Βραδινό χάπενινγκ τσαρλατάνων

Βραδινό χάπενινγκ τσαρλατάνων Facebook Twitter
Τραγουδίστρια, χορεύτρια, αντιστασιακή, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φιλάνθρωπος, η Ζοζεφίν Μπέικερ είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που εισέρχεται, αύριο 30 Νοεμβρίου, στο Πάνθεον.
0

ΣΩΣΤΗ ΜΕΝ, ΜΙΣΗ ΔΕ

Η δήλωση έκανε τον γύρο του κόσμου, μισή όμως.

Η πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, Ανζελίκ Κέτζι, ανέφερε πως, βάσει των μέχρι τούδε στοιχείων, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια συμπτώματα.

Το απομονωμένο αυτό το απόσπασμα από τις δηλώσεις της δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.

Η Κέτζι διευκρίνησε ότι όσα λέει βασίζονται σε μικρό δείγμα υγιών νεαρών ατόμων («δύο ντουζίνες»), οι μισοί εκ των οποίων ήταν ανεμβολίαστοι. Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία ότι η Όμικρον μπορεί να χτυπήσει πολύ πιο σκληρά ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Δεν ξέρω αν αυτή η περικοπή στις δηλώσεις προέρχεται αυθόρμητα από ευχολογική σκέψη (wishful thinking), δηλαδή την ανάγκη μας για «καλές», αισιόδοξες ειδήσεις· ή από τον φόβο ότι θα προκληθεί πανικός.

Το μόνο βέβαιο μέχρι τώρα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πρακτικά τίποτα για τη νέα παραλλαγή, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συνεπώς, ούτε ανεδαφική αισιοδοξία χρειάζεται, ούτε καταστροφολογία, μόνον υπομονή λίγων ημερών — και φυσικά τήρηση των μέτρων (μάσκες, φυσική απόσταση) και εμβολιασμός. Αυτά θα είναι η συνεισφορά μας στους επιστήμονες που χρειάζονται λίγο χρόνο να μελετήσουν τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα της νόσησης (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν).

Πηγή: BNO Newsroom, The Telegraph

Η Ζοζεφίν Μπέικερ στο Πάνθεον Facebook Twitter
Το μεγάλο άλμα της παραλλαγής Όμικρον σε σχέση με τις γνωστές παραλλαγές στο διάγραμμα του επιδημιολόγου, Trevor Bedford, εξηγεί τις εύλογες ανησυχίες των ειδικών.

• • •

ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ ΓΕΝΝΑ

H Νεοζηλανδή βουλευτής των Πρασίνων, Julie Anne, καβάλησε το ποδήλατό της ξημερώματα Κυριακής και πήγε στο νοσοκομείο. Την είχαν πιάσει οι πόνοι, και γέννησε μία ώρα αργότερα.

Εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων σε θέματα Μεταφορών, η 41χρονη Genter είναι θερμή υποστηρίκτρια του ποδηλάτου.

Όπως αναμενόταν, τα σχόλια στα κοινωνικά ήταν διχασμένα. Οι μεν χειροκρότησαν την ενέργειά της, οι δε τη χαρακτήρισαν ανεύθυνη και κίνηση εντυπωσιασμού. Οι πρώτοι ήταν συντριπτικά περισσότεροι από τους δεύτερους, εντός και εκτός Νέας Ζηλανδίας. Μολονότι ουδείς μπορεί να γενικεύσει από αυτά, φαίνεται πως κάτι αλλάζει.

Πηγή: Reuters, nzherald

Η Ζοζεφίν Μπέικερ στο Πάνθεον Facebook Twitter
H Νεοζηλανδή βουλευτής των Πράσινων, Julie Anne Genter, καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο για να γεννήσει, και μετά τον τοκετό με τον σύζυγό της. Φωτ. Julie Anne Genter / Facebook

• • •

ΒΡΑΔΙΝΟ ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΩΝ

Μεσαιωνική λιτανεία για τον εξορκισμό της πανούκλας; Όχι.

Λίγο περισσότερα από 200 άτομα σε σιωπηλή πορεία, στο Πω της Γαλλίας, «προς τιμή των θυμάτων του εμβολιασμού».

Αναμφισβήτητα, η παράνοια σε ορισμένα άτομα αυξάνεται εκθετικά συν τω χρόνω.

Πρόσθετο παράδειγμα ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Τέξας, Ronny Jackson, που υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί επινόησαν την παραλλαγή Όμικρον, επειδή «χρειάζονται έναν λόγο για να προωθήσουν την αυθαίρετη εθνική ταχυδρομική ψήφο».

• • •

ΕΝΑΣ ΝΤΥΡΕΡ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Το 2016 σε παζάρι κοντά στη Βοστόνη, κάποιος παρατηρητικός αγοραστής βρέθηκε μπροστά σε σχέδιο που έφερε το μονόγραμμα του Άλμπρεχτ Ντύρερ (1471 - 1528). Οι ιδιοκτήτες του, που το είχαν κληρονομήσει από προγόνους συλλέκτες, του το πούλησαν για 30 δολάρια, πιστεύοντας ότι είναι σύγχρονο αντίγραφο.

Το σχέδιο, που τιτλοφορείται πλέον «Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος με λουλούδι σε χορταριασμένο παγκάκι (1503)», βρισκόταν έκτοτε στην οικία του αγοραστή, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ούτε αυτός το θεωρούσε αυθεντικό, αλλά μόνον ως «θαυμάσιο κομμάτι της παλιάς τέχνης».

Τρία χρόνια αργότερα, ο συνέταιρος της λονδρέζικης γκαλερί Agnews και συλλέκτης, Clifford Schorer, έμεινε άναυδος, όταν το είδε: «Ήταν απίστευτη στιγμή, όταν είδα τον Ντύρερ. Είτε επρόκειτο για την πιο φανταστική πλαστογραφία που είχα δει ποτέ, είτε για αριστούργημα».

Οι ειδικοί του Ντύρερ στους οποίους απευθύνθηκε αποφάνθηκαν ότι το χαρτί πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε ήταν το ίδιο λινόχαρτο με 200 άλλα γνωστά φύλλα του ζωγράφου, καθώς και η μελάνη του σχεδίου και του μονογράμματος.

Τελικά, κατέληξαν ότι είναι αυθεντικό, χρονολογείται γύρω στο 1503, και πιθανόν χρησίμευσε ως μελέτη για την ακουαρέλα του 1506,  «Η Παρθένος ανάμεσα σε πολλά ζώα».

Το σχέδιο εκτίθεται μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου στην Agnews Gallery. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η τιμή του, αλλά οι εκτιμήσεις την ανεβάζουν στα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Art News, Barnebys.fr, Smithsonian Magazine

Η Ζοζεφίν Μπέικερ στο Πάνθεον Facebook Twitter
Άλμπρεχτ Ντύρερ, «Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος με λουλούδι σε χορταριασμένο παγκάκι», περί το 1503, Agnews Gallery, Λονδίνο.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ στο Πάνθεον Facebook Twitter
Άλμπρεχτ Ντύρερ, «Η Παρθένος ανάμεσα σε πολλά ζώα», περί το 1506, Αλμπερτίνα, Βιέννη.

• • •

ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ

Στις 27 Νοεμβρίου 1967, ο Σαρλ ντε Γκολ απορρίπτει για δεύτερη φορά την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας στην τότε Κοινή Αγορά (μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση).

Όλοι περιμένουν με αγωνία τα λόγια του: 1.100 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, 200 διπλωμάτες, η κυβέρνηση σύσσωμη, και πολλοί προσκεκλημένοι.

Ο ντε Γκολ είναι σαφής: «Επιτρέποντας την είσοδο της Αγγλίας, θα ήταν για τους Έξι σαν να δίνουν εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή τους σε όλα τα τεχνάσματα, αναβολές και προφάσεις, που θα τείνουν να καλύψουν την καταστροφή ενός οικοδομήματος το οποίο στήθηκε με τόσο κόπο και τόση ελπίδα».

Ύστερα από έξι χρόνια και την αποχώρηση του ντε Γκολ από την πολιτική, η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Μετά το Brexit, τα λόγια του ακούγονται προφητικά. Αν περιοριστεί κάποιος στους υποστηρικτές τού Brexit, σίγουρα δίκιο είχε.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ στο Πάνθεον Facebook Twitter
Στη συνέντευξη τύπου της 27ης Νοεμβρίου 1967, ο Σαρλ ντε Γκολ ανακοινώνει ότι αντιτίθεται στην είσοδο της Αγγλίας στην Κοινή Αγορά.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Είναι όπως το λέει ο Τολστόι: Η ευτυχία είναι αλληγορία, η δυστυχία αφήγημα.

— Χαρούκι Μουρακάμι, Ο Κάφκα στην ακτή, 2002

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άλμπρεχτ Ντύρερ στη Βιέννη. Μια ρετροσπεκτίβα εξόχως σημαντική

Εικαστικά / Άλμπρεχτ Ντύρερ στη Βιέννη. Μια ρετροσπεκτίβα εξόχως σημαντική

Μια έκθεση το Μουσείο Αλμπερτίνα της Βιέννης με μερικά από τα πιο σπουδαία έργα του μεγάλου γερμανού ζωγράφου, ανατρέπει την πάγια πεποίθηση που υπάρχει στην ιστορία της τέχνης ότι τα χαρακτικά απλώς προηγούνται των πινάκων ζωγραφικής

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ