LIVE!

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα Facebook Twitter
Από τότε που κατασκευάστηκε η πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα ο Ιλισός εκβάλλει στον Φαληρικό Όρμο.
0

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ και οι μηχανικοί που διαφωνούν λένε ότι μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα αντιπλημμυρική προστασία και διατήρησή της. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ιστορική κατασκευή, από τις λίγες εναπομείνασες που συνδέονται με την ιστορία του νερού της πόλης.

Μέχρι να συμβεί η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα και η θεομηνία που έπληξε τον Βόλο και τον θεσσαλικό κάμπο, τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονταν κυριολεκτικά και μεταφορικά στο περιθώριο. Επειδή ακριβώς δεν ήταν έργα βιτρίνας, καθώς όταν ολοκληρώνεται ένα αντιπλημμυρικό έργο δεν κόβονται κορδέλες, ούτε γίνονται εγκαίνια, δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολιτικά και ψηφοθηρικά από τους εκάστοτε υπουργούς και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.

Αντιπλημμυρικά: Από το περιθώριο στην πρώτη γραμμή

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πρόνοιες ανθεκτικότητας που πρέπει να ληφθούν στις υποδομές λόγω κλιματικής κρίσης έφεραν τα αντιπλημμυρικά έργα στην πρώτη γραμμή. 

Παράλληλα, όμως, έφεραν στη δημόσια συζήτηση και τις στρεβλώσεις των αντιπλημμυρικών έργων, τα υπογειοποιημένα ρέματα, με τον Ιλισό και τον Κηφισό να αποτελούν τα δύο ακραία παραδείγματα, και τον χώρο που έκλεψε διαχρονικά η πολιτεία από το νερό, στενεύοντας τα ποτάμια και δίνοντας χώρο σε επεκτάσεις οικισμών με τις ευλογίες της διοίκησης, που εξυπηρέτησε μικροσυμφέροντα και νομιμοποίησε τη δόμηση πάνω σε μπαζωμένα ρέματα και ποτάμια.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο έργο αφορούν την εκβάθυνση της κοίτης του Ιλισού από φερτά υλικά και διάφορα άλλα εμπόδια που μειώνουν τη ροή των υδάτων, αλλά και τις παρεμβάσεις σε τρεις γέφυρες. 

Σήμερα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αποδίδονται στην επελαύνουσα κλιματική κρίση βάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών προτεραιοτήτων, τουλάχιστον σε επίπεδο προγραμματισμού και εξαγγελιών. Στη λογική αυτή κινείται και ο Νίκος Χαρδαλιάς, περιφερειάρχης Αττικής, που έχει δηλώσει ότι «η αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής». Μίλησε για «ένα ολιστικό σχέδιο που περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ.» και έχει πει ότι θα παλέψει ώστε τα 54 από αυτά έργα, ύψους 454 εκατ. ευρώ, να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Περιφέρεια.

Ένα έργο που υλοποιείται με καθυστέρηση

Πριν από δύο μέρες ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την έναρξη αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στον Ιλισό. Το έργο ύψους 12,8 εκατ. ευρώ προβλέπει εργασίες διευθέτησης και καθαρισμού σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του Ιλισού, το οποίο δεν αποτελεί φυσική κοίτη του ποταμού, και δεν αφορά γενικές παρεμβάσεις στο υπογειοποιημένο ποτάμι.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια τεχνητή κοίτη, ένα τεχνητό κανάλι εκτροπής των νερών του Ιλισού. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, γύρω στο 1905, για να εκτονωθεί ο Κηφισός, ο οποίος μέχρι τότε ήταν αποδέκτης των νερών του Ιλισού.

 Η αφετηρία του τεχνητού καναλιού μήκους τριών χιλιομέτρων προσδιορίζεται στο ύψος της συμβολής της οδού Ευαγγελιστρίας με την Παναγή Τσαλδάρη (Χαμοστέρνας) στην Καλλιθέα και το τέλος του βρίσκεται στον Φαληρικό Όρμο, στο ύψος της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα Facebook Twitter
Πριν από δύο μέρες ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την έναρξη αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στον Ιλισό. Φωτ.: Eurokinissi

Σε εκείνο το σημείο κατασκευάστηκε η πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα. Έκτοτε, ο Ιλισός εκβάλλει στον Φαληρικό Όρμο, ενώ η νέα αυτή κοίτη των τριών περίπου χιλιομέτρων αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου. 

Σ' αυτά τα σημεία εντοπίζονται και οι αντιπλημμυρικές εργασίες που θα γίνουν. Στην πραγματικότητα, αυτό το έργο, που δημοπρατήθηκε το 2023, έρχεται να διορθώσει παλιές αμαρτίες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν το 2018, τότε που παρακολουθήσαμε όλοι σε ζωντανή μετάδοση την καθίζηση του οδοστρώματος σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης, η οποία δημιούργησε έναν κρατήρα που κατάπιε τρία αυτοκίνητα, ενώ από τύχη δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Αυτό συνέβη γιατί και αυτό το τεχνητό κανάλι των τριών χιλιομέτρων του Ιλισού καλύφθηκε σε μήκος ενός χιλιομέτρου τη δεκαετία του 1980 για τα έργα κατασκευής ενός σταθμού του Ηλεκτρικού. Εκεί δημιουργήθηκαν επίσης χώροι στάθμευσης, άθλησης και περιπάτου. Στο σημείο της καθίζησης είχε χωροθετηθεί και λειτουργούσε υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Η πέτρινη γέφυρα και τα έργα διευθέτησης

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα Facebook Twitter
Από την Περιφέρεια ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Κι αυτό γιατί, όπως μας είπαν, η γέφυρα βρίσκεται στο σημείο εκβολής και «στραγγαλίζει» την παροχετευτική ικανότητα του Ιλισού. Φωτ.: Eurokinissi

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο έργο αφορούν την εκβάθυνση της κοίτης του Ιλισού από φερτά υλικά και διάφορα άλλα εμπόδια που μειώνουν τη ροή των υδάτων, αλλά και τις παρεμβάσεις σε τρεις γέφυρες, στις οποίες συγκαταλέγεται όμως και η πέτρινη της οδού Ποσειδώνος, η οποία «θα κατεδαφιστεί και θα αντικατασταθεί από μια νέα γέφυρα αστικού περιπάτου, εξασφαλίζοντας καλύτερη απορροή και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου», όπως ανακοινώθηκε. 

Από την Περιφέρεια ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Κι αυτό γιατί, όπως μας είπαν, η γέφυρα βρίσκεται στο σημείο εκβολής και «στραγγαλίζει» την παροχετευτική ικανότητα του Ιλισού. Μας ανέφεραν ακόμη ότι η γέφυρα δεν είναι χαρακτηρισμένη ως «νεώτερο μνημείο», κάτι βέβαια που αποτελεί το βασικό άλλοθι και για ένα σωρό αξιόλογα κτίρια της Αθήνας που κατεδαφίζονται το ένα μετά το άλλο.

Ρωτήσαμε για τη γέφυρα του Ιλισού τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, μηχανικό και επικεφαλής της «Γεωμυθικής», μιας ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης που έχει κάνει αυτοψίες σε κλειστά και ανοιχτά ρέματα της Αττικής και γνωρίζει καλά και τη γέφυρα και τον Ιλισό. 

Στο άκουσμα της είδησης που του μεταφέραμε, ότι η γέφυρα αυτή θα κατεδαφιστεί, έμεινε άναυδος, όπως και άλλοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες που τη γνωρίζουν. «Ελάχιστες είναι οι αξιόλογες κατασκευές του 19ου αιώνα που έχουν διατηρηθεί και σώζονται μέχρι σήμερα. Ειδικά, δε, αυτές που σχετίζονται με τα ποτάμια της πόλης. Η συγκεκριμένη γέφυρα είναι μοναδική στο είδος της ως προς το μέγεθος, γιατί είναι πεντάτοξη. Είναι επίσης πέτρινη και έχει χτιστεί με την τεχνοτροπία του 19ου αιώνα. Πρόκειται δηλαδή για μια πολύ αξιόλογη ιστορική κατασκευή, με αναφορά στο νερό της πόλης, και είναι κρίμα να χαθεί στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να σωθεί αυτό το ιστορικό έργο και ταυτόχρονα να υπάρξει επάρκεια στην αντιπλημμυρική προστασία», λέει.

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος έχει κάνει πολλές αυτοψίες στον υπόγειο Ιλισό.

Ο Δ. Θεοδοσόπουλος ισχυρίζεται ότι τα έργα που θα γίνουν είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Πολλές φορές έχουμε επισημάνει, και ως σύλλογος Ροή, ότι το νερό θέλει χώρο, κι αυτόν τον χώρο, για να επανέλθει σε ένα ρέμα, τον παίρνουμε είτε από αριστερά είτε από δεξιά, είτε σκάπτοντας πιο βαθιά την κοίτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή αυτή η κοίτη είναι ούτως ή άλλως τεχνητή, δεν μας πειράζει να πάει πιο χαμηλά. Να εκβαθυνθεί, δηλαδή. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται να χαλάσουμε βράχια, ούτε φυσική κοίτη. Δεν χάνεται κάτι φυσικό. Θα αλλάξει πρακτικά ένα τεχνητό στοιχείο της πόλης». Για τη γέφυρα λέει ότι «είναι ένα τοπόσημο. Και είναι κρίμα αυτό το τοπόσημο, που είναι ένα ιστορικό στοιχείο το οποίο σχετίζεται με το νερό, το οποίο κι αυτό εξαφανίζεται σιγά σιγά, να χαθεί από το τοπίο της πόλης».

Κατά την άποψη του Δ. Θεοδοσόπουλου, όπως και άλλων μηχανικών με τους οποίους μίλησε η LiFO, θα πρέπει να γίνει μελέτη «για το αν μπορεί να εκβαθυνθεί αυτή η κοίτη. Να δούμε πόσο κάτω μπορούμε να πάμε, για να περνάει το νερό και να μη χαθεί η γέφυρα. Να μελετηθεί. Όχι εξαρχής να πάμε να την γκρεμίσουμε. Να μείνει και κάτι πέτρινο σ' αυτή την πόλη, τα έχουμε κάνει όλα μπετόν αρμέ». Ο ίδιος, λοιπόν, επιμένει ότι «πρέπει να συζητηθεί τεχνικά πώς μπορούμε να σώσουμε αυτήν τη σπάνια ιστορική γέφυρα. Πόσες πεντάτοξες πέτρινες γέφυρες σώζονται στην Αθήνα; Καμία, είναι η μοναδική. Ο Κηφισός δεν έχει τέτοια γέφυρα».

Ανοιχτά τα προβλήματα του Ιλισού

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα Facebook Twitter
Τα έργα που γίνονται στο συγκεκριμένο τμήμα του Ιλισού είναι αναγκαία και ζητούμενα εδώ και καιρό. Ωστόσο, η προσέγγιση της μελέτης με την οποία κατεδαφίζεται η πέτρινη γέφυρα φαίνεται ότι δείχνει μια αδιαφορία για τη μνήμη της πόλης. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Δ. Θεοδοσόπουλος υποστηρίζει ότι η «ουσιαστική επέμβαση στον Ιλισό θα πρέπει να γίνει στο υπόγειο κομμάτι. Τα προβληματικά κομμάτια των ρεμάτων από τα οποία πλημμυρίζει η πόλη είναι τα υπόγεια και όχι τα ανοιχτά». Ο ίδιος έχει κάνει πολλές αυτοψίες στον υπόγειο Ιλισό. «Εμείς μπαίνουμε στο κομμάτι της Καλλιθέας, του Καλλιμάρμαρου και του Ζωγράφου. Δεν υπάρχουν μπάζα στον υπόγειο Ιλισό. Το ζήτημα εδώ είναι η στατική επάρκεια. Υπάρχει πρόβλημα στην κοιτόστρωση. Έχουν σπάσει τα μπετά και έχουν δημιουργηθεί λίμνες. Τα πλευρικά τοιχία, εκεί που έχουν δημιουργηθεί αυτές οι λίμνες, είναι στον αέρα, ενώ στο ταβάνι έχουν εμφανιστεί τα σκουριασμένα σίδερα του οπλισμού», λέει.  

Τα έργα που γίνονται στο συγκεκριμένο τμήμα του Ιλισού είναι αναγκαία και ζητούμενα εδώ και καιρό. Ωστόσο, η προσέγγιση της μελέτης με την οποία κατεδαφίζεται η πέτρινη γέφυρα φαίνεται ότι δείχνει μια αδιαφορία για τη μνήμη της πόλης.  

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια είναι τα κλειστά ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα

Radio Lifo / Ποια είναι τα κλειστά ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα

Γιατί πλημμυρίζουν οι δρόμοι με την πρώτη νεροποντή; Και πώς αυτό συνδέεται με τον φυσικό χώρο που έχουμε κλέψει από τα ρέματα και τα ποτάμια της πόλης; Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός που έχει εξερευνήσει και μελετήσει διεξοδικά το ιστορικό δίκτυο των ρεμάτων της Αττικής, συζητά με την Ντίνα Καράτζιου τα πώς και τα γιατί.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ