστανα, ζάχαρη, νερό – πώς εξηγείται η εξωφρενική τους τιμή; Ήθελα να σας πω να τα φτιάξετε μόνοι σας. Αφού διάβασα πολλές συνταγές και συμβουλές, σας συνιστώ να μην το κάνετε. Πρόκειται για μία τρομερά ευαίσθητη διαδικασία που συνολικά, αν γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, παίρνει μία ολόκληρη εβδομάδα. Γιατί να σας προτείνω μία σχεδόν σίγουρη ματαίωση, ενώ καραδοκούν άλλες τόσες;

Οπότε θα σας προτείνω εύκολα κουλουράκια με άρωμα Ελλάδας: λεμόνι και φιστίκια Αιγίνης. Σε άλλες χώρες τα Χριστούγεννα έχουν άρωμα κανέλας, τζίντζερ, κάρδαμου, καραμέλας, και πρόκειται για υπέροχα αρώματα, που έχουμε μάθει κι εμείς να συνδυάζουμε με Χριστούγεννα πια. Φέτος η Ελλάδα χρειάζεται λίγο συναισθηματική ενίσχυση και γι’ αυτό σας προτείνω αυτόν τον συνδυασμό που παραδόξως, προέρχεται από μια αμερικανίδα –που ξέρει τι θα πει κουλουράκια, τη Μάρθα Στιούαρτ. Μην στενοχωριέστε που δε μπορείτε να αγοράσετε ωραία δώρα για τους αγαπημένους σας. Φέτος, κανείς δε μπορεί. Φτιάξτε αυτά τα εύκολα κουλουράκι με κοινά υλικά και όλοι θα είναι πανευτυχείς.

Οι ποσότητες είναι σε φλιτζάνια. Αν δεν έχετε μετρητή φλιτζανιού, προσέξτε μόνο να χρησιμοποιήσετε παντού το ίδιο φλιτζάνι.

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλιτζάνια + 1 κουτάλι σούπας κορνφλάουρ
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αβγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτάλι σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας ή σκόνη
  • 1 ¾ ζάχαρη άχνη
  • 1 ½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης (αν μπορείτε να βρείτε ανάλατα, καλύτερα) κομμένα σε κομμάτια και περασμένα για λίγο από το τηγάνι χωρίς λάδι

Κοσκινίστε το αλεύρι, το κορνφλάουρ και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Ανακατέψτε σε άλλο μπολ τους κρόκους, το ξύσμα του λεμονιού και τη βανίλια. Χαμηλώστε κι άλλο την ταχύτητα στο μίγμα του αλευριού και προσθέστε τους κρόκους σιγά σιγά. Θα προκύψει μία ζύμη – σχηματίστε ένα δίσκο, τυλίξτε τη σε μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για να σφίξει, περίπου για μία ώρα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια απλώστε τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού. Κόψτε σε κύκλους με τη βοήθεια ενός ποτηριού, αν δεν έχετε φορμίτσες. Τοποθετήστε πάνω σε χαρτί ψησίματος, μέσα σε ένα ταψί και βάλτε τα στο ψυγείο για άλλα 15 λεπτά. Ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν, περίπου 12 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν συνεχίσετε.

Ανακατέψτε  την ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού. Βουτήξτε τη μία πλευρά στο μίγμα και στολίστε με τα φιστίκια. Αφήστε τα μέχρι να σταθεροποιηθούν. Βάλτε τα σε αεροστεγή κουτιά, κρατάνε 1 βδομάδα.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Α, θενκς ε λοτ Λενάκι για τη συνταγή κουλουρακίων, θέλω να πουλήσω μούρη χωρίς πολύ κόπο(και κυρίως ακαταλαβίστικα υλικά!) , γιου αντερστεντ..! ; )