Τι επιτάσσει, τελικά, ο ρεαλισμός στην Ουκρανία;

Τι επιτάσσει τελικά ο ρεαλισμός στην Ουκρανία; Facebook Twitter
Ο ρεαλισμός και όχι κάποια συναισθηματική προσέγγιση επιτάσσει να στηριχθεί ο αγώνας τον Ουκρανών για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους. Φωτ.: EPA
0


ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ. 

Ο Πούτιν εισέβαλε σε μια ξένη χώρα, επιχειρώντας να τη διαμελίσει. Ανέτρεψε το επί δεκαετίες δόγμα περί απαραβίαστου των συνόρων και επανέφερε την κυνική παραδοχή ότι «σύνορα έχεις, αν μπορείς να τα φυλάξεις». 

Με μια γεωπολιτική ρητορική βγαλμένη από τις σκοτεινές μνήμες του Mεσοπολέμου, εκβιάζει τις δυτικές κοινωνίες μέσω της ενεργειακής-πληθωριστικής κρίσης, και όχι μόνο, απειλώντας την κοινωνική και πολιτική τους σταθερότητα. 

Εκτός από την (καλοζωισμένη) Δύση, όμως, πλήττει και πιο αδύναμες χώρες και έχει επισημανθεί ήδη ο κίνδυνος νέων μεταναστευτικών ροών λόγω της άτυπης επισιτιστικής κρίσης που προκαλεί.

Βλέποντας τα αρχικά σχέδιά του για γρήγορη, σαρωτική νίκη να αποτυγχάνουν, απειλεί με χρήση πυρηνικών και επιδίδεται σε τυφλούς βομβαρδισμούς, ισοπεδώνοντας πόλεις και σκοτώνοντας αμάχους.  

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της Ρωσίας τα «ατυχήματα» όσων διαφωνούν ή εκφράζουν δεύτερες σκέψεις είναι καθημερινότητα.

Αν ένα πράγμα επιτάσσει σήμερα ο ρεαλισμός, είναι ο πόλεμος να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα, όχι όμως με τη δικαίωση του εισβολέα αλλά με την ήττα του αναθεωρητισμού, ώστε να θωρακιστούν μακροπρόθεσμα η γεωπολιτική σταθερότητα και η ποιότητα της ζωής και της δημοκρατίας στον δυτικό κόσμο. 

Αυτές οι επιδιώξεις και οι πρακτικές, εκτός από πολιτικά και αξιακά απεχθείς, είναι άκρως επικίνδυνες. Εξάλλου, τα απόνερα της ενεργειακής–πληθωριστικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της εισβολής, τα βιώνουμε ήδη και αυτό πιθανότατα δεν θα είναι η μόνη επίπτωση. 

Διάφοροι γκουρού της ρεαλιστικής σχολής, ωστόσο, υποστήριζαν από την αρχή αυτής της περιπέτειας ότι οι Ουκρανοί, πρωτίστως, αλλά και ο δυτικός κόσμος συνολικά

θα έπρεπε να δεχτούν το τετελεσμένο της εισβολής. Ακόμα και όταν καταδίκαζαν (υποκριτικά ή μη) την εισβολή, πρόσθεταν ότι, ασχέτως του αν είναι δίκαιη ή όχι, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα που πρέπει όλοι να αποδεχτούν και να συζητήσουν τους όρους τερματισμού του πολέμου. Να παραβλέψουμε δηλαδή το ποιος φταίει και να βρούμε τη λύση κάπου στη μέση.

Οι Ουκρανοί, ένας λαός που τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε ισχυρή εθνική συνείδηση την οποία πολλοί είχαν υποτιμήσει, δεν αποδέχθηκαν αυτήν τη λογική. Αντιστάθηκαν και έχουν καταφέρει, με τη βοήθεια της Δύσης, να κρατηθούν όρθιοι. Η δε αντεπίθεσή τους ξεγυμνώνει το καθεστώς Πούτιν όχι μόνο πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. 

Ποιος είναι, τελικά, ο ρεαλιστής; 

Αυτός που ουσιαστικά πρότεινε άνευ όρων συνθηκολόγηση με τον Πούτιν δήθεν για να αποφευχθεί το όποιο κόστος (με ποιες εγγυήσεις άραγε;) ή όσοι στήριξαν τον αγώνα των Ουκρανών, επιλογή που μοιάζει να δικαιώνεται;

Αυτός που δεν αντιλαμβάνεται ότι αν υποκύψεις στον πρώτο εκβιασμό, ο επόμενος είναι θέμα χρόνου ή εκείνος που πιστεύει ότι ο «νταής» πρέπει να μπει στη θέση του; 

Αυτός που θεωρεί ότι αν ο Πούτιν βγει νικητής από αυτή την ιστορία την επόμενη μέρα θα είναι πιο μετριοπαθής στις επιδιώξεις του ή αυτός που θεωρεί ότι θα είναι ακόμα πιο αποθρασυμένος και οι δυτικές δημοκρατίες ακόμα πιο ευάλωττες εξωτερικά και εσωτερικά;  

Αν ένα πράγμα επιτάσσει σήμερα ο ρεαλισμός, είναι ο πόλεμος να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα, όχι όμως με τη δικαίωση του εισβολέα αλλά με την ήττα του αναθεωρητισμού, ώστε να θωρακιστούν μακροπρόθεσμα η γεωπολιτική σταθερότητα και η ποιότητα της ζωής και της δημοκρατίας στο δυτικό κόσμο. 

Αλλά για να γίνει αυτό κατανοητό στους πολίτες της Δύσης, ειδικά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, χρειάζονται στιβαρές ηγεσίες που θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο και θα το εξηγήσουν πειστικά. Όχι πολιτικάντηδες που θα ψαρεύουν στα θολά νερά της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή. Στο στρατιωτικό πεδίο η αναμέτρηση μοιάζει με σκακιστικό πατ. Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει, αλλά δεν είναι εύκολο και να χάσει. Η λύση κάποια στιγμή θα δοθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Υπό ποιες συνθήκες όμως; Με την αμυνόμενη χώρα ταπεινωμένη και τη Δύση (και όχι μόνο) εκβιαζόμενη με ενεργειακή-πληθωριστική κρίση και χρήση πυρηνικών; Ή με τον εισβολέα πίσω στις γραμμές του και τον αμυνόμενο στρατιωτικά ισχυρό, ώστε να μπορεί όντως να διαπραγματευτεί, και τη Δύση αποφασισμένη να μην υποκύψει σε εκβιασμούς; Με τον ναζισμό ξεμπερδέψαμε εδώ και δεκαετίες επειδή ηττήθηκε, όχι επειδή ήρθαμε σε συμβιβασμό μαζί του. 

Ο ρεαλισμός και όχι κάποια συναισθηματική προσέγγιση επιτάσσει να στηριχθεί ο αγώνας τον Ουκρανών για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους. Ο ρεαλισμός επιτάσσει να αποτύχει το σχέδιο Πούτιν ώστε να μην μπορεί να εκβιάζει μελλοντικά κανέναν και με κανέναν τρόπο. Και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια έντιμη διαπραγμάτευση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπήρχαν πριν από την εισβολή και πρέπει πράγματι να επιλυθούν. 

Με συμβιβασμούς που θα γίνουν χάριν της ειρήνης και της σταθερότητας, όχι υπό την πίεση του νταή. Κάποιοι πιστεύουν οτι η φράση «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» είναι κλισέ. Δεν είναι. Είναι πράξη σωφροσύνης. Είναι ο πραγματικός ρεαλισμός. 

ΥΓ.: Για εμάς τους Έλληνες, μια πιθανή δικαίωση του Πούτιν θα ήταν η χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Γιατί θα αποθράσυνε τον αναθεωρητή της δικής μας γειτονιάς, που μας απειλεί καθημερινά. Και γιατί θα οδηγούσε σε ένα στραπατσάρισμα της Δύσης σε μια περίοδο που η χώρα μας αντλεί στήριξη από αυτήν. Αν, στην περίπτωση, άλλων χωρών η ανοχή στον Πούτιν είναι ένδειξη απαξίας, στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ένδειξη ατόφιας ανοησίας. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ