Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο

Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Ο γύρος κοτόπουλο είναι ένα πληθωρικό πιάτο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το Centrale στην καρδιά της πόλης έχει ιστορία είκοσι χρόνων. Ήταν το πρώτο μαγαζί στην οδό Ευαγγελιστρίας, ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα της εποχής που σέρβιρε καφέ, γλυκά και αναψυκτικά. Τα χρόνια κύλησαν και σήμερα στόχο έχει να γίνει ο πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στους ξένους επισκέπτες. Όλα τα φαγητά είναι της ώρας και τα ετοιμάζει μια ομάδα επτά μαγείρων, ενώ την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Τσακίρης, γνωστός για το πάθος του με τη μαγειρική. Μου άρεσαν οι σερβιτόροι με τα λευκά, τριζάτα πουκάμισα και τα μαύρα παπιγιόν, που, σε συνδυασμό με την απροσποίητη ευγένεια, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Ξεκινάς πίνοντας έναν ωραίο καφέ φρέντο που σερβίρεται σε ισοθερμικό ποτήρι για να μη λιώνουν τα παγάκια και να μεγιστοποιείται η απόλαυση.

Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter

Υπάρχει προσοχή στη λεπτομέρεια. Θα το ανακαλύψεις και στη χειροποίητη τυρόπιτα (€2,60) με σφολιάτα ζυμωμένη στο χέρι και γέμιση από φέτα, ανθότυρο και ξινομυζήθρα – ισορροπία στη γεύση που κάνει την τυρόπιτα πετυχημένη. Τα ποιοτικά υλικά φιγουράρουν και σε μια πληθωρική σαλάτα ελληνική (€6,90) με ντομάτες, ρόκα, μαρούλι, πράσινη πιπεριά, ξινομυζήθρα Κρήτης πάνω σε αφράτα παξιμάδια, ραντισμένα με νοστιμότατη μαγειρεμένη σαλτσούλα. Είναι η καλοδεχούμενη έκπληξη που ανακαλύπτεις στο πιάτο. Ο γύρος κοτόπουλο (€8,40) είναι ένα πληθωρικό πιάτο. Φτιάχνεται από φιλέτο κοτόπουλο που μαρινάρεται σε κονιάκ και αρωματικά πριν μπει στην πυρά. Σερβίρεται ψιλοκομμένος, πάνω σε ψητή πίτα, περασμένη με φρέσκο βούτυρο που μοσχοβολάει και συνοδεύεται με ψητή ντομάτα, κρεμμύδι και κοκκινοπίπερο. Μεγάλο σουξέ έχει ο μερακλίδικα φτιαγμένος μουσακάς (€8,90) –αδιαμφισβήτητος βασιλιάς–, που η νοστιμιά του απογειώνεται με την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας. Στην είσοδο του μαγαζιού σε υποδέχεται μια λιμπιστική βιτρίνα με φρούτα εποχής, γλυκά, γιαούρτι, κρύα σάντουιτς και μια εντυπωσιακή σαμπανιέρα με φιάλες ελληνικών κρασιών για όσους θέλουν να πιουν κρασί σε ποτήρι. Το Centrale, με τις ποιοτικές γευστικές προτάσεις και τη φιλοξενία του, γεννά την πεποίθηση ότι θα περάσεις όμορφα.

Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Ένα μαγαζί με ιστορία είκοσι χρόνων στην καρδιά της ΑθήναςΜεγάλο σουξέ έχει ο μερακλίδικα φτιαγμένος μουσακάς... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Xειροποίητη τυρόπιτα με σφολιάτα ζυμωμένη στο χέρι... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Centrale αλλάζει σεφ και γίνεται (πολύ) καλύτερο Facebook Twitter
Πληθωρική σαλάτα ελληνική... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

☛ Centrale, Ευαγγελιστρίας 2 & Μητροπόλεως, Αθήνα, 210 3226681.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ