Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο

Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Ο γύρος κοτόπουλο είναι ένα πληθωρικό πιάτο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το Centrale στην καρδιά της πόλης έχει ιστορία είκοσι χρόνων. Ήταν το πρώτο μαγαζί στην οδό Ευαγγελιστρίας, ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα της εποχής που σέρβιρε καφέ, γλυκά και αναψυκτικά. Τα χρόνια κύλησαν και σήμερα στόχο έχει να γίνει ο πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στους ξένους επισκέπτες. Όλα τα φαγητά είναι της ώρας και τα ετοιμάζει μια ομάδα επτά μαγείρων, ενώ την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Τσακίρης, γνωστός για το πάθος του με τη μαγειρική. Μου άρεσαν οι σερβιτόροι με τα λευκά, τριζάτα πουκάμισα και τα μαύρα παπιγιόν, που, σε συνδυασμό με την απροσποίητη ευγένεια, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Ξεκινάς πίνοντας έναν ωραίο καφέ φρέντο που σερβίρεται σε ισοθερμικό ποτήρι για να μη λιώνουν τα παγάκια και να μεγιστοποιείται η απόλαυση.

Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter

Υπάρχει προσοχή στη λεπτομέρεια. Θα το ανακαλύψεις και στη χειροποίητη τυρόπιτα (€2,60) με σφολιάτα ζυμωμένη στο χέρι και γέμιση από φέτα, ανθότυρο και ξινομυζήθρα – ισορροπία στη γεύση που κάνει την τυρόπιτα πετυχημένη. Τα ποιοτικά υλικά φιγουράρουν και σε μια πληθωρική σαλάτα ελληνική (€6,90) με ντομάτες, ρόκα, μαρούλι, πράσινη πιπεριά, ξινομυζήθρα Κρήτης πάνω σε αφράτα παξιμάδια, ραντισμένα με νοστιμότατη μαγειρεμένη σαλτσούλα. Είναι η καλοδεχούμενη έκπληξη που ανακαλύπτεις στο πιάτο. Ο γύρος κοτόπουλο (€8,40) είναι ένα πληθωρικό πιάτο. Φτιάχνεται από φιλέτο κοτόπουλο που μαρινάρεται σε κονιάκ και αρωματικά πριν μπει στην πυρά. Σερβίρεται ψιλοκομμένος, πάνω σε ψητή πίτα, περασμένη με φρέσκο βούτυρο που μοσχοβολάει και συνοδεύεται με ψητή ντομάτα, κρεμμύδι και κοκκινοπίπερο. Μεγάλο σουξέ έχει ο μερακλίδικα φτιαγμένος μουσακάς (€8,90) –αδιαμφισβήτητος βασιλιάς–, που η νοστιμιά του απογειώνεται με την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας. Στην είσοδο του μαγαζιού σε υποδέχεται μια λιμπιστική βιτρίνα με φρούτα εποχής, γλυκά, γιαούρτι, κρύα σάντουιτς και μια εντυπωσιακή σαμπανιέρα με φιάλες ελληνικών κρασιών για όσους θέλουν να πιουν κρασί σε ποτήρι. Το Centrale, με τις ποιοτικές γευστικές προτάσεις και τη φιλοξενία του, γεννά την πεποίθηση ότι θα περάσεις όμορφα.

Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Ένα μαγαζί με ιστορία είκοσι χρόνων στην καρδιά της ΑθήναςΜεγάλο σουξέ έχει ο μερακλίδικα φτιαγμένος μουσακάς... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Xειροποίητη τυρόπιτα με σφολιάτα ζυμωμένη στο χέρι... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Πληθωρική σαλάτα ελληνική... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

☛ Centrale, Ευαγγελιστρίας 2 & Μητροπόλεως, Αθήνα, 210 3226681.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Πάτρα στην Καλιφόρνια: Το συναρπαστικό ταξίδι της πρώτης Ελληνίδας Master of Wine

Το κρασί με απλά λόγια / Όλγα Crawford Καραπάνου: Η πρώτη Ελληνίδα Master of Wine

Μιλά στη LifO για τη διαδρομή ζωής και καριέρας που την οδήγησε από τα παιδικά της όνειρα στην Ελλάδα μέχρι την κορυφή του παγκόσμιου οινικού στερεώματος και καταθέτει τη δική της ματιά για το μέλλον του κρασιού σε έναν κόσμο που αλλάζει.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Γεύση / Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στο δημοφιλές προφίλ του στο Instagram έχει στόχο να καταγράψει το ελληνικό σουβλάκι σε κάθε μέρος της γης, διασώζοντας μέρος της γαστρονομικής ιστορίας στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και όπου ζουν Έλληνες.
M. HULOT
Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ