Πολεμικό κλίμα λόγω Όμικρον - Κρύβουν τους ηλικιωμένους, βγάζουν τους στρατηγούς στην Ε.Ε.

Πολεμικό κλίμα λόγω Όμικρον - Κρύβουν τους ηλικιωμένους, βγάζουν τους στρατηγούς στην Ε.Ε. Facebook Twitter
Οι κατασκευαστές των mRNA εμβολίων έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους κατά της Όμικρον και θα τα προσαρμόσουν, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει μήνες.
0

ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. άρχισαν να μελετούν –και κάποια να επιβάλλουν– τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς τις προηγούμενες μέρες, ακόμα και σε νοσοκομεία της Γερμανίας, της χώρας με τις περισσότερες ΜΕΘ, οι κλίνες δεν επαρκούσαν και πολλές επεμβάσεις αναβάλλονται.

Στην Ελλάδα το αναμενόμενο έφτασε και μας βρήκε για άλλη μία φορά ως μη αναμενόμενο, ενώ τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, χωρίς ιδιαίτερο συντονισμό και κοινή πολιτική πάλι, τρέχουν και δεν φτάνουν.

Ο πρωθυπουργός, παρότι είχε τοποθετηθεί δημόσια κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας, και μάλιστα από τους πρώτους στην Ε.Ε., τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών και την επιβολή προστίμου που θα πληρώνει κάθε μήνα από τη νέα χρονιά όποιος επιμένει να μην εμβολιάζεται.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απέδωσαν την αλλαγή της θέσης του πρωθυπουργού στην αλλαγή των δεδομένων. Δηλαδή στην εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και στην αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία. Τι από τα δύο όμως δεν ήταν μέσα στα (πολύ) πιθανά σενάρια; 

Αν υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζουμε αυτά τα δύο χρόνια με τον νέο κορωνοϊό, είναι ότι οι επιστημονικές βεβαιότητες είναι λίγες και δεν έχουμε ακόμα επαρκή και στέρεη γνώση γύρω από αυτόν και τα προβλήματα που προκαλεί.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που θεωρείται θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στην Ελλάδα, παρά τον μεγάλο αριθμό νεκρών που καταγράφεται καθημερινά, επιμένει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική και ότι δεν θα ξαναπάρει οριζόντια μέτρα τύπου lockdown.

Τα ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών πάντως, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, άρχισαν ήδη να αυξάνονται, όχι αλματωδώς, αλλά σημαντικά.

Ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, εκφράζοντας πρόσφατα την ανησυχία του για τη νέα μετάλλαξη, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μας επιφυλάσσει η Όμικρον και ότι «το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως είναι καλύτερα να έχει εμβολιαστεί κανείς και ακόμα καλύτερα να έχει κάνει και την ενισχυτική δόση».

Αυτό που ανησυχεί τον Ντρόστεν αλλά και όλους τους λοιμωξιολόγους είναι μήπως η μετάλλαξη Όμικρον μπορέσει να παρακάμψει την ανοσολογική άμυνα που έχει δημιουργηθεί έναντι άλλων παραλλαγών Sars-CoV-2. Κανείς δεν γνωρίζει, ούτε μπορεί να προβλέψει ακόμα, πώς θα εξελιχθεί η εξάπλωσή της στην Ευρώπη, αλλά όλοι οι επιστήμονες, και στην Ελλάδα, ζήτησαν να ληφθούν άμεσα σοβαρά μέτρα. 

Οι κατασκευαστές των mRNA εμβολίων έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους κατά της Όμικρον και θα τα προσαρμόσουν, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει μήνες.

Ωστόσο ο κίνδυνος είναι άμεσος το διάστημα που διανύουμε τώρα. Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους δρομολογείται και στη Γερμανία, η νέα κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε μια task force για την αντιμετώπιση της πανδημίας με επικεφαλής έναν στρατηγό, κατά το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, που κρίθηκε επιτυχημένο.

Η τοποθέτηση ενός ένστολου στην ομάδα διαχείρισης της πανδημίας από τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς ήταν έκπληξη, αν και καταδεικνύει τις δυσκολίες που υπάρχουν και εκεί. Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, σκοπεύει να εγκαταστήσει τον στρατηγό που θα αναλάβει άμεσα καθήκοντα μέσα στην καγκελαρία.

Ενάμιση χρόνο μετά το διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τη φράση του «Είμαστε σε πόλεμο», με τον πόλεμο αυτόν να μην έχει τελειώσει ακόμα όμως, ποιος το περίμενε ότι κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα ανέθεταν σε στρατιωτικούς τη διαχείριση του εμβολιασμού και της πανδημίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που μόλις εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, παρά τον μεγάλο αριθμό νεκρών που καταγράφεται καθημερινά, επιμένει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική και ότι δεν θα ξαναπάρει οριζόντια μέτρα τύπου lockdown. Αναμένει και μια ελαφρά αποκλιμάκωση, με την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η χώρα θα αντέξει. Το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τα μέτρα που παίρνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιγράφοντας συχνά αυτά που παίρνει η Γαλλία ή η Γερμανία. Αυτήν τη φορά το επιτελείο του πρωθυπουργού ακολούθησε την Αυστρία, η οποία επέβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών με ακόμα μεγαλύτερο πρόστιμο – την ίδια απόφαση θα λάβουν κι άλλοι το επόμενο διάστημα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησαν και με αυτό το μέτρο, όπως ήταν αναμενόμενο, και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προχειρότητα, έλλειμμα σχεδιασμού και στρατηγικής. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και για την αλλαγή της στάσης του στο θέμα της υποχρεωτικότητας, ενώ υποστήριξε ότι αυτά τα μέτρα «δεν έχουν εφαρμοστεί πουθενά αλλού στην Ε.Ε. και πουθενά αλλού στον κόσμο». Αντίθετα από τον πρωθυπουργό, ζήτησε, αντί για υποχρεωτικότητα, να υπάρχει μόνο ενθάρρυνση, ακόμα και με οικονομικά κίνητρα. Ξέχασε όμως κι εκείνος προηγούμενη θέση του, καθώς, όταν η κυβέρνηση έδινε το καλοκαίρι την κάρτα των 150 ευρώ στους νέους ως κίνητρο για να εμβολιαστούν, την κατηγορούσε για το αντίθετο, λέγοντας ότι η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ είναι εξευτελιστική. Ωστόσο, πιο βάσιμο ήταν το άλλο επιχείρημα, ότι το πρόστιμο αυτό θα δυσκολέψει τη ζωή των φτωχότερων από τους ανεμβολίαστους, ενώ για τους πλουσιότερους δεν θα σημαίνει τίποτα. 

Στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι πήραν ένα μέτρο που μπορεί να έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για εκείνους, καθώς οι μεγάλες ηλικίες είναι κυρίως δικοί τους ψηφοφόροι και τώρα ένα μέρος αυτών ενδέχεται να στραφεί εναντίον τους. Ισχυρίζονται όμως ότι την απόφαση αυτή δεν την έλαβαν με κομματικά κριτήρια αλλά με κριτήρια προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς πρόκειται για την κατηγορία που κυρίως χτυπά ο κορωνοϊός, άρα την πιο ευάλωτη, που «πιέζει και το σύστημα υγείας». Κάθε μέτρο και κάθε κυβέρνηση κρίνονται από το αποτέλεσμα. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια μαζική ανταπόκριση στον εμβολιασμό, παρά την αύξηση των ραντεβού. Αυτή όμως δεν είναι ακόμα τέτοια που να δικαιώνει τα μέτρα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omicron Unlikely to Cause Severe Illness in Vaccinated People, BioNTech Founder Says

Διεθνή / Όμικρον: Οι εμβολιασμένοι θα είναι πιθανότατα προστατευμένοι από τη βαριά νόσο καθησυχάζει ο ιδρυτής της BioNTech

Το νέο στέλεχος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις αλλά οι εμβολιασμένοι θα παραμείνουν πιθανότατα προστατευμένοι λέει ο Ουγκούρ Σαχίν
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράδειγμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η «δυναμική γυναίκα» που δεν κακοποιείται

Οπτική Γωνία / Το παράδειγμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η «δυναμική γυναίκα» που δεν κακοποιείται

Ένα meme κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του διαδικτύου, με μια μουτρωμένη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη λεζάντα «Αν ο Λύτρας είχε παντρευτεί αυτήν τη δικηγόρο και σήκωνε χέρι πάνω της, θα είχαμε τα 9μερα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Σχέσεις / «Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Με τη σκόνη της Ημέρα του Πατέρα να έχει πέσει, έξι άνθρωποι της διπλανής πόρτας μιλούν για την άλλη όψη της πατρότητας: τη δυσάρεστη κατάσταση του να σε μεγαλώνει ένας -ας το πούμε όπως είναι- μαλάκας.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM
Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ρεπορτάζ / Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου ανέφερε την 9η Ιουνίου ως σταθμό αλλά και ως μια αφετηρία για την τριετία που θα ακολουθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Στο κάμπινγκ»: Ξαναβλέποντας την πιο κλασική σειρά του ελληνικού καλοκαιριού

Οπτική Γωνία / «Στο κάμπινγκ»: Ξαναβλέποντας την πιο κλασική σειρά του ελληνικού καλοκαιριού

Ο μικρόκοσμος των ελληνικών διακοπών, αυτού του φανταστικού οικοδομήματος που φτιάχνεται για λίγο σε νησιά, καράβια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα για λίγες ώρες, μέρες ή εβδομάδες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Η Αθήνα καίγεται από την ακραία ζέστη. Υπάρχουν λύσεις; Και τι κάνει γι' αυτό ο Χάρης Δούκας, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος υποσχέθηκε μείωση της αισθητής θερμοκρασίας έως 5 βαθμούς σε διάφορα σημεία της πόλης;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ