O Έβρος μετά: Οι κάτοικοι και η ευρύτερη περιοχή μετά τις φωτιές του Αυγούστου

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ έχει εστιάσει στην αναμφίβολα τεράστια καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Έβρο.

Περιουσίες χάθηκαν, παραγωγές κάηκαν και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στον Έβρο, με τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής να αισθάνονται πως ήδη η υπόλοιπη χώρα τούς έχει ξεχάσει.

Σχεδόν λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την περιοχή, μόνοι «αναμεταδότες» της ζωής «μετά» οι κάτοικοι, που μέσω των social media φροντίζουν να δίνουν εικόνα για το τι συνέβη και πώς είναι τώρα η κατάσταση εκεί. 

Η LiFO ήρθε σε επικοινωνία με τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Γνώμη», Γιάννη Λασκαράκη, ο οποίος λόγω τόσο της εντοπιότητας όσο και του λειτουργήματός του στην εφημερίδα αντικρίζει καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Έβρο, τρεις εβδομάδες περίπου μετά το σβήσιμο της καταστροφικής φωτιάς που έπληξε την περιοχή.

Η εικόνα που μας έδωσε ο κ. Λασκαράκης είναι αυτή μιας κοινωνίας που νιώθει παρατημένη και αφημένη στην τύχη της. «Ο κόσμος είναι απογοητευμένος εδώ γιατί περίμενε από τον πρωθυπουργό να πει πέντε πράγματα παραπάνω. Ήρθε εδώ και μίλησε μόνο για κάποιες επιδοτήσεις σε ασήμαντα και δευτερεύοντα θέματα.

Δυστυχώς όμως η καταστροφή εδώ είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται μια μεγάλη παρέμβαση από την πολιτεία, σε έργα υποδομής και σε αποζημιώσεις στους ανθρώπους που έχασαν όλη την περιουσία τους».

«Όλοι σχεδόν οι ελαιώνες στον Έβρο κάηκαν»

Σύμφωνα με τον Γιάννη Λασκαράκη, οι ζημιές στην τοπική παραγωγή, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι τεράστιες. «Στον Έβρο κάηκαν σχεδόν όλοι οι ελαιώνες, ενώ στο Σουφλί καταστράφηκε όλη η παραγωγή, ιδιαίτερα αυτή του μελιού».

Παράλληλα, να μην ξεχνάμε και τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο εθνικό πάρκο στο δάσος της Δαδιάς, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ έγινε στάχτη το 57,74% της περιοχής.

«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί ό,τι απέμεινε εκεί και να αναπτυχθεί πάλι η περιοχή γιατί είναι ένας μοναδικός τόπος. Έχουν φύγει τα αποδημητικά πουλιά, κάποια έχουν γυρίσει πίσω, αλλά τα υπόλοιπα δεν βρίσκουν να κάνουν φωλιές γιατί πάνω από το μισό δάσος έχει καεί.

Πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία σίγουρα θα είναι μακροχρόνια και δαπανηρή για το κράτος, αλλά ο κόσμος έχει απογοητευτεί γιατί δεν βλέπει να γίνεται απολύτως τίποτα», σημειώνει.

Μέχρι σήμερα, στις επιχειρήσεις καθαρισμού της περιοχής, βάσει μαρτυριών, αλλά και θλιβερών φωτογραφικών ντοκουμέντων, εντοπίζονται ακόμη νεκρά ζώα που πάλεψαν να σωθούν από τις πύρινες γλώσσες ανοίγοντας τρύπες στο χώμα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Όπως εξηγεί μία κάτοικος, όλα αυτά –πέρα από τα οικονομικά δεδομένα της καταστροφής– αφήνουν σοβαρό ψυχολογικό αποτύπωμα στους κατοίκους κάθε ηλικίας. 

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC

Μέσα στις καταστροφές, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός στον Έβρο παραμένουν

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, για απολύτως κατανοητούς λόγους, επισημαίνουν ότι περισσότερο –ακόμα και από το θέμα των περιουσιών που καταστράφηκαν– επείγει η αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων στην περιοχή, καθώς το περιστατικό με τον άνδρα που άρπαξε με το τρέιλέρ του μετανάστες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε σύγχυση. Εδώ χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, επισημαίνουν, γι' αυτό το φαινόμενο που τιμωρήθηκε μεν, δεν θεραπεύθηκε δε. Είναι κάτι περισσότερο από «έναν άνθρωπο και μία μεμονωμένη, ακραία και αντιανθρώπινη ιδεολογία». 

Από την πλευρά του ο κ. Λασκαράκης επισημαίνει ότι τα μακροχρόνια προβλήματα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Έβρου έχουν ρίζα. «Έχουμε και το σημαντικό πρόβλημα με τους μετανάστες, με ανθρώπους εδώ να τους κυνηγούν στους δρόμους και στα χωράφια, νομίζοντας πως έτσι επιτελούν το καθήκον τους στην πατρίδα. Δυστυχώς, είναι τραγική η ιστορία αυτή και τρέφει έναν εθνικισμό και έναν ρατσισμό απερίγραπτο, για τον οποίο όμως κανείς δεν κάνει κάτι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εδώ είμαστε μια περιοχή παραμεθόριος, που υφίσταται τις συνέπειες των κακών σχέσεων με την Τουρκία και μας δημιουργείται η εντύπωση πως οι αρχές θα μας αφήσουν στη μοίρα μας».

 

Έβρος: Έγιναν στάχτη πάνω από 935.000 στρέμματα

Σε μια περιοχή που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τις πολλές μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν φέτος στην Ελλάδα, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αποκαρδιωτικά.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, πάνω από 935.000 στρέμματα κάηκαν στον Έβρο, στη μεγαλύτερη δασική φωτιά που έχει ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρουν τα εν λόγω στοιχεία, από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά:

  • 440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%)
  • 318.700 στρέμματα ήταν θαμνώδεις εκτάσεις (34%)
  • 81.140 καμένα στρέμματα ήταν αγροτικές εκτάσεις (9%)
ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: meteo.gr

Έβρος: Τραγικός ο απολογισμός και για τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Μόλις έσβησε η μεγάλη φωτιά στον Έβρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε πως θα προχωρούσε σε μια πρώτη αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καταστροφή που σημειώθηκε στο εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς - Λευκίμης Σουφλίου, με τα νούμερα πραγματικά να συγκλονίζουν.

Σε μια περιοχή που έσφυζε από ζωή, ο έλεγχος που έκανε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων αποτυπώνει μια κατάσταση αποκαρδιωτική.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία από δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, που επιβεβαιώθηκαν με επιτόπια επαλήθευση, πάνω από το μισό δάσος της Δαδιάς έχει γίνει στάχτη.

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: ΥΠΕΝ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:

Συνολική έκταση εθνικού πάρκου: 424.248 στρέμματα

  • Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)
  • Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το πάρκο

  • Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%
  • Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%
  • Άκαυτη έκταση: 42,26%

Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)

  • Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)
  • Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες

  • Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%
  • Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%
  • Άκαυτη έκταση: 55,46%

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην εν λόγω έρευνα η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντίστοιχα, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ