Οι χίλιες και μια μέρες της κυβέρνησης 

Οι χίλιες και μια μέρες της κυβέρνησης  Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να στρίψει πιο δεξιά το τιμόνι. Οπότε στο κέντρο, όπου θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία του, προτιμά να μην έχει κάποιον ισχυρό αντίπαλο. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΙΑΝΥΕΙ τον έκτο χρόνο της, πολλά απ’ όσα υποσχόταν ο πρωθυπουργός το 2019 δεν έχουν γίνει ακόμα. Ο ίδιος δεν φαίνεται να βιάζεται, καθώς, όπως είπε πρόσφατα στη ΔΕΘ, έχουν ακόμα «χίλιες μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου ως τις επόμενες εκλογές» και μέχρι το 2027 το κράτος «θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος» της εποχής των μνημονίων. Την επιστροφή στην προ μνημονίων εποχή, όμως, πρέπει να την ξεχάσουμε, όπως τόνισε, γιατί τότε «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας», και αυτή ήταν μια φράση που είχε καιρό να ακουστεί.

Οι επόμενες εκλογές, με βάση τις οποίες σχεδιάζει πάντα κάθε ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να γίνουν το 2027, αλλά η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, θα γίνει τον επόμενο μήνα. Θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ με τη νέα (που μπορεί να είναι και η νυν) ηγεσία να αγχώσει την κυβέρνηση;

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά συνεχίζουν να νιώθουν άτρωτοι και θεωρούν πως όποιος και αν βγει, δεν θα μπορέσει να τους απειλήσει. Η σχέση του πρωθυπουργού με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η χειρότερη δυνατή, οπότε μάλλον θα προτιμούσε οποιονδήποτε άλλον. Την καλύτερη προσωπική σχέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε με την Άννα Διαμαντοπούλου, όπως είναι γνωστό, αλλά τον Παύλο Γερουλάνο τον σέβεται λόγω και της μεγαλοαστικής καταγωγής του. Τον Χάρη Δούκα τον βλέπει ως άλλον έναν «πρασινοφρουρό» από τα παλιά. Θεωρεί πιθανό, αν εκλεγεί, να οδηγήσει το κόμμα σε συγχώνευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει να το «συριζοποιήσει». Αυτό θεωρεί ότι είναι το πιο βολικό σενάριο, διότι πιστεύει ότι θα συσπειρώσει τους δικούς του ψηφοφόρους και θα παρασύρει το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας, αφενός δεν θα είναι στη Βουλή για να πιέζει τον πρωθυπουργό, αφετέρου θα κρίνεται όχι μόνο για όσα λέει, όπως γίνεται συνήθως με κάθε αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά και από το έργο που κάνει στην Αθήνα ως δήμαρχος. Αν τα καταφέρει ως δήμαρχος Αθηναίων να παρουσιάσει έργο, αυτό θα λειτουργήσει υπέρ του ΠΑΣΟΚ, εφόσον εκλεγεί. Αν όμως δεν τα καταφέρει, μια κακή εικόνα της Αθήνας ενδεχομένως να υπονομεύσει και την πορεία του κόμματος.

Εκείνο που «σώζει» όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι στην ερώτηση «ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης» το 54% απαντά «κανένα», ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14% και πολύ πίσω όλοι οι άλλοι.

Τον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν τον φοβάται και στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι μπορεί να αύξησε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ περίπου πέντε μονάδες, «αλλά πάει σιγά και δεν μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα». Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που ανησυχούν και υπενθυμίζουν τον μύθο του Αισώπου με τον λαγό και τη χελώνα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να στρίψει πιο δεξιά το τιμόνι, άλλωστε θεωρεί ότι όσοι του ασκούν δεξιά κριτική στη ΝΔ αποτελούν μειοψηφία. Οπότε στο κέντρο, όπου θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία του (που κινδυνεύει), προτιμά να μην έχει κάποιον ισχυρό αντίπαλο. Όμως, από τη μια αναφέρει ότι έχει λάβει το μήνυμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου και από την άλλη, παρά την πτώση του ποσοστού της ΝΔ, επισημαίνει ότι αυτή βγήκε πρώτη για πέμπτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, και μάλιστα με διαφορά 14 μονάδων από το δεύτερο κόμμα. Στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, αφού κατηγόρησε ως μεμψίμοιρους όσους μιλούν για μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης, αναρωτήθηκε «ποιο χέρι είναι άραγε ικανό να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του εθνικού σκάφους, αν όχι αυτό της κυβέρνησης, ώστε να φτάσουμε τελικά ενωμένοι στο ασφαλές λιμάνι της Ελλάδας του 2027».

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, πάντως, το 69% απαντά ότι το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί και μόνο το 23% απαντά ότι λειτουργεί. Το επιτελικό κράτος στην πραγματικότητα είναι ο ευφημισμός του επιτελείου του πρωθυπουργού, το οποίο αποτελεί τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Το 76% των πολιτών αισθάνεται λίγο έως καθόλου ασφάλεια από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ενώ αρκετά έως πολύ απαντά το 22%. Σχεδόν μοιρασμένοι είναι οι πολίτες στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης (και αυτό είναι μάλλον το θετικότερο αποτέλεσμα γι’ αυτήν, καθώς φανερώνει αρκετή ανοχή), με το 51% των ερωτηθέντων να απαντάει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ το 29% είναι λίγο και το 18% πολύ ή αρκετά. Το περίφημο μήνυμα των ευρωεκλογών για το 67% δεν ελήφθη και μόνο το 28% απαντά θετικά.

Εκείνο που «σώζει» όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι στην ερώτηση «ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης» το 54% απαντά «κανένα», ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14% και πολύ πίσω όλοι οι άλλοι. Όμως αυτό το ευνοϊκό σκηνικό λόγω της αδυναμίας της αντιπολίτευσης υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τη δυναμική που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.

Κατά τα άλλα, η ΝΔ ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλια των 50 χρόνων της και με αυτή την αφορμή να συσφίξει τις σχέσεις της ηγεσίας με την κομματική βάση, τμήμα της οποίας έχει απομακρυνθεί τελευταία. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

Συνέντευξη / Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

«Προσωπικό, ιδέες, όραμα: Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ό,τι χρειάζεται για να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του, Παύλο Γερουλάνο, αλλά «πρέπει να διορθώσει τα λάθη του», όπως εξηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη LiFO.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

δουκας ανδρουλακης

Οπτική Γωνία / Οι προκλήσεις και τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι αρκετά. Θα καταφέρουν να αλλάξουν και να διορθώσουν ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και να μη χάσουν άλλη μια ευκαιρία;  
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Οπτική Γωνία / Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Για έναν κόσμο –πολίτες με ποικίλη προέλευση– αυτό που μετράει πια είναι μια κάποια πολιτική κομψότητα και ευπρέπεια ή παραμετρικά μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας· κυρίως όμως η αποφυγή των «περιπετειών».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Οπτική Γωνία / Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Πώς φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για βιασμό 5χρονου από συνομηλίκους του; Τι κάνει ο γονιός όταν το παιδί του αντιληφθεί ότι είναι ο θύτης, όχι το θύμα; Πόσο επηρεάζει το διαδίκτυο και το online gaming την ανάπτυξη των εφήβων; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιστρέφει το χάος στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Επιστρέφει το χάος στη Μέση Ανατολή;

Ο φόβος γι’ αυτό που έρχεται εξαπλώνεται διαρκώς. Πού μπορεί να οδηγήσει η πολυμέτωπη πολεμική αναμέτρηση; Ποιες οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια; Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
 Διαιρέσεις αντί για συναινέσεις 

Βασιλική Σιούτη / Δεκαπέντε χρόνια μετά την κρίση, τα κόμματα αρνούνται να αλλάξουν

Tην ώρα που ο γειτονικός μας κόσμος φλέγεται και η ευρωπαϊκή ηγεσία μοιάζει ανύπαρκτη, το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατακερματίζεται περαιτέρω, αδυνατώντας να χαράξει μια κοινή γραμμή, ακόμα και για τα ζητήματα που αφορούν τη θέση της χώρας στη διεθνή συγκυρία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ