H φάση είναι Ηλιούπολη: Νέες αφίξεις για φαγητό και ποτό

H φάση είναι Ηλιούπολη Facebook Twitter
Στο Ραντάρ σερβίρουν ένα καθαρόαιμο bar food για να συνοδεύουμε τα ποτά μας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Τι γνώριζα για την Ηλιούπολη μέχρι πρόσφατα; Για να είμαι ειλικρινής, απολύτως τίποτα. Δεν είχα δικούς μου ανθρώπους που να μένουν προς τα εκεί, αλλά ούτε ως περιοχή εξόδου την είχα στο μυαλό μου, ήταν για μένα πάντα ένα πέρασμα στον δρόμο για τα νότια, και για πολλούς άλλους νομίζω.

Συμβαίνει αυτό με τα προάστια της Αθήνας, για τους περισσότερους κατοίκους της υπάρχει τουλάχιστον ένα (συχνά και παραπάνω) που το έχουν αφήσει ανεξερεύνητο. Έχει βέβαια το μικρό γαλακτοπωλείο-χρονοκάψουλα του Μπακογιάννη που κάνει γιαούρτι με παχιά πέτσα, ωραίο ρυζόγαλο, σοκολατούχο γάλα με μέλι και κορυφαίο παγωτό καϊμάκι, το παντοπωλείο του Αλεξανδρή-ναό για όσους έχουν όρεξη να ψαχτούν με τα ελληνικά τυριά, εκεί ψήνονται και τα φημισμένα μπιφτέκια της κυρίας Ουρανίας και όποιος θέλει καλό μαγειρευτό πάει να διαλέξει από τη βιτρίνα του Μάννα.

Όμως δεν άκουγα για νέες αφίξεις που να μπορούν να τραβήξουν κάποιον μέχρι εκεί, γιατί αν δεν είναι η γειτονιά σου και δεν είναι και δίπλα σου, θα κατέβεις να τσιμπήσεις κάτι, μετά δεν θέλεις να πιεις και ένα ποτό;

Μέχρι που τον Δεκέμβρη που μας πέρασε μια φίλη μου έστειλε «ήρθε η ώρα, ανοίγει μαγαζί δικό μας στην Ηλιούπολη», όπου με το «δικό μας» εννοούσε πως θα φιλοξενήσει μια κοινότητα ανθρώπων στα decks του που αυτήν τη στιγμή ορίζουν τι πάει να πει eclectic μουσική σε αυτή την πόλη, Djs που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στο κέντρο που πολύ το αγαπάμε, σε αυτό θέλουμε να ζούμε και σε αυτό ξημεροβραδιαζόμαστε, αλλά να μη δούμε και καμία άλλη περιοχή;

Έστησαν ένα μαγαζί που με την πρόσοψη, τα χρώματά του και τα neon του δεν περνάει σίγουρα απαρατήρητο, έφεραν και έναν εντυπωσιακό custom ξυλόφουρνο από τη Νάπολη προκειμένου να ξεφουρνίζουν μπροστά μας πίτσες με πολύ ψηλό, αφράτο, καψαλισμένο και αέρινο στεφάνι σε στυλ Canotto, τις οποίες κόβουν με το ψαλίδι την ώρα που πέφτουν στο τραπέζι μας.

Αυτό το άρτι αφιχθέν μπαρ τελικά ήρθε να συμπληρώσει ένα παζλ αφίξεων, τα κομμάτια του οποίου μπορούν να μας κρατήσουν μια ολόκληρη μέρα στην Ηλιούπολη. Θα ξεκινήσετε με άψογη πίτσα και καλοφτιαγμένη καρμπονάρα, θα συνεχίσετε δοκιμάζοντας craft μπίρα, θα πιείτε και ένα ποτό σε ένα μέρος όπου είναι πολύ πιθανό να χορέψετε.

Mario & Luigi - The Eatalians

H φάση είναι Ηλιούπολη Facebook Twitter
Oι γεύσεις του Mario & Luigi - The Eatalians είναι καλοδουλεμένες, φίνες, πολύ νόστιμες. 

Δύο καλοί φίλοι, ο Σπύρος Αργυρίου και ο Αντώνης Βαρδάλος, βάφτισαν την ιδέα τους με τα ονόματα των πιο δημοφιλών υδραυλικών παγκοσμίως, από τους ήρωες του video game που δημιούργησε ο Shigeru Miyamoto για τη Nintendo. Έστησαν ένα μαγαζί που με την πρόσοψη, τα χρώματά του και τα neon του δεν περνάει σίγουρα απαρατήρητο, έφεραν και έναν εντυπωσιακό custom ξυλόφουρνο από τη Νάπολη προκειμένου να ξεφουρνίζουν μπροστά μας πίτσες με πολύ ψηλό, αφράτο, καψαλισμένο και αέρινο στεφάνι σε στυλ Canotto, τις οποίες κόβουν με το ψαλίδι την ώρα που πέφτουν στο τραπέζι μας.

Αλλά πέρα από όλα αυτά τα φαντεζί, οι γεύσεις του Mario & Luigi - The Eatalians είναι καλοδουλεμένες, φίνες, πολύ νόστιμες. Σεφ είναι ο Στέργιος Τσαγκαδόπουλος που χρησιμοποιεί ένα ζυμάρι υψηλής υγρασίας, με φυσικό προζύμι, το οποίο ωριμάζει για σαράντα οκτώ ώρες.

Πάρτε σίγουρα για πρώτο τις κροκέτες με τον κόκορα στον ξυλόφουρνο και το καλαμπόκι, ζητήστε μια πίτσα Lolita, με μορταδέλα, τριμμένο φιστίκι Aιγίνης, ρικότα, μοτσαρέλα fior di latte και μοτσαρέλα burrata, πάρτε και την τόσο όσο καυτερή Anabella, με μοτσαρέλα fior di latte, παρμεζάνα Reggiano, nduja και πικάντικο σαλάμι ventricina, πάστα αντζούγιας, με τσίλι και μέλι στη σάλτσα της ή δοκιμάστε την περιζήτητη Victoria με κρέμα παρμεζάνας, τρούφα εποχής, flakes παρμεζάνας δεκαοκτάμηνης ωρίμανσης.

Μοιραστείτε μια Giolina alla Chitarra, τη δική τους καρμπονάρα φτιαγμένη από φρέσκα ζυμαρικά τα οποία θα δείτε ότι ετοιμάζονται εκεί, στο δικό τους παρασκευαστήριο. Kαι αν έχετε χώρο για επιδόρπιο, προτιμήστε το Luna, μια γλυκιά πίτσα καλτσόνε δηλαδή.

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, 210 9957953

Paragon

H φάση είναι Ηλιούπολη Facebook Twitter
Tο Paragon είναι αυτό που λέμε «από την παραγωγή στην κατανάλωση», αφού την ώρα που απολαμβάνετε την μπίρα σας θα δείτε κίνηση, ίσως και υδρατμούς από το μικροζυθοποιείο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Μόλις λίγα βήματα από το μετρό του Αγίου Δημητρίου, χωμένο σε ένα στενό της Ηλιούπολης, βρίσκεται το πιο εντυπωσιακό taproom της Αθήνας. Σε ένα παλιό σιδηρουργείο τριακοσίων είκοσι τετραγωνικών, που έχει κρατήσει στοιχεία από το industrial παρελθόν του, το Paragon είναι αυτό που λέμε «από την παραγωγή στην κατανάλωση», αφού την ώρα που απολαμβάνετε την μπίρα σας θα δείτε κίνηση, ίσως και υδρατμούς από το μικροζυθοποιείο, το οποίο χωρίζεται από την μπάρα του taproom με μια κατασκευή από γυαλί και σιδερένιες καμάρες.

την πρώτη μικροζυθοποιία με taproom των Νοτίων Προαστίων θα βρείτε μία crispy και δροσιστική helles lager «Riviera», τη φρούτωδη και ελαφρώς πικρή «Falifornia», μια american pale ale που είναι και το μεγάλο της σουξέ, τη «Νo Worries» Australian Juicy IPA με τα έντονα τροπικά αρώματα στη μύτη, με γεύσεις από κίτρο, ροδάκινο, τροπικά φρούτα και μια έντονη πικράδα στην επίγευση, την επίσης φρουτώδη και δυνατή American IPA «Heavy Load» μεταξύ άλλων. Φιλοξενεί μπίρες από άλλες μικροζυθοποιίες που σερβίρονται απευθείας από την κάνουλα, καθώς και μπουκάλια που ανανεώνονται κάθε βδομάδα.

Μπορούν να σας δώσουν να δοκιμάσετε πριν επιλέξετε τι θα παραγγείλετε, ενώ θα βρείτε προτάσεις από 3 ευρώ έως 55 που κοστίζει μια βέλγικη, δυσεύρετη και ελαφρώς ξινή μπίρα ανοιχτής ζύμωσης την οποία έχουν προμηθευτεί. Όσο για τις μουσικές που επιλέγουν, συνήθως ξεκινάνε με old school hip-hop και περνάνε σε ska punk.

Paragon Brewery & Taproom, Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, 6981947030

Ραντάρ

H φάση είναι Ηλιούπολη Facebook Twitter
Ο Νίκος και ο Στέλιος έστησαν το μπαρ τους όπως το είχαν φανταστεί, χωρίς επιτήδευση και ύφος, με χαλαρότητα, αλλά με πολύ δουλεμένα ποτά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Μετά από πολλές εξόδους, ποτά και κουβέντες, ο Θανάσης Μπεσίνης, ο Νίκος Αναστασάκος και ο Στέλιος Ράππος, που έχουν φάει την εστίαση με το κουτάλι από διαφορετικά πόστα, αποφάσισαν να συνεργαστούν και να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί. Ο Θανάσης είναι ο ειδικός επί της μουσικής, αφού τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια έχει παίξει σχεδόν σε όλη την πόλη, ο Νίκος και ο Στέλιος είναι επί του ποτού, οι άνθρωποι της μπάρας – οι τελευταίες από τις οποίες πέρασαν ήταν αυτές του Garage και του Holy Spirit αντίστοιχα.

Ως έμπειρος DJ, λοιπόν, ο Θανάσης έχει αναλάβει τα decks σε πολλά μέρη που μπορεί να είχαν επενδύσει σε άλλα κομμάτια τους αλλά όχι στον ήχο, έτσι φρόντισε αυτός του Ραντάρ να είναι άψογος. Η μουσική τους είναι eclectic, το booth τους δέχεται μόνο βινύλια. Ο Νίκος και ο Στέλιος έστησαν το μπαρ τους όπως το είχαν φανταστεί, χωρίς επιτήδευση και ύφος, με χαλαρότητα, αλλά με πολύ δουλεμένα ποτά.

H φάση είναι Ηλιούπολη Facebook Twitter
Ως έμπειρος DJ, ο Θανάσης έχει αναλάβει τα decks. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Ξεκινάνε από το πρωί με specialty καφέ των Cafeistas. Το μπαρ δουλεύει με premium ποτά και φρέσκα φρούτα, φτιάχνει τα δικά του cordials για τα signature cocktails που σερβίρει –για έτοιμα σιρόπια και πουρέδες ούτε λόγος–, ενώ κάνουν και τα κλασικά με δικά τους twists. Αν ανήκετε σε εκείνους που θα έπιναν ένα μοχίτο αν το έβρισκαν καλοφτιαγμένο, το Ραντάρ θα σας το προσφέρει στην πιο high end εκδοχή του, από άποψη εκτέλεσης, όχι τιμής. Και ωραίο Ζombie θα πιείτε και Μai Τai με σπιτικό σιρόπι αμυγδάλου.

Και αν δεν είχατε εκείνη τη μέρα όρεξη για πίτσα και μακαρόνια, σε αυτήν την μπάρα σερβίρουν ένα καθαρόαιμο bar food για να συνοδεύουμε τα ποτά μας, χοτ-ντογκ και τάκος που έχουν φαντασία και υλικά που φτιάχνονται εκεί.

Ραντάρ, Κοτζιά 22, Ηλιούπολη,  210 9949678

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέσσερα νέα μπαρ που μας βγάζουν εκτός κέντρου

Γεύση / Τέσσερα νέα μπαρ που μας βγάζουν εκτός κέντρου

Η Αθήνα έχει εδώ και καιρό κορυφαία μπαρ σκηνή, που έχει αρχίσει να απλώνεται και αρκετά πιο πέρα από το Σύνταγμα και τα πέριξ του. Από την Ηλιούπολη μέχρι το Περιστέρι, κάποιες νέες διευθύνσεις δείχνουν ότι δεν συμβαίνουν όλα πλέον στον ομφαλό της πόλης.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα taprooms του Κουκακίου, για περίεργες μπίρες από νομάδες μικροζυθοποιούς

Γεύση / Στα taprooms του Κουκακίου, για περίεργες μπίρες από νομάδες μικροζυθοποιούς

Έχοντας δημιουργήσει κάτι ανάμεσα σε new age κάβα και μπαρ «ειδικού σκοπού», οι νομάδες μικροζυθοποιοί παρουσιάζουν τις πειραματικές ιδέες τους, χτίζουν μια δεμένη κοινότητα και μας ξεδιψούν με μπίρες δροσερές, πολύπλοκες και απροσδόκητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sole Giaguaro: Ο Giovani Scaraggi μόλις μετακόμισε στα Άνω Πετράλωνα

Γεύση / Ο Giovani Scaraggi μόλις άνοιξε ένα ακόμα Sole Giaguaro στα Άνω Πετράλωνα

Πλέον δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι τη Ρόδο και το απομακρυσμένο χωριό της Λαχανιάς για να γευτείτε την φινετσάτη κουζίνα του σεφ από το Μπάρι, που έχει πολλές αναφορές στον τόπο του και άλλες τόσες από τα ταξίδια στον κόσμο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM