Όταν οι φασέοι ανακάλυψαν τον ΛΕΞ

Βοήθεια! Οι φασέοι ανακάλυψαν τον ΛΕΞ Facebook Twitter
Σε κάθε σελίδα έβλεπες δημοσιεύσεις και σχόλια του τύπου «Είναι ο απόλυτος GOAT», «ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης του ελληνικού ραπ», «όποιος πει ότι δεν είναι καλό να πάει να ακούσει Arab», «Ο μπαμπάς σας». Φωτ.: Δημήτρης Μουγκός
0


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 00:00 
κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του ΛΕΞ με τίτλο «ΓΤΚ», το οποίο είναι αρκετά ασφαλές να υποθέσουμε πως σημαίνει «Για την κουλτούρα». Το ελληνικό κοινό, ανεξάρτητα από το αν ακούει ραπ ή από το τι είδους ραπ ακούει, εκείνη την ώρα ήταν συντονισμένο στο Spotify προκειμένου να ακούσει τον δίσκο. Πριν καν περάσει μία ώρα από την κυκλοφορία του δίσκου, αν άνοιγες οποιοδήποτε σόσιαλ θα έβλεπες posts, threads, συζητήσεις και memes σχετικά με αυτόν. Όλη η Ελλάδα απολάμβανε την ίδια στιγμή, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο δίσκος βρίσκεται ακόμη εκεί και μπορούμε να τον ακούσουμε.

Υπήρχε όμως το εξής παράδοξο. Όλοι μιλούσαν για τον δίσκο, ενώ ταυτόχρονα δεν μιλούσε κανείς όντως γι' αυτόν. Σε κάθε σελίδα έβλεπες δημοσιεύσεις και σχόλια του τύπου «Είναι ο απόλυτος GOAT», «ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης του ελληνικού ραπ», «όποιος πει ότι δεν είναι καλό να πάει να ακούσει Arab», «Ο μπαμπάς σας». Την ίδια στιγμή, ήταν τραγικά δύσκολο να βρεις κάποιον να μιλάει για την καλλιτεχνική προσέγγιση του ΛΕΞ, σε τι θέματα αναφέρθηκε στον δίσκο, τι είδους ραπ ακούμε, ποιοι είναι οι παραγωγοί, αν είναι καλές οι συμμετοχές, ποια είναι τα καλά στοιχεία και ποια τα κακά, ποια μπάρα ξεχώρισε, ποια στιγμή τον ξένισε. Αν δεν είχες πρόσβαση στον δίσκο, δεν είχες την παραμικρή ιδέα γι' αυτόν.

Η συμμετοχή σε αυτό το echo chamber σού προσφέρει μια θαλπωρή μέσω της οποίας καταλήγεις να δένεσαι όντως συναισθηματικά με τον αγαπημένο αυτόν καλλιτέχνη και τα ψεύτικα αισθήματα είναι πια αληθινά· το ρητό «fake it ‘till you make it» σε λειτουργία.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί, αυτήν τη φορά, ο πολύς κόσμος που ασχολείται με αυτήν την κυκλοφορία έχει επιλέξει να μην αναφερθεί στα χαρακτηριστικά του δίσκου και παράλληλα να αποθεώσει τον καλλιτέχνη; 

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί ο κόσμος δεν θέλει την τέχνη, θέλει να ικανοποιήσει την ανάγκη του να αποτελεί μέρος ενός συνόλου. Το να ακούει κανείς ραπ πλέον είναι κουλ και ο ΛΕΞ είναι ένας καλλιτέχνης που η κοινωνία τον έχει αγαπήσει, οπότε το να δηλώσεις οπαδός του ΛΕΞ αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο να ενταχθείς σε ένα σύνολο και να μοιραστείς ένα αίσθημα με κάποιον, είτε αληθινό είτε ψεύτικο. Και είναι σαφώς πιο εύκολο να συμμετάσχεις σε ένα echo chamber/circlejerk από το να εκφράσεις μια ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με ένα έργο τέχνης. Η συμμετοχή σε αυτό το echo chamber σού προσφέρει μια θαλπωρή μέσω της οποίας καταλήγεις να δένεσαι όντως συναισθηματικά με τον αγαπημένο αυτόν καλλιτέχνη και τα ψεύτικα αισθήματα είναι πια αληθινά· το ρητό «fake it ‘till you make it» σε λειτουργία.

Εννοείται ότι αυτό το κοινό και τα circlejerks που δημιουργεί δεν περιορίζονται στο «ΓΤΚ» ή στον ΛΕΞ και σίγουρα δεν περιορίζoνται στον εκθειασμό καλλιτεχνών και έργων. Πέρυσι τον Ιούλιο όλοι γίνανε σινεφίλ, φέτος στην αρχή της χρονιάς όλοι ήταν ειδικοί στα rap beefs και πριν από κάνα μήνα όλοι ασχολούνταν με την πολιτική της Αμερικής. Οι ίδιες συζητήσεις σε δημοσιεύσεις, συνομιλίες, κλήσεις, σπίτια, τραπέζια. Είμαστε προγραμματισμένοι να παριστάνουμε ότι ασχολούμαστε με πράγματα. 

Αυτό που λείπει από το κοινό –και ειδικά στη μουσική– είναι η κριτική σκέψη, το οποίο είναι λογικό, λόγω των αμέτρητων κυκλοφοριών και της προώθησής τους. Είναι πολύ πιο δύσκολο πλέον να έχεις κάτι να παίζει στα ακουστικά σου και να πάρεις μια ανάσα. Ωστόσο, η σκέψη «τι είναι αυτό που μου αρέσει σε αυτό που ακούω;» είναι κρίσιμη προκειμένου όταν απολαμβάνεις ΛΕΞ να είναι επειδή ακούς την τέχνη του, όχι τον μεγάλο σου ξάδελφο με αφίσα TXC στο δωμάτιό του να σου λέει μπράβο για τη μουσική που ακούς. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ