Clam Chowder της Νέας Αγγλίας: μια συνταγή για αρκτικές θερμοκρασίες

Facebook Twitter
0

Κρύο, αέρας, χαμηλές θερμοκρασίες -τώρα ταιριάζει η σούπα του βορείου πόλου η οποία φαίνεται να έχει συστατικά που δε μοιάζει να ταιριάζουν και πολύ: στρείδια, μπέικον, κρέμα γάλακτος, πατάτες, μην τρομάζετε όμως, τόσοι ψαράδες στην Αλάσκα κάτι θα ξέρουν. Πρόκειται για μία σούπα πηχτή, χορταστική και πεντανόστιμη.


Η λέξη "chowder" φαίνεται να έχει τις ρίζες της στη γαλλική λέξη "chaudière", ένα καζάνι που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες και σύμφωνα με το "The Oxford Companion to Food" του Alan Davidson η λέξη πρωτοεμφανίστηκε στη Βόρειο Αμερική στη δεκαετία του 1730. Σύμφωνα με τον Davidson στις περιοχές που σήμερα είναι ο Καναδάς και η Νέα Αγγλία "...σχηματίστηκεε ένας φυσικός γάμος μεταξύ των στρειδιών που είχαν οι Ινδιάνοι και των καζανιών των πρώτων αποίκων."


Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές αυτού του φαγητού, όπως και πολλές διαφωνίες αλλά σίγουρα η βάση είναι το γάλα ή η κρέμα γάλακτος (ή συνδυασμός αυτών), μπείκον, πατάτες και κρεμμύδια, σε αντίθεση με το Manhattan clam chowder που έχει ντομάτα, κάτι που προκαλεί σοκ και απέχθεια στους παραδοσιακούς λάτρεις αυτής της σούπας (και συμφωνώ, αίσχος).


Από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο τα στρείδια είναι στην εποχή τους μεν, αλλά πού να βρει κανείς φρέσκα στρείδια δε. Όσοι μπορούν εννοείται ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά η συνταγή που ακολουθεί έχει στρείδια σε κονσέρβα και μάλιστα χρησιμοποιεί και το υγρό που υπάρχει μέσα της. Τα υπόλοιπα υλικά είναι πολύ εύκολο να βρεθούν και η συνταγή γενικώς είναι πολύ απλή. Στο βίντεο ο σεφ Bruce Mattel από το μεγαλύτερο ινστιτούτο μαγειρικής της Αμερικής εξηγεί το πως και το γιατί, για τέλειο αποτέλεσμα.

  • 1/2 κιλό στρείδια σε κονσέρβα, μαζί με τα υγρά τους
  • 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες, σε κύβους
  • 3 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • Γούστερ σως, 6 κουταλιές σέρι, ταμπάσκο προαιρετικά


Στραγγίξτε τα στρείδια και προσθέστε νερό στο υγρό μέχρι να έχετε 3 φλιτζάνια υγρού.


Σοτάρετε αργά το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει, περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέστε και το αλεύρι και ανακατέψτε με ξύλινο κουτάλι για 2-3 λεπτά.


Προσθέστε το υγρό των στρειδιών και όταν αρχίσει να βράζει αφήστε το για 5 λεπτά, ανακατεύοντας που και που. Το υγρό θα πρέπει να είναι πηχτό όπως η κρέμα γάλακτος. Αν παραείναι πηχτό, προσθέστε λίγο νερό. Προσθέστε το φύλλο δάφνης και τις πατάτες, αφήστε το να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 15 λεπτά.


Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο σκεύος βράστε τα στρείδια μαζί με την κρέμα γάλακτος για 5-8 λεπτά. Προσθέστε αυτό το μίγμα στη βάση της σούπας όταν μαλακώσουν οι πατάτες και αφήστε το να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά ακόμα.
Στο τέλος προσθέστε αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά ταμπάσκο, γούστερ σως ή/και σέρι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ