Μετανάστες νεολιθικής εποχής: Έλληνες έφτασαν στη Σουηδία πριν από 5000 χρόνια

Facebook Twitter
0

Το περιοδικό Science δημοσίευσε μια μελέτη μιας ομάδας σουηδών ερευνητών, στην οποία ερευνάται η μετακίνηση των πληθυσμών από το Νότο της Ευρώπης προς το Βορρά.

Ο άνθρωπος ξεκίνησε να καλλιεργεί τη γη περίπου έντεκα χιλιάδες χρόνια πριν αλλά η πρακτική αυτή εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μετά από πέντε χιλιάδες χρόνια. Η επιπτώσεις της γεωργικής επανάστασης σε δημογραφικό και γενετικό επίπεδο αποτελούσε ως τώρα άγνωστο πεδίο. Ήταν η γνώση που ταξίδεψε, ή οι άνθρωποι που μετανάστευαν μετέφεραν τη γνώση; Φαίνεται ότι ισχύει το δεύτερο.

Η ομάδα ερευνητών πήρε δείγματα DNA από τρεις κυνηγούς και έναν αγρότη που έζησαν περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια πριν. Οι τέσσερις άντρες βρέθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν στη Σκανδιναβία. Συγκρίνοντας το DNA των αγροτών με αυτό των κυνηγών οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αγρότες διέσχισαν όλη την Ευρώπη διαδίδοντας τις γνώσεις τους. Αν οι ερευνητές έχουν δίκιο, εξηγείται πως και γιατί το μεσογειακό DNA, και συγκεκριμένα από Ελλάδα και Κύπρο, βρέθηκε στη Σουηδία.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να υποθέσουν με ποιο τρόπο μετακινήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι αλλά το πιθανότερο είναι ότι η μετανάστευση έγινε σταδιακά, από γενιά σε γενιά, και όχι από μεμονωμένους πρωτοπόρους. Φαίνεται ότι αρχικά τουλάχιστον, οι νέοι άποικοι δεν ανακατεύτηκαν με τους ντόπιους κυνηγούς αλλά ίσως πείστηκαν να μείνουν και να ανταλλάξουν τεχνικές. Στο τέλος αναμίχθηκαν πλήρως: το DNA των σύγχρονων Ευρωπαίων είναι μίξη των δύο ομάδων της νεολιθικής εποχής, των κυνηγών και των αγροτών.

Φαντάζομαι ότι η υπόθεση σηκώνει αντιρρήσεις, οπότε αν ξέρετε από γενετική, μπορείτε να δείτε τα δεδομένα εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ