Εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συγκρούσεις αλλά με παραφωνίες 

Εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συγκρούσεις αλλά με παραφωνίες  Facebook Twitter
Τα στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί και ετοιμάζονται για την πρώτη μάχη. Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC
0


ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
είναι τόσο πολιτισμένη μέχρι στιγμής και διεξάγεται σε τόσο χαμηλούς τόνους, που προκαλεί έκπληξη. Είναι τέτοια η απουσία των μαχαιρωμάτων και των δημόσιων εντάσεων που δεν θυμίζει καν ελληνικό κόμμα. Η κατάσταση σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παράγει καθημερινά μόνο εντάσεις, φαγωμάρα και αλληλοκαρφώματα, αν και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδημονούν για το αποτέλεσμα της κάλπης του ΠΑΣΟΚ και έχουν προσεγγίσει ήδη κάποιους υποψήφιους, στην προσπάθειά τους να μετακομίσουν εκεί, τώρα που το δικό τους κόμμα έχει πάρει φωτιά. 

Δεν ήταν πάντα τόσο ήρεμες οι εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη μάχη, εκείνη της διαδοχής του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου όπου οι τσοχατζοπουλικοί είχαν μεγάλη έχθρα για τους σημιτικούς, μέχρι την άγρια σύγκρουση του Γ.Α.Π. με τον Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ έχει ζήσει πολλές ταραγμένες στιγμές κατά τις διαδικασίες εκλογής προέδρου. 

Τώρα στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ενωμένοι. Ελάχιστη γκρίνια υπήρξε για ένα βίντεο του Χάρη Δούκα που παρουσίαζε όλους τους προέδρους από το 1974 μέχρι σήμερα, έχοντας εξαιρέσει τον νυν πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. 

Όλοι οι υποψήφιοι εργάζονται για να είναι μεταξύ των δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Τα αρχικά φαβορί ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, αλλά στην πορεία και ο Παύλος Γερουλάνος φάνηκε να αναπτύσσει ταχύτητα και να ανεβαίνει, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια καλή εκκίνηση και στην Άννα Διαμαντοπούλου.

Αυτό το ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα, ωστόσο, αφορά στο προσκήνιο, όπου δεν υπάρχουν δημόσιες προκλήσεις και είναι όλοι τους (για την ώρα) συγκρατημένοι. Στα παρασκήνια υπάρχει κάποια ένταση και κατηγορίες, αλλά και πάλι εντός λελογισμένων ορίων μέχρι τώρα. 

Εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συγκρούσεις αλλά με παραφωνίες  Facebook Twitter
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC

Τα στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί και ετοιμάζονται για την πρώτη μάχη. Όλοι οι υποψήφιοι εργάζονται για να είναι μεταξύ των δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Τα αρχικά φαβορί ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, αλλά στην πορεία και ο Παύλος Γερουλάνος φάνηκε να αναπτύσσει ταχύτητα και να ανεβαίνει, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια καλή εκκίνηση και στην Άννα Διαμαντοπούλου.

Τι εκφράζουν πολιτικά οι υποψήφιοι 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν και πολιτικό παιδί της εποχής του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο ίδιος τοποθετεί τον εαυτό του στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Η ισχύς του ήταν το μεγάλο ανθρωποδίκτυο που είχε, αλλά τελευταία τού έχουν φύγει αρκετοί, ειδικά βουλευτές. Πιστώνεται ότι αύξησε το χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Δούκας είναι και αυτός, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ, παιδιά της δεκαετίας του ‘80, γιοι μεσαίων στελεχών του κόμματος, που ήταν όμως πάντα μέσα στα πράγματα και δίπλα στην εξουσία. Ο Δούκας ήταν σημιτικό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και μετά οικογενειακώς κοντά στον Γ.Α.Π., δεν εξεγέρθηκε ενάντια στα μνημόνια, τα θεωρούσε μάλλον αναγκαία, γι' αυτό και έμεινε στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να αμφισβητεί τις επιλογές του, οι οποίες τότε ήταν κόκκινο πανί για την αριστερά. Το πολιτικό στρατόπεδό του σήμερα έχει λίγο από όλα. Δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο. Έχει μαζί του από κόσμο που είναι φιλο-ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ορκισμένους αντι-ΣΥΡΙΖΑ, από ακτιβιστές δικαιωματιστές μέχρι βουλευτές που ψήφισαν κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και από κόσμο που είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέχρι ένθερμους οπαδούς τους. 

Εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συγκρούσεις αλλά με παραφωνίες  Facebook Twitter
Ο Παύλος Γερουλάνος μιλάει για μια πατριωτική πολιτική και έχει ονομάσει το πρόγραμμά του «Αναγέννηση». Φωτ.: George Vitsaras / SOOC

Ο Παύλος Γερουλάνος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υποψήφιους, έχει μεγαλοαστική καταγωγή, είναι τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη και σχεδόν όλα τα ονόματα των προγόνων του είναι οδοί στον δήμο της Αθήνας. Στο ΠΑΣΟΚ τον έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην κυβέρνηση του οποίου έγινε στη συνέχεια υπουργός. Αυτό που ανέβασε όμως τις κομματικές μετοχές του ήταν ότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έφυγε για να κάνει το δικό του κόμμα, ο Γερουλάνος δεν τον ακολούθησε, παραμένοντας στο ΠΑΣΟΚ και υπερασπιζόμενος έναν πιο σοσιαλιστικό λόγο. Σήμερα μιλάει για μια πατριωτική πολιτική και έχει ονομάσει το πρόγραμμά του «Αναγέννηση». Είναι δεύτερη φορά υποψήφιος. Την πρώτη είχε χαμηλές επιδόσεις. Αυτήν τη φορά όλοι προεξοφλούν ότι θα πάει πολύ καλύτερα και οι υποστηρικτές του ελπίζουν να κάνει την έκπληξη. 

Η Άννα Διαμαντοπούλου, μάλλον η πιο αναπάντεχη υποψηφιότητα, μπήκε στην προεκλογική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τελευταία, αλλά μια πρόσφατη δημοσκόπηση (Interview) την τοποθετεί αρκετά ψηλά, στην τρίτη θέση. Η Διαμαντοπούλου διαθέτει ένθερμους υποστηρικτές στην πολιτική, αλλά έχει να αντιμετωπίσει την κριτική για την αποστασιοποίησή της τα προηγούμενα χρόνια. Το πλεονέκτημά της είναι ότι διαθέτει κυβερνητική και ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά δεν είναι βουλευτής και αυτό είναι μειονέκτημα, όπως και για τον Χάρη Δούκα. Η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει το εκσυγχρονιστικό κέντρο και το (πάλαι ποτέ) αντι-ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ. 

Εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συγκρούσεις αλλά με παραφωνίες  Facebook Twitter
Η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει το εκσυγχρονιστικό κέντρο και το (πάλαι ποτέ) αντι-ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι τα αουτσάιντερ, με εντελώς διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο Κατρίνης είναι υπέρ της ενοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνομιλεί με στελέχη του, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου απευθύνεται στο πιο συντηρητικό ΠΑΣΟΚ, αυτό στο οποίο απευθυνόταν ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Τις περισσότερες αντιδράσεις ως τώρα φαίνεται πως τις έχει ο Χάρης Δούκας, αφού πολλοί στο ΠΑΣΟΚ –σε όλα τα άλλα στρατόπεδα– θεωρούν ότι δεν ήταν σωστό να διεκδικεί την προεδρία ενώ παραμένει δήμαρχος Αθηναίων, και να χρησιμοποιεί μέσα και πόρους του δήμου για την εσωκομματική προεκλογική διαδικασία. Τον Ιούλιο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ένα άρθρο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ντίνου Ρόβλια, ο οποίος υπερασπιζόταν τον Χάρη Δούκα επιχειρηματολογώντας υπέρ της υποψηφιότητάς του. «Αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός είναι εφικτό! Αρχηγός κόμματος και δήμαρχος δεν είναι;...» ήταν η πρώτη φράση με την οποία ξεκινούσε το άρθρο. Λίγο μετά βγήκε στη δημοσιότητα μια σύμβαση με απευθείας ανάθεση έργου προς τη δικηγορική εταιρεία του Ντίνου Ρόβλια για παροχή νομικών υπηρεσιών στον δήμο. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί πρόσφατα με την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία υποστήριξε τον Χάρη Δούκα και, όταν αποκαλύφθηκε η δική της σύμβαση με απευθείας ανάθεση από τον δήμο, είπε ότι δεν θα την υλοποιήσει. 

Σφοδρή κριτική για αυτό έχει δεχθεί και από τα κασσελακικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Χάρης Δούκας. «Ο κ. Δούκας στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να αλλάξει η διοίκηση Μπακογιάννη και δυστυχώς ακολουθεί τα ίδια βήματα. Έκανε απευθείας ανάθεση 30.000 ευρώ στην κυρία Μπατζελή. Από τα γαλάζια παιδιά πήγαμε στα πράσινα... Θλιβερός…», είπε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης σε τηλεοπτική εμφάνισή του τον προηγούμενο μήνα.

Παρόμοια βέλη έχει δεχθεί και από τον Παύλο Πολάκη ο Χάρης Δούκας. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για «συγκεκριμένους κύκλους που άνοιξαν τον διάλογο – Όπως η Μπατζελή ήθελε Δούκα μετά τις αναθέσεις».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αντιπολίτευσης…

Οπτική Γωνία / Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αντιπολίτευσης

Θεωρητικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεδομένων των συνθηκών, θα έπρεπε τώρα να μετράνε πολιτικά κέρδη και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν, σε συνεργασία ή μεμονωμένα, σε σύντομο χρόνο την εξουσία. Αντί γι’ αυτό, συνεχίζουν να κινούνται με πολιτική μιζέρια, να αναλώνονται σε έντονα φαινόμενα εσωστρέφειας και ανάδειξης προσωπικών φιλοδοξιών των στελεχών τους, να αδυνατούν να συγκροτήσουν μια πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας που θα προσελκύσει μεγάλες ομάδες πολιτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

Συνέντευξη / Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

«Προσωπικό, ιδέες, όραμα: Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ό,τι χρειάζεται για να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του, Παύλο Γερουλάνο, αλλά «πρέπει να διορθώσει τα λάθη του», όπως εξηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη LiFO.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

ΒΙΒΛΙΑ / Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

Η εκδοτική έκρηξη των βιβλίων του Μ. Καραγάτση, μετά και την επιτυχία της «Μεγάλης Χίμαιρας» στην ΕΡΤ, επαναφέρει ένα βασικό ερώτημα: γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει; Ο κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο συγγραφέας Φοίβος Οικονομίδης απαντούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Οπτική Γωνία / Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Σε ένα ακόμη κρεσέντο ευκολίας, ο «εθνικός μας διασκεδαστής» βάφτισε τη σαχλαμάρα «σάτιρα» και εξέφρασε απροκάλυπτα τη χονδροφοβία του, ανασύροντας νοοτροπίες άλλων εποχών, τότε που όλα βαφτίζονταν αθώο πείραγμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»: Η διαθήκη ενός δημοσιογράφου στους αναγνώστες του

Οπτική Γωνία / «Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Χερνάντεζ ντε Μιγκέλ. Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ζωή και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες.
THE LIFO TEAM
Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Η πλειοδοσία των θυμάτων από τη βίαιη καταστολή στο Ιράν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ιδίως τη δημιουργία εξτρεμιστικής ατμόσφαιρας προκειμένου να διευκολυνθεί η στρατιωτική επέμβαση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Ρεπορτάζ / Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Το προφίλ των αστέγων αλλάζει διαρκώς, καθώς το κόστος ζωής και στέγασης συνεχώς αυξάνεται. Αρκούν οι δομές και οι πολιτικές για την αστεγία που αναπτύχθηκαν στην Αθήνα; Πώς λειτουργεί στην πράξη η στήριξή τους; Μιλήσαμε με αστέγους και μας περιέγραψαν τον καθημερινό τους αγώνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ