Οι χίλιες και μια μέρες της κυβέρνησης 

Οι χίλιες και μια μέρες της κυβέρνησης  Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να στρίψει πιο δεξιά το τιμόνι. Οπότε στο κέντρο, όπου θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία του, προτιμά να μην έχει κάποιον ισχυρό αντίπαλο. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΙΑΝΥΕΙ τον έκτο χρόνο της, πολλά απ’ όσα υποσχόταν ο πρωθυπουργός το 2019 δεν έχουν γίνει ακόμα. Ο ίδιος δεν φαίνεται να βιάζεται, καθώς, όπως είπε πρόσφατα στη ΔΕΘ, έχουν ακόμα «χίλιες μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου ως τις επόμενες εκλογές» και μέχρι το 2027 το κράτος «θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος» της εποχής των μνημονίων. Την επιστροφή στην προ μνημονίων εποχή, όμως, πρέπει να την ξεχάσουμε, όπως τόνισε, γιατί τότε «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας», και αυτή ήταν μια φράση που είχε καιρό να ακουστεί.

Οι επόμενες εκλογές, με βάση τις οποίες σχεδιάζει πάντα κάθε ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να γίνουν το 2027, αλλά η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, θα γίνει τον επόμενο μήνα. Θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ με τη νέα (που μπορεί να είναι και η νυν) ηγεσία να αγχώσει την κυβέρνηση;

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά συνεχίζουν να νιώθουν άτρωτοι και θεωρούν πως όποιος και αν βγει, δεν θα μπορέσει να τους απειλήσει. Η σχέση του πρωθυπουργού με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η χειρότερη δυνατή, οπότε μάλλον θα προτιμούσε οποιονδήποτε άλλον. Την καλύτερη προσωπική σχέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε με την Άννα Διαμαντοπούλου, όπως είναι γνωστό, αλλά τον Παύλο Γερουλάνο τον σέβεται λόγω και της μεγαλοαστικής καταγωγής του. Τον Χάρη Δούκα τον βλέπει ως άλλον έναν «πρασινοφρουρό» από τα παλιά. Θεωρεί πιθανό, αν εκλεγεί, να οδηγήσει το κόμμα σε συγχώνευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει να το «συριζοποιήσει». Αυτό θεωρεί ότι είναι το πιο βολικό σενάριο, διότι πιστεύει ότι θα συσπειρώσει τους δικούς του ψηφοφόρους και θα παρασύρει το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας, αφενός δεν θα είναι στη Βουλή για να πιέζει τον πρωθυπουργό, αφετέρου θα κρίνεται όχι μόνο για όσα λέει, όπως γίνεται συνήθως με κάθε αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά και από το έργο που κάνει στην Αθήνα ως δήμαρχος. Αν τα καταφέρει ως δήμαρχος Αθηναίων να παρουσιάσει έργο, αυτό θα λειτουργήσει υπέρ του ΠΑΣΟΚ, εφόσον εκλεγεί. Αν όμως δεν τα καταφέρει, μια κακή εικόνα της Αθήνας ενδεχομένως να υπονομεύσει και την πορεία του κόμματος.

Εκείνο που «σώζει» όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι στην ερώτηση «ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης» το 54% απαντά «κανένα», ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14% και πολύ πίσω όλοι οι άλλοι.

Τον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν τον φοβάται και στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι μπορεί να αύξησε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ περίπου πέντε μονάδες, «αλλά πάει σιγά και δεν μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα». Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που ανησυχούν και υπενθυμίζουν τον μύθο του Αισώπου με τον λαγό και τη χελώνα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να στρίψει πιο δεξιά το τιμόνι, άλλωστε θεωρεί ότι όσοι του ασκούν δεξιά κριτική στη ΝΔ αποτελούν μειοψηφία. Οπότε στο κέντρο, όπου θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία του (που κινδυνεύει), προτιμά να μην έχει κάποιον ισχυρό αντίπαλο. Όμως, από τη μια αναφέρει ότι έχει λάβει το μήνυμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου και από την άλλη, παρά την πτώση του ποσοστού της ΝΔ, επισημαίνει ότι αυτή βγήκε πρώτη για πέμπτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, και μάλιστα με διαφορά 14 μονάδων από το δεύτερο κόμμα. Στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, αφού κατηγόρησε ως μεμψίμοιρους όσους μιλούν για μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης, αναρωτήθηκε «ποιο χέρι είναι άραγε ικανό να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του εθνικού σκάφους, αν όχι αυτό της κυβέρνησης, ώστε να φτάσουμε τελικά ενωμένοι στο ασφαλές λιμάνι της Ελλάδας του 2027».

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, πάντως, το 69% απαντά ότι το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί και μόνο το 23% απαντά ότι λειτουργεί. Το επιτελικό κράτος στην πραγματικότητα είναι ο ευφημισμός του επιτελείου του πρωθυπουργού, το οποίο αποτελεί τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Το 76% των πολιτών αισθάνεται λίγο έως καθόλου ασφάλεια από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ενώ αρκετά έως πολύ απαντά το 22%. Σχεδόν μοιρασμένοι είναι οι πολίτες στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης (και αυτό είναι μάλλον το θετικότερο αποτέλεσμα γι’ αυτήν, καθώς φανερώνει αρκετή ανοχή), με το 51% των ερωτηθέντων να απαντάει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ το 29% είναι λίγο και το 18% πολύ ή αρκετά. Το περίφημο μήνυμα των ευρωεκλογών για το 67% δεν ελήφθη και μόνο το 28% απαντά θετικά.

Εκείνο που «σώζει» όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι στην ερώτηση «ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης» το 54% απαντά «κανένα», ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14% και πολύ πίσω όλοι οι άλλοι. Όμως αυτό το ευνοϊκό σκηνικό λόγω της αδυναμίας της αντιπολίτευσης υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τη δυναμική που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.

Κατά τα άλλα, η ΝΔ ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλια των 50 χρόνων της και με αυτή την αφορμή να συσφίξει τις σχέσεις της ηγεσίας με την κομματική βάση, τμήμα της οποίας έχει απομακρυνθεί τελευταία. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

Συνέντευξη / Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

«Προσωπικό, ιδέες, όραμα: Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ό,τι χρειάζεται για να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του, Παύλο Γερουλάνο, αλλά «πρέπει να διορθώσει τα λάθη του», όπως εξηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη LiFO.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σιούτη

Οπτική Γωνία / ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταναστευτικό και Τέμπη ζορίζουν ξανά την κυβέρνηση

Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων και η πιθανή επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ