Φθινοπωρινές ρετσέτες

Φθινοπωρινές ρετσέτες Facebook Twitter
0

Ηελληνική κουζίνα κερδίζει στα σημεία τόσο εντός έδρας όσο και εκτός. Επιτέλους το ελληνικό φαγητό μιλάει στην καρδιά μας. Ο μουσακάς, τα ρεβίθια, ο τραχανάς, τα λαδερά μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των γευστικών επιλογών. Γίνονται το φαγητό της εξόδου, εξοστρακίζοντας τα «σουξεδιάρικα» γαλλικά φιλέτα.

Η γαστρονομία φαίνεται ότι βρίσκει το δρόμο της, ανακαλώντας από τη λήθη τις παραδοσιακές συνταγές και τα τοπικά προϊόντα. Η γευστική μνήμη οδηγεί στην αναζήτηση του απλού και οικείου φαγητού, του φαγητού χωρίς περίπλοκους νεωτερισμούς. Το μήνυμα φαίνεται να πέρασε και στους επιχειρηματίες της εστίασης.

Ηγαλλική κουζίνα που άνοιξε το γαστρονομικό δρόμο περνά κρίση και η στροφή στα «δικά» μας είναι πλέον γεγονός. Οι γαστρονομικές εξελίξεις έδειξαν να ενισχύονται και από την είδηση-βόμβα, όταν το εστιατόριοVardisγύρισε εν μια νυκτί την πλάτη στη γαλλική κουζίνα, σερβίροντας πλέον ελληνική δημιουργική. Και όπως όλα δείχνουν, το στοίχημα κερδήθηκε. Η τάση είναι ενίσχυση της γαστρονομικής μας παράδοσης με ψαγμένο περιεχόμενο, καλές πρώτες ύλες και καθαρές γεύσεις.

Και επειδή ο πλανήτης αναστενάζει από τα μεταλλαγμένα και ντοπαρισμένα υλικά, η οικολογική συνείδηση κάποιων σεφ αφυπνίζεται, υιοθετώντας δειλά-δειλά στην κουζίνα τους τα βιολογικά. Έτσι, με χαρά υποδεχθήκαμε το μενού «undo» της Ντομάτας του Χρύσανθου Καραμολέγκουστο Sani Gourmet Festival με πρωταγωνιστές βιολογικά υλικά αλλά και πρώτες ύλες που παράγονται κοντά στον τόπο που καταναλώνονται. Σε ανάλογο concept κινείται και το Big Pongμε βιολογικές πατάτες και το La Pecheμε ποικιλία από βιολογικές σαλάτες.

Η απλότητα και η καθαρότητα των γεύσεων σε συνδυασμό με το low budgetδεν αποτελούν πλέον μόνο τάση αλλά επιτακτική ανάγκη για τους Έλληνες. Ο τρόπος που τρώμε, τα υλικά που χρησιμοποιούμε αλλά και οι μαγειρικές τεχνικές δίνουν το στίγμα του πολιτισμού μας αλλά και την ποιότητα που επιλέγουμε στον τρόπο ζωής μας. Η ποιότητα αρχίζει να μετράει, γι' αυτό και βλέπουμε την τάση να αναβαθμιστεί το delivery, αναγκαίο κακό του φρενήρη ρυθμού της εποχής μας. Έτσι, γνωστοί και επώνυμοι σεφ -Μπουλιάνι, Μπαξεβάνης- αναλαμβάνουν την επιμέλεια των φαγητών σε ... πακέτο. Αναβάθμιση τόσο στην ποιότητα, στις γευστικές προτάσεις όσο και στη μοντέρνα και καλόγουστη συσκευασία.

Στο δρόμο της αναβάθμισης βρίσκεται ήδη και η παραδοσιακή ψησταριά, κάτι που θα δούμε σε ικανές ποσότητες αυτό το χειμώνα. Η ιδέα περιλαμβάνει έμφαση στις πρώτες ύλες, μικρή δόση δημιουργικότητας που δεν χαλάει την απόλαυση της κρεατολαγνείας και τιμές που κινούνται στη φιλοσοφία του «value for money». Ο Μπαξεβάνης στον Πράσινο Λόφο και οΤσανακλίδης στο BBQ θα δώσουν μια καλή ιδέα του τι μπορεί να κάνει ένας καλός σεφ, αν θελήσει να ανανεώσει μια παραδοσιακή συνήθεια απλού φαγητού.

Πάντως, είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα που στέλνουν από τις μαρμίτες τους οι μάγειροί μας. Ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές αγκαλιάζουν την ελληνική γαστρονομία, έχουν άποψη και αναζητούν το καλύτερο.

Ηελληνική κουζίνα, ίσως περισσότερο από ποτέ, είναι πλέον ο μεγάλος πρωταγωνιστής των γευστικών αναζητήσεων, τόσο στον τόπο της όσο και στο εξωτερικό. Στη Νέα Υόρκη, στη Μελβούρνη αλλά και στο Λονδίνοοι ελληνικές γεύσεις είναι δημοφιλείς όσο ποτέ. Και η αλήθεια είναι ότι πότε άλλοτε έως τώρα η ελληνική κουζίνα δεν είχε μια τόσο καλή συγκέντρωση από άξιους και πεπειραμένους μαστόρους της γεύσης αλλά και νέα παιδιά που, έχοντας θητεύσει δίπλα τους, ξεδιπλώνουν τις ιδέες τους. Και αν αμφιβάλλετε για την καλπάζουσα φαντασία της Εθνικής Ελλάδος της γεύσης, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε το λουκάνικο από καραβίδα και στάρι που θα σερβίρει στο Βαρούλκο ο αρχιμάστοραςΛευτέρης Λαζάρου.

Eντωμεταξύ, στις αρχές του φθινοπώρου μετατίθενται τα εγκαίνια του αθηναϊκούNobu στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Πολύ σύντομα, το Αθηναϊκό crowd θα μπορεί να γεύεται το φημισμένα πιάτα του Nobuyoshi Matsushisaχωρίς να πρέπει να φύγουν από την Αττική. Όπως και να' χει πάντως, πέραν του κοσμικού κοινού που είναι σίγουρο πως θα σπεύσει να φανεί στο σπουδαίο εστιατόριο, τα Nobu είναι ένας γαστριμαργικός ναός που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να δοκιμάσει τις γεύσεις του έστω και μία φορά στη ζωή του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ