IPTO Analytics

IPTO Analytics Facebook Twitter
Πόση ενέργεια καταναλώνουμε; Ποια είναι δηλαδή η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα; Με ποιον τρόπο παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνει στα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας; Εδώ θα βρεις αναλυτική απεικόνιση των πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούμε (ανανεώσιμες πηγές, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, λιγνίτη, εισαγωγές).
0



ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες, αλλά είναι σίγουρα ώρα όλοι μας να έχουμε μια πιο ουσιαστική γνώση και πληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ενέργειας και τον τρόπο που καταναλώνουμε ως χώρα αυτό το σημαντικό αγαθό. Γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει αποδειχτεί πως η ηλεκτρική ενέργεια σχετίζεται άμεσα με τη βιωσιμότητα, το μέλλον του πλανήτη και τελικά την ίδια την ποιότητα της ζωής μας τώρα αλλά και στο μέλλον. 

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) μας κάνει συμμέτοχους σε μια διαδραστική διαδικασία πληροφόρησης που αφορά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, και μάλιστα με τον πιο εύκολο και σύγχρονο τρόπο. Η εφαρμογή για φορητές συσκευές IPTO Analytics προβάλλει στην οθόνη του κινητού μας δεδομένα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα που για πρώτη φορά είναι ανοιχτά σε όλους και, κυρίως, απλά και κατανοητά. 

Μια εφαρμογή γεμάτη ενέργεια

Το IPTO Analytics προσφέρει μια δυνατή εμπειρία χρήσης που θα εκτιμήσεις από την πρώτη στιγμή, καθώς ανακαλύπτεις έναν σύγχρονο σχεδιασμό με διαδραστικά γραφήματα, δείκτες και χάρτες που ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, ώστε να πληροφορείται ο χρήστης εύκολα και γρήγορα για τις βασικές παραμέτρους του ελληνικού συστήματος μεταφοράς. 

Πόση ενέργεια καταναλώνουμε; Ποια είναι δηλαδή η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα; Με ποιον τρόπο παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνει στα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας; Εδώ θα βρεις αναλυτική απεικόνιση των πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούμε (ανανεώσιμες πηγές, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, λιγνίτη, εισαγωγές).

Η ζήτηση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εκπομπές CO2 και το ισοζύγιο των διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη είναι ανάμεσα στα στοιχεία που θα βρεις οπτικοποιημένα με τον πιο απλό τρόπο. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο στοίχημα της εφαρμογής: να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα στη χώρα μας και, κυρίως, για να απαντήσεις στο τόσο κρίσιμο ερώτημα που αφορά την πορεία της ενεργειακής μετάβασης. Κι όλα αυτά με λίγες απλές κινήσεις που σου επιτρέπουν να παρακολουθείς όποια στιγμή θέλεις σημαντικά δεδομένα.

Πόση ενέργεια καταναλώνουμε; Ποια είναι δηλαδή η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα; Με ποιον τρόπο παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνει στα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας; Εδώ θα βρεις αναλυτική απεικόνιση των πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούμε (ανανεώσιμες πηγές, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, λιγνίτη, εισαγωγές). Ποια είναι η ένταση εκπομπών CO2 από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο ή τον λιγνίτη; Πού κυμαίνεται το ισοζύγιο των διασυνδέσεων, δηλαδή οι καθημερινές ανταλλαγές ενέργειας με τους γείτονές μας (Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία); Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία απαντά το IPTO Analytics ανά πάσα στιγμή και με λίγες απλές κινήσεις.

IPTO Analytics Facebook Twitter

Η μαργαρίτα της καθαρής ενέργειας

Χαρακτηριστική είναι η μαργαρίτα της καθαρής ενέργειας που αποτελεί new entry στην εφαρμογή και θα σε κάνει να «κολλήσεις», αφού τα πέταλά της –ένα για κάθε ώρα της ημέρας– σου δείχνουν ποιες ώρες του 24ώρου χρησιμοποιούμε καθαρή ενέργεια, ανάλογα με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες για το περιβάλλον, αυτό είναι σίγουρο. Γιατί οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε μέσα στη μέρα μεταβάλλονται ανάλογα με τη ζήτηση, τις θερμοκρασίες και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Η μαργαρίτα, ακολουθώντας τα δεδομένα, πρασινίζει όσο πιο καθαρή είναι ενέργεια που καταναλώνουμε. Με την ενεργειακή μετάβαση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η προσθήκη αυτή στο IPTO Analytics ενσωματώνει ολοένα και περισσότερα δεδομένα που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια και σε καλεί να τα ανακαλύψεις. Άλλωστε, μαζί με τη μαργαρίτα της καθαρής ενέργειας θα βρεις κι άλλες έξυπνες λειτουργίες που αφορούν την πράσινη ενέργεια, όπως το Κοντέρ CO2, το οποίο προβάλλει την ένταση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με ορυκτά καύσιμα, αλλά και τον δείκτη μηδενικών εκπομπών, που μας πληροφορεί για το πόσο ουδέτερο είναι το ενεργειακό μας αποτύπωμα. 

Ψηφιακό εργαλείο για όλους

Το IPTO Analytics δεν είναι μόνο ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο ενημέρωσης αλλά εκφράζει και μια ολόκληρη φιλοσοφία ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών όσον αφορά την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης και την καθοριστική σημασία της στη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση. Κι επειδή ακριβώς η στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, η εφαρμογή απευθύνεται σε καθέναν και καθεμιά ανεξαρτήτως ηλικίας, κυρίως όμως απευθύνεται στη νέα γενιά που μπορεί να φέρει τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια. 

Η ενεργειακή δημοκρατία στην πράξη

Το IPTO Analytics φέρνει διαφάνεια στα δεδομένα που αφορούν τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, κι αυτή είναι μια σημαντική και πρωτοπόρος πρωτοβουλία του ΑΔΜΗΕ. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα ανάλυσης δεδομένων και με απώτερο σκοπό την προαγωγή της ενεργειακής δημοκρατίας, η εφαρμογή παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους πολίτες και θέτει τα ανοιχτά δεδομένα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο ίδιο πλαίσιο δρομολογούνται «πράσινα updates», ώστε το IPTO Analytics να αναβαθμίζεται με νέες λειτουργίες και ακόμη περισσότερα στοιχεία για τη διείσδυση της καθαρής ενέργειας στον ενεργειακό μας χάρτη. Ένα εργαλείο που ήρθε για να μας αποδείξει ότι η έννοια της ενέργειας μάς αφορά όχι αόριστα και γενικά αλλά με έναν τρόπο πολύ ουσιαστικό, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο πράσινο μέλλον.

Ενέργεια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Τσάφος: «Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα»

Good Business Directory Vol.4 / Νίκος Τσάφος: «Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα»

Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας μιλά για τη φιλόδοξη στροφή της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ, περιγραφει τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαφαίνεται στον ορίζοντα και εξηγεί γιατί τα μέτρα ενεργειακής μετάβασης είναι ταυτόχρονα και μέτρα κοινωνικής πολιτικής.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Μπορούν τα φωτοβολταϊκά στην ταράτσα να παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουμε αυτονομία;

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος / Μπορούν τα φωτοβολταϊκά στην ταράτσα να παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουμε αυτονομία;

Τα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια εκμεταλλευόμενα την ηλιακή ενέργεια με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.
M. HULOT
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/03 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ - Μπορούμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο;

LiFO politics / Μπορούμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο;

H Βασιλική Σιούτη συζητά με τον καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Σταύρο Παπαθανασίου σχετικά με τους κινδύνους που ανέδειξε η πρόσφατη κρίση, οι οποίοι συνοδεύουν τη μονοδιάστατη εξάρτησή μας από ένα συμβατικό καύσιμο, το φυσικό αέριο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Στη στρατηγική βιωσιμότητας του ενεργειακού τομέα η πράσινη μετάβαση

Επιχειρείν / Στη στρατηγική βιωσιμότητας του ενεργειακού τομέα η πράσινη μετάβαση

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα δίνουν σήμερα ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και προσαρμόζουν τις πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ).
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ
«Σπουδάζοντας το περιβάλλον με το κύρος του Perrotis College»

Advertorial / Σπουδάζοντας το περιβάλλον με το κύρος του Perrotis College

«Στην οικολογία τα πάντα σχετίζονται με τα πάντα» είχε πει ο γνωστός Αμερικανός πολιτικός και οικολόγος Barry Commoner. Με αυτόν τον τρόπο συμπύκνωσε την αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και οικολογίας με όλους τους παράγοντες, επομένως και με τον άνθρωπο.
THE LIFO TEAM