Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»; Facebook Twitter
Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα «για δεκαετίες το "κυνήγι" ποταμών και ρεμάτων στην Αττική ήταν θεσμοθετημένο καθεστώς», οι σύγχρονες επιστημονικές πρακτικές αναδεικνύουν το γεγονός ότι η προστασία της φυσικότητας και του τοπίου όχι μόνο δεν έρχεται σε σύγκρουση με την αντιπλημμυρική ασφάλεια, αλλά μπορεί να διαφυλάσσεται και να αναβαθμίζεται. Φωτ.: Γεωμυθική
0


ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου, που έχει στο επίκεντρο την οικολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, παρουσίασαν ο Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων - Ροή και η Οικολογική Συμμαχία.

Τα πρόσφατα ευρήματα στην κοίτη του Κηφισού από τη Γεωμυθική αλλά και η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου (master plan) αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής, στο οποίο ιεραρχούνται οι ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης και τα έργα που σχεδιάζονται, ήταν η αφορμή για να φέρουν οι δύο φορείς στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα των τεχνικών έργων που προωθούνται από την κεντρική διοίκηση αλλά και από την Περιφέρεια.

«Το νερό έχει μνήμη και τα ρέματα πάντα θα διεκδικούν τον χώρο τους, όπως συνέβη και στη Μάντρα, στην Εύβοια, στη λίμνη Κάρλα και αλλού. Εκείνον που είχαν, τον χώρο που πραγματικά τους αναλογεί. Αν δεν τον βρουν, θα τον ξαναφτιάξουν».

Έργα τα οποία, όπως ισχυρίζονται, βασίζονται στην απαρχαιωμένη αντίληψη της μετατροπής των ρεμάτων σε αγωγούς ομβρίων υδάτων από τσιμέντο ή συμαρτοκιβώτια, μια πρακτική που δεν εξαφανίζει τα ποτάμια: «Το ότι δεν βλέπουμε τα ποτάμια, δεν σημαίνει πως έπαψαν να υπάρχουν», ανέφερε η Χριστίνα Φίλιππα, πρόεδρος της Ροής.

πρόεδρο της Ροής Χριστίνα Φίλιππα
Χριστίνα Φίλιππα

«Το νερό έχει μνήμη και τα ρέματα πάντα θα διεκδικούν τον χώρο τους, όπως συνέβη και στη Μάντρα, στην Εύβοια, στη λίμνη Κάρλα και αλλού. Εκείνον που είχαν, τον χώρο που πραγματικά τους αναλογεί. Αν δεν τον βρουν, θα τον ξαναφτιάξουν».

«Τσιμεντοποίηση και του τελευταίου ψήγματος φυσικού κεφαλαίου»

Οι άνθρωποι της Ροής, οι οποίοι έχουν και σχετική επιστημονική κατάρτιση, υποστήριξαν ότι την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα «για δεκαετίες το “κυνήγι” ποταμών και ρεμάτων στην Αττική ήταν θεσμοθετημένο καθεστώς», οι σύγχρονες επιστημονικές πρακτικές αναδεικνύουν το γεγονός ότι η προστασία της φυσικότητας και του τοπίου όχι μόνο δεν έρχεται σε σύγκρουση με την αντιπλημμυρική ασφάλεια αλλά μπορεί να διαφυλάσσεται και να αναβαθμίζεται.

Γιώργος Δημητρίου Dr. Αρχιτέκτονας, επικεφαλής της «Οικολογικής Συμμαχίας»
Γιώργος Δημητρίου 

«Ενώ οι μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο υιοθετούν μια πλατιά σειρά αισιόδοξων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου, βάσει της επαναφυσικοποίησης του αστικού ιστού, η Περιφέρεια Αττικής και οι λοιποί φτωχοί συγγενείς –κλειδωμένοι στο παρωχημένο φαντασιακό τους– μοιάζει να προσπαθούν να ανακαλύψουν και πάλι την ατμομηχανή, μέσω της τσιμεντοποίησης και του τελευταίου ψήγματος φυσικού κεφαλαίου, με πρώτα θύματα ποτάμια και ρέματα, σε βάρος της ανθεκτικότητας της πόλης και, εν τέλει, της ποιότητας ζωής του πολίτη», ανέφερε ο Γιώργος Δημητρίου, δρ., αρχιτέκτονας, επικεφαλής της Οικολογικής Συμμαχίας. Ισχυρίστηκε επίσης πως «από την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία έως το Ρότερνταμ, το Νιου Τζέρζι, το Όκλαντ, την Κοπεγχάγη, τη Βαρκελώνη, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Ορλεάνη και τη Νέα Υόρκη, εδώ και μια 15ετία ο αστικός και ο περιαστικός ιστός υπόκεινται σε δραστικές διαδικασίες παρεμβάσεων “remodeling”, με στόχο την ανθεκτικότητα στον υδρογεωλογικό κίνδυνο και ταυτόχρονα τη διασφάλιση της κυκλικής οικονομίας των υδατικών πόρων, της μείωσης της θερμοκρασίας, της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και της σημαντικής αύξησης της βιοποικιλότητας».

Ο Γ. Δημητρίου μίλησε για ένα «κατ’ ευφημισμό master plan αντιπλημμυρικών έργων», το οποίο «δεν επιχειρεί να μετατοπίσει ούτε κατά το ελάχιστο την παρωχημένη άποψη για τον τρόπο μετριασμού του αντιπλημμυρικού κινδύνου και για τα αντιπλημμυρικά έργα».

Επιπλέον ανέφερε ότι «οι ίδιοι που ομολογούν ότι 370.000 χλμ.2 –το 70% της επιφάνειας του Λεκανοπεδίου– αποτελούν σφραγισμένο έδαφος, οι ίδιοι πιστεύουν ότι ένα λειψό αποχετευτικό σύστημα και οι 3 ή 4 οχετοποιημένοι κορμοί των αττικών ρεμάτων –Κηφισός, Ιλισός και η Πικροδάφνη, για παράδειγμα– θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν την τελική απορροή του νερού σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης».

«Ό,τι έχουμε, το φτιάχνουμε»

Νίκος Στάππας
Νίκος Στάππας

Ο Νίκος Στάππας, γεωλόγος - μηχανικός Περιβάλλοντος, μέλος Δ.Σ. του σωματείου Ροή, υποστήριξε πως παρόλο που υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εναλλακτικών δυνατοτήτων και ειδικών σχεδιασμών, ειδικά για τις περιπτώσεις περιβαλλοντικά ευαίσθητων χώρων, ουσιαστικά η διοίκηση αγνοεί αυτές τις παραμέτρους και προωθεί έργα τα οποία έχουν μεγάλο βαθμό ωριμότητας. Υπάρχουν δηλαδή έτοιμες μελέτες: «Ό,τι έχουμε, το φτιάχνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Μια λογική που ακολουθείται και από την πολιτική πίεση που ασκείται «να γίνουν έργα». 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του σχεδιασμού που ενεργοποιείται από τη διοίκηση είναι το αντιπλημμυρικό έργο που εκτελείται στον Ερασίνο ποταμό: «Το έργο, όπως έχει μελετηθεί, καταστρέφει ένα από τα ελάχιστα υδατορεύματα της Αττικής με μόνιμη παρουσία νερού». Το άκρως παράλογο είναι ότι «η μελέτη σκοπιμότητας έγινε μετά την ολοκλήρωση μελετών και αδειοδοτήσεων», όπως εξήγησε.

Η σύγχρονη αντίληψη της αντιπλημμυρικής προστασίας

Ζαρρής
Δημήτρης Ζαρρής

Στην αναγκαιότητα να ενσωματωθούν οι πράσινες και μπλε υποδομές στη σύγχρονη αντίληψη της αντιπλημμυρικής προστασίας αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ζαρρής, πολιτικός μηχανικός, δρ. Υδρολογίας, αναλύοντας τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα αυτόν, και εξήγησε πώς μπορεί να μειωθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος με τη χρήση μόνο φυσικών υλικών και των Φυσικών Μέτρων Κατακράτησης του νερού, αναδεικνύοντας καλές διεθνείς πρακτικές. Όπως εξήγησε, «τα Φυσικά Μέτρα Κατακράτησης Νερού (NWRM) είναι πολυλειτουργικά μέτρα που στοχεύουν στην προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με το νερό, με την αποκατάσταση ή τη διατήρηση οικοσυστημάτων καθώς και φυσικών χαρακτηριστικών των υδάτινων σωμάτων, χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα και διαδικασίες».

Ανέφερε ότι «η κύρια εστίασή τους είναι η ενίσχυση καθώς και η διατήρηση της ικανότητας συγκράτησης νερού των υδροφορέων, του εδάφους και των οικοσυστημάτων, με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασής τους». Υποστήριξε ότι «τα NWRM έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου πλημμύρας και ξηρασίας, της βελτίωσης της ποιότητας του νερού, της αναπλήρωσης των υπόγειων υδάτων και της βελτίωσης των οικοτόπων».

Μια φυσική λύση για την εναπομείνασα ανοικτή κοίτη του Κηφισού

Τον ρωτήσαμε αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια τέτοια λύση στον Κηφισό. Υποστηρίζει ότι είναι εφικτή μια τέτοια αντιπλημμυρική προσέγγιση: «Στο ανάντη τμήμα, το ανοιχτό, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν λεκάνες κατακράτησης, με φθηνά φυσικά υλικά, στα οποία να συγκεντρώνεται η απορροή και μεγάλο κομμάτι από αυτό είτε να κατεισδύει στον υπόγειο υδροφόρο είτε να εξατμίζεται και το υπόλοιπο να εκρέει σε έναν πιο χαμηλό ρυθμό προς τα κατάντη. Κι αυτό μπορούμε να το συνδυάσουμε με κάποια εγκατάσταση αναψυχής. Να επενδυθεί με κάποια φυσικά υλικά που, όταν δεν βρέχει ή όταν έχει μικρή παροχή το ποτάμι, να δημιουργείται ένας μικρός χώρος περιπάτου και αναψυχής. Κι όταν έρχεται πλέον μια μεγάλη πλημμύρα, τότε αυτή η εγκατάσταση να μπορεί να λειτουργήσει μ' αυτό τον σκοπό: να κρατάει ένα κομμάτι της απορροής, να μην το στέλνει προς τα κάτω αμέσως, αλλά να το στέλνει με σταθερό ρυθμό στο διηνεκές, αφού περάσει η πλημμύρα».

«Λεωφόρος και όχι ποτάμι για τις επόμενες γενιές»

Για την πρόεδρο της Ροής Χριστίνα Φίλιππα, «η μείωση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πράσινης ανάπλασης και της αξιοποίησης του υγρού στοιχείου. Οι χώροι πρασίνου και υγρού στοιχείου βοηθούν στη χαλάρωση, στην ηρεμία. Το νερό, ειδικά το τρεχούμενο, προκαλεί διανοητική, ψυχική, σωματική ευεξία και χαλάρωση». Εάν τίποτα όμως δεν αλλάξει στη λογική των έργων, «στο εγγύς μέλλον τα περισσότερα από τα μέρη που γνωρίσαμε δεν θα υπάρχουν. Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα νομίζουν ότι ο Κηφισός είναι εθνική λεωφόρος».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ