Bocas meze: Ο Μίλτος Αρμένης σερβίρει ανατρεπτικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια

Bocas meze ταραμοσαλάτα Facebook Twitter
Να βουτήξετε τα χειροποίητα ψωμιά που θα σας προσφέρουν στην ταραμοσαλάτα του, που στήνεται στο πιάτο με λέπια και κόκαλα γαύρου. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Οι ισπανικοί μεζέδες, τα tapas, φαίνεται να έχουν γαλαζοαίματες ρίζες, τουλάχιστον σύμφωνα με δύο δημοφιλείς ιστορίες που τα ακολουθούν. Φημολογείται, λοιπόν, ότι τον δέκατο τρίτο αιώνα ο βασιλιάς Αλφόνσο Ι' της Καστίλης διαπίστωσε ότι, καθώς ανάρρωνε από μια ασθένεια, μπορούσε να φάει και να πιει μόνο σε μικρές ποσότητες. Έτσι αποφάσισε πως κάθε ποτήρι του θα συνοδευόταν από ένα μικρό σνακ.

Μια άλλη συναφής θεωρία τοποθετεί τη δημιουργία τους πολύ αργότερα, όταν ο συνονόματός του, ο Αλφόνσο ΙΓ', παρήγγειλε κρασί σε μια ταβέρνα του Κάδιθ των ανέμων και του το έφεραν καλυμμένο με ένα κομμάτι χαμόν, προκειμένου να μη γεμίσει με άμμο. Ο βασιλιάς απόλαυσε τόσο πολύ τον συνδυασμό, που ζήτησε το ίδιο, ξεκινώντας μια τάση.

Οι υπόλοιπες ιστορίες σχετικά με τα tapas τα θέλουν να διαδόθηκαν από τα πιο λαϊκά στρώματα. Για κάποιους, ξεκίνησαν σε ένα μπαρ αγροτών στη Σεβίλη, όπου η μπίρα σερβιριζόταν με ένα πιατάκι στην κορυφή για να κρατάει τις μύγες έξω. Κάποια στιγμή άρχισαν να γεμίζουν αυτό το πιατάκι με χαμόν, ελιές, τυρί και αυτή η γενναιόδωρη πρωτοβουλία της μπάρας έκανε τους πελάτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι κάποιοι πονηροί ιδιοκτήτες ταβερνών διαπίστωσαν πως μπορούσαν να πουλήσουν περισσότερο κακής ποιότητας κρασί αν το κάλυπταν με ένα έντονο σε γεύση τυρί, έτσι γλίτωναν και τα πολλά παράπονα.

Το εστιατόριο έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Έχουν και τις δικές τους κότες για τα αυγά τους.

Είτε έχουν ευγενή είτε ταπεινή καταγωγή, τα tapas ξέφυγαν από τα σύνορα της Ισπανίας και εξαπλώθηκαν αρκετά μακριά από αυτή – ας πούμε θα βρείτε λίστα με τα δέκα καλύτερα tapas bars σε περίπτωση που ο δρόμος σας βγάλει στο Τόκιο ή στο Τορόντο. Στην Ελλάδα, ό,τι πιο κοντινό έχουμε στην ισπανική παράδοση είναι τα τσιπουράδικα του Βόλου, εκεί όπου κάθε γύρα συνοδεύεται από διαφορετικούς μεζέδες.

Bocas meze Facebook Twitter
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα νέο εστιατόριο από το να αποτελέσει προορισμό εξόδου έξω από τις γαστρονομικές πιάτσες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στην Αθήνα, κατά περιόδους εμφανίστηκαν διάφορα μαγαζιά που έβαλαν στην ταμπέλα τους αυτήν τη λέξη. Kάποια στιγμή χρησιμοποιήσαμε έντονα και τον όρο «greek tapas», ο οποίος τώρα απογειώνεται σε μια νέα γευστική άφιξη που μας βγάζει από τα όρια του κέντρου της πόλης.

To Bocas Μeze γεννήθηκε μέσα από τη γνωριμία του Δημήτρη Τρυφωνόπουλου και του σεφ Μίλτου Αρμένη. Πολυβραβευμένος και Ελληνοϊσπανός ο δεύτερος, σχεδίαζε να φύγει και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Αλλά, όπως για πολλούς, η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά του. Έτσι παρέμεινε στην Αθήνα και απέκτησε μια νέα, δική του ανοιχτή κουζίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε αυτό το πολύχρωμο μοντέρνο μεζεδοπωλείο ο ξυλόφουρνος έχει τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, θα τον δείτε κοιτάζοντας προς την κουζίνα. Κοντά στην είσοδο του εσωτερικού του θα συναντήσετε έναν μικρό μπαξέ από φρέσκα μυρωδικά που χρησιμοποιεί ο σεφ. Το εστιατόριο έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Έχουν και τις δικές τους κότες για τα αυγά τους.

Bocas meze μελιτζάνα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με αυτά τα αυγά φτιάχνεται η τορτίγια ημέρας, μπαίνουν και στα ρεβίθια φούρνου. Να βουτήξετε τα χειροποίητα ψωμιά που θα σας προσφέρουν στην ταραμοσαλάτα του, που στήνεται στο πιάτο με λέπια και κόκαλα γαύρου.

Γενικά, ο Μίλτος Αρμένης δεν επενδύει σε ακριβά ψάρια, θα χρησιμοποιήσει καρβούνια και μοσχιούς. Ούτε premium κοπές κρεάτων επιλέγει. Οι σαρδέλες γίνονται στιφάδο, ο τσίρος καψαλίζεται, ο μπακαλιάρος πανάρεται σε πάνκο, ο τηγανητός γαύρος γίνεται ακόμα πιο τραγανός μεζές γιατί τυλίγεται σουσάμι – να μην τον χάσετε. Οι λουκουμάδες του έχουν καρδιά από κολοκύθι, τα σουτζουκάκια εκεί είναι τόνου και πεντανόστιμα, οι γαρδούμπες είναι γαρίδας – φοβερή ιδέα.

Θα πετύχετε και πιάτα ημέρας, ψάρια σε καρπάτσιο και ταρτάρ εκδοχή. Προσφέρεται και παέγια για τέσσερα και έξι άτομα, φτιάχνεται με μύδια, κοτόπουλο, χοιρινό, καλαμάρι, με τα θαλασσινά και τα κρεατικά που θα βρει κάθε φορά ο σεφ. Όπως λέει, στην πορεία πρόκειται να δούμε ακόμα πιο δημιουργικά πιάτα στο μενού και κρασιά από τον ισπανικό αμπελώνα.

Αν είστε λάτρεις της μπίρας, μπορείτε να την παραγγείλετε σε πύργο που θα την κρατήσει παγωμένη όσο εσείς θα τη σερβίρετε μόνοι σας στο ποτήρι σας, ενώ κάθε τέτοιος πύργος και μπουκάλι κρασί συνοδεύεται από μεζέ, κατά τη βολιώτικη συνήθεια. Αν δεν κατοικείτε προς τα κει, μπορεί η περιοχή να σας ακούγεται αρκετά off-Broadway. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα νέο εστιατόριο από το να αποτελέσει προορισμό εξόδου έξω από τις γαστρονομικές πιάτσες. Και το Bocas Μeze δείχνει ότι θα το καταφέρει.

Bocas meze σεφ Facebook Twitter
Ο σεφ Μίλτος Αρμένης δεν επενδύει σε ακριβά ψάρια, θα χρησιμοποιήσει καρβούνια και μοσχιούς. Ούτε premium κοπές κρεάτων επιλέγει. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Bocas meze: Ο Μίλτος Αρμένης σερβίρει ανατρεπτικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Bocas meze Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Bocas Meze, Προύσης 13, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2580908

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γεύση / Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γνωρίσαμε τα μέλη των μπριγάδων δημοφιλών εστιατορίων της πόλης, τους ρωτήσαμε πώς είναι οι συνθήκες σε μια πραγματική επαγγελματική κουζίνα, πώς ονειρεύονται τη δική τους, ποια είναι τα κλισέ που τους κούρασαν, τι έχουν θυσιάσει και τι έχουν κερδίσει από μια δουλειά πολύωρη και κουραστική.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Γεύση / Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Δύο γενιές της οικογένειας Πιτσιλή, μαζί με τον σπουδαίο σεφ, επαναπροσδιορίζουν την έννοια του μεζεδοπωλείου, προσφέροντας μια κουζίνα με ελληνικό άρωμα, πολλά και πολύ ενδιαφέροντα twists και δημιουργικά πιάτα για τη μέση, τα οποία συνοδεύονται από ντόπια κρασιά και παραδοσιακά αποστάγματα και σερβίρονται κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ