Εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συγκρούσεις αλλά με παραφωνίες 

Εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συγκρούσεις αλλά με παραφωνίες  Facebook Twitter
Τα στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί και ετοιμάζονται για την πρώτη μάχη. Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC
0


ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
είναι τόσο πολιτισμένη μέχρι στιγμής και διεξάγεται σε τόσο χαμηλούς τόνους, που προκαλεί έκπληξη. Είναι τέτοια η απουσία των μαχαιρωμάτων και των δημόσιων εντάσεων που δεν θυμίζει καν ελληνικό κόμμα. Η κατάσταση σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παράγει καθημερινά μόνο εντάσεις, φαγωμάρα και αλληλοκαρφώματα, αν και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδημονούν για το αποτέλεσμα της κάλπης του ΠΑΣΟΚ και έχουν προσεγγίσει ήδη κάποιους υποψήφιους, στην προσπάθειά τους να μετακομίσουν εκεί, τώρα που το δικό τους κόμμα έχει πάρει φωτιά. 

Δεν ήταν πάντα τόσο ήρεμες οι εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη μάχη, εκείνη της διαδοχής του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου όπου οι τσοχατζοπουλικοί είχαν μεγάλη έχθρα για τους σημιτικούς, μέχρι την άγρια σύγκρουση του Γ.Α.Π. με τον Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ έχει ζήσει πολλές ταραγμένες στιγμές κατά τις διαδικασίες εκλογής προέδρου. 

Τώρα στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ενωμένοι. Ελάχιστη γκρίνια υπήρξε για ένα βίντεο του Χάρη Δούκα που παρουσίαζε όλους τους προέδρους από το 1974 μέχρι σήμερα, έχοντας εξαιρέσει τον νυν πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. 

Όλοι οι υποψήφιοι εργάζονται για να είναι μεταξύ των δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Τα αρχικά φαβορί ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, αλλά στην πορεία και ο Παύλος Γερουλάνος φάνηκε να αναπτύσσει ταχύτητα και να ανεβαίνει, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια καλή εκκίνηση και στην Άννα Διαμαντοπούλου.

Αυτό το ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα, ωστόσο, αφορά στο προσκήνιο, όπου δεν υπάρχουν δημόσιες προκλήσεις και είναι όλοι τους (για την ώρα) συγκρατημένοι. Στα παρασκήνια υπάρχει κάποια ένταση και κατηγορίες, αλλά και πάλι εντός λελογισμένων ορίων μέχρι τώρα. 

Εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συγκρούσεις αλλά με παραφωνίες  Facebook Twitter
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC

Τα στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί και ετοιμάζονται για την πρώτη μάχη. Όλοι οι υποψήφιοι εργάζονται για να είναι μεταξύ των δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Τα αρχικά φαβορί ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, αλλά στην πορεία και ο Παύλος Γερουλάνος φάνηκε να αναπτύσσει ταχύτητα και να ανεβαίνει, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια καλή εκκίνηση και στην Άννα Διαμαντοπούλου.

Τι εκφράζουν πολιτικά οι υποψήφιοι 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν και πολιτικό παιδί της εποχής του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο ίδιος τοποθετεί τον εαυτό του στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Η ισχύς του ήταν το μεγάλο ανθρωποδίκτυο που είχε, αλλά τελευταία τού έχουν φύγει αρκετοί, ειδικά βουλευτές. Πιστώνεται ότι αύξησε το χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Δούκας είναι και αυτός, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ, παιδιά της δεκαετίας του ‘80, γιοι μεσαίων στελεχών του κόμματος, που ήταν όμως πάντα μέσα στα πράγματα και δίπλα στην εξουσία. Ο Δούκας ήταν σημιτικό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και μετά οικογενειακώς κοντά στον Γ.Α.Π., δεν εξεγέρθηκε ενάντια στα μνημόνια, τα θεωρούσε μάλλον αναγκαία, γι' αυτό και έμεινε στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να αμφισβητεί τις επιλογές του, οι οποίες τότε ήταν κόκκινο πανί για την αριστερά. Το πολιτικό στρατόπεδό του σήμερα έχει λίγο από όλα. Δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο. Έχει μαζί του από κόσμο που είναι φιλο-ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ορκισμένους αντι-ΣΥΡΙΖΑ, από ακτιβιστές δικαιωματιστές μέχρι βουλευτές που ψήφισαν κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και από κόσμο που είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέχρι ένθερμους οπαδούς τους. 

Εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συγκρούσεις αλλά με παραφωνίες  Facebook Twitter
Ο Παύλος Γερουλάνος μιλάει για μια πατριωτική πολιτική και έχει ονομάσει το πρόγραμμά του «Αναγέννηση». Φωτ.: George Vitsaras / SOOC

Ο Παύλος Γερουλάνος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υποψήφιους, έχει μεγαλοαστική καταγωγή, είναι τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη και σχεδόν όλα τα ονόματα των προγόνων του είναι οδοί στον δήμο της Αθήνας. Στο ΠΑΣΟΚ τον έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην κυβέρνηση του οποίου έγινε στη συνέχεια υπουργός. Αυτό που ανέβασε όμως τις κομματικές μετοχές του ήταν ότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έφυγε για να κάνει το δικό του κόμμα, ο Γερουλάνος δεν τον ακολούθησε, παραμένοντας στο ΠΑΣΟΚ και υπερασπιζόμενος έναν πιο σοσιαλιστικό λόγο. Σήμερα μιλάει για μια πατριωτική πολιτική και έχει ονομάσει το πρόγραμμά του «Αναγέννηση». Είναι δεύτερη φορά υποψήφιος. Την πρώτη είχε χαμηλές επιδόσεις. Αυτήν τη φορά όλοι προεξοφλούν ότι θα πάει πολύ καλύτερα και οι υποστηρικτές του ελπίζουν να κάνει την έκπληξη. 

Η Άννα Διαμαντοπούλου, μάλλον η πιο αναπάντεχη υποψηφιότητα, μπήκε στην προεκλογική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τελευταία, αλλά μια πρόσφατη δημοσκόπηση (Interview) την τοποθετεί αρκετά ψηλά, στην τρίτη θέση. Η Διαμαντοπούλου διαθέτει ένθερμους υποστηρικτές στην πολιτική, αλλά έχει να αντιμετωπίσει την κριτική για την αποστασιοποίησή της τα προηγούμενα χρόνια. Το πλεονέκτημά της είναι ότι διαθέτει κυβερνητική και ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά δεν είναι βουλευτής και αυτό είναι μειονέκτημα, όπως και για τον Χάρη Δούκα. Η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει το εκσυγχρονιστικό κέντρο και το (πάλαι ποτέ) αντι-ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ. 

Εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συγκρούσεις αλλά με παραφωνίες  Facebook Twitter
Η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει το εκσυγχρονιστικό κέντρο και το (πάλαι ποτέ) αντι-ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι τα αουτσάιντερ, με εντελώς διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο Κατρίνης είναι υπέρ της ενοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνομιλεί με στελέχη του, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου απευθύνεται στο πιο συντηρητικό ΠΑΣΟΚ, αυτό στο οποίο απευθυνόταν ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Τις περισσότερες αντιδράσεις ως τώρα φαίνεται πως τις έχει ο Χάρης Δούκας, αφού πολλοί στο ΠΑΣΟΚ –σε όλα τα άλλα στρατόπεδα– θεωρούν ότι δεν ήταν σωστό να διεκδικεί την προεδρία ενώ παραμένει δήμαρχος Αθηναίων, και να χρησιμοποιεί μέσα και πόρους του δήμου για την εσωκομματική προεκλογική διαδικασία. Τον Ιούλιο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ένα άρθρο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ντίνου Ρόβλια, ο οποίος υπερασπιζόταν τον Χάρη Δούκα επιχειρηματολογώντας υπέρ της υποψηφιότητάς του. «Αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός είναι εφικτό! Αρχηγός κόμματος και δήμαρχος δεν είναι;...» ήταν η πρώτη φράση με την οποία ξεκινούσε το άρθρο. Λίγο μετά βγήκε στη δημοσιότητα μια σύμβαση με απευθείας ανάθεση έργου προς τη δικηγορική εταιρεία του Ντίνου Ρόβλια για παροχή νομικών υπηρεσιών στον δήμο. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί πρόσφατα με την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία υποστήριξε τον Χάρη Δούκα και, όταν αποκαλύφθηκε η δική της σύμβαση με απευθείας ανάθεση από τον δήμο, είπε ότι δεν θα την υλοποιήσει. 

Σφοδρή κριτική για αυτό έχει δεχθεί και από τα κασσελακικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Χάρης Δούκας. «Ο κ. Δούκας στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να αλλάξει η διοίκηση Μπακογιάννη και δυστυχώς ακολουθεί τα ίδια βήματα. Έκανε απευθείας ανάθεση 30.000 ευρώ στην κυρία Μπατζελή. Από τα γαλάζια παιδιά πήγαμε στα πράσινα... Θλιβερός…», είπε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης σε τηλεοπτική εμφάνισή του τον προηγούμενο μήνα.

Παρόμοια βέλη έχει δεχθεί και από τον Παύλο Πολάκη ο Χάρης Δούκας. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για «συγκεκριμένους κύκλους που άνοιξαν τον διάλογο – Όπως η Μπατζελή ήθελε Δούκα μετά τις αναθέσεις».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αντιπολίτευσης…

Οπτική Γωνία / Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αντιπολίτευσης

Θεωρητικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεδομένων των συνθηκών, θα έπρεπε τώρα να μετράνε πολιτικά κέρδη και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν, σε συνεργασία ή μεμονωμένα, σε σύντομο χρόνο την εξουσία. Αντί γι’ αυτό, συνεχίζουν να κινούνται με πολιτική μιζέρια, να αναλώνονται σε έντονα φαινόμενα εσωστρέφειας και ανάδειξης προσωπικών φιλοδοξιών των στελεχών τους, να αδυνατούν να συγκροτήσουν μια πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας που θα προσελκύσει μεγάλες ομάδες πολιτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

Συνέντευξη / Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

«Προσωπικό, ιδέες, όραμα: Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ό,τι χρειάζεται για να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του, Παύλο Γερουλάνο, αλλά «πρέπει να διορθώσει τα λάθη του», όπως εξηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη LiFO.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ