Chri-Bri: Ένα μεσημέρι στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας

Chri-Bri: Ένα μεσημέρι στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Kaleng Mwangal ξέρει την περιοχή από το 1998, δηλαδή απ’ όταν έφτασε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Είναι γνωστό ότι η Κυψέλη είναι η γειτονιά-προορισμός για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν κουζίνες των αθηναϊκών αφρικανικών κοινοτήτων, εκεί τουλάχιστον εκπροσωπούνται οι δυτικοαφρικάνικες παραδόσεις της Σενεγάλης, της Νιγηρίας, την Γκάνας, εκεί είναι και το πρώτο αφρικανικό εστιατόριο που άνοιξε ποτέ σε αυτή την πόλη, το γνωστό Lalibela, το οποίο σερβίρει αιθιοπικές γεύσεις από το 2000. 

Ο Kaleng Mwangal ξέρει την περιοχή από το 1998, απ’ όταν έφτασε δηλαδή στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ζόρικη επιλογή, τα μαθήματα ήταν περισσότερα από εκατόν είκοσι και τα χρόνια που πέρασε στη σχολή γύρω στα οκτώ με εννιά. Κάπως έτσι η πόλη τον κράτησε, έγινε ένας βέρος Κυψελιώτης που πριν ανοίξει το δικό του μαγαζί επισκεπτόταν όλα τα αφρικανικά εστιατόριά της.

«Προσπαθούμε να βγάλουμε την κουζίνα μας προς τα έξω, να τη γνωρίσει ο κόσμος, καιρός ήταν», λέει ο ιδιοκτήτης του πρώτου και μοναδικού μέχρι τώρα κονγκολέζικου εστιατορίου της Αθήνας, του Chri-Bri bar-restaurant, που ανοίγει το μαγαζί του καθημερινά στις τρεις το μεσημέρι και το κρατάει μέχρι τα μεσάνυχτα, εκτός Δευτέρας.

Αν περάσετε από τη συμβολή των οδών Πύθωνος και Πυθίας και δείτε κατεβασμένα τα ρολά του στη μία πλευρά, από την πλευρά της Πυθίας, μην πτοηθείτε, απλώς αναζητήστε τη μισάνοιχτη είσοδό του στον άλλο δρόμο, το εστιατόριο είναι ανοιχτό. 

Σε σύγκριση με άλλες κουζίνες της ηπείρου, η ιδιαιτερότητα της κονγκολέζικης έγκειται στο ότι είναι από τις πιο λιτές, αποφεύγει τα πολλά μπαχαρικά, χρησιμοποιεί πολύ σκόρδο και κρεμμύδι. Όσα θα δείτε στο μενού του Chri-Bri είναι πιάτα καθημερινά και σπιτικά, προσαρμοσμένα στα εδώ δεδομένα.

Σε έναν σκοτεινό χώρο με πολύχρωμα τραπεζομάντιλα από αφρικανικά υφάσματα, με μια σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για στολίδι στον τοίχο, μια τηλεόραση στην οποία εμείς πετύχαμε να παίζει BBC στο αθόρυβο, ενώ ένα κομμάτι του Gaz Mawete ακουγόταν στα ηχεία, και μια σκάλα που οριοθετείται από ένα κάγκελο εξωτερικού χώρου και χωρίζει την κουζίνα από τη σάλα, αυτό το μαγαζί σίγουρα δεν μοιάζει με κάποιο άλλο που να ξέρω εγώ τουλάχιστον και σίγουρα δεν είναι για όλους – αν προτιμάτε τα minimal και clean cut μέρη, το Chri-Bri δεν θα σας ικανοποιήσει, αισθητικά τουλάχιστον. Αν πάλι μπορεί να σας γοητεύσει ένα αυθεντικά speakeasy μέρος, θα σας πρότεινα να το επισκεφθείτε. 

Ένα μεσημέρι στο Chri-Bri, στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας Facebook Twitter
Το κάψιμο θα σας το σβήσει το φοφού, το δικό τους ψωμί, το οποίο θα πιάσετε με το χέρι, θα το πλάσετε σαν μπάλα στο χέρι σας και θα το βουτήξετε σε πιάτα με σάλτσες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γενικά, οι κουζίνες της υποσαχάριας Αφρικής χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά, δεν προσπαθούν να δώσουν έξτρα χρώμα στα πιάτα ούτε ενισχύουν με πολλούς τρόπους τα αρώματά τους. Σε σύγκριση με άλλες κουζίνες της ηπείρου, η ιδιαιτερότητα της κονγκολέζικης έγκειται στο ότι είναι από τις πιο λιτές, αποφεύγει τα πολλά μπαχαρικά, χρησιμοποιεί πολύ σκόρδο και κρεμμύδι.

Όσα θα δείτε στο μενού του Chri-Bri είναι πιάτα καθημερινά και σπιτικά, προσαρμοσμένα στα εδώ δεδομένα. Σε περίπτωση που έχετε ταξιδέψει προς τα εκεί θα γνωρίζετε πως το φαγητό τους είναι ιδιαίτερα καυτερό. Στο κονγκολέζικο εστιατόριο της Κυψέλης η σάλτσα από κόκκινες καυτερές πιπεριές με το τζίντζερ που παρατείνει την κάψα της θα σας έρθει ως συνοδευτικό, ως ντιπ, σε ένα μπολάκι.

Αν ο Kaleng μαγείρευε σπίτι του, θα την έβαζε απευθείας μέσα στο φαγητό. Εσείς δοκιμάστε λίγη, ελάχιστη με το πιρούνι σας και αν την αντέξετε, ζητήστε του την επόμενη φορά να τη χρησιμοποιήσει όπως θα έκανε κανονικά ο ίδιος. 

Το κάψιμο θα σας το σβήσει το φοφού, το δικό τους ψωμί, που είναι ουσιαστικά μια ζύμη φτιαγμένη μόνο από ζεστό νερό και πολλά διαφορετικά άλευρα, καλαμποκάλευρο, αλεύρι κασάβας και σιμιγδάλι. Θα το πιάσετε με το χέρι, θα το πλάσετε σαν μπάλα στο χέρι σας και θα το βουτήξετε σε πιάτα με σάλτσες, όπως αυτό που θα διαβάσετε ως «σόσο γιαμακάσι γιακολάμπα», το κοτόπουλο που σερβίρεται σε μια κόκκινη σούπα με φιστικοβούτυρο, βασικότατο πιάτο της κονγκολέζικης κουζίνας που καταναλώνεται απ’ όλους. 

Ένα μεσημέρι στο Chri-Bri, στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας Facebook Twitter
Aν προτιμάτε τα minimal και clean cut μέρη, το Chri-Bri δεν θα σας ικανοποιήσει, αισθητικά τουλάχιστον. Αν, πάλι, μπορεί να σας γοητεύσει ένα αυθεντικά speakeasy μέρος, θα σας πρότεινα να το επισκεφθείτε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Για συνοδευτικά θα βρείτε επίσης ρύζι με καλαμπόκι, plantain ή makemba (μοιάζει με μπανάνα αλλά δεν είναι, έχει αμυλώδη γεύση και χρησιμοποιείται σαν πατάτα), που το κάνουν τηγανητό, και γλυκοπατάτες τηγανητές. Ζητήστε του να σας βγάλει και τα «χόρτα», όπως λέει τα φύλλα μανιόκας, που τα μαγειρεύει με λίγο ψάρι για έξτρα γεύση.

Έχει κρεατικά στη σχάρα, vegetarian επιλογές, όπως οι κεφτέδες από μαϊντανό, σκόρδο, μελιτζάνα και τρίμμα ψωμιού που συνοδεύονται από ντομάτα και λάχανο, ενώ υπάρχουν και πιο «εξτρίμ», όπως τα χαρακτηρίζει, πιάτα που δεν αναγράφονται στο μενού, τουλάχιστον όχι ακόμα, θα τα βάλει σταδιακά, «δεν είναι ακόμα η ώρα να γράψω "έντομα", αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και Έλληνες που έχουν ταξιδέψει και τα αναζητούν. Θα τα βάλουμε όμως, γιατί φαγητά είναι κι αυτά, απλώς θα μπουν σιγά-σιγά».

Ενημερώστε τον Kaleng μια μέρα πριν αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε κάποια προνύμφη. 

Πύθωνος 34 & Πυθίας 2, Κυψέλη, 6949 365298

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ