Χριστουγεννιάτικη συνταγή: εύκολα κουλουράκια με άρωμα Ελλάδας

Facebook Twitter
1

Το στρες των ημερών δεν έχει προηγούμενο: αργίες, και, αντί να βάλουμε τις πιτζάμες μας, να παραγγείλουμε φαγητό απ’ έξω και να δούμε Φιλαράκια, πρέπει να ντυθούμε και να περάσουμε ώρες με ανθρώπους που αγαπάμε μεν, αλλά είναι και ευαίσθητοι στις απογοητεύσεις δε. Παράλληλα πρέπει να σκαρφιστούμε τρόπους ώστε να κάνουμε ωραία δώρα σε όλους, με λεφτά που δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον, θα φάμε καλά.

Ένα έχω να σας πω: αυτή είναι η καλή εκδοχή. Αν είναι αυτές οι σκέψεις που σας στρεσάρουν, είσαστε από τους τυχερούς. Η ρουτίνα είναι ευλογία, ειδικά τέτοιες μέρες. Αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο σε όσους θα αντιμετωπίσουν καινούρια Χριστούγεννα.  Σε όσους τα περάσουν σε καινούρια σπίτια, με ανθρώπους που δεν ξέρουν καλά. Σε όσους είναι για πρώτη φορά μακριά από τους δικούς τους, ενώ δεν το επέλεξαν.  

Σε όσους θα περάσουν τα πρώτα Χριστούγεννα με την αβάσταχτη απουσία κάποιου αγαπημένου τους που έφυγε για πάντα. Σε όσους που για πρώτη φορά εκείνη τη μέρα θα δουλεύουν, σε νοσοκομεία, σε μπαρ, ίσως και στο γραφείο. Και το χειρότερο όλων, σε όσους θα τα περάσουν μόνοι τους χωρίς να το θέλουν.

Τα Χριστούγεννα δεν έρχονται μόνα τους: ακολουθεί η Πρωτοχρονιά που είναι ακόμα πιο βεβαρημένη συναισθηματικά. Τι κατάφερα φέτος, τι δεν κατάφερα, η δεύτερη κατηγορία είναι πάντα μεγαλύτερη. Ως χώρα καταφέραμε να μην πλησιάσουμε κανέναν στόχο, οπότε η συμβολική αλλαγή μόνο καλύτερα μπορεί να τα κάνει τα πράγματα. Ίσως πρέπει να βάζουμε ρεαλιστικότερους στόχους. Φέτος κάντε τη διαφορά: μην προσπαθήσετε να χάσετε δέκα κιλά σε δύο μήνες.  Καταργήστε τις τηγανιτές πατάτες όταν τρώτε σουβλάκια. Αυτό ίσως και να γίνεται.

Είναι η περίπτωση των μαρόν γλασέ ενάντια στα κουλουράκια. Ήθελα να γράψω για τα μαρόν γλασέ. Είναι το πιο ακριβό γλυκό που υπάρχει, νομίζω. Αναρωτιόμουν γιατί: οι πρώτες ύλες είναι πάμφθηνες: κάστανα, ζάχαρη, νερό – πώς εξηγείται η εξωφρενική τους τιμή; Ήθελα να σας πω να τα φτιάξετε μόνοι σας. Αφού διάβασα πολλές συνταγές και συμβουλές, σας συνιστώ να μην το κάνετε. Πρόκειται για μία τρομερά ευαίσθητη διαδικασία που συνολικά, αν γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, παίρνει μία ολόκληρη εβδομάδα. Γιατί να σας προτείνω μία σχεδόν σίγουρη ματαίωση, ενώ καραδοκούν άλλες τόσες;

Οπότε θα σας προτείνω εύκολα κουλουράκια με άρωμα Ελλάδας: λεμόνι και φιστίκια Αιγίνης. Σε άλλες χώρες τα Χριστούγεννα έχουν άρωμα κανέλας, τζίντζερ, κάρδαμου, καραμέλας, και πρόκειται για υπέροχα αρώματα, που έχουμε μάθει κι εμείς να συνδυάζουμε με Χριστούγεννα πια. Φέτος η Ελλάδα χρειάζεται λίγο συναισθηματική ενίσχυση και γι’ αυτό σας προτείνω αυτόν τον συνδυασμό που παραδόξως, προέρχεται από μια αμερικανίδα –που ξέρει τι θα πει κουλουράκια, τη Μάρθα Στιούαρτ. Μην στενοχωριέστε που δε μπορείτε να αγοράσετε ωραία δώρα για τους αγαπημένους σας. Φέτος, κανείς δε μπορεί. Φτιάξτε αυτά τα εύκολα κουλουράκι με κοινά υλικά και όλοι θα είναι πανευτυχείς.

Οι ποσότητες είναι σε φλιτζάνια. Αν δεν έχετε μετρητή φλιτζανιού, προσέξτε μόνο να χρησιμοποιήσετε παντού το ίδιο φλιτζάνι.

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλιτζάνια + 1 κουτάλι σούπας κορνφλάουρ
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αβγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτάλι σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας ή σκόνη
  • 1 ¾ ζάχαρη άχνη
  • 1 ½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης (αν μπορείτε να βρείτε ανάλατα, καλύτερα) κομμένα σε κομμάτια και περασμένα για λίγο από το τηγάνι χωρίς λάδι

Κοσκινίστε το αλεύρι, το κορνφλάουρ και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Ανακατέψτε σε άλλο μπολ τους κρόκους, το ξύσμα του λεμονιού και τη βανίλια. Χαμηλώστε κι άλλο την ταχύτητα στο μίγμα του αλευριού και προσθέστε τους κρόκους σιγά σιγά. Θα προκύψει μία ζύμη – σχηματίστε ένα δίσκο, τυλίξτε τη σε μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για να σφίξει, περίπου για μία ώρα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια απλώστε τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού. Κόψτε σε κύκλους με τη βοήθεια ενός ποτηριού, αν δεν έχετε φορμίτσες. Τοποθετήστε πάνω σε χαρτί ψησίματος, μέσα σε ένα ταψί και βάλτε τα στο ψυγείο για άλλα 15 λεπτά. Ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν, περίπου 12 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν συνεχίσετε.

Ανακατέψτε  την ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού. Βουτήξτε τη μία πλευρά στο μίγμα και στολίστε με τα φιστίκια. Αφήστε τα μέχρι να σταθεροποιηθούν. Βάλτε τα σε αεροστεγή κουτιά, κρατάνε 1 βδομάδα.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Α, θενκς ε λοτ Λενάκι για τη συνταγή κουλουρακίων, θέλω να πουλήσω μούρη χωρίς πολύ κόπο(και κυρίως ακαταλαβίστικα υλικά!) , γιου αντερστεντ..! ; )