ΠΑΣΟΚ: Από το fast forward στο rewind

Από το fast forward στο rewind Facebook Twitter
Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ; Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0


ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ να κάνει ακόμα το αναγκαίο άλμα για τη μεγάλη επιστροφή που προσδοκά, το ΠΑΣΟΚ εδώ και λίγο καιρό έχει αναδειχθεί δημοσκοπικά σε δεύτερο κόμμα, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγε κανείς ότι με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει τον στόχο των ευρωεκλογών, έστω με μερικούς μήνες καθυστέρηση. Άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από 12 χρόνια, λόγω της παρακμής και της πτώσης του ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε.

Υπήρχε όμως η δυναμική του «αντιμνημονίου» τότε, η οποία του έδωσε την απαιτούμενη ώθηση για να ανέβει. Σήμερα, που η κατάσταση έχει κατά κάποιον τρόπο αντιστραφεί, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ μοιάζει ξέπνοη και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Αυτή βέβαια είναι και η γενικότερη κατάσταση σε όλο το πολιτικό φάσμα της κεντροαριστεράς, η οποία αυτή την περίοδο δεν χαρακτηρίζεται από ζωτικότητα και πολιτικό σφρίγος. 

Εδώ και καιρό υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ; Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του αυτήν τη στιγμή, αλλά κανένας ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά αν θα αρπάξει την ευκαιρία και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες που αναπτύσσονται.

Η σταδιακή απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή έχει οδηγήσει την πολιτική κατάσταση σήμερα σε μια συνθήκη η οποία μοιάζει με εκείνη που υπήρχε πριν από το 2012, στην αρχή των μνημονίων, όταν τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαν χάσει τη λαϊκή τους απήχηση, αλλά χωρίς την ελπίδα ανάταξης της χώρας που πρόσφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί σκέφτονται ότι η «ανακαίνιση» του ΠΑΣΟΚ και η επιστροφή του στη θέση του αντίπαλου δέους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ίσως είναι κάποια λύση, εφόσον υπάρχει πολιτική δυστοκία για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Αρκετοί θα ήθελαν τη δημιουργία ενός καινούργιου κόμματος, έχουν γίνει και διερευνητικές κινήσεις, αλλά δεν φαίνεται να μπορούν. 

Η σταδιακή απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή έχει οδηγήσει την πολιτική κατάσταση σήμερα σε μια συνθήκη η οποία μοιάζει με εκείνη που υπήρχε πριν από το 2012, στην αρχή των μνημονίων, όταν τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαν χάσει τη λαϊκή τους απήχηση, αλλά χωρίς την ελπίδα ανάταξης της χώρας που πρόσφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μοιάζει σαν να έχουμε επιστρέψει πολιτικά περίπου εκεί που ήμασταν μετά την «αποκάλυψη» της κρίσης. 

Αυτό που «διορθώθηκε» είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ότι θα γινόταν κάτι που δεν μπορούσε να γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε επειδή ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να καταργήσει τις πολιτικές των μνημονίων. Όταν αποδείχθηκε η πολιτική εξαπάτηση, ξεκίνησε η επαναφορά. Παρότι, όμως, οι δανεικοί ψηφοφόροι του τον εγκαταλείπουν μαζικά (οι περισσότεροι το έχουν κάνει ήδη), δεν επιστρέφουν εξίσου μαζικά στο ΠΑΣΟΚ. 

Από την άλλη, η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ και τώρα που το κόμμα της –κατ’ όνομα– ριζοσπαστικής αριστεράς αποσυντίθεται, αποσυσπειρώνεται και το κυβερνών κόμμα. Άλλωστε η προηγούμενη διαίρεση, η οποία διαμόρφωσε τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση, ήταν «αντιμνημονιακοί vs μενουμευρωπαίοι». Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να εκπροσωπήσει τους πρώτους και η ΝΔ τους δεύτερους.

Αυτή η διαίρεση δεν υπάρχει πια. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να διατηρήσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη που κέρδισε εκείνη την περίοδο. Η απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ όμως ως «μπαμπούλα» κατέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες και τις ανεπάρκειες της ΝΔ, η οποία έδειχνε πιο αξιόπιστη λόγω της διαχειριστικής αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η χώρα βιώνει ακόμα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που έφεραν πολλές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και άφησαν πίσω τους ένα αποδυναμωμένο πολιτικό σύστημα, με έναν μόνο μεγάλο παίκτη, ο οποίος χάνει ξανά δυνάμεις. 

Το ερώτημα που καίει τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι: Θα γυρίσουν πίσω οι ψηφοφόροι που το εγκατέλειψαν πριν από 12 χρόνια, τώρα που το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και η ισχύς της ΝΔ υποχωρεί; Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται σκληρά και δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική, αλλά δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί και του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή νέου προέδρου.  

Υπάρχει απόλυτη ρευστότητα αυτήν τη στιγμή και κανένας δεν γνωρίζει πώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ, στο τέλος του Οκτωβρίου. Το βέβαιο είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις των δύο επόμενων μηνών σε αυτά τα δύο κόμματα θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, που το Ισραήλ επιμένει ότι έγινε, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία συζήτησε την ιδέα ενός συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ των κρατών της Μέσης Ανατολής και του Ιράν.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κόμμα Καρυστιανού: Οι «άφθαρτοι» σωτήρες της οργής

Οπτική Γωνία / Κόμμα Καρυστιανού: «Απολιτίκ, αντισυστημικοί και πολύ θυμωμένοι»

Το πολιτικό εγχείρημα που γεννήθηκε μέσα από το τραύμα των Τεμπών επενδύει στην κοινωνική αγανάκτηση και την ηθική υπεροχή, όμως η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι η οργή δύσκολα μετατρέπεται σε σχέδιο διακυβέρνησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Οπτική Γωνία / ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Το αφήγημα της «Ελλάδας του 2030», οι παρεμβάσεις Δένδια – Πιερρακάκη και το παρασκήνιο με Καραμανλή και Σαμαρά. Οι δημοσιογράφοι Γιώργος Ευγενίδης και Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος αναλύουν τα μηνύματα και τις ισορροπίες του 16ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οπτική Γωνία / Explainer: Γιατί η Άγκυρα επαναφέρει τώρα τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

Η νομοθετική πρωτοβουλία Ερντογάν για ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια και πώς επηρεάζονται οι ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Ο Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Οπτική Γωνία / Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Επτά χρόνια μετά, το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις επιτυχίες της πανδημίας έως τις σκιές των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολιτικής και εσωκομματικής αμφισβήτησης.
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ελλάδα / Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ως πιο αυστηρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με αυστηρότερους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικό καθεστώς για τα νησιά, αλλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

Αθήνα / Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

To κλάδεμα στην Αθήνα μοιάζει να έχει ξεφύγει. Ειδικοί μιλούν για μια καταστροφική πρακτική που έχει παγιωθεί, ένα ζωντανό παράδειγμα του συνδρόμου της μετατοπιζόμενης βάσης αναφοράς, όπου αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν περιβαλλοντική υποβάθμιση σήμερα περνά απαρατήρητο.
M. HULOT
Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ