Πώς να διαχειριστείς τη διαστροφή της ανάγνωσης το καλοκαίρι

Πώς να διαχειριστείς τη διαστροφή της ανάγνωσης το καλοκαίρι Facebook Twitter
Είμαστε ανίκανοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας απ’ οτιδήποτε σχετίζεται με τον αληθινό κόσμο. Φροντίστε μας.
0

Προς την πλευρά του ατυχούς περίγυρου του/της αναγνώστη/-ριας

1.

Μη μας μιλάτε
Ναι, ήρθαμε εδώ για να διαβάσουμε. Ναι, ξέρουμε ότι δεν είναι αναγνωστήριο ή το δωμάτιό μας. Είναι… καφέ, παραλία, αρμυρίκια, βουνοπλαγιά. Ναι, και; Χρειαζόμαστε κάποιες ώρες ανάγνωσης για να μην είμαστε πραγματικά ανυπόφοροι.

Μάλιστα πείσαμε κι εσάς να πάρετε μαζί σας βιβλία, τα οποία μένουν άθικτα στην τσάντα σας, ενώ σκρολάρετε. Ένα «θα το φας αυτό;» πλανάται στο μυαλό μας όποτε βγάζετε το βιβλίο πάνω στο τραπέζι, χωρίς τελικά ποτέ να το αγγίζετε. Τρέχει το σάλιο. Στην πραγματικότητα, είμαστε άκακοι. Αρκεί να ακούμε τα τζιτζίκια και όχι τα τελευταία trends του Τwitter. 

2.

Λυπάμαι, αλλά θα με ακούσεις
Χίλια συγγνώμη, αλλά έχουμε διαβάσει κάτι φοβερό. Ο κανόνας της σιωπής χάνει το νόημά του. Καταργείται. Ναι, είμαστε μικροί δικτάτορες. Παρόλο που δεν πιστεύουμε ακριβώς στην αδιαμεσολάβητη αλληλεπίδραση με ζωντανά ανθρώπινα όντα, είναι σχεδόν αδύνατο να μην κάνουμε μια εκτενή ανάλυση περίπου είκοσι λεπτών (με λίγες ανάσες ενδιάμεσα) γι’ αυτό που μόλις πέρασε μπροστά απ’ τα μάτια μας.

Ναι, εμείς οι ίδιοι έχουμε ζητήσει ησυχία, αλλά τώρα διαβάσαμε το απόλυτο: οι γύρω ομπρέλες ας βάλουν τ’ ακουστικά τους. Έρχεται ο μονόλογος του αναγνώστη γι’ αυτό που διάβασε. 

Εμπιστεύσου τη βόλτα σε πάγκους και ράφια. Το βιβλίο που θα γραπώσεις τυχαία θα σου αποκαλύψει επιθυμίες ή ανάγκες που αγνοούσες.

3.

Βάλτε μας αντηλιακό και σε σκιά
Είμαστε ανίκανοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας απ’ οτιδήποτε σχετίζεται με τον αληθινό κόσμο. Φροντίστε μας.

4.

Μην πείτε τη δική σας γνώμη για κάτι που δεν διαβάσατε
Μην μας πείτε πώς σας φάνηκε κάτι που ποτέ δεν διαβάσατε πραγματικά. Θα το καταλάβουμε. Θα πληγωθούμε. Θα φτάσουμε στο σκοτεινό σημείο να αναζητήσουμε παρηγοριά ανάμεσα σε ιντερνετικούς ομοίους μας.

Όταν μας βλέπετε ενθουσιώδεις, να μιλάμε ακατάπαυστα για έναν/μια συγγραφέα, δείξτε συμπόνια. Είναι ο/η συγγραφέας μας αυτόν τον καιρό (ποτέ δεν μένουμε πιστοί για πολύ). Μην πείτε «εντάξει, εγώ δεν τρελαίνομαι για τέτοια» ούτε «έλα μωρέ, τον γκούγκλαρα, πώς είναι έτσι;». Δεν μιλάς έτσι σε ερωτευμένο για το αντικείμενο της λατρείας του. Γινόμαστε κακοί και αμυντικοί και ανασφαλείς.

Μπορείτε να μας επαναφέρετε στο σώμα μας και στην πραγματικότητα του ότι η Ντίκινσον ή ο Σαρτρ είναι πεθαμένοι, παίρνοντάς μας απαλά το βιβλίο και ρίχνοντάς μας στη θάλασσα, ή στο χορτάρι, ή όπου αλλού. Έχουμε έναν εθισμό. Μια μανία. Δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να σου τύχει σε σύντροφο/φίλο/συγγενή. Κατά βάθος, είναι και λίγο σέξι που διαβάζουμε συνέχεια.

Προς την πλευρά του/της αναγνώστη/-ριας

1.

Απόφυγε το μηχανικό διάβασμα
Η Edith Wharton στο μικρό και φαρμακερό δοκιμιάκι της Η διαστροφή της ανάγνωσης (εκδόσεις Άγρα) λέει κάπου: «Ο μηχανικός αναγνώστης δεν αμφιβάλλει ποτέ για την πνευματική του δεινότητα. Όπως η θεία χάρη δίνει πίστη, κατά τον ίδιο τρόπο υποτίθεται ότι ο ζήλος για αυτοβελτίωση χαρίζει μυαλό».

Η ανάγνωση δεν φέρνει αναγκαστικά ηθικά προτερήματα (δεν σε κάνει καλό). Η διαδικασία αναζήτησης γνώσης δεν εξασφαλίζει αναγκαστικά το αποτέλεσμα. Χαζός ήσουν και θα είσαι. Μ’ αυτή την ταπεινωτική συνθήκη, αφέσου στις αναγνωστικές ηδονές. Πλησιάζουμε τα βιβλία ως κάποιοι που ψάχνουν απολαύσεις. Είναι ένα είδος φαγητού. Κάτι ερωτικό. 

2.

Διάλεξε ελεύθερα
Σε αντίθεση με την εποχή της Wharton, που διάβαζε και είχε και άποψη, παρότι γυναίκα, επειδή γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε μεγαλοαστικό περιβάλλον με ανέσεις, σήμερα όλοι έχουν γνώμη για όλα. Αυτό μάλλον θα εξόργιζε τους περισσότερους ανθρώπους του δέκατου ένατου αιώνα. Εμένα μου φαίνεται ωραίο. Ακόμα και οι φουλ περίεργοι χρήστες του διαδικτύου είναι μια συνθήκη προτιμότερη από την ανάγνωση που περιορίζεται στους κριτικούς και στους μελαγχολικούς πλούσιους.

Ωστόσο, πρέπει κανείς να διαλέγει τις επιρροές του. Τα σχόλια στο ίντερνετ ότι ο Τολστόι μπορούσε να ’χε συντομεύσει λίγο την Άννα Καρένινα ή το γάργαρο, γνήσιο, τοξικό ιντερνετικό μίσος προς σύγχρονούς μας συγγραφείς δείχνουν τα όρια της ιντερνετικής «συζήτησης». Εμπιστεύσου τους λογαριασμούς που σ’ έχουν βοηθήσει κι άλλες φορές. Τους αναγνώστες-influencers που μέσα από μια διαδικασία δοκιμής/λάθους έχεις δει ότι σου ταιριάζουν. Αδιαφόρησε για τα τρολ (πάντα, όχι μόνο στην ανάγνωση).

3.

Αφέσου στο τυχαίο
Εμπιστεύσου τη βόλτα σε πάγκους και ράφια. Το βιβλίο που θα γραπώσεις τυχαία θα σου αποκαλύψει επιθυμίες ή ανάγκες που αγνοούσες. Περιπλανήσου στο βιβλιοπωλείο όπου μπήκες επειδή είχε air condition. Θυμήσου ότι όταν κάποιος σού προτείνει βιβλίο σε καλεί να συνδεθείτε, μην τον αποπαίρνεις. Διαβάζεις για πολλούς λόγους. Η λαχτάρα για επαφή είναι σίγουρα ένας – ενδεχομένως κρυφός.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ