6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Μπορεί οι λιακάδες να συνεχίζονται στην Αθήνα, όμως ο καιρός στην Ελλάδα έχει αλλάξει και μαζί του έχουν αλλάξει και οι μαγειρικές μας συνήθειες. Τα φαγητά του χειμώνα "σηκώνουν" γερά κόκκινα κρασιά. Οι σημερινές μας προτάσεις αφορούν 6 ελληνικές ετικέτες που ξεχωρίζουν, με τη σύνθεσή τους να προέρχεται από το πάντρεμα γηγενών και κοσμοπολίτικων ποικιλιών ή αποκλειστικά κοσμοπολίτικων – αλλά λιγότερο γνωστών στο ευρύ κοινό. 

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

ΓΑΙΑ S

Kούτσι Νεμέας, Νομός Κορινθίας

Γαία Οινοποιητική/Αγιωργίτικο - Syrah/2013 

Το «S» είναι η ναυαρχίδα του καθηγητή-οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου. Βαθύ ερυθρό χρώμα και αρώματα μούρων, δρυός και γλυκόριζας, σε συνδυασμό με βοτανικές νύξεις και νότες δέρματος. Στο στόμα αισθητές τανίνες, θερμό αλκοόλ και μαύρα φρούτα. Η μακρά επίγευση συνεχίζεται με βανίλια και πικάντικα μπαχαρικά. Ο αρμονικός συνδυασμός δύο εντελώς διαφορετικών ποικιλιών είναι υποδειγματικός. Αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

MOVA

Σκαφιδιά, Νομός Ηλείας 

Χρήστου Κόκκαλη/Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon/2012 

Αρώματα ώριμου δαμάσκηνου, μαύρου πιπεριού και καραμέλας βουτύρου. Βελούδινες τανίνες και οξύτητα που ξεσηκώνουν τη φρουτώδη γεύση. Ένα ελληνικό κρασί, με μεγάλη αποδοχή στην γερμανική αγορά, το οποίο αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του δυναμικού χαρμανιού. Την περασμένη χρονιά, το Κτήμα πέρασε στο καταξιωμένο δίδυμο Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή, δίνοντας νέες προοπτικές, με περισσότερη εξωστρέφεια. 

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

ΔΙΑΠΟΡΟΣ

Νάουσα, Νομός Ημαθίας

Κυρ Γιάννη/Ξινόμαυρο-Syrah/2011

Το νησάκι Διάπορος στη Σιθωνία Χαλκιδικής ξυπνά όμορφες μνήμες στην οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη, γι’ αυτό κι έδωσε το όνομά του σε ένα μοναδικό κρασί. Ξινόμαυρο από επιλεγμένο αμπελοτεμάχιο στο Γιανακοχώρι, εσοδείας 2011, με ένα «άγγιγμα» Syrah. Παραμονή 22 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στη φιάλη κι έχουμε στο ποτήρι μας ένα στιβαρό κρασί που συνοδεύει ιδανικά πληθωρικά γεύματα, βασισμένα σε κρεατοφαγία.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

LOST HELLANICO

Πύδνα, Νομός Πιερίας                

Οινοποιείο Kitrvs/Aglianico/2012 

Πρωταγωνιστώντας σε ανώτατης ποιότητας κρασιά (DOCG) στην Ιταλία, η ελληνικής προέλευσης ποικιλία καλλιεργείται και πάλι σε ελληνικά αμπελοτόπια. Εντυπωσιακό, σύνθετο μπουκέτο με μαρμελάδες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένα δαμάσκηνα και μπαχάρια. Η ωρίμανση σε καινούργια αμερικανικά βαρέλια δίνει αίσθηση καπνιστού. Στο στόμα, υψηλή οξύτητα και ελαφρά στεγνές τανίνες. Προβλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερα κτήματα στην Ελλάδα θα πειραματιστούν με την ποικιλία τα επόμενα χρόνια.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

NOSTOS GRENACHE

Βατόλακος, Νομός Χανίων                

Οινοποιείο Μανουσάκη/Grenache/2012 - Προϊόν βιολογικής γεωργίας

Προερχόμενη από την Αραγωνία της Ισπανίας και με σπουδαία συμμετοχή στα δημοφιλέστερα ερυθρά του νότιου Ροδανού (Châteauneuf du Pape), η λεπτόφλουδη ποικιλία στο μοναδικό ίσως μονοποικιλιακό δείγμα της εγχώριας αγοράς. Αρώματα μαύρων φρούτων σε μαρμελαδένια μορφή, νότες δέρματος, βρεγμένων φύλλων και μανιταριού. Στο στόμα, θερμό αλκοόλ που εναλλάσσεται με τις τανίνες και τη φρουτώδη γεύση. Μακρά επίγευση που θυμίζει καρπούς σοκολάτας και καφέ.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

NEBBIOLO

Μικροχώρι, Νομός Δράμας

Κτήμα Τέχνη Οίνου/Nebbiolo/2007

Το Nebbiolo από την Τέχνη Οίνου, με 5 χρόνια παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δεύτερης χρήσης, βγαίνει σε ελάχιστες φιάλες, μόνο τις εξαιρετικές χρονιές. Σε τυφλή γευσιγνωσία εύκολα θα αναγνωρίζατε ένα καλό Barbaresco, αλλά η προέλευσή του είναι η Δράμα! Μπορούμε να παραθέσουμε πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού κρασιού, όμως είναι καλύτερα να το δοκιμάσετε όπου το βρείτε. Προτείνουμε μετάγγιση σε καράφα, για να το απολαύσετε όπως του αρμόζει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Γεύση / Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς» δεν εννοούν το βρόμικο που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αναστασία Μίαρη: «Οι Έλληνίδες γιαγιάδες είναι γυναίκες δυνατές και ατρόμητες»

Βιβλίο / Αναστασία Μίαρη: «Οι Ελληνίδες γιαγιάδες είναι γυναίκες δυνατές και ατρόμητες»

Η συγγραφέας του βιβλίου Yiayia μάζεψε συνταγές και ιστορίες από όλη την Ελλάδα σε ένα βιβλίο που αποτίνει φόρο τιμής στην Ελληνίδα γιαγιά της και στις παραδοσιακές γιαγιάδες που σε λίγο θα είναι είδος υπό εξαφάνιση. 
M. HULOT
Έξι ιστορικά καφεκοπτεία της Ελλάδας

Γεύση / Έξι ιστορικά καφεκοπτεία της Ελλάδας

Όπου και αν βρίσκονταν, γέμιζαν τις γειτονιές με υπέροχα αρώματα. Τα καφεκοπτεία τα είχαν ανέκαθεν άνθρωποι μερακλήδες, πιστοί στην παράδοση, συνεπείς στα χαρμάνια τους. Η ιστορία πολλών από αυτών συνεχίζεται ακόμη.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival

Γεύση / Ταϊλανδέζικο hot-dog, ιταλικά panzerotti και άλλα πρωτότυπα στο Athens Street Food Festival

Το πρώτο φεστιβάλ της Αθήνας που πήρε στα σοβαρά το φαγητό του δρόμου μάς έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια σε pop-ups, αποκλειστικότητες και ξεχωριστές προτάσεις, και αυτές αναζητήσαμε και στην 6η του εκδοχή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ταβέρνες που σε ταξιδεύουν στο Αιγαίο

Γεύση / Επτά ταβέρνες που μας ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά

Κάθε τέτοια εποχή συνηθίζουμε να καταστρώνουμε τα σχέδια των διακοπών μας. Με μια βόλτα στα μαγαζιά της πόλης που έχουν δημιουργηθεί με έμπνευση τα αγαπημένα νησιά μας κάνουμε μια βουτιά στις γεύσεις εκείνες που φωνάζουν από μακριά «καλοκαίρι».
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ