H τέχνη του να μοιράζεσαι φαγητό

Facebook Twitter
0

To κάνουν οι Κορεάτες, το κάνουν οι Κινέζοι, το κάνουν οι Αφρικανοί, το κάνουν και οι Έλληνες.

Το να μοιράζεσαι φαγητό με την παρέα είναι κάτι που μας έρχεται πολύ φυσικά. Γιατί να σκάμε με το τι να διαλέξουμε, αποκλείοντας τις υπόλοιπες λιχουδιές; Μπορούμε να παραγγείλουμε ό,τι μας γυαλίσει και να το δοκιμάσουμε, όλοι από λίγο. Πολλά πιάτα, πολλά πιρούνια, πολλές δοκιμές, ένας λογαριασμός.

 

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο συγκινητικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων: το ότι το φαγητό είναι κοινό για όλους και δεν συνηθίζουμε να παραγγέλνουμε ο καθένας το πιάτο του. Υποθέτω ότι προέρχεται από τις εποχές που δεν υπήρχαν πιάτα για όλους, πόσο μάλλον πιρούνια. Ένα τραπέζι, μία κατσαρόλα, ένα πιάτο και πολλά παιδιά.

Τότε που το φαγητό δεν έφτανε για όλους ήταν ζήτημα σχεδόν επιβίωσης να τρως γρήγορα, πριν σε προλάβουν τα μεγαλύτερα αδέρφια. Η ανισορροπία ρυθμιζόταν από τους γονείς, οι οποίοι κράταγαν το καλύτερο για τον μικρότερο, που δε μπορούσε να σπρώξει για να προλάβει να φάει. Ακόμα βλέπω κάπως μεγαλύτερους σε ηλικία να τρώνε με εκπληκτικές ταχύτητες. Δε μπορεί, θα έχει να κάνει με το φόβο να μην προλάβουν.

 

 

Μάλλον κάπως έτσι έχει προκύψει και για τους Κινέζους και τους Κορεάτες –και για όλους τους λαούς που έχουν περάσει δύσκολες μέρες με πολλά παιδιά και γέρους. Οι αγαπημένοι μας ευρωπαίοι, οι οποίοι κάνουν πολλά και θαυμαστά που ζηλεύουμε, είναι κάπως πιο διστακτικοί στη χώρα τους. Όμως όταν έρχονται στην Ελλάδα θαυμάζουν το σύστημα και προσαρμόζονται αμέσως.

Ταυτόχρονα εμείς, τόσο ικανοί στο να απορροφάμε ξένες πρακτικές, αρχίζουμε να βρίσκουμε νόημα στις δικές τους συνήθειες. Πρώτα είναι το θέμα της οικειότητας: έπλυνε τα χέρια του; Μήπως έχει γρίππη; Μετά είναι το θέμα των χρημάτων: εγώ δεν πρόλαβα να φάω από το ψάρι, γιατί να το πληρώσω; Το να μοιράζεσαι δεν είναι ποτέ εύκολο, χρειάζεται λεπτότητα και συμβιβασμούς.

Ο γκουρού των καλών τρόπων στο τραπέζι, John Morgan, είπε ότι «ο καλύτερος συνδαιτυμόνας είναι αυτός που φροντίζει τους άλλους πριν φροντίσει τον εαυτό του.» Είτε μοιραζόμαστε φαγητό είτε όχι, οι τρόποι στο τραπέζι λένε περισσότερα για τον άλλον από τα πτυχία του, τα μετρημένα του λόγια και οι ευγενικές του εκφράσεις. Η φυσική ευγένεια, η τρυφερότητα, η απάθεια, ο εγωκεντρισμός, η αυτοσυγκράτηση, όλα φαίνονται (ή δε φαίνονται) μέσα σε μισή ώρα φαγητού. Αν θέλετε να γνωρίσετε το προσφιλές σας πρόσωπο λίγο καλύτερα, βγείτε μαζί του και τους φίλους σας για φαγητό. Πιο πολλά θα καταλάβετε έτσι, παρά αν ρωτήσετε «τι ζώδιο είσαι.»

Η τρυφερότητα που μπορεί να αναπτυχθεί πάνω από ένα κοινό πιάτο φαγητού κατά Disney- πρέπει να είσαι πολύ σκληρόκαρδος όμως για να μην πιάσεις το νόημα.

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ