Το Παρίσι του Χέμινγουει

Facebook Twitter
1

Με αφορμή την ταινία του Γούντυ Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», στην οποία ζωντανεύει η συναρπαστική δεκαετία του ’20 κι εμείς ζηλεύουμε αφόρητα τον πρωταγωνιστή, ακόμα και τον ηθοποιό που υποδύθηκε τον μακάριο πρωταγωνιστή για την ευκαιρία, έψαξα τα ονόματα των αγαπημένων μπαρ κι εστιατορίων του Χέμινγουέι  στο Παρίσι.

Café Lipp

Όταν έγραψε το «ο ήλιος ανατέλλει ξανά», δήλωσε ότι όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί επειδή αναγνώρισε τον εαυτό του στην πλοκή, θα βρίσκεται στο café Lipp καθημερινά μεταξύ 2 και 4. Δεν πήγε κανείς.

Αυτό που προτιμούσε εκεί ήταν τα στρείδια και το κρασί.

Harry's New York Bar

Εδώ υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε το Bloody Mary, προς τιμήν του συγγραφέα, αν και υπάρχουν άλλα δύο που υποστηρίζουν το ίδιο (το Hemingway bar στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι κι ένα στη Φλωρεντία που τώρα είναι αδύνατον να θυμηθώ) κι άλλο ένα που υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το Bloody Mary άσχετα με τον Χέμινγουέι  (το King Cole bar στο St. Regis της Νέας Υόρκης)

Select Café

To καφέ αυτό εμφανίζεται στο «ο ήλιος ανατέλλει ξανά», και μάλιστα υπάρχει και βιβλίο αφιερωμένο στους συχνούς του πελάτες, το Select Crowd: Σιμόν ντε Μποβουάρ, Αντρέ Μπρετόν, Λουίς Μπουνιουέλ, Ζαν Κοκτώ, Ισιδώρα Ντάνκαν, Άλεν Γκίνσμπεργκ, Χένρι Μίλερ, Χουάν Μιρό, Αναΐς Νιν  και πολλοί άλλοι.

Café Dome

Πρωταγωνιστής της «Κινητής Γιορτής», όπου μεταξύ άλλων ο Χέμινγουέι  φλερτάρει με δύο μοντέλα του ζωγράφου Pascin.

Les Deux Magots

Αρχικά σπίτι των σουρεαλιστών, τώρα τουριστική ατραξιόν. Έχει εμφανιστεί και στη «Λολίτα».

The Lilas Café

Βολικό, κοντά στο σπίτι του, ήταν το μέρος στο οποίο έγραψε μεγάλο μέρος των βιβλίων του, περνώντας ώρες εκεί. Πήγαινε επίσης παρέα με τον Τζέιμς Τζόις.

Bar Hemingway, Ritz Hotel

Αυτό το μπαρ υποτίθεται ότι ήταν το αγαπημένο του όλων κι έτσι πήρε και το όνομά του. Περισσότερα, στο βίντεο:

Αν έχουμε αναγνώστες από το Παρίσι (ή ταξιδιώτες), έχετε πάει σε κάποιο από αυτά; Πώς είναι στην πραγματικότητα;

Βάλε μουσική κι ένα ποτό

Ξέρω ότι με όλα αυτά θα θέλετε τώρα ένα ποτό. Το Food Daily σήμερα προσφέρει φουλ σέρβις: δε μπορώ μεν να σας στείλω κοκτέιλ από το ίντερνετ, αλλά μπορώ να σας δείξω το Drinkify, το οποίο συνδυάζει μουσική με προτάσεις αλκοόλ. Καταπληκτική ιδέα και ο dj είσαστε εσείς οι ίδιοι. Εγώ δοκίμασα τα εξής:

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια