Πώς αποφεύγουμε τις απάτες των υποτιθέμενων ινστιτούτων αισθητικής;

Πώς αποφεύγουμε τις απάτες των υποτιθέμενων ινστιτούτων αισθητικής; Facebook Twitter
Μην πληρώνετε όλο το ποσό του προγράμματος προκαταβολικά. Η ανώτατη προκαταβολή που δικαιούνται να σας ζητήσουν είναι 88 ευρώ.
0

— Τι ακριβώς έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα με τις καταγγελίες εναντίον ινστιτούτου αισθητικής;
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν μέσα από μία μαρτυρία στο TikTok, όταν γυναίκα κατήγγειλε τις πρακτικές του συγκεκριμένου ινστιτούτου δείχνοντας εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χείλη της μετά από μη ενδεδειγμένη εφαρμογή laser. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η μία καταγγελία έφερνε την άλλη και στην παρούσα φάση, σχεδόν κάθε μέρα, προκύπτει ένα νέο περιστατικό εξαπάτησης ή malpractice στην εφαρμογή υπηρεσιών αισθητικής.

— Υπάρχουν καταγγελίες και για υφαρπαγή χρημάτων;
Μέχρι στιγμής, το φως της δημοσιότητας έχουν δει περισσότερε από 10 καταγγελίες πελατισσών και πελατών που εξαπατήθηκαν από το υποτιθέμενο ινστιτούτο αισθητικής, ωστόσο, δύο προκαλούν αίσθηση για το ύψος του ποσού που κατάφεραν να αποσπάσουν από μία γυναίκα και έναν άνδρα.

Ειδικότερα, χθες και κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκπομπής, γυναίκα κατήγγειλε ότι από το συγκεκριμένο «ινστιτούτο» της απέσπασαν 43.000 ευρώ για θεραπεία στο πρόσωπο «με πεπτίδια». Η ίδια προχώρησε σε καταγγελία στον ιατρικό σύλλογο, ενώ υπέβαλε και μήνυση, προσκομίζοντας και φωτογραφικό υλικό από όσα υπέστη. Όπως δήλωσε, μετά από 8 μήνες «θεραπειών» παρουσίασε σπασμούς στο πρόσωπο, υπέφερε από τρομερούς πόνους και στις απελπισμένες προσπάθειές της για θεραπεία δεν της απαντούσαν στα τηλέφωνα και φυσικά δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τη γιατρό που της εφάρμοσε τις θεραπείες.

Αντιστοίχως, στη δημοσιότητα ήρθε και η μαρτυρία άνδρα που καταγγέλλει ότι του απέσπασαν το ποσό των 70.000 ευρώ. Όπως ο ίδιος δήλωσε, όταν κατάλαβε τι ακριβώς του έχει συμβεί, προχώρησε σε δύο απόπειρες αυτοκτονίας. Ομοίως, η influencer Χριστίνα Μπίτα, μέσα από σχετικό βίντεό της αποκάλυψε ότι έφυγε από το συγκεκριμένο ινστιτούτο με έγκαυμα στα χείλη, ενώ ακόμα ένα μοντέλο δήλωσε ότι εξαπατήθηκε στη συνεργασία του με το συγκεκριμένο κέντρο αισθητικής, θεωρώντας ότι προμοτάρει τις υπηρεσίες του, ενώ, εν αγνοία της, όπως λέει, έστελνε το κοινό της στα δίχτυα της απάτης που είχε στηθεί. Υπάρχουν αρκετά ακόμη περιστατικά –μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας–, καθώς και καταγγελίες για συμβόλαια πακέτων υπηρεσιών που πληρώθηκαν, αλλά ουδέποτε εξυπηρετήθηκαν.

— Οι αρχές πού βρίσκονται σε όλο αυτό;
Σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ η αστυνομία έχει κληθεί αλλεπάλληλες φορές από αγανακτισμένους πελάτες που διεκδικούν το δίκιο τους / τα χρήματά τους / εξηγήσεις, χωρίς να παίρνουν κάποια έντιμη απάντηση. Οι αστυνομικοί φέρονται να έχουν ζητήσει εξηγήσεις από τους υπεύθυνους του ινστιτούτου που μέρα παρά μέρα καταγγέλλονται για απάτες και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, χωρίς, ωστόσο, να βγαίνει άκρη.

Δεν επιτρέπουμε σχόλια για την εμφάνισή μας, συμπεριφορά η οποία μας πιέζει να αγοράσουμε κάποια προσφορά που δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε χρήση της και αποχωρούμε αμέσως όταν αισθανόμαστε δυσφορία ή ενόχληση από την αλληλεπίδρασή μας με στελέχη τέτοιων κέντρων. Έτσι κι αλλιώς, σε κανένα Ινστιτούτο που σέβεται την πελατειακή του βάση, δεν παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές.

— Οι επαγγελματίες του κλάδου τι λένε;
Χθες, o Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος κοινοποίησε μακροσκελή επιστολή με την οποία προχωρούσε σε απαραίτητες διευκρινίσεις, προκειμένου οι πολίτες να μη γίνονται θηράματα επιτήδειων και για να διασωθεί η επαγγελματική αξιοπιστία του κλάδου που, λόγω τέτοιων περιστατικών, κηλιδώνεται στη συνείδηση του πολίτη.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Τα Εργαστήρια Αισθητικής είναι χώροι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που φέρουν άδεια λειτουργίας από τις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας και εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας» και ακόμα ότι «οι Επαγγελματίες Αισθητικοί είναι οι μοναδικοί επιστημονικά υπεύθυνοι για εφαρμογές Αισθητικής Προσώπου και Σώματος (καθαρισμός, ενυδάτωση, αντιγήρανση, αποτρίχωση απλή ή μόνιμη (LASER), αδυνάτισμα, κυτταρίτιδα, μάλαξη, μακιγιάζ) που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και τη διαφύλαξη της υγείας του, είναι δηλαδή οι μοναδικοί ειδικοί στην ομορφιά του δέρματος».

Στην επιστολή εκφράζεται η παράκληση να σεβαστεί ο Τύπος τον «Επαγγελματία Αισθητικό και τα Νόμιμα Εργαστήρια Αισθητικής» και ζητείται από τους δημοσιογράφους, όταν αναφέρονται σε απάτες να γίνεται χρήση των φράσεων «φερόμενο ως Εργαστήριο Αισθητικής», ή «υποτιθέμενο Κέντρο Αισθητικής», προκειμένου να αποφεύγεται η απαξίωση των έντιμων του επαγγέλματος. Λογικό.

— Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες με τέτοιου είδους απάτες;
Ο Σύνδεσμος των Επαγγελματιών Αισθητικών συμβουλεύει τους καταναλωτές, προτού αποφασίσουν να δεχθούν υπηρεσίες αισθητικής, να ζητούν να τους επιδεικνύεται η Άδεια Λειτουργίας Εργαστηρίου Αισθητικής ή Πολυδύναμης Μονάδας Αισθητικής, Δίαιτας και Άσκησης και φυσικά η Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος του Επιστημονικά Υπευθύνου Αισθητικού που είναι παρών. Επίσης, σε περίπτωση που οι καταναλωτές υποψιάζονται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον χώρο που επισκέφθηκαν ή τους επαγγελματίες του, μπορούν να καλούν το 1520, να καταγγέλλουν την υπηρεσία στο kataggelies.gov.gr επώνυμα ή ανώνυμα.

— Τι κάνουμε με την «επιθετική πώληση» υπηρεσιών;
Απολύτως τίποτα. Απλώς δεν επιλέγουμε αυτές τις «υπηρεσίες». Ακόμα και το marketing, όταν αφορά υπηρεσίες υγείας (γιατί ένα μεγάλο μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών των Ινστιτούτων Αισθητικής αφορούν την υγεία και την ευεξία του καταναλωτή), έχει σαφέστατο, απαραβίαστο όριο. Γενικώς, δεν επιτρέπουμε σχόλια για την εμφάνισή μας, συμπεριφορά η οποία μας πιέζει να αγοράσουμε κάποια προσφορά που δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε χρήση της και αποχωρούμε αμέσως όταν αισθανόμαστε δυσφορία ή ενόχληση από την αλληλεπίδρασή μας με στελέχη τέτοιων κέντρων. Έτσι κι αλλιώς, σε κανένα Ινστιτούτο που σέβεται την πελατειακή του βάση, δεν παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές.

— Τι κάνουμε με τις οικονομικές δοσοληψίες; Όταν, ας πούμε, μας ζητούν πλήρη εξόφληση για υπηρεσιές των οποίων δεν κάναμε χρήση ή όταν ζητούν την πιστωτική κάρτα μας για την εξόφληση;
Εδώ τα λέει εξαιρετικά το Ινστιτούτο Καταναλωτή και αξίζει να ρίξουμε μια καλή ματιά, αν σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή στην εμφάνισή μας με τη βοήθεια κάποιου τέτοιου Κέντρου. 

«Διαβάστε πολύ προσεκτικά τα έγγραφα που θα υπογράψετε. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα “ψιλά γράμματα”, να μην αναφέρεται ότι δεν δικαιούστε ακύρωση του προγράμματος ή επιστροφή των χρημάτων σας. Ελέγξτε το.
* Το κέντρο που θα επισκεφθείτε πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει και ιατρικό προσωπικό. Μην αρκεστείτε όμως σε αυτό. Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα, καλό θα ήταν να πάρετε τη γνώμη του προσωπικού σας γιατρού.
* Μην πληρώνετε όλο το ποσό του προγράμματος προκαταβολικά. Η ανώτατη προκαταβολή που δικαιούνται να σας ζητήσουν είναι 88 ευρώ.
* Απαιτήστε να δείτε το πτυχίο του ατόμου που σας περιποιείται και την άδεια λειτουργίας του Κέντρου που επισκεφθήκατε.
* Μην υπογράψετε το συμβόλαιο εάν δεν έχετε κατανοήσει πλήρως το είδος των υπηρεσιών που θα σας προσφέρουν, τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν, τη διάρκεια του προγράμματος και τον αριθμό των επισκέψεων που θα απαιτηθούν.
* Ζητήστε έγγραφη διαβεβαίωση για το κόστος του προγράμματος και τον τρόπο αποπληρωμής».

Και κάτι τελευταίο: αν έχετε αποφασίσει να αγοράσετε κάποιο πρόγραμμα και πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί πιστωτική κάρτα για την αποπληρωμή του, προτιμήσετε την επιλογή μίας prepaid (προπληρωμένης) κάρτας που θα αποτρέψει οποιαδήποτε δυσάρεστη ενέργεια εις βάρος του τραπεζικού σας λογαριασμού.

— Μια τελευταία ερώτηση: η άγρα πελατών με το «δόλωμα» του «δώρου» ή της «τεράστιας προσφοράς» επί της Ερμού και στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος συνεχίζεται;
Δεν σταμάτησε ποτέ!

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι νόμιμο να ψαρεύεις πελάτες στην Ερμού;

«Κράχτες» στο κέντρο της Αθήνας / Είναι νόμιμο να ψαρεύεις πελάτες στην Ερμού;

Καθώς η κατάσταση με τους «κράχτες» των ινστιτούτων ομορφιάς γίνεται όλο και πιο αφόρητη και οι πρακτικές τους όλο και πιο οριακές, ζητήσαμε από τον Συνήγορο του Καταναλωτή και έναν δικηγόρο να μάθουμε περισσότερα για την άγρα πελατών
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ