6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Μπορεί οι λιακάδες να συνεχίζονται στην Αθήνα, όμως ο καιρός στην Ελλάδα έχει αλλάξει και μαζί του έχουν αλλάξει και οι μαγειρικές μας συνήθειες. Τα φαγητά του χειμώνα "σηκώνουν" γερά κόκκινα κρασιά. Οι σημερινές μας προτάσεις αφορούν 6 ελληνικές ετικέτες που ξεχωρίζουν, με τη σύνθεσή τους να προέρχεται από το πάντρεμα γηγενών και κοσμοπολίτικων ποικιλιών ή αποκλειστικά κοσμοπολίτικων – αλλά λιγότερο γνωστών στο ευρύ κοινό. 

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

ΓΑΙΑ S

Kούτσι Νεμέας, Νομός Κορινθίας

Γαία Οινοποιητική/Αγιωργίτικο - Syrah/2013 

Το «S» είναι η ναυαρχίδα του καθηγητή-οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου. Βαθύ ερυθρό χρώμα και αρώματα μούρων, δρυός και γλυκόριζας, σε συνδυασμό με βοτανικές νύξεις και νότες δέρματος. Στο στόμα αισθητές τανίνες, θερμό αλκοόλ και μαύρα φρούτα. Η μακρά επίγευση συνεχίζεται με βανίλια και πικάντικα μπαχαρικά. Ο αρμονικός συνδυασμός δύο εντελώς διαφορετικών ποικιλιών είναι υποδειγματικός. Αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

MOVA

Σκαφιδιά, Νομός Ηλείας 

Χρήστου Κόκκαλη/Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon/2012 

Αρώματα ώριμου δαμάσκηνου, μαύρου πιπεριού και καραμέλας βουτύρου. Βελούδινες τανίνες και οξύτητα που ξεσηκώνουν τη φρουτώδη γεύση. Ένα ελληνικό κρασί, με μεγάλη αποδοχή στην γερμανική αγορά, το οποίο αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του δυναμικού χαρμανιού. Την περασμένη χρονιά, το Κτήμα πέρασε στο καταξιωμένο δίδυμο Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή, δίνοντας νέες προοπτικές, με περισσότερη εξωστρέφεια. 

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

ΔΙΑΠΟΡΟΣ

Νάουσα, Νομός Ημαθίας

Κυρ Γιάννη/Ξινόμαυρο-Syrah/2011

Το νησάκι Διάπορος στη Σιθωνία Χαλκιδικής ξυπνά όμορφες μνήμες στην οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη, γι’ αυτό κι έδωσε το όνομά του σε ένα μοναδικό κρασί. Ξινόμαυρο από επιλεγμένο αμπελοτεμάχιο στο Γιανακοχώρι, εσοδείας 2011, με ένα «άγγιγμα» Syrah. Παραμονή 22 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στη φιάλη κι έχουμε στο ποτήρι μας ένα στιβαρό κρασί που συνοδεύει ιδανικά πληθωρικά γεύματα, βασισμένα σε κρεατοφαγία.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

LOST HELLANICO

Πύδνα, Νομός Πιερίας                

Οινοποιείο Kitrvs/Aglianico/2012 

Πρωταγωνιστώντας σε ανώτατης ποιότητας κρασιά (DOCG) στην Ιταλία, η ελληνικής προέλευσης ποικιλία καλλιεργείται και πάλι σε ελληνικά αμπελοτόπια. Εντυπωσιακό, σύνθετο μπουκέτο με μαρμελάδες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένα δαμάσκηνα και μπαχάρια. Η ωρίμανση σε καινούργια αμερικανικά βαρέλια δίνει αίσθηση καπνιστού. Στο στόμα, υψηλή οξύτητα και ελαφρά στεγνές τανίνες. Προβλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερα κτήματα στην Ελλάδα θα πειραματιστούν με την ποικιλία τα επόμενα χρόνια.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

NOSTOS GRENACHE

Βατόλακος, Νομός Χανίων                

Οινοποιείο Μανουσάκη/Grenache/2012 - Προϊόν βιολογικής γεωργίας

Προερχόμενη από την Αραγωνία της Ισπανίας και με σπουδαία συμμετοχή στα δημοφιλέστερα ερυθρά του νότιου Ροδανού (Châteauneuf du Pape), η λεπτόφλουδη ποικιλία στο μοναδικό ίσως μονοποικιλιακό δείγμα της εγχώριας αγοράς. Αρώματα μαύρων φρούτων σε μαρμελαδένια μορφή, νότες δέρματος, βρεγμένων φύλλων και μανιταριού. Στο στόμα, θερμό αλκοόλ που εναλλάσσεται με τις τανίνες και τη φρουτώδη γεύση. Μακρά επίγευση που θυμίζει καρπούς σοκολάτας και καφέ.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

NEBBIOLO

Μικροχώρι, Νομός Δράμας

Κτήμα Τέχνη Οίνου/Nebbiolo/2007

Το Nebbiolo από την Τέχνη Οίνου, με 5 χρόνια παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δεύτερης χρήσης, βγαίνει σε ελάχιστες φιάλες, μόνο τις εξαιρετικές χρονιές. Σε τυφλή γευσιγνωσία εύκολα θα αναγνωρίζατε ένα καλό Barbaresco, αλλά η προέλευσή του είναι η Δράμα! Μπορούμε να παραθέσουμε πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού κρασιού, όμως είναι καλύτερα να το δοκιμάσετε όπου το βρείτε. Προτείνουμε μετάγγιση σε καράφα, για να το απολαύσετε όπως του αρμόζει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ