ΠΑΣΟΚ: Από το fast forward στο rewind

Από το fast forward στο rewind Facebook Twitter
Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ; Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0


ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ να κάνει ακόμα το αναγκαίο άλμα για τη μεγάλη επιστροφή που προσδοκά, το ΠΑΣΟΚ εδώ και λίγο καιρό έχει αναδειχθεί δημοσκοπικά σε δεύτερο κόμμα, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγε κανείς ότι με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει τον στόχο των ευρωεκλογών, έστω με μερικούς μήνες καθυστέρηση. Άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από 12 χρόνια, λόγω της παρακμής και της πτώσης του ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε.

Υπήρχε όμως η δυναμική του «αντιμνημονίου» τότε, η οποία του έδωσε την απαιτούμενη ώθηση για να ανέβει. Σήμερα, που η κατάσταση έχει κατά κάποιον τρόπο αντιστραφεί, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ μοιάζει ξέπνοη και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Αυτή βέβαια είναι και η γενικότερη κατάσταση σε όλο το πολιτικό φάσμα της κεντροαριστεράς, η οποία αυτή την περίοδο δεν χαρακτηρίζεται από ζωτικότητα και πολιτικό σφρίγος. 

Εδώ και καιρό υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ; Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του αυτήν τη στιγμή, αλλά κανένας ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά αν θα αρπάξει την ευκαιρία και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες που αναπτύσσονται.

Η σταδιακή απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή έχει οδηγήσει την πολιτική κατάσταση σήμερα σε μια συνθήκη η οποία μοιάζει με εκείνη που υπήρχε πριν από το 2012, στην αρχή των μνημονίων, όταν τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαν χάσει τη λαϊκή τους απήχηση, αλλά χωρίς την ελπίδα ανάταξης της χώρας που πρόσφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί σκέφτονται ότι η «ανακαίνιση» του ΠΑΣΟΚ και η επιστροφή του στη θέση του αντίπαλου δέους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ίσως είναι κάποια λύση, εφόσον υπάρχει πολιτική δυστοκία για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Αρκετοί θα ήθελαν τη δημιουργία ενός καινούργιου κόμματος, έχουν γίνει και διερευνητικές κινήσεις, αλλά δεν φαίνεται να μπορούν. 

Η σταδιακή απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή έχει οδηγήσει την πολιτική κατάσταση σήμερα σε μια συνθήκη η οποία μοιάζει με εκείνη που υπήρχε πριν από το 2012, στην αρχή των μνημονίων, όταν τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαν χάσει τη λαϊκή τους απήχηση, αλλά χωρίς την ελπίδα ανάταξης της χώρας που πρόσφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μοιάζει σαν να έχουμε επιστρέψει πολιτικά περίπου εκεί που ήμασταν μετά την «αποκάλυψη» της κρίσης. 

Αυτό που «διορθώθηκε» είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ότι θα γινόταν κάτι που δεν μπορούσε να γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε επειδή ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να καταργήσει τις πολιτικές των μνημονίων. Όταν αποδείχθηκε η πολιτική εξαπάτηση, ξεκίνησε η επαναφορά. Παρότι, όμως, οι δανεικοί ψηφοφόροι του τον εγκαταλείπουν μαζικά (οι περισσότεροι το έχουν κάνει ήδη), δεν επιστρέφουν εξίσου μαζικά στο ΠΑΣΟΚ. 

Από την άλλη, η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ και τώρα που το κόμμα της –κατ’ όνομα– ριζοσπαστικής αριστεράς αποσυντίθεται, αποσυσπειρώνεται και το κυβερνών κόμμα. Άλλωστε η προηγούμενη διαίρεση, η οποία διαμόρφωσε τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση, ήταν «αντιμνημονιακοί vs μενουμευρωπαίοι». Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να εκπροσωπήσει τους πρώτους και η ΝΔ τους δεύτερους.

Αυτή η διαίρεση δεν υπάρχει πια. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να διατηρήσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη που κέρδισε εκείνη την περίοδο. Η απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ όμως ως «μπαμπούλα» κατέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες και τις ανεπάρκειες της ΝΔ, η οποία έδειχνε πιο αξιόπιστη λόγω της διαχειριστικής αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η χώρα βιώνει ακόμα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που έφεραν πολλές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και άφησαν πίσω τους ένα αποδυναμωμένο πολιτικό σύστημα, με έναν μόνο μεγάλο παίκτη, ο οποίος χάνει ξανά δυνάμεις. 

Το ερώτημα που καίει τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι: Θα γυρίσουν πίσω οι ψηφοφόροι που το εγκατέλειψαν πριν από 12 χρόνια, τώρα που το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και η ισχύς της ΝΔ υποχωρεί; Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται σκληρά και δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική, αλλά δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί και του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή νέου προέδρου.  

Υπάρχει απόλυτη ρευστότητα αυτήν τη στιγμή και κανένας δεν γνωρίζει πώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ, στο τέλος του Οκτωβρίου. Το βέβαιο είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις των δύο επόμενων μηνών σε αυτά τα δύο κόμματα θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Εδώ και χρόνια αξιωματούχοι μιλούσαν για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η αποσταθεροποίηση του Ιράν, και η δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος τώρα τους επαληθεύει.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Οπτική Γωνία / «Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Η Μαρία Πετροπούλου πίστευε ότι θα χάσει τους φίλους της. Έναν χρόνο αργότερα, μιλά για λιγότερο άγχος και πιο ουσιαστικές σχέσεις. Ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν γιατί όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν την αποσύνδεση, επανεξετάζοντας τον ρόλο των social media στη ζωή τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οπτική Γωνία / Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οι πολεμικές επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Ιράν και ο τρόπος που διεξάγονται παρασύρουν εμπλεκόμενους και μη σε μια λογική που βλέπει παντού γκρίζες ζώνες, κάνοντας την προστασία των αμάχων όλο και πιο δύσκολη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Σε έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύει η προπαγάνδα του Αμερικανού Προέδρου και του Ίλον Μασκ, η έννοια της ενσυναίσθησης υπονομεύεται πια συστηματικά, δίνοντας τη θέση της στην απανθρωποποίηση και τη μισαλλοδοξία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Οπτική Γωνία / H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε η ακτιβίστρια ηθοποιός, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, και συνοψίζουν την αντίσταση στη μυθοποίηση του κακού, σε όσους αντλούν απόλαυση καταναλώνοντας φασιστικές ιδέες και αισθήματα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μαντρί στον 16ο όροφο: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ρεπορτάζ / Μαντρί στην Αθήνα: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ένα αυτοσχέδιο αγρόκτημα σε ταράτσα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα όρια της αστικής γεωργίας. Πόσο εφικτή είναι η αυτάρκεια μέσα στην πόλη και πού σταματά, όταν τίθενται ζητήματα υγείας, νομιμότητας και ευζωίας των ζώων;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Οπτική Γωνία / Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Είναι ρεαλιστικό ένα διπλωματικό φρένο αυτήν τη στιγμή ή η κλιμάκωση θεωρείται πιθανή; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Οπτική Γωνία / Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας, μιλά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και εξηγεί γιατί επιβιώνουν ακόμη οι θεοκρατίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Oι επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, χριστιανικές και μη, προκαλούν τις αντιδράσεις, ακόμα και την κατακραυγή επιφανών Ισραηλινών, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια μένει χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η γεωλογική αποθήκη CO2 του Πρίνου και μια κοινωνία που βράζει

Ρεπορτάζ / «Πρίνος CO2»: Αναγκαία πράσινη επένδυση ή έργο υψηλού ρίσκου;

Το έργο αποθήκευσης άνθρακα προωθείται ως κρίσιμη υποδομή για την κλιματική μετάβαση, με τη στήριξη της πολιτείας και της Ε.Ε. Γιατί προκαλεί, όμως, αντιδράσεις και επιστημονικές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ