Clam Chowder της Νέας Αγγλίας: μια συνταγή για αρκτικές θερμοκρασίες

Facebook Twitter
0

Κρύο, αέρας, χαμηλές θερμοκρασίες -τώρα ταιριάζει η σούπα του βορείου πόλου η οποία φαίνεται να έχει συστατικά που δε μοιάζει να ταιριάζουν και πολύ: στρείδια, μπέικον, κρέμα γάλακτος, πατάτες, μην τρομάζετε όμως, τόσοι ψαράδες στην Αλάσκα κάτι θα ξέρουν. Πρόκειται για μία σούπα πηχτή, χορταστική και πεντανόστιμη.


Η λέξη "chowder" φαίνεται να έχει τις ρίζες της στη γαλλική λέξη "chaudière", ένα καζάνι που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες και σύμφωνα με το "The Oxford Companion to Food" του Alan Davidson η λέξη πρωτοεμφανίστηκε στη Βόρειο Αμερική στη δεκαετία του 1730. Σύμφωνα με τον Davidson στις περιοχές που σήμερα είναι ο Καναδάς και η Νέα Αγγλία "...σχηματίστηκεε ένας φυσικός γάμος μεταξύ των στρειδιών που είχαν οι Ινδιάνοι και των καζανιών των πρώτων αποίκων."


Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές αυτού του φαγητού, όπως και πολλές διαφωνίες αλλά σίγουρα η βάση είναι το γάλα ή η κρέμα γάλακτος (ή συνδυασμός αυτών), μπείκον, πατάτες και κρεμμύδια, σε αντίθεση με το Manhattan clam chowder που έχει ντομάτα, κάτι που προκαλεί σοκ και απέχθεια στους παραδοσιακούς λάτρεις αυτής της σούπας (και συμφωνώ, αίσχος).


Από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο τα στρείδια είναι στην εποχή τους μεν, αλλά πού να βρει κανείς φρέσκα στρείδια δε. Όσοι μπορούν εννοείται ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά η συνταγή που ακολουθεί έχει στρείδια σε κονσέρβα και μάλιστα χρησιμοποιεί και το υγρό που υπάρχει μέσα της. Τα υπόλοιπα υλικά είναι πολύ εύκολο να βρεθούν και η συνταγή γενικώς είναι πολύ απλή. Στο βίντεο ο σεφ Bruce Mattel από το μεγαλύτερο ινστιτούτο μαγειρικής της Αμερικής εξηγεί το πως και το γιατί, για τέλειο αποτέλεσμα.

  • 1/2 κιλό στρείδια σε κονσέρβα, μαζί με τα υγρά τους
  • 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες, σε κύβους
  • 3 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • Γούστερ σως, 6 κουταλιές σέρι, ταμπάσκο προαιρετικά


Στραγγίξτε τα στρείδια και προσθέστε νερό στο υγρό μέχρι να έχετε 3 φλιτζάνια υγρού.


Σοτάρετε αργά το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει, περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέστε και το αλεύρι και ανακατέψτε με ξύλινο κουτάλι για 2-3 λεπτά.


Προσθέστε το υγρό των στρειδιών και όταν αρχίσει να βράζει αφήστε το για 5 λεπτά, ανακατεύοντας που και που. Το υγρό θα πρέπει να είναι πηχτό όπως η κρέμα γάλακτος. Αν παραείναι πηχτό, προσθέστε λίγο νερό. Προσθέστε το φύλλο δάφνης και τις πατάτες, αφήστε το να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 15 λεπτά.


Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο σκεύος βράστε τα στρείδια μαζί με την κρέμα γάλακτος για 5-8 λεπτά. Προσθέστε αυτό το μίγμα στη βάση της σούπας όταν μαλακώσουν οι πατάτες και αφήστε το να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά ακόμα.
Στο τέλος προσθέστε αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά ταμπάσκο, γούστερ σως ή/και σέρι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM