Ο πλουτολαϊκισμός του Τραμπ και του Μασκ

Ο πλουτολαϊκισμός του Τραμπ και του Μασκ Facebook Twitter
Το κήρυγμα των πλουτολαϊκιστών βρίσκει ανταπόκριση επειδή στοχεύει σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται τόσο για την πολιτική όσο για την κοινωνική εκδίκηση. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του Τραμπ το περασμένο Σάββατο στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια ξεπέρασε ίσως κάθε όριο πολιτικής παραδοξότητας. Ποιος επιζών από μια απόπειρα δολοφονία διοργανώνει ένα γιγαντιαίο πάρτι στο σημείο όπου ο ίδιος τραυματίστηκε και κάποιος από το κοινό έχασε τη ζωή του;

Ακόμα όμως πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι κάθε τόσο χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από την εργατική και τη μεσαία τάξη, σχηματίζουν ουρές για να αποθεώσουν έναν πάμπλουτο Νεοϋορκέζο –ο οποίος έχει εκφράσει την απέχθειά του προς τους Αμερικανούς της ενδοχώρας– καθώς αφορίζει τις «ελίτ».

Πρόκειται για πολιτική παρωδία: ο Τραμπ και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Τζ. Ντ. Βανς, ο «χωριάτης» που έγινε πολυεκατομμυριούχος, έχουν ελάχιστα κοινά με τους περισσότερους ανθρώπους στο ακροατήριο, όσο κι αν ισχυρίζονται ότι είναι κάποιοι από αυτούς. Η μάσκα πέφτει συχνά. Ακόμα και όταν φλερτάρει με την ψήφο των συνδικάτων, ο Τραμπ ομολογεί πόσο πολύ μισούσε να πληρώνει υπερωρίες στους υπαλλήλους του.

Σε όλο τον κόσμο πάμπλουτοι άνθρωποι εξαπατούν τους απλούς ψηφοφόρους, προειδοποιώντας ότι σκοτεινές δυνάμεις συνωμοτούν για να τους αφαιρέσουν τα δικαιώματά τους και να μετατρέψουν το έθνος τους σε ένα απέραντο γκέτο γεμάτο ανεπιθύμητους.

Σε μια άλλη χαρακτηριστική στιγμή, ο Τραμπ καμάρωνε για το γεγονός ότι ο Βανς και η σύζυγός του είναι απόφοιτοι του Γέιλ, παρά τους συνήθεις αφορισμούς του για τα πανεπιστήμια της ελίτ (εξαιρώντας φυσικά τις δικές του ημέρες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, γνωστό και ως Penn, το οποίο ανήκει στην απόλυτη ελίτ της Ivy League).

Στη συνέχεια, ο Τραμπ καλωσόρισε από το βάθρο τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Έλον Μασκ. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο αλλόκοτα, καθώς ο 53χρονος Μασκ (επισης απόφοιτος του Penn) άρχισε να χοροπηδάει στη σκηνή σαν έφηβος που πηγαίνει σε συναυλία και τον επιλέγουν από το κοινό για να γνωρίσει από κοντά το αγαπημένο του συγκρότημα.

Αυτό που συνέβη στο Μπάτλερ το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, δεν αποτελεί κάποια αμερικανική ιδιαιτερότητα. Σε όλο τον κόσμο πάμπλουτοι άνθρωποι εξαπατούν τους απλούς ψηφοφόρους, προειδοποιώντας ότι σκοτεινές δυνάμεις συνωμοτούν για να τους αφαιρέσουν τα δικαιώματά τους και να μετατρέψουν το έθνος τους σε ένα απέραντο γκέτο γεμάτο ανεπιθύμητους (που είναι σχεδόν πάντα φυλετικές μειονότητες ή μετανάστες ή, ιδανικά, και τα δύο).

Ο Βρετανός συγγραφέας και αναλυτής Μάρτιν Γουλφ αποκαλεί αυτή την απόπειρα των ανθρώπων που βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής και κοινωνικής πυραμίδας να παραμείνουν εκεί, φορώντας τη μάσκα του αντικαθεστωτικού και φιλεργατικού υποψήφιου, «πλουτο-λαϊκισμό».

Όλα αυτά τα κινήματα που έχουν φτάσει μέχρι την εξουσία σε διάφορα κράτη, από τη Βραζιλία και την Ουγγαρία μέχρι την Ιταλία και την Τουρκία, μοιάζουν εντυπωσιακά μεταξύ τους: Ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον κοινό ψηφοφόρο, ιδίως τους «ξεχασμένους» και «αποστερημένους» ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα, η εκλογική τους βάση δεν αποτελείται από τους φτωχούς και τους απόκληρους. Αντιθέτως, συχνά οι υποστηρικτές του τείνουν να είναι σχετικά εύποροι.

Το κήρυγμα των πλουτολαϊκιστών βρίσκει ανταπόκριση επειδή στοχεύει σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται τόσο για την πολιτική όσο για την κοινωνική εκδίκηση. Το αίσθημα δυσαρέσκειας που τους κατατρώει είναι το αποτέλεσμα όχι της ανεκπλήρωτης αγάπης αλλά του ανεκπλήρωτου μίσους. Και ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος φορέας εκδίκησής από έναν άξεστο μεγιστάνα που προστάζει την προσοχή, εξοργίζει και φοβίζει τους ανθρώπους που οι ίδιοι μισούν και στόχο έχει να ελέγχει το πολιτικό σύστημα ώστε να αυτό να μην μπορεί να τον αγγίξει;

Ο Μασκ, από την πλευρά του, είναι η τέλεια προσθήκη σ’ αυτή την κουστωδία. Όπως και ο Τραμπ, φαίνεται να μην μπορεί να πιστέψει ότι, παρότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πολλά πράγματα –πολυτελείς κατοικίες, ακριβούς δικηγόρους, υπάκουο προσωπικό–, δεν μπορούν να αγοράσουν τον σεβασμό. Για ανθρώπους όπως ο Μασκ και ο Τραμπ, η απόρριψη είναι κάτι εξοργιστικό και ασυγχώρητο.

Ο Τραμπ και οι όμοιοί του συνάπτουν ένα συμβόλαιο με τους αγανακτισμένους πολίτες: Θα παρενοχλούμε τους εχθρούς σας για λογαριασμό σας και θα τιμωρήσουμε τους ανθρώπους που θέλετε να τιμωρηθούν. Στο τέλος, όμως, το αστείο είναι πάντα εις βάρος των ψηφοφόρων: Οι πλουτο-λαϊκιστές δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους που τους επευφημούν.

Κανένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεν θα συμβεί πραγματικά και η ζωή θα γίνει απλώς πιο δύσκολη για όλους όσοι δεν είναι αρκετά πλούσιοι ή ισχυροί για να αντισταθούν στις αυταρχικές πολιτικές που θα επιβάλουν οι άνθρωποι αυτοί σε όλους, ακόμα και στους υποστηρικτές τους. Όταν κατακαθίσει η σκόνη, ο Τραμπ και ο Βανς θα εξακολουθήσουν να είναι πάμπλουτοι και πανίσχυροι – όπως και ο Μασκ, του οποίου η περιουσία και η δύναμη υπερβαίνει χώρες και σύνορα με τρόπο που οι δεξιοί λαϊκιστές συνήθως ισχυρίζονται ότι μισούν.

Με στοιχεία από The Atlantic

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τυχερός και loser: Πίσω από τον μύθο της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Βιβλίο / Τυχερός και loser: Πίσω από τον μύθο της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Ένα νέο βιβλίο γραμμένο από δημοσιογράφους των New York Times χτυπά κατευθείαν στην καρδιά του τραμπικού μύθου: την αντίληψη δηλαδή ότι είναι ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο.
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Διεθνή / Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επέστρεψε δίνοντας σόου για τους φανατικούς του υποστηρικτές, με τον Έλον Μασκ να χοροπηδά επί σκηνής για να τον αποθεώσει - «Όπως έλεγα...», ξεκίνησε την ομιλία του - Ενός λεπτού σιγή και τέσσερις ήχοι καμπάνας για τον νεκρό και τους τραυματίες - Ακούστηκε και το Ave Maria
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

ΒΙΒΛΙΑ / Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

Η εκδοτική έκρηξη των βιβλίων του Μ. Καραγάτση, μετά και την επιτυχία της «Μεγάλης Χίμαιρας» στην ΕΡΤ, επαναφέρει ένα βασικό ερώτημα: γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει; Ο κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο συγγραφέας Φοίβος Οικονομίδης απαντούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Οπτική Γωνία / Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Σε ένα ακόμη κρεσέντο ευκολίας, ο «εθνικός μας διασκεδαστής» βάφτισε τη σαχλαμάρα «σάτιρα» και εξέφρασε απροκάλυπτα τη χονδροφοβία του, ανασύροντας νοοτροπίες άλλων εποχών, τότε που όλα βαφτίζονταν αθώο πείραγμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»: Η διαθήκη ενός δημοσιογράφου στους αναγνώστες του

Οπτική Γωνία / «Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Χερνάντεζ ντε Μιγκέλ. Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ζωή και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες.
THE LIFO TEAM
Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Η πλειοδοσία των θυμάτων από τη βίαιη καταστολή στο Ιράν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ιδίως τη δημιουργία εξτρεμιστικής ατμόσφαιρας προκειμένου να διευκολυνθεί η στρατιωτική επέμβαση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Ρεπορτάζ / Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Το προφίλ των αστέγων αλλάζει διαρκώς, καθώς το κόστος ζωής και στέγασης συνεχώς αυξάνεται. Αρκούν οι δομές και οι πολιτικές για την αστεγία που αναπτύχθηκαν στην Αθήνα; Πώς λειτουργεί στην πράξη η στήριξή τους; Μιλήσαμε με αστέγους και μας περιέγραψαν τον καθημερινό τους αγώνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ναυάγιο Χίου: «Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία;

Οπτική Γωνία / Ναυάγιο Χίου: Η απάθειά μας απέναντι στους 15 νεκρούς

«Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία; Ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες, με το Λιμενικό να είναι ξανά υπόλογο και με τα αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας ξανά σε «ύπνωση».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Βασιλική Σιούτη / Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός βάζει όλο το πολιτικό σύστημα σε δημόσια συζήτηση, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ