12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια

12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια Facebook Twitter
Οι λαχταριστές δίπλες στον Ασημακόπουλο. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
1

12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια Facebook Twitter
Κορμός με πραλίνα και κάστανο στον Paul Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Μέλισσα

Για όσους αγαπούν τη σοκολάτα τα σκήπτρα της απόλασης κρατάει το ζαχαροπλαστείο Μέλισσα. Γλυκά με γαλλική φινέτσα. Ο Χρήστος Μπιτσακτσής, ο ιδιοκτήτης με την πολίτικη καταγωγή έχει εμμονή με την ποιότητα τις αγνές πρώτες ύλες και προσφέρει γεύσεις μοναδικές. Η βιτρίνα με την ποικιλία από απίθανες πραλίνες σαν μπιζού θυμίζει φίνο κοσμηματοπωλείο.

Μέλισσα, Εθν. Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ. 210-5711055

 

Pastry Family

Από τις σταθερές αξίες στα ποιοτικά γλυκά παραμένει εδώ και πάνω από 35 χρόνια το Pastry Family . Τα μαρόν γλασέ , οι τούρτες με πρωταγωνιστή το κάστανο και τα λαχταριστά ευωδιαστά μελομακάρονα σε μπουκιές είναι μερικά από τα γλυκά του που ξεχωρίζω.

Pastry Family, Ριζάρη 10, Παγκράτι, τηλ. 2107235090

 

Αφοί Ασημακόπουλοι

Θυμάμαι πάντα την μυρωδιά και την γεύση από τους κουραμπιέδες που μας έφερνε στο σπίτι τα Χριστούγεννα ο θείος μου από το ζαχαροπλαστείο Ασημακόπουλος που ήταν ορκισμένος λάτρης των γλυκών του. Οι παιδικές μνήμες ξυπνούν και σήμερα δοκιμάζοντας τους μοσχοβολιστούς  χιονάτους κουραμπιέδες με άφθονο καβουρντισμένο αμύγδαλο. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο κλασσικό ζαχαροπλαστείο με παράδοση από το 1915 που τιμούν οι μερακλήδες. Ξετρελαίνουν και τα τραγανά μπισκότα του, μια μπουκιά, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων που τα βρίσκω υπέροχα για να συνοδεύσουν το τσάι ή τον καφέ.

Αφοί Ασημακόπουλοι Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια τηλ. 210-3610092

12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια Facebook Twitter
Τα μελομακάρονα στον Παπαπαρασκευά. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Pelit

Η μοσχοβολιστή πολίτικη βασιλόπιτα του ζαχαροπλαστείου Pelit  αποκαλύπτει σε κάθε μπουκιά την αυθεντική παραδοσιακή  γεύση. Μια βασιλόπιτα με ζύμη που δεν φουσκώνει πολύ, με έντονη όμως «κόρδα» όταν την κόβεις που ξεχειλίζει πλούσια αρώματα από μαχλέπι και μπαχαρικά. Την απολαμβάνουν οι καλεσμένοι μου την πρωτοχρονιά που δεν αφήνουν ούτε ψίχουλο στο πιάτο.  

Pelit, Ρόδου5 , Μαρούσι τηλ. 210-8068696

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Για τους περισσότερους Έλληνες το όνομα του Στέλιου Παρλιάρου είναι απόλυτα συνδυασμένο με τα γλυκά . Τριάντα πέντε χρόνια μετά την εποχή που έβαλε την φρεσκάδα στην ελληνική ζαχαροπλαστική συνεχίζει με το ίδιο δημιουργικό πάθος να χαράζει τις τάσεις, να μας ξαφνιάζει με τα αναπάντεχα γλυκά του και να δίνει τη δική του άποψη για κλασικές προσεγγίσεις. Απτό παράδειγμα τα μικρά κουραμπιεδάκια που έφτιαξε για τα φετεινά Χριστούγεννα με γέμιση από καραμελωμένα και αλατισμένα αμύγδαλα. Ένα πραγματικό ποίημα.

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros Ηροδότου 24 Κολωνάκι.

Paul

Ο πολύ καλός φούρνος από τη Γαλλία ετοιμάζει κάθε χρόνο μια εξαιρετική συλλογή από Χριστουγεννιάτικους κορμούς. Πέρα από το κλασικό Buche de Noel, στον Paul θα βρείτε και εναλλακτικές επιλογές συνδυασμών, καθώς επίσης και μια μεγάλη επιλογή από μακαρόν και άλλα γλυκά ιδανικά για το τραπέζι των γιορτών. 

Paul. Πανεπιστημίου 10

 

Divan

Για αυθεντικό εκμέκ καϊμάκι πάω κατευθείαν στο Divan. Ένα οικογενειακό ζαχαροπλαστείο με πολίτικη καταγωγή πιστό εδώ και τριάντα χρόνια στις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές  της Πόλης. Η μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο θα σε τραβήξει από την μύτη και θα διαβείς το κατώφλι του γητεμένος. Συναρπαστικό το εκμέκ με αφράτη ωραία σιροπιασμένη βάση και επάνω βουτυρένια λευκή κρέμα φτιαγμένη από βουβαλίσιο γάλα.  Μην λησμονήσεις να τιμήσεις και την ωραία βασιλόπιτα.

Divan, Ναϊάδων 51-53, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9821 927

Choc O Rock

Όταν δοκίμασα την τάρτα λεμόνι από τα χέρια της Ρένα Οροκλού ενθουσιάστηκα.  Η ίδια ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να φτιάχνει γλυκά με φρέσκα αληθινά υλικά.  Δεν κάνει υπερβολές στην ζάχαρη και δουλεύει με αγάπη τις συνταγές της μακριά από χρωστικές και έτοιμα μίγματα. Αγαπά την επαφή της με τους ανθρώπους και φτιάχνει γλυκά ακολουθώντας τις γευστικές επιθυμίες τους.

Choc O Rock, Βουτσινά 105, Χολαργός, τηλ.: 211 0122512

Emmanuel Patisserie

Όταν ξεκινήσεις να δοκιμάζεις τα γλυκά που φτιάχνει ο pastry Chef Μάνος Παπαχρήστος είναι δύσκολο να βάλεις φρένο. Στο χώρο του Emmanuel Patisserie εκτός από τα γλυκά με σοκολάτα που υποκλίνονται οι λάτρεις της θα ερωτευθείς τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονά του. Ευωδιάζουν. Σπιτικό άγγιγμα. Emmanuel Patisserie: Περικλέους 11, Μαρούσι , τηλ.: 213-03.35.533

Φύσις

Το ζαχαροπλαστείο Φύσις εδώ και χρόνια επιμένει να προσφέρει γλυκά φτιαγμένα από βιολογικές πρώτες ύλες χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Η πορτοκαλόπιτα Καππαδοκίας ενθουσιάζει με την γεύση και τα αρώματα της. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, σε συνδυασμό με το βιολογικό γιαούρτι και το χειροποίητο φύλλο. Το πολίτικο τσουρέκι μοσχοβολάει μαστίχα Χίου, μαχλέπι και φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Οι χειροποίητες τρούφες με μαύρη σοκολάτα με κακάο,  σοκολάτα γάλακτος με καραμέλα και τρούφα espresso-μαύρη σοκολάτα είναι κολασμένες μπουκιές.

Φύσις ,Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 2106090740 και Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, τηλ. 2114069267

Fresh

Η γλυκιά και δημιουργική πορεία του Fresh , με συνέπεια στην γαλλική ζαχαροπλαστική, κρατά μια σταθερή αξία στις επιλογές μας. Οι σοκολατένιες πάστες είναι μια εθιστική απόλαυση. Ξεχωρίζω την σοκολάτα πραλίνα με τριμμένο καραμελωμένο φουντούκι και γέμιση σοκολάτας γάλακτος με πραλίνα φουντουκιού valrhona  αλλά και αυτήν την κολασμένη πάστα bitter με επικάλυψη γλάσου bitter.

Fresh,  Κριεζώτου 12 , Κολωνάκι τηλ. 210 3642 948,  Πατριάρχου Ιωακείμ 9 , Κολωνάκι τηλ. 210 7293 453

Παπαπαρασκευάς

Ερεθιστικό βουτυρένιο άρωμα και πλούσια γεύση. Κάθε μπουκιά από τους χιονισμένους με άχνη κουραμπιέδες του Παπαπαρασκευά με τα ψιλοκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα είναι μοναδική. Η κληρονομιά της ποιότητας των φρέσκων υλικών και η νοστιμιά των γλυκών του κρατάει από το 1926 στην Ξάνθη. Τα αγνά υλικά, τα φρέσκα αυγά, το βούτυρο και το γάλα από την  Ξάνθη, οι ποιοτικοί ξηροί καρποί από την Ορεινή Θράκη αλλά και η σοκολάτα της οικογένειας Παπαπαρασκευά, δίνουν στα γλυκά του βουτυρένια αρώματα και αληθινή γεύση. Αίσθηση σπιτικού και χειροποίητου. Θα το γευθείς στην θρυλική σοκολατένια καριόκα ή στο προκλητικό βραχάκι με τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Ξάνθη – Αθήνα, το πιο γλυκό ταξίδι.

Παπαπαρασκευάς, Α. Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ: 210 8980220

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ