6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Μπορεί οι λιακάδες να συνεχίζονται στην Αθήνα, όμως ο καιρός στην Ελλάδα έχει αλλάξει και μαζί του έχουν αλλάξει και οι μαγειρικές μας συνήθειες. Τα φαγητά του χειμώνα "σηκώνουν" γερά κόκκινα κρασιά. Οι σημερινές μας προτάσεις αφορούν 6 ελληνικές ετικέτες που ξεχωρίζουν, με τη σύνθεσή τους να προέρχεται από το πάντρεμα γηγενών και κοσμοπολίτικων ποικιλιών ή αποκλειστικά κοσμοπολίτικων – αλλά λιγότερο γνωστών στο ευρύ κοινό. 

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

ΓΑΙΑ S

Kούτσι Νεμέας, Νομός Κορινθίας

Γαία Οινοποιητική/Αγιωργίτικο - Syrah/2013 

Το «S» είναι η ναυαρχίδα του καθηγητή-οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου. Βαθύ ερυθρό χρώμα και αρώματα μούρων, δρυός και γλυκόριζας, σε συνδυασμό με βοτανικές νύξεις και νότες δέρματος. Στο στόμα αισθητές τανίνες, θερμό αλκοόλ και μαύρα φρούτα. Η μακρά επίγευση συνεχίζεται με βανίλια και πικάντικα μπαχαρικά. Ο αρμονικός συνδυασμός δύο εντελώς διαφορετικών ποικιλιών είναι υποδειγματικός. Αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

MOVA

Σκαφιδιά, Νομός Ηλείας 

Χρήστου Κόκκαλη/Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon/2012 

Αρώματα ώριμου δαμάσκηνου, μαύρου πιπεριού και καραμέλας βουτύρου. Βελούδινες τανίνες και οξύτητα που ξεσηκώνουν τη φρουτώδη γεύση. Ένα ελληνικό κρασί, με μεγάλη αποδοχή στην γερμανική αγορά, το οποίο αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του δυναμικού χαρμανιού. Την περασμένη χρονιά, το Κτήμα πέρασε στο καταξιωμένο δίδυμο Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή, δίνοντας νέες προοπτικές, με περισσότερη εξωστρέφεια. 

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

ΔΙΑΠΟΡΟΣ

Νάουσα, Νομός Ημαθίας

Κυρ Γιάννη/Ξινόμαυρο-Syrah/2011

Το νησάκι Διάπορος στη Σιθωνία Χαλκιδικής ξυπνά όμορφες μνήμες στην οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη, γι’ αυτό κι έδωσε το όνομά του σε ένα μοναδικό κρασί. Ξινόμαυρο από επιλεγμένο αμπελοτεμάχιο στο Γιανακοχώρι, εσοδείας 2011, με ένα «άγγιγμα» Syrah. Παραμονή 22 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στη φιάλη κι έχουμε στο ποτήρι μας ένα στιβαρό κρασί που συνοδεύει ιδανικά πληθωρικά γεύματα, βασισμένα σε κρεατοφαγία.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

LOST HELLANICO

Πύδνα, Νομός Πιερίας                

Οινοποιείο Kitrvs/Aglianico/2012 

Πρωταγωνιστώντας σε ανώτατης ποιότητας κρασιά (DOCG) στην Ιταλία, η ελληνικής προέλευσης ποικιλία καλλιεργείται και πάλι σε ελληνικά αμπελοτόπια. Εντυπωσιακό, σύνθετο μπουκέτο με μαρμελάδες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένα δαμάσκηνα και μπαχάρια. Η ωρίμανση σε καινούργια αμερικανικά βαρέλια δίνει αίσθηση καπνιστού. Στο στόμα, υψηλή οξύτητα και ελαφρά στεγνές τανίνες. Προβλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερα κτήματα στην Ελλάδα θα πειραματιστούν με την ποικιλία τα επόμενα χρόνια.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

NOSTOS GRENACHE

Βατόλακος, Νομός Χανίων                

Οινοποιείο Μανουσάκη/Grenache/2012 - Προϊόν βιολογικής γεωργίας

Προερχόμενη από την Αραγωνία της Ισπανίας και με σπουδαία συμμετοχή στα δημοφιλέστερα ερυθρά του νότιου Ροδανού (Châteauneuf du Pape), η λεπτόφλουδη ποικιλία στο μοναδικό ίσως μονοποικιλιακό δείγμα της εγχώριας αγοράς. Αρώματα μαύρων φρούτων σε μαρμελαδένια μορφή, νότες δέρματος, βρεγμένων φύλλων και μανιταριού. Στο στόμα, θερμό αλκοόλ που εναλλάσσεται με τις τανίνες και τη φρουτώδη γεύση. Μακρά επίγευση που θυμίζει καρπούς σοκολάτας και καφέ.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

NEBBIOLO

Μικροχώρι, Νομός Δράμας

Κτήμα Τέχνη Οίνου/Nebbiolo/2007

Το Nebbiolo από την Τέχνη Οίνου, με 5 χρόνια παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δεύτερης χρήσης, βγαίνει σε ελάχιστες φιάλες, μόνο τις εξαιρετικές χρονιές. Σε τυφλή γευσιγνωσία εύκολα θα αναγνωρίζατε ένα καλό Barbaresco, αλλά η προέλευσή του είναι η Δράμα! Μπορούμε να παραθέσουμε πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού κρασιού, όμως είναι καλύτερα να το δοκιμάσετε όπου το βρείτε. Προτείνουμε μετάγγιση σε καράφα, για να το απολαύσετε όπως του αρμόζει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ