Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Μπροστά, στη βιτρίνα του καταστήματος, τοποθετήθηκε ο χαρακτηριστικός θολωτός φούρνος, ο θόνε ή ταντόρ όπως λέγεται, στον οποίο φτιάχνεται το επίπεδο ψωμάκι της Γεωργίας, το λαβάς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Στις περιοχές γύρω από την Κυψέλη υπάρχει ζωντανή η παρουσία της γεωργιανής κοινότητας. Στην Αχαρνών βρίσκεις πολλά μαγαζιά με δικά τους προϊόντα, όπως τα διάσημα τυριά τους και τα υπέροχα τουρσιά. Οι Γεωργιανοί αγαπούν την Ελλάδα πολύ, αλλά δεν ξεχνούν ποτέ τη χώρα τους. Θέλουν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους και να τις μεταφέρουν στα παιδιά τους. Συνηθίζουν να κάνουν μεγάλα τραπεζώματα και να συγκεντρώνονται γύρω από παραδοσιακά πιάτα.

Η Darejan Gambashidze ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές τη δεκαετία του ’90. Ερωτεύτηκε τη χώρα και αγάπησε έναν Έλληνα για τον οποίο αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της. Άφησε τη Γεωργία και εγκαταστάθηκε στο Χαλάνδρι. Η κόρη της, μικρό κοριτσάκι τότε, συνέχισε το σχολείο στη Γεωργία και ερχόταν όποτε μπορούσε στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας γερούς δεσμούς. Πριν από είκοσι δύο χρόνια και ενώ ήταν έγκυος στη δική της κόρη, ήρθε κι εκείνη να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να συνεχίσει εδώ τις σπουδές της με τον άντρα της. Πίσω από την ιστορία των δύο αυτών γυναικών δεν υπάρχει πόνος, ξεριζωμός και απόγνωση αλλά αποφασιστικότητα, γενναιότητα, χαρά και δύναμη να αλλάζεις την ιστορία σου εφόσον το επιθυμήσεις.

Μπορεί να φαίνεται απλό να φτιάξεις τη συγκεκριμένη ταπεινή ζύμη που γνωρίζουν καλά όλοι στη Γεωργία, καθώς κάθε σπίτι στην επαρχία έχει τον δικό του φούρνο, αλλά δεν είναι. Ο τρόπος ζυμώματος αλλά και οι αναλογίες των συστατικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Η Natia Nadareishvili είναι ένας δυναμικός, αισιόδοξος άνθρωπος. Ανέκαθεν της άρεσε η επικοινωνία, οι μεγάλες παρέες, η δουλειά σε περιβάλλοντα που έχουν πολλές εναλλαγές. Παρόλο που σπούδασε Φιλοσοφία, την κέρδισε η εστίαση. Ήθελε να δουλεύει σε μαγαζιά, να τα βοηθάει να εξελίσσονται, να γίνεται η ψυχή τους. Πάντα είχε στο μυαλό της να ανοίξει ένα δικό της μαγαζί, αλλά δεν είχε καταλήξει ούτε στο είδος του μαγαζιού ούτε στον τόπο που θα το φιλοξενούσε. Πριν από λίγο καιρό μετακόμισε στην οδό Δροσοπούλου και σε μια βόλτα της στην Αγία Ζώνης ένιωσε πως είχε φτάσει η στιγμή να τολμήσει το μεγάλο βήμα.

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Εκείνα που αγάπησα περισσότερο στο μαγαζί  είναι τα πουγκιά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Το Μάριλι φτιάχτηκε σε ένα μικρό μαγαζάκι πάνω στον πεζόδρομο, μπροστά στα πράσινα παρτέρια και μια ανάσα από τη Φωκίωνος Νέγρη. Η περιοχή έχει δείξει στον παρελθόν την αγάπη της για τα γεωργιανά προϊόντα και οι κάτοικοι αγαπούν να δοκιμάζουν τις γεύσεις όλων εκείνων που έχουν αφήσει τη χώρα τους για να εγκατασταθούν εδώ, γεμάτοι εικόνες, μνήμες, παραδόσεις και μαγειρικές ακραία ελκυστικές. Μπροστά, στη βιτρίνα του καταστήματος τοποθετήθηκε ο χαρακτηριστικός θολωτός φούρνος, ο θόνε ή ταντόρ, όπως λέγεται, στον οποίο φτιάχνεται το επίπεδο ψωμάκι της Γεωργίας, το λαβάς. Το συγκεκριμένο ψωμί, επίπεδο, ελαστικό, με φουσκαλίτσες που έχουν σκάσει στην επιφάνειά του και αλμυρή γεύση, θυμίζει πολύ τη βάση της ιταλικής πίτσας. Το αλάτι που μπαίνει στη ζύμη και ενισχύει τη γεύση του ήταν η έμπνευση και για το όνομα του μαγαζιού, καθώς μάριλι στα γεωργιανά σημαίνει αλάτι.

Ο φούρνος δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, καθώς χρειάζεται ρεύμα υψηλής τάσης, το οποίο δεν είχε το μαγαζί, αλλά είναι θέμα χρόνου να «πάρει φωτιά» και να αρχίσει να βγάζει ψωμάκια. Η Natia έχει ήδη κλείσει έναν φούρναρη, μάστορα στη συγκεκριμένη ζύμη, για να ξέρει ότι θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό είναι και το μεγάλο της πλεονέκτημα, θέλει να έχει την καλύτερη ομάδα στο μαγαζί της, ώστε οι γεύσεις της να είναι αδιαπραγμάτευτες. Γι’ αυτό και στην κουζίνα αποφάσισε να συνεργαστεί με τρεις γυναίκες, τη Londa, την Tinatin και τη Μυρτώ, που ξέρουν καλά τόσο τη ζύμη όσο και τις παραδοσιακές γεμίσεις της. Μπορεί να φαίνεται απλό να φτιάξεις τη συγκεκριμένη ταπεινή ζύμη που γνωρίζουν καλά όλοι στη Γεωργία, καθώς κάθε σπίτι στην επαρχία έχει τον δικό του φούρνο, αλλά δεν είναι. Ο τρόπος ζυμώματος αλλά και οι αναλογίες των συστατικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Μπορεί να φαίνεται απλό να φτιάξεις τη συγκεκριμένη ταπεινή ζύμη που τη γνωρίζουν καλά όλοι στη Γεωργία, αλλά δεν είναι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Ο τρόπος ζυμώματος αλλά και οι αναλογίες των συστατικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Η πιο γνωστή γεωργιανή πίτα είναι το χατσαπούρι. Ουσιαστικά είναι ζύμη καλά δουλεμένη που έχει για γέμιση το τυρί ιμερούλι, ένα παραδοσιακό αγελαδινό τυρί. Προσωπικά, το χατσαπούρι μού θυμίζει το δικό μας τυρόψωμο, αλλά είναι πιο ελαφρύ, αν και χορταστικό. Στο Μάριλι χρειάστηκε ένας μόλις μήνας για να γίνει διάσημο στην περιοχή. Όση ώρα έμεινα στο μαγαζί, δεν σταμάτησαν να περνούν και να το ζητούν. Εκτός από το χατσαπούρι, υπάρχει σπανακοτυρόπιτα με την ίδια ζύμη, που είναι εμπνευσμένη από τις γεωργιανές χορτόπιτες, έχει βαθιά γεύση και είναι μπαμπάτσικη.

Εκείνα, όμως, που αγάπησα περισσότερο στο μαγαζί  είναι τα πουγκιά. Η Natia, θέλοντας να τιμήσει το παραδοσιακό ζυμαρικό της χώρας της, το χινάκλι, αποφάσισε να φτιάξει μικρές, γεμιστές φωλιές από ζύμη. Έτσι, υπάρχουν πουγκιά με πατάτα και μαύρο πιπέρι, με πάστα φασολιού και κρεμμύδι ξερό, με μανιτάρι, φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο, με κιμά, κοτόπουλο αλλά και ένα καθαρά ελληνικό με λιαστή ντομάτα, φέτα και ελιά. Οι γεύσεις είναι δημιουργημένες έτσι ώστε να παραπέμπουν στην αυθεντική, γεωργιανή κουζίνα, αλλά με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Τα καρυκεύματα είναι λιγοστά και σωστά, για να μη βαραίνουν το στομάχι. Οι πίτες τρώγονται ευχάριστα και δύσκολα σταματάς σε μία.

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Στο Μάριλι θα πας για τις γεύσεις του, αλλά θα ξαναπάς γιατί θα σου αρέσει και η αύρα του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Φυσικά, το Μάριλι έχει πολλά ακόμη να κάνει και τα όνειρα της Natia είναι πολλά. Δίπλα της είναι η κόρη της Liza, ένα χαρισματικό πλάμα, απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, που αγαπά τη χώρα όπου γεννήθηκαν οι πρόγονοί της και έχει διάθεση να μοιραστεί τις παραδόσεις της με τους φίλους της και τους νέους της περιοχής. Την ημέρα που βρέθηκα στο μαγαζί ζωγράφιζε στο χέρι μια κορνίζα για τη βιτρίνα. Δίπλα της τα δύο Golden Retriever της οικογένειας, η Υδρα και ο Ζήσης, που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο και μαζεύουν άπειρα χάδια. Μόλις λειτουργήσει ο φούρνος και μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, η Natia θα ξεκινήσει να φτιάχνει και γεωργιανά γλυκά. Έχει σκέψεις να φέρει και κρασιά από τον τόπο της, καθώς έχουν μεγάλη οινική παράδοση και ιστορικούς αμπελώνες που μετράνε χιλιάδες χρόνια.

Στο Μάριλι θα πας για τις γεύσεις του, αλλά θα ξαναπάς γιατί θα σου αρέσει και η αύρα του. Υπάρχει χαρά, δημιουργία και αισιοδοξία σε αυτό το μαγαζί. Είναι σαν να θέλει να σου δώσει ενέργεια και πάθος για να πας παρακάτω.

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Tο χατσαπούρι μού θυμίζει το δικό μας τυρόψωμο, αλλά είναι πιο ελαφρύ, αν και χορταστικό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Οι γεύσεις είναι δημιουργημένες έτσι ώστε να παραπέμπουν στην αυθεντική γεωργιανή κουζίνα, αλλά με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Την ημέρα που βρέθηκα στο μαγαζί η Λίζα ζωγράφιζε στο χέρι μια κορνίζα για τη βιτρίνα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Μάριλι, Αγίας Ζώνης 26, Κυψέλη

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Jesus Crust: Ένας νέος φούρνος, αφιερωμένος στο προζύμι

Γεύση / Jesus Crust: Ένας νέος φούρνος, αφιερωμένος στο προζύμι

Με πρωτότυπες ιδέες σε καρβέλια και σάντουιτς και φτιάχνοντας από κόλλυβα και φανουρόπιτα μέχρι προζυμένια cinnamon rolls, αυτός ο τρίτης γενιάς φούρνος της Αθήνας θα κάνει κόσμο να οδηγήσει μέχρι το Νέο Ψυχικό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka

Γεύση / Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας ξεφουρνίζει κρουασάν και babka

Στην περιοχή του Υμηττού μια ομάδα δημιούργησε plant-based συνταγές για πρωινό και brunch, επανεξετάζει παραδοσιακές συνταγές, όπως το τσουρέκι, και τις προσφέρει με τέτοιον τρόπο, ώστε να ξεφύγει από το «για vegan καλό είναι».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM