Πώς αποφεύγουμε τις απάτες των υποτιθέμενων ινστιτούτων αισθητικής;

Πώς αποφεύγουμε τις απάτες των υποτιθέμενων ινστιτούτων αισθητικής; Facebook Twitter
Μην πληρώνετε όλο το ποσό του προγράμματος προκαταβολικά. Η ανώτατη προκαταβολή που δικαιούνται να σας ζητήσουν είναι 88 ευρώ.
0

— Τι ακριβώς έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα με τις καταγγελίες εναντίον ινστιτούτου αισθητικής;
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν μέσα από μία μαρτυρία στο TikTok, όταν γυναίκα κατήγγειλε τις πρακτικές του συγκεκριμένου ινστιτούτου δείχνοντας εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χείλη της μετά από μη ενδεδειγμένη εφαρμογή laser. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η μία καταγγελία έφερνε την άλλη και στην παρούσα φάση, σχεδόν κάθε μέρα, προκύπτει ένα νέο περιστατικό εξαπάτησης ή malpractice στην εφαρμογή υπηρεσιών αισθητικής.

— Υπάρχουν καταγγελίες και για υφαρπαγή χρημάτων;
Μέχρι στιγμής, το φως της δημοσιότητας έχουν δει περισσότερε από 10 καταγγελίες πελατισσών και πελατών που εξαπατήθηκαν από το υποτιθέμενο ινστιτούτο αισθητικής, ωστόσο, δύο προκαλούν αίσθηση για το ύψος του ποσού που κατάφεραν να αποσπάσουν από μία γυναίκα και έναν άνδρα.

Ειδικότερα, χθες και κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκπομπής, γυναίκα κατήγγειλε ότι από το συγκεκριμένο «ινστιτούτο» της απέσπασαν 43.000 ευρώ για θεραπεία στο πρόσωπο «με πεπτίδια». Η ίδια προχώρησε σε καταγγελία στον ιατρικό σύλλογο, ενώ υπέβαλε και μήνυση, προσκομίζοντας και φωτογραφικό υλικό από όσα υπέστη. Όπως δήλωσε, μετά από 8 μήνες «θεραπειών» παρουσίασε σπασμούς στο πρόσωπο, υπέφερε από τρομερούς πόνους και στις απελπισμένες προσπάθειές της για θεραπεία δεν της απαντούσαν στα τηλέφωνα και φυσικά δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τη γιατρό που της εφάρμοσε τις θεραπείες.

Αντιστοίχως, στη δημοσιότητα ήρθε και η μαρτυρία άνδρα που καταγγέλλει ότι του απέσπασαν το ποσό των 70.000 ευρώ. Όπως ο ίδιος δήλωσε, όταν κατάλαβε τι ακριβώς του έχει συμβεί, προχώρησε σε δύο απόπειρες αυτοκτονίας. Ομοίως, η influencer Χριστίνα Μπίτα, μέσα από σχετικό βίντεό της αποκάλυψε ότι έφυγε από το συγκεκριμένο ινστιτούτο με έγκαυμα στα χείλη, ενώ ακόμα ένα μοντέλο δήλωσε ότι εξαπατήθηκε στη συνεργασία του με το συγκεκριμένο κέντρο αισθητικής, θεωρώντας ότι προμοτάρει τις υπηρεσίες του, ενώ, εν αγνοία της, όπως λέει, έστελνε το κοινό της στα δίχτυα της απάτης που είχε στηθεί. Υπάρχουν αρκετά ακόμη περιστατικά –μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας–, καθώς και καταγγελίες για συμβόλαια πακέτων υπηρεσιών που πληρώθηκαν, αλλά ουδέποτε εξυπηρετήθηκαν.

— Οι αρχές πού βρίσκονται σε όλο αυτό;
Σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ η αστυνομία έχει κληθεί αλλεπάλληλες φορές από αγανακτισμένους πελάτες που διεκδικούν το δίκιο τους / τα χρήματά τους / εξηγήσεις, χωρίς να παίρνουν κάποια έντιμη απάντηση. Οι αστυνομικοί φέρονται να έχουν ζητήσει εξηγήσεις από τους υπεύθυνους του ινστιτούτου που μέρα παρά μέρα καταγγέλλονται για απάτες και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, χωρίς, ωστόσο, να βγαίνει άκρη.

Δεν επιτρέπουμε σχόλια για την εμφάνισή μας, συμπεριφορά η οποία μας πιέζει να αγοράσουμε κάποια προσφορά που δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε χρήση της και αποχωρούμε αμέσως όταν αισθανόμαστε δυσφορία ή ενόχληση από την αλληλεπίδρασή μας με στελέχη τέτοιων κέντρων. Έτσι κι αλλιώς, σε κανένα Ινστιτούτο που σέβεται την πελατειακή του βάση, δεν παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές.

— Οι επαγγελματίες του κλάδου τι λένε;
Χθες, o Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος κοινοποίησε μακροσκελή επιστολή με την οποία προχωρούσε σε απαραίτητες διευκρινίσεις, προκειμένου οι πολίτες να μη γίνονται θηράματα επιτήδειων και για να διασωθεί η επαγγελματική αξιοπιστία του κλάδου που, λόγω τέτοιων περιστατικών, κηλιδώνεται στη συνείδηση του πολίτη.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Τα Εργαστήρια Αισθητικής είναι χώροι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που φέρουν άδεια λειτουργίας από τις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας και εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας» και ακόμα ότι «οι Επαγγελματίες Αισθητικοί είναι οι μοναδικοί επιστημονικά υπεύθυνοι για εφαρμογές Αισθητικής Προσώπου και Σώματος (καθαρισμός, ενυδάτωση, αντιγήρανση, αποτρίχωση απλή ή μόνιμη (LASER), αδυνάτισμα, κυτταρίτιδα, μάλαξη, μακιγιάζ) που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και τη διαφύλαξη της υγείας του, είναι δηλαδή οι μοναδικοί ειδικοί στην ομορφιά του δέρματος».

Στην επιστολή εκφράζεται η παράκληση να σεβαστεί ο Τύπος τον «Επαγγελματία Αισθητικό και τα Νόμιμα Εργαστήρια Αισθητικής» και ζητείται από τους δημοσιογράφους, όταν αναφέρονται σε απάτες να γίνεται χρήση των φράσεων «φερόμενο ως Εργαστήριο Αισθητικής», ή «υποτιθέμενο Κέντρο Αισθητικής», προκειμένου να αποφεύγεται η απαξίωση των έντιμων του επαγγέλματος. Λογικό.

— Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες με τέτοιου είδους απάτες;
Ο Σύνδεσμος των Επαγγελματιών Αισθητικών συμβουλεύει τους καταναλωτές, προτού αποφασίσουν να δεχθούν υπηρεσίες αισθητικής, να ζητούν να τους επιδεικνύεται η Άδεια Λειτουργίας Εργαστηρίου Αισθητικής ή Πολυδύναμης Μονάδας Αισθητικής, Δίαιτας και Άσκησης και φυσικά η Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος του Επιστημονικά Υπευθύνου Αισθητικού που είναι παρών. Επίσης, σε περίπτωση που οι καταναλωτές υποψιάζονται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον χώρο που επισκέφθηκαν ή τους επαγγελματίες του, μπορούν να καλούν το 1520, να καταγγέλλουν την υπηρεσία στο kataggelies.gov.gr επώνυμα ή ανώνυμα.

— Τι κάνουμε με την «επιθετική πώληση» υπηρεσιών;
Απολύτως τίποτα. Απλώς δεν επιλέγουμε αυτές τις «υπηρεσίες». Ακόμα και το marketing, όταν αφορά υπηρεσίες υγείας (γιατί ένα μεγάλο μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών των Ινστιτούτων Αισθητικής αφορούν την υγεία και την ευεξία του καταναλωτή), έχει σαφέστατο, απαραβίαστο όριο. Γενικώς, δεν επιτρέπουμε σχόλια για την εμφάνισή μας, συμπεριφορά η οποία μας πιέζει να αγοράσουμε κάποια προσφορά που δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε χρήση της και αποχωρούμε αμέσως όταν αισθανόμαστε δυσφορία ή ενόχληση από την αλληλεπίδρασή μας με στελέχη τέτοιων κέντρων. Έτσι κι αλλιώς, σε κανένα Ινστιτούτο που σέβεται την πελατειακή του βάση, δεν παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές.

— Τι κάνουμε με τις οικονομικές δοσοληψίες; Όταν, ας πούμε, μας ζητούν πλήρη εξόφληση για υπηρεσιές των οποίων δεν κάναμε χρήση ή όταν ζητούν την πιστωτική κάρτα μας για την εξόφληση;
Εδώ τα λέει εξαιρετικά το Ινστιτούτο Καταναλωτή και αξίζει να ρίξουμε μια καλή ματιά, αν σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή στην εμφάνισή μας με τη βοήθεια κάποιου τέτοιου Κέντρου. 

«Διαβάστε πολύ προσεκτικά τα έγγραφα που θα υπογράψετε. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα “ψιλά γράμματα”, να μην αναφέρεται ότι δεν δικαιούστε ακύρωση του προγράμματος ή επιστροφή των χρημάτων σας. Ελέγξτε το.
* Το κέντρο που θα επισκεφθείτε πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει και ιατρικό προσωπικό. Μην αρκεστείτε όμως σε αυτό. Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα, καλό θα ήταν να πάρετε τη γνώμη του προσωπικού σας γιατρού.
* Μην πληρώνετε όλο το ποσό του προγράμματος προκαταβολικά. Η ανώτατη προκαταβολή που δικαιούνται να σας ζητήσουν είναι 88 ευρώ.
* Απαιτήστε να δείτε το πτυχίο του ατόμου που σας περιποιείται και την άδεια λειτουργίας του Κέντρου που επισκεφθήκατε.
* Μην υπογράψετε το συμβόλαιο εάν δεν έχετε κατανοήσει πλήρως το είδος των υπηρεσιών που θα σας προσφέρουν, τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν, τη διάρκεια του προγράμματος και τον αριθμό των επισκέψεων που θα απαιτηθούν.
* Ζητήστε έγγραφη διαβεβαίωση για το κόστος του προγράμματος και τον τρόπο αποπληρωμής».

Και κάτι τελευταίο: αν έχετε αποφασίσει να αγοράσετε κάποιο πρόγραμμα και πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί πιστωτική κάρτα για την αποπληρωμή του, προτιμήσετε την επιλογή μίας prepaid (προπληρωμένης) κάρτας που θα αποτρέψει οποιαδήποτε δυσάρεστη ενέργεια εις βάρος του τραπεζικού σας λογαριασμού.

— Μια τελευταία ερώτηση: η άγρα πελατών με το «δόλωμα» του «δώρου» ή της «τεράστιας προσφοράς» επί της Ερμού και στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος συνεχίζεται;
Δεν σταμάτησε ποτέ!

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι νόμιμο να ψαρεύεις πελάτες στην Ερμού;

«Κράχτες» στο κέντρο της Αθήνας / Είναι νόμιμο να ψαρεύεις πελάτες στην Ερμού;

Καθώς η κατάσταση με τους «κράχτες» των ινστιτούτων ομορφιάς γίνεται όλο και πιο αφόρητη και οι πρακτικές τους όλο και πιο οριακές, ζητήσαμε από τον Συνήγορο του Καταναλωτή και έναν δικηγόρο να μάθουμε περισσότερα για την άγρα πελατών
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ