Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Πέντε πολύ αξιόλογα ελληνικά, ροζέ κρασιά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Peplo

(Αργολίδα)

Κτήμα Σκούρα / Μαυροφίλερο - Αγιωργίτικο - Syrah / 2017

Ο κοσμοπολίτης Γιώργος Σκούρας «ανατρέπει τα συνηθισμένα» με την άρτι αφιχθείσα ροζέ πρότασή του, όπου κάθε ποικιλία του απολαυστικού χαρμανιού χαίρει διαφορετικής οινοποίησης. Το Μαυροφίλερο ωριμασμένο σε ανοξείδωτη δεξαμενή, το Αγιωργίτικο σε βαρέλια ακακίας και το κοσμοπολίτικο Syrah σε πήλινους αμφορείς.

Εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών ανθέων. Στο στόμα εντυπωσιακός συνδυασμός φινέτσας και γευστικής πολυπλοκότητας, με αισθητή οξύτητα και νεύρο. Ροζέ μοναδικό σαν τον δημιουργό του.

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Granatus

(Αττική)

Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Cabernet Sauvignon - Αγιωργίτικο / 2017

Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος αναδεικνύει τον αττικό αμπελώνα με κρασιά που έχουν χαρακτήρα. Το φρουτώδες Αγιωργίτικο σμίγει αρμονικά με το δυναμικό Cabernet Sauvignon και το αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικό, σκουρόχρωμο ροζέ.

Εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών. Πλούσια γεύση κερασιού, φράουλας και καραμέλας βουτύρου. Μακρά, νόστιμη επίγευση με νότες ροδιού.

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Fine Rose

(Ξάνθη)

Ανατολικοί Αμπελώνες / Μαυρούδι - Ασύρτικο / 2017

Προϊόν βιολογικής καλλιέργειας

Από τον βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της χώρας, το ερυθρό Μαυρούδι σμίγει με το λευκό Ασύρτικο σε ένα ροζέ χαρμάνι με μεγάλο ενδιαφέρον. Ζωηρό σομόν χρώμα με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, όπως φράουλα, βατόμουρο, πετροκέρασο και βύσσινο.

Στο στόμα φανερώνεται γενναιόδωρα το δυναμικό του Ασύρτικου, με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή και την τραγανή οξύτητα. Σύνθετη και πληθωρική γεύση, με απολαυστική επίγευση.

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ξινόμαυρο Nature (Νάουσα)

Oenos Nature / Ξινόμαυρο / 2016

Προϊόν ήπιας οινοποίησης,

με ελάχιστα θειώδη

Γαστρονομικό ανοιχτόχρωμο ροζέ που ξεχωρίζει για την εξαιρετική συμπύκνωση και τη σπιρτάδα του. Κομψά αρώματα ώριμης φράουλας, μαρμελάδας ντομάτας και απαλές πιπεράτες νότες.

Δροσιστική γεύση με αισθητή οξύτητα, απολαυστικό φρουτώδη χαρακτήρα και μακρά επίγευση. Μια πρόταση από το πολυδύναμο Ξινόμαυρο, την ερυθρή ποικιλία που «διαπρέπει» και στις ροζέ οινοποιήσεις.

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ρόδον off-dry

(Λήμνος)

Limnos Organic Wines / Μοσχάτο Αλεξανδρείας - Λημνιό / 2017

Προϊόν βιολογικής καλλιέργειας

Η αμπελοοινική Λήμνος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον χάρη στην άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορία της με το αμπέλι και το κρασί σε συνδυασμό με το μικροκλίμα του νησιού. Η νέα ημίξηρη ροζέ πρόταση διακρίθηκε πρόσφατα σε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίως, τον γαλλικό Challenge International Du Vin.

Εκφραστικά αρώματα τριαντάφυλλου, λουκουμιού και μαρμελάδας φράουλας. Στο στόμα αισθητή οξύτητα, φρουτώδης χαρακτήρας και γλυκιά αίσθηση τριαντάφυλλου. Απολαυστικό τελείωμα με επίγευση καραμέλας φράουλας. Άκρως απολαυστικό απεριτίφ για το καλοκαίρι!

Το μεγάλο τρεντ του φετινού καλοκαιριού έχει χρώμα ροζ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ