Τα πολύ δύσκολα που έρχονται

Τα πολύ δύσκολα που έρχονται … Facebook Twitter
Όσα και να εξαγγελθούν όμως από τον πρωθυπουργό σε λίγες εβδομάδες, η κλεψύδρα της κυβέρνησης και του ίδιου μετράει αντίστροφα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΙΣ κυβερνητικές δραστηριότητες μοιάζουν τόσο πολύ, συμβαίνει συχνά να παραπέμπουν στη μέθοδο του copy paste. Σίγουρα όχι όλα, οι ανεξάρτητες φωνές υπάρχουν και είναι διακριτές όμως υστερούν αριθμητικά. Και υστερούν με εντυπωσιακό τρόπο. Το Μέγαρο Μαξίμου διοχετεύει όσα ακριβώς θέλει να προβληθούν και υπάκουα τα ΜΜΕ τα καταγράφουν με μεγάλη προθυμία. Η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της, αρκετά ΜΜΕ όχι. Όλα αυτά όμως είναι μια διαφορετική και μεγάλη ιστορία που έχει πολλές παραμέτρους, οι οποίες συνοψίζονται στην έντονη διάθεση της κυβέρνησης να ελέγξει την πληροφορία και να περιορίσει την κριτική.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαβάζουμε στα ρεπορτάζ ότι το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται πυρετωδώς με συνεχείς συσκέψεις ενόψει της ΔΕΘ και των εξαγγελιών που θα κάνει ο πρωθυπουργός. Κάποια ρεπορτάζ σχεδόν υμνούν από τώρα την κυβέρνηση για όσα πρόκειται να ειπωθούν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με όσα γράφονται ο Κ.Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών, το στεγαστικό πρόβλημα, τα επιδόματα ανεργίας και διάφορα άλλα επείγοντα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες δεν θα καταγράφουν απλά την δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει μετρηθεί. Σε αυτή θα έχει προστεθεί και η μεγάλη οργή από τις πρόσφατες πυρκαγιές όπου συνέβη το πρωτοφανές: έφτασαν στον ιστό της πόλης.

Όσα και να εξαγγελθούν όμως από τον πρωθυπουργό σε λίγες εβδομάδες, η κλεψύδρα της κυβέρνησης και του ίδιου μετράει αντίστροφα. Το παιχνίδι πρόκειται να χαθεί όποτε και αν δοθεί ο επόμενος γύρος. Οι Ευρωεκλογές λίγους μήνες πριν επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση μετράει αντίστροφα, απλά κέρδισε πολιτικό χρόνο ο οποίος αναμφισβήτητα είναι μεγάλος όμως προδιάγραψε τις μελλοντικές εξελίξεις. Άλλωστε καμία κυβέρνηση –έστω και αν έχει μεγάλο πολιτικό χρόνο μπροστά της– δεν μπορεί να σταθεί όταν η κοινωνία βράζει.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες δεν θα καταγράφουν απλά την δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει μετρηθεί. Σε αυτή θα έχει προστεθεί και η μεγάλη οργή από τις πρόσφατες πυρκαγιές όπου συνέβη το πρωτοφανές: έφτασαν στον ιστό της πόλης.

Η κυβέρνηση έχει ακόμα πιο δύσκολη πορεία μπροστά της γιατί τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι κάτι περισσότερο από σαφή εδώ και καιρό. Επανέρχεται το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας η εφαρμογή του οποίου είχε χαλαρώσει για σχεδόν πέντε χρόνια, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας. Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον είναι ήδη δυσοίωνο και ασταθές; πόλεμοι στη στενή ή ευρύτερη γειτονιά μας συνεχίζονται και η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτά τα δεδομένα. Η κυβέρνηση έχει μόνο δύσκολα μπροστά της.

Το δράμα όμως για τη χώρα δεν τελειώνει εδώ.Το έλλειμμα εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης είναι κάτι περισσότερο από εμφανές, η πλειονότητα των πολιτών δεν βλέπει προοπτική ούτε εκεί. Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης διανύουν μια μεγάλη περίοδο παρατεταμένης κρίσης και τίποτα δεν δείχνει ότι αυτή θα ξεπεραστεί από τις εσωκομματικές διαδικασίες που αναμένονται, είτε αυτές αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ –ο οποίος ασχολείται με τις λίστες γάμου του προέδρου του– είτε το ΠΑΣΟΚ, η εκλογή ηγεσίας του οποίου θα είναι μια λύση για το κόμμα αυτό που ταλανίζεται τόσα χρόνια. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής, το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να συσπειρώσει έναν κόσμο που θα του δώσει προοπτική εξουσίας.

Όταν από το φθινόπωρο επιστρέψουν και οι τελευταίοι εκδρομείς και θα παίρνουν τους νέους λογαριασμούς στα γραμματοκιβώτια τους (ή στα email τους, δεν έχει σημασία), όταν θα διαπιστώνουν ότι τα προϊόντα στα ράφια θα είναι ακριβότερα, όταν γενικά επανέλθουν στην πραγματικότητα από την οποία είχαν αποδράσει προσωρινά, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη γιατί τα περιθώρια για έστω αποσπασματικά και περιορισμένης εμβέλειας μέτρα ανακούφισης από την κυβέρνηση, θα είναι μηδαμινά. Οι Βρυξέλλες θα κουνάνε απειλητικά το χαρτί του νέου σύμφωνου σταθερότητας. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Εδώ και χρόνια αξιωματούχοι μιλούσαν για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η αποσταθεροποίηση του Ιράν, και η δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος τώρα τους επαληθεύει.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Οπτική Γωνία / «Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Η Μαρία Πετροπούλου πίστευε ότι θα χάσει τους φίλους της. Έναν χρόνο αργότερα, μιλά για λιγότερο άγχος και πιο ουσιαστικές σχέσεις. Ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν γιατί όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν την αποσύνδεση, επανεξετάζοντας τον ρόλο των social media στη ζωή τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οπτική Γωνία / Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οι πολεμικές επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Ιράν και ο τρόπος που διεξάγονται παρασύρουν εμπλεκόμενους και μη σε μια λογική που βλέπει παντού γκρίζες ζώνες, κάνοντας την προστασία των αμάχων όλο και πιο δύσκολη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Σε έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύει η προπαγάνδα του Αμερικανού Προέδρου και του Ίλον Μασκ, η έννοια της ενσυναίσθησης υπονομεύεται πια συστηματικά, δίνοντας τη θέση της στην απανθρωποποίηση και τη μισαλλοδοξία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Οπτική Γωνία / H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε η ακτιβίστρια ηθοποιός, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, και συνοψίζουν την αντίσταση στη μυθοποίηση του κακού, σε όσους αντλούν απόλαυση καταναλώνοντας φασιστικές ιδέες και αισθήματα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μαντρί στον 16ο όροφο: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ρεπορτάζ / Μαντρί στην Αθήνα: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ένα αυτοσχέδιο αγρόκτημα σε ταράτσα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα όρια της αστικής γεωργίας. Πόσο εφικτή είναι η αυτάρκεια μέσα στην πόλη και πού σταματά, όταν τίθενται ζητήματα υγείας, νομιμότητας και ευζωίας των ζώων;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Οπτική Γωνία / Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Είναι ρεαλιστικό ένα διπλωματικό φρένο αυτήν τη στιγμή ή η κλιμάκωση θεωρείται πιθανή; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Οπτική Γωνία / Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας, μιλά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και εξηγεί γιατί επιβιώνουν ακόμη οι θεοκρατίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Oι επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, χριστιανικές και μη, προκαλούν τις αντιδράσεις, ακόμα και την κατακραυγή επιφανών Ισραηλινών, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια μένει χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ