Πολεμικό κλίμα λόγω Όμικρον - Κρύβουν τους ηλικιωμένους, βγάζουν τους στρατηγούς στην Ε.Ε.

Πολεμικό κλίμα λόγω Όμικρον - Κρύβουν τους ηλικιωμένους, βγάζουν τους στρατηγούς στην Ε.Ε. Facebook Twitter
Οι κατασκευαστές των mRNA εμβολίων έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους κατά της Όμικρον και θα τα προσαρμόσουν, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει μήνες.
0

ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. άρχισαν να μελετούν –και κάποια να επιβάλλουν– τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς τις προηγούμενες μέρες, ακόμα και σε νοσοκομεία της Γερμανίας, της χώρας με τις περισσότερες ΜΕΘ, οι κλίνες δεν επαρκούσαν και πολλές επεμβάσεις αναβάλλονται.

Στην Ελλάδα το αναμενόμενο έφτασε και μας βρήκε για άλλη μία φορά ως μη αναμενόμενο, ενώ τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, χωρίς ιδιαίτερο συντονισμό και κοινή πολιτική πάλι, τρέχουν και δεν φτάνουν.

Ο πρωθυπουργός, παρότι είχε τοποθετηθεί δημόσια κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας, και μάλιστα από τους πρώτους στην Ε.Ε., τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών και την επιβολή προστίμου που θα πληρώνει κάθε μήνα από τη νέα χρονιά όποιος επιμένει να μην εμβολιάζεται.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απέδωσαν την αλλαγή της θέσης του πρωθυπουργού στην αλλαγή των δεδομένων. Δηλαδή στην εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και στην αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία. Τι από τα δύο όμως δεν ήταν μέσα στα (πολύ) πιθανά σενάρια; 

Αν υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζουμε αυτά τα δύο χρόνια με τον νέο κορωνοϊό, είναι ότι οι επιστημονικές βεβαιότητες είναι λίγες και δεν έχουμε ακόμα επαρκή και στέρεη γνώση γύρω από αυτόν και τα προβλήματα που προκαλεί.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που θεωρείται θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στην Ελλάδα, παρά τον μεγάλο αριθμό νεκρών που καταγράφεται καθημερινά, επιμένει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική και ότι δεν θα ξαναπάρει οριζόντια μέτρα τύπου lockdown.

Τα ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών πάντως, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, άρχισαν ήδη να αυξάνονται, όχι αλματωδώς, αλλά σημαντικά.

Ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, εκφράζοντας πρόσφατα την ανησυχία του για τη νέα μετάλλαξη, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μας επιφυλάσσει η Όμικρον και ότι «το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως είναι καλύτερα να έχει εμβολιαστεί κανείς και ακόμα καλύτερα να έχει κάνει και την ενισχυτική δόση».

Αυτό που ανησυχεί τον Ντρόστεν αλλά και όλους τους λοιμωξιολόγους είναι μήπως η μετάλλαξη Όμικρον μπορέσει να παρακάμψει την ανοσολογική άμυνα που έχει δημιουργηθεί έναντι άλλων παραλλαγών Sars-CoV-2. Κανείς δεν γνωρίζει, ούτε μπορεί να προβλέψει ακόμα, πώς θα εξελιχθεί η εξάπλωσή της στην Ευρώπη, αλλά όλοι οι επιστήμονες, και στην Ελλάδα, ζήτησαν να ληφθούν άμεσα σοβαρά μέτρα. 

Οι κατασκευαστές των mRNA εμβολίων έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους κατά της Όμικρον και θα τα προσαρμόσουν, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει μήνες.

Ωστόσο ο κίνδυνος είναι άμεσος το διάστημα που διανύουμε τώρα. Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους δρομολογείται και στη Γερμανία, η νέα κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε μια task force για την αντιμετώπιση της πανδημίας με επικεφαλής έναν στρατηγό, κατά το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, που κρίθηκε επιτυχημένο.

Η τοποθέτηση ενός ένστολου στην ομάδα διαχείρισης της πανδημίας από τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς ήταν έκπληξη, αν και καταδεικνύει τις δυσκολίες που υπάρχουν και εκεί. Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, σκοπεύει να εγκαταστήσει τον στρατηγό που θα αναλάβει άμεσα καθήκοντα μέσα στην καγκελαρία.

Ενάμιση χρόνο μετά το διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τη φράση του «Είμαστε σε πόλεμο», με τον πόλεμο αυτόν να μην έχει τελειώσει ακόμα όμως, ποιος το περίμενε ότι κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα ανέθεταν σε στρατιωτικούς τη διαχείριση του εμβολιασμού και της πανδημίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που μόλις εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, παρά τον μεγάλο αριθμό νεκρών που καταγράφεται καθημερινά, επιμένει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική και ότι δεν θα ξαναπάρει οριζόντια μέτρα τύπου lockdown. Αναμένει και μια ελαφρά αποκλιμάκωση, με την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η χώρα θα αντέξει. Το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τα μέτρα που παίρνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιγράφοντας συχνά αυτά που παίρνει η Γαλλία ή η Γερμανία. Αυτήν τη φορά το επιτελείο του πρωθυπουργού ακολούθησε την Αυστρία, η οποία επέβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών με ακόμα μεγαλύτερο πρόστιμο – την ίδια απόφαση θα λάβουν κι άλλοι το επόμενο διάστημα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησαν και με αυτό το μέτρο, όπως ήταν αναμενόμενο, και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προχειρότητα, έλλειμμα σχεδιασμού και στρατηγικής. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και για την αλλαγή της στάσης του στο θέμα της υποχρεωτικότητας, ενώ υποστήριξε ότι αυτά τα μέτρα «δεν έχουν εφαρμοστεί πουθενά αλλού στην Ε.Ε. και πουθενά αλλού στον κόσμο». Αντίθετα από τον πρωθυπουργό, ζήτησε, αντί για υποχρεωτικότητα, να υπάρχει μόνο ενθάρρυνση, ακόμα και με οικονομικά κίνητρα. Ξέχασε όμως κι εκείνος προηγούμενη θέση του, καθώς, όταν η κυβέρνηση έδινε το καλοκαίρι την κάρτα των 150 ευρώ στους νέους ως κίνητρο για να εμβολιαστούν, την κατηγορούσε για το αντίθετο, λέγοντας ότι η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ είναι εξευτελιστική. Ωστόσο, πιο βάσιμο ήταν το άλλο επιχείρημα, ότι το πρόστιμο αυτό θα δυσκολέψει τη ζωή των φτωχότερων από τους ανεμβολίαστους, ενώ για τους πλουσιότερους δεν θα σημαίνει τίποτα. 

Στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι πήραν ένα μέτρο που μπορεί να έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για εκείνους, καθώς οι μεγάλες ηλικίες είναι κυρίως δικοί τους ψηφοφόροι και τώρα ένα μέρος αυτών ενδέχεται να στραφεί εναντίον τους. Ισχυρίζονται όμως ότι την απόφαση αυτή δεν την έλαβαν με κομματικά κριτήρια αλλά με κριτήρια προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς πρόκειται για την κατηγορία που κυρίως χτυπά ο κορωνοϊός, άρα την πιο ευάλωτη, που «πιέζει και το σύστημα υγείας». Κάθε μέτρο και κάθε κυβέρνηση κρίνονται από το αποτέλεσμα. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια μαζική ανταπόκριση στον εμβολιασμό, παρά την αύξηση των ραντεβού. Αυτή όμως δεν είναι ακόμα τέτοια που να δικαιώνει τα μέτρα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omicron Unlikely to Cause Severe Illness in Vaccinated People, BioNTech Founder Says

Διεθνή / Όμικρον: Οι εμβολιασμένοι θα είναι πιθανότατα προστατευμένοι από τη βαριά νόσο καθησυχάζει ο ιδρυτής της BioNTech

Το νέο στέλεχος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις αλλά οι εμβολιασμένοι θα παραμείνουν πιθανότατα προστατευμένοι λέει ο Ουγκούρ Σαχίν
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Βασιλική Σιούτη / Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Στην εκδήλωση που τράβηξε την προσοχή πριν από την πραγματοποίηση της, η έκπληξη ήταν η συμμετοχή του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά την παράσταση έκλεψε ο Νίκος Αλιβιζάτος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τηλεόραση / Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τη νύχτα που μια σχετικά καλοπροαίρετη εκδοχή του καπιταλισμού συναντήθηκε για λίγο με ό,τι συναλλασσόμαστε κάθε μέρα: κάποιους εργατικούς και ταλαντούχους, κάποιους αμετανόητους αεριτζήδες και κάποιους που γιατί δεν τους κάνουμε διευθυντές εδώ και τώρα. Όλα αυτά στο νέο reality επιχειρηματικότητας του ΑΝΤ1.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Explainer: Γιατί δεν έχει βγει ένταλμα εναντίον του φερόμενου ως ψευτογιατρού;

Explainer / Explainer: Γιατί δεν έχει βγει ένταλμα εναντίον του φερόμενου ως ψευτογιατρού;

... ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και φωτογραφίες του; Οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια για την ανύπαρκτη ποινική δίωξη και το μυστήριο με τη δικογραφία και τα απανωτά ντοκουμέντα θυμάτων των «θεραπειών» του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

Ρεπορτάζ: Β. Σιούτη / Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

Για την ολοκλήρωση μιας μεθόδευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και περιλαμβάνει υλικό από παρακρατικά κέντρα μιλά η κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την παραίτηση του «πρωθυπουργού των υποκλοπών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Explainer / Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Μήπως η υψηλή μόδα απευθύνεται πλέον αποκλειστικά στα ποταπότερα ένστικτά μας; Το φθηνό μάρκετινγκ των πολυτελών οίκων και το «αφήγημα» των ειδικών για «πράγματα – που – δεν – καταλαβαίνουμε – εμείς – οι – κοινοί – θνητοί» και κάποιος πρέπει να μας τα εξηγήσει...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Explainer / Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Ποιος είναι κατά νόμο υπεύθυνος για το ξηλωμένο μπαλκόνι; Τι συμβαίνει με τα παλιά κτίρια της Αθήνας; Γιατί ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη θρηνήσει έναν νεκρό στο αθηναϊκό κέντρο και πόσες μελέτες έχουν γίνει μέσα σε μία δεκαετία για επικίνδυνα κτίρια στην Αθήνα και τον Πειραιά; Μια ιστορία αστικής τρέλας και σουρεαλισμού, τη στιγμή που για 5η μέρα ένα ετοιμόρροπο μπαλκόνι κρέμεται πάνω από κεφάλια περαστικών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Γιατί μπήκε στον πάγο η δίκη της Folli Follie - ποιοι ευθύνονται

Ρεπορτάζ / Γιατί μπήκε στον πάγο η δίκη της Folli Follie και ποιοι ευθύνονται;

Ο δρόμος που οδηγεί στην ετυμηγορία του δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie προς το παρόν δεν έχει τέλος και κανένας δεν ξέρει πόσο μακρύς θα είναι. Τι πραγματικά συνέβη και τινάχτηκε η δίκη στον αέρα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Explainer / Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Για πόσες γυναικοκτονίες ανά μήνα μιλάμε πλέον βάσει στατιστικών στοιχείων και γιατί η Ελλάδα θυμίζει το «ιταλικό μοντέλο» σε ό,τι αφορά τις γυναικτονίες, την ορατότητά τους και τις προσπάθειες αναγνώρισης του όρου;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ