Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση Facebook Twitter
Στην πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου καλλιεργείται η ποικιλία Μοσχάτο που ευδοκιμεί μόνο σ' αυτή την περιοχή διατηρώντας μια μακραίωνη παράδοση, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά.
0

Ο Τύρναβος είναι μια περιοχή της Θεσσαλίας που θεωρείται ορόσημο για την σύγχρονη αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία. Χτισμένος στα αριστερά του Τιταρήσιου ποταμού (Ξηριά) αποτελεί το σταυροδρόμι που συνδέει την πεδιάδα της Λάρισας με την Ελασσόνα.

Με μεγάλη ιστορία άκμασε τον 18ο αιώνα ενώ σήμερα η πόλη του Τυρνάβου είναι ευρύτατα γνωστή για την άριστη ποιότητα των κρασιών της και φυσικά το γευστικότατο τσίπουρο.


Στην πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου καλλιεργείται η ποικιλία Μοσχάτο που ευδοκιμεί μόνο σ' αυτή την περιοχή διατηρώντας μια μακραίωνη  παράδοση, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά.


Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Βάιος Βασδαβάνος, ένας αμπελοκαλλιεργητής από το Δαμάσι Τυρνάβου αρχίζει να παράγει και να εμπορεύεται κρασί και τσίπουρο στη δική του μικρή οικοτεχνία. Σταδιακά, οι οίνοι αποκτούν μεγάλη φήμη στην περιοχή για την εξαιρετική ποιότητα και το μοναδικό τους άρωμα. 

Κάπως έτσι και με μεγάλη αγάπη για τα αποστάγματα και τα αρώματα του τόπου, οι τρεις γιοι του αποφασίζουν να συνεχίσουν την παράδοση του πατέρα τους, και ιδρύουν το 1959 την Οινοποιία Βασδαβάνου.

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Δεκαράκι να είναι δικαιωματικά ο βασιλιάς στην παράδοση, είναι η διαδικασία απόσταξής του και ο αρωματικός τους χαρακτήρας. Τα αρώματα από τα στέμφυλα του Μοσχάτου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής απόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται με παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.


Στις μέρες μας η Οικογένεια Βασδαβάνου συνεχίζει την παράδοση της οινοποιίας ως μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση έχοντας κληρονομήσει τα μυστικά, την τεχνική αλλά και το μεράκι της οικογενειακής επιχείρησης.


Το επονομαζόμενο «Δεκαράκι» γεννήθηκε στον Τύρναβο. Παράγεται και εμφιαλώνεται από την Οινοποιία Βασδαβάνου και κλείνει στο μπουκάλι του όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του τόπου.

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Δεκαράκι να είναι δικαιωματικά ο βασιλιάς στην παράδοση, είναι η διαδικασία απόσταξής του και ο αρωματικός τους χαρακτήρας.

Τα αρώματα από τα στέμφυλα του Μοσχάτου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής απόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται με παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.

Το «Δεκαράκι Μοσχάτο» πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες. Κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα. Το άρωμα του καθαρό, έντονο, χωρίς παλαίωση, θυμίζοντας σύκο, σταφίδα, καρύδι, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο.

Όσον αφορά την γεύση: ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα, θυμίζει σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Απόσταγμα ισορροπημένο, πολύπλοκο, με μακρά επίγευση.

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση Facebook Twitter
Το «Δεκαράκι» παραμένει σύντροφος σε όλες τις στιγμές μας και κυρίως ενώνει την παρέα ως ένα εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας. Το καλοκαίρι είναι εδώ και κάθε τσούγκρισμα αποτελεί κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.


Μπορούμε να το απολαύσουμε παρέα με μανούρι ψητό, παραδοσιακές πίτες με κίτρινα τυριά, τηγανιές και φυσικά με πικάντικους κρεατικούς μεζέδες όπως απάκι και λουκάνικο, καθώς και με καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες.


Αντίστοιχα, το τσίπουρο «Δεκαράκι Μαλαγουζιά», παράγεται μόνο από Μαλαγουζιά σταφύλι. Συνοδεύετε ευχάριστα με θαλασσινά και ψάρια σχάρας ενώ επίσης μπορούμε να το απολαύσουμε με καπνιστά, παστά ψάρια, αρωματισμένα με λεμόνι. Καθαρό, κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα.


Το άρωμα του; Καθαρό, έντονο, θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια, ροδάκινο και βερίκοκο, μέλι, λεμόνι και πράσινο μήλο. Ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα που η γεύση του θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια όπως γαρδένια, γιασεμί, αγιόκλημα καθώς και νότες από μέλι, λεμόνι, πράσινο μήλο, ροδάκινο και βερίκοκο. Ένα απόσταγμα ιδιαίτερα ανθικό, με αρώματα που μεγεθύνονται στο στόμα και επιμένουν στην επίγευση.

 

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση Facebook Twitter
Το "Δεκαράκι Μοσχάτο" πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες.


Στην ίδια κατηγορία το τσίπουρο «Δεκαράκι Ροδίτης», παράγεται μόνο από Ροδίτη σταφύλι και ξεχωρίζει για τα λεμονάτα και φρουτώδη αρώματά του. Ιδανικός συνδυασμός με τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, καθώς και με φίνα ψητά της ώρας.

Κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα διακρίνεται για τον ήπιο αρωματικό χαρακτήρα, με αρώματα μελιού (πετιμέζι), λεμονιού και μπανάνας. Τέλος, με γεύση δροσιστικής οξύτητας φέρνει στο μυαλό μέλι (πετιμέζι), λεμόνι και μπανάνα. Πρόκειται για ένα απόσταγμα ξηρό με στρογγυλή, γεμάτη και μαλακή γεύση.


Το «Δεκαράκι» παραμένει σύντροφος σε όλες τις στιγμές μας και κυρίως ενώνει την παρέα ως ένα εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας. Το καλοκαίρι είναι εδώ και κάθε τσούγκρισμα αποτελεί κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες στο www.dekaraki.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ