O Έβρος μετά: Οι κάτοικοι και η ευρύτερη περιοχή μετά τις φωτιές του Αυγούστου

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ έχει εστιάσει στην αναμφίβολα τεράστια καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Έβρο.

Περιουσίες χάθηκαν, παραγωγές κάηκαν και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στον Έβρο, με τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής να αισθάνονται πως ήδη η υπόλοιπη χώρα τούς έχει ξεχάσει.

Σχεδόν λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την περιοχή, μόνοι «αναμεταδότες» της ζωής «μετά» οι κάτοικοι, που μέσω των social media φροντίζουν να δίνουν εικόνα για το τι συνέβη και πώς είναι τώρα η κατάσταση εκεί. 

Η LiFO ήρθε σε επικοινωνία με τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Γνώμη», Γιάννη Λασκαράκη, ο οποίος λόγω τόσο της εντοπιότητας όσο και του λειτουργήματός του στην εφημερίδα αντικρίζει καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Έβρο, τρεις εβδομάδες περίπου μετά το σβήσιμο της καταστροφικής φωτιάς που έπληξε την περιοχή.

Η εικόνα που μας έδωσε ο κ. Λασκαράκης είναι αυτή μιας κοινωνίας που νιώθει παρατημένη και αφημένη στην τύχη της. «Ο κόσμος είναι απογοητευμένος εδώ γιατί περίμενε από τον πρωθυπουργό να πει πέντε πράγματα παραπάνω. Ήρθε εδώ και μίλησε μόνο για κάποιες επιδοτήσεις σε ασήμαντα και δευτερεύοντα θέματα.

Δυστυχώς όμως η καταστροφή εδώ είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται μια μεγάλη παρέμβαση από την πολιτεία, σε έργα υποδομής και σε αποζημιώσεις στους ανθρώπους που έχασαν όλη την περιουσία τους».

«Όλοι σχεδόν οι ελαιώνες στον Έβρο κάηκαν»

Σύμφωνα με τον Γιάννη Λασκαράκη, οι ζημιές στην τοπική παραγωγή, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι τεράστιες. «Στον Έβρο κάηκαν σχεδόν όλοι οι ελαιώνες, ενώ στο Σουφλί καταστράφηκε όλη η παραγωγή, ιδιαίτερα αυτή του μελιού».

Παράλληλα, να μην ξεχνάμε και τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο εθνικό πάρκο στο δάσος της Δαδιάς, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ έγινε στάχτη το 57,74% της περιοχής.

«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί ό,τι απέμεινε εκεί και να αναπτυχθεί πάλι η περιοχή γιατί είναι ένας μοναδικός τόπος. Έχουν φύγει τα αποδημητικά πουλιά, κάποια έχουν γυρίσει πίσω, αλλά τα υπόλοιπα δεν βρίσκουν να κάνουν φωλιές γιατί πάνω από το μισό δάσος έχει καεί.

Πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία σίγουρα θα είναι μακροχρόνια και δαπανηρή για το κράτος, αλλά ο κόσμος έχει απογοητευτεί γιατί δεν βλέπει να γίνεται απολύτως τίποτα», σημειώνει.

Μέχρι σήμερα, στις επιχειρήσεις καθαρισμού της περιοχής, βάσει μαρτυριών, αλλά και θλιβερών φωτογραφικών ντοκουμέντων, εντοπίζονται ακόμη νεκρά ζώα που πάλεψαν να σωθούν από τις πύρινες γλώσσες ανοίγοντας τρύπες στο χώμα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Όπως εξηγεί μία κάτοικος, όλα αυτά –πέρα από τα οικονομικά δεδομένα της καταστροφής– αφήνουν σοβαρό ψυχολογικό αποτύπωμα στους κατοίκους κάθε ηλικίας. 

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC

Μέσα στις καταστροφές, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός στον Έβρο παραμένουν

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, για απολύτως κατανοητούς λόγους, επισημαίνουν ότι περισσότερο –ακόμα και από το θέμα των περιουσιών που καταστράφηκαν– επείγει η αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων στην περιοχή, καθώς το περιστατικό με τον άνδρα που άρπαξε με το τρέιλέρ του μετανάστες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε σύγχυση. Εδώ χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, επισημαίνουν, γι' αυτό το φαινόμενο που τιμωρήθηκε μεν, δεν θεραπεύθηκε δε. Είναι κάτι περισσότερο από «έναν άνθρωπο και μία μεμονωμένη, ακραία και αντιανθρώπινη ιδεολογία». 

Από την πλευρά του ο κ. Λασκαράκης επισημαίνει ότι τα μακροχρόνια προβλήματα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Έβρου έχουν ρίζα. «Έχουμε και το σημαντικό πρόβλημα με τους μετανάστες, με ανθρώπους εδώ να τους κυνηγούν στους δρόμους και στα χωράφια, νομίζοντας πως έτσι επιτελούν το καθήκον τους στην πατρίδα. Δυστυχώς, είναι τραγική η ιστορία αυτή και τρέφει έναν εθνικισμό και έναν ρατσισμό απερίγραπτο, για τον οποίο όμως κανείς δεν κάνει κάτι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εδώ είμαστε μια περιοχή παραμεθόριος, που υφίσταται τις συνέπειες των κακών σχέσεων με την Τουρκία και μας δημιουργείται η εντύπωση πως οι αρχές θα μας αφήσουν στη μοίρα μας».

 

Έβρος: Έγιναν στάχτη πάνω από 935.000 στρέμματα

Σε μια περιοχή που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τις πολλές μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν φέτος στην Ελλάδα, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αποκαρδιωτικά.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, πάνω από 935.000 στρέμματα κάηκαν στον Έβρο, στη μεγαλύτερη δασική φωτιά που έχει ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρουν τα εν λόγω στοιχεία, από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά:

  • 440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%)
  • 318.700 στρέμματα ήταν θαμνώδεις εκτάσεις (34%)
  • 81.140 καμένα στρέμματα ήταν αγροτικές εκτάσεις (9%)
ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: meteo.gr

Έβρος: Τραγικός ο απολογισμός και για τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Μόλις έσβησε η μεγάλη φωτιά στον Έβρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε πως θα προχωρούσε σε μια πρώτη αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καταστροφή που σημειώθηκε στο εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς - Λευκίμης Σουφλίου, με τα νούμερα πραγματικά να συγκλονίζουν.

Σε μια περιοχή που έσφυζε από ζωή, ο έλεγχος που έκανε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων αποτυπώνει μια κατάσταση αποκαρδιωτική.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία από δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, που επιβεβαιώθηκαν με επιτόπια επαλήθευση, πάνω από το μισό δάσος της Δαδιάς έχει γίνει στάχτη.

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: ΥΠΕΝ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:

Συνολική έκταση εθνικού πάρκου: 424.248 στρέμματα

  • Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)
  • Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το πάρκο

  • Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%
  • Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%
  • Άκαυτη έκταση: 42,26%

Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)

  • Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)
  • Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες

  • Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%
  • Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%
  • Άκαυτη έκταση: 55,46%

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην εν λόγω έρευνα η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντίστοιχα, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Αθήνα / Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Πώς μια περιοχή με έντονα χαρακτηριστικά γειτονιάς, με μια κοινότητα μουσουλμάνων της Θράκης και εργαστήρια καλλιτεχνών στα τέλη του ’80 με αρχές του ’90, εξελίχθηκε σε τόπο μαζικής διασκέδασης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM