4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου
1

Η καθημερινότητά μας είναι γρήγορη και απαιτητική, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με κομψά γεύματα που παρασκευάζονται γρήγορα αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μας κρατάνε όρθιους ως το τέλος της μέρας.

Ένα vegan μενού μπορεί τελικά να είναι νοστιμότερο απ' ό,τι κάποιοι φαντάζονται. Για όλους εσάς, που είτε επιμένετε χορτοφαγικά, είτε απλά θέλετε να απέχετε από το κρέας αυτές τις μέρες, ετοιμάσαμε τέσσερις εύκολες και νόστιμες συνταγές με φρέσκα λαχανικά και μπαχάρια, πλούσιες σε πρωτεΐνες και ισορροπημένες θερμιδικά.

Γύρος από μανιτάρια σε αραβική πίτα με πάπρικα

Υλικά

1 συσκευασία μανιτάρια πλευρώτους

1 ντομάτα

1 κρεμμύδι ξερό

Λίγο μαϊντανό

5 αραβικές πίτες μικρές

4 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας

1 πιπεριά Φλωρίνης

1 κουταλιά σούπας μουστάρδα Θεσ/νίκης

1 κουταλιά σούπας καπνιστή πάπρικα

5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα ρίγανη ξερή

1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε με το χέρι μας τα μανιτάρια στη μέση και στα τρία τα μεγάλα.


Κόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.


Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε το ντοματοκρέμμυδο και τον μαϊντανό.


Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τον πελτέ, την πιπεριά Φλωρίνης (ψημένη και ξεφλουδισμένη), τη ζάχαρη, μουστάρδα, την πάπρικα και τη ρίγανη. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν άλειμμα.


Περνάμε τις πίτες από στεγνό τηγάνι για να μαλακώσουν.


Γεμίζουμε τις πίτες με το μείγμα από το τηγάνι και το άλειμμα πάπρικας.


Προσθέτουμε μπούκοβο, αν μας αρέσουν τα καυτερά.

Ταμπουλέ με κινόα, φακές και αβοκάντο

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου

Υλικά

Φακές ψιλές 1/2 φλιτζάνι

Κινόα άσπρο 1/2 φλιτζάνι

2 ντομάτες

1 αγγούρι

1 πιπεριά Φλωρίνης

2 λεμόνια

1/2 αβοκάντο

2 στικ φρέσκο κρεμμύδι

1/4 μάτσο μαϊντανό

1/4 μάτσο δυόσμο

4 ραπανάκια

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε το κινόα και τις φακές σε νερό μέχρι να είναι στο σημείο που μας αρέσει να τρώμε τις φακές σε σαλάτα, 10 με 15 λεπτά περίπου.


Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά εκτός από τα ραπανάκια που τα περνάμε στον ρεντέ. Αν δεν έχουμε, τα ψιλοκόβουμε και αυτά.


Στύβουμε τον χυμό από τα λεμόνια.


Αφού έχουμε κρυώσει τις φακές και το κινόα, τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε μια μπασίνα η ένα μπολ, δοκιμάζουμε, φτιάχνουμε τη γεύση ανάλογα με τα γούστα που έχουμε και σερβίρουμε.

Γλυκοπατάτες στο αλουμινόχαρτο με μπαμπαγκανούζ και φρέσκια ρίγανη

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου

Υλικά

4 γλυκοπατάτες

5 μελιτζάνες

1 λεμόνι

2 κουταλιές σούπας ταχίνι

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Τυλίγουμε τις γλυκοπατάτες με αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.


Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι του καφέ για το άρωμα καπνιστού η στον φούρνο, αν δεν έχουμε, μέχρι να μαλακώσουν κι αυτές.

Αφού κρυώσουν παίρνουμε τη σάρκα και τη βάζουμε σε μία μπασίνα.


Βάζουμε το ταχίνι, τον χυμό από το λεμόνι, ελαιόλαδο, τη φρέσκια ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τα πατάμε με ένα πιρούνι.


Ανοίγουμε τις γλυκοπατάτες και βάζουμε μια κουταλιά από την μπαμπαγκανούζ μέσα.

Φαβοκεφτέδες στον φούρνο με χαρίσσα και χούμους φάβας

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου

Υλικά

400 γρ. φάβα βρασμένη

1 κρεμμύδι ξερό

2 στικ κρεμμύδι φρέσκο

5 σκελίδες σκόρδο

1/2 μάτσο δυόσμο

1/2 μάτσο μαϊντανό

1 φλιτζάνι αλεύρι

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 πιπεριά τσίλι

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

1 πρέζα κόλιανδρο ξερό

100 γρ. ελαιόλαδο

4 κουταλιές ταχίνι

2 λεμόνια

1 κουταλιά γλυκού κύμινο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με νερό και φέρνουμε σε βρασμό.


Βράζουμε για 5 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε.


Περνάμε στο μπλέντερ τα 300 γραμμάρια της φάβας μαζί με τα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το μισό ελαιόλαδο και το σκόρδο. Στο τέλος βάζουμε και το αλεύρι και πλάθουμε τους κεφτέδες. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά σε αντικολλητικό χαρτί.


Περνάμε την υπόλοιπη φάβα από το μίξερ μαζί με το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τον χυμό από το λεμόνι και το κύμινο.


Τέλος, σε ένα μπλέντερ βάζουμε τις Φλωρίνης, την πιπεριά τσίλι, τον πελτέ, τον κόλιανδρο, μπούκοβο, ελαιολαδο και φτιάχνουμε τη χαρίσσα.


Αλατοπιπερώνουμε σε όλες τις παρασκευές της συνταγής.

Οι συνταγές και η εκτέλεση έγιναν από τον personal trainer Χάρη Ιωαννίδη και τον Παναγιώτη Ξάνθη, head chef του Ergon. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Ergon. 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ