Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ως αποδιοπομπαίοι τράγοι

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ως αποδιοπομπαίοι τράγοι Facebook Twitter
0


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ
συγκεκριμένο αφήγημα που συνήθως κινείται τέρμα δεξιά του πολιτικού φάσματος, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι «ξένοι» γενικά –και ως τέτοιοι εδώ δεν νοούνται φυσικά οι τουρίστες ή οι «χρυσοί» εξ αλλοδαπής επενδυτές– φταίνε για όλα τα κακά της μοίρας μας: από την οικονομική ανέχεια (καθώς μας «κλέβουν» τις δουλειές) και την εγκληματικότητα μέχρι την υποβάθμιση των γειτονιών μας και από την υπονόμευση των ηθών, των εθίμων και της «ανάδελφης» θρησκευτικής μας πίστης μας μέχρι την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας – το ότι τα εν λόγω επιχειρήματα δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική είναι αδιάφορο, ο ντόρος είναι που έχει σημασία.

Έγραψα στην αρχή «συνήθως» γιατί, ευκαιρίας δοθείσης, όταν είναι δηλαδή να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, το αφήγημα αυτό απλώνεται μέχρι το ακραίο κέντρο, υιοθετούμενο ακόμα και από πολιτικούς που προβάλλονται ως φιλελεύθεροι κεντρώοι εκσυγχρονιστές όπως ο πρωθυπουργός. Ο οποίος, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές που φέτος δοκίμασαν πολύ σκληρά τη χώρα, και αναφερόμενος στη μεγάλη φωτιά του Έβρου που συνεχίζει να είναι ενεργή για 14η μέρα, αντί να παραδεχτεί τις κυβερνητικές ευθύνες και να προβεί σε μια στοιχειώδη αυτοκριτική, προτίμησε να φορτώσει εμμέσως την καταστροφή στου… κασίδη το κεφάλι, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες (μαζί και στην κλιματική αλλαγή, για το «ξεκάρφωμα).

Προσωπικά, δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω για ποιον λόγο θα ήθελαν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες αλλά και οι διακινητές και από τις δύο πλευρές των ελληνοτουρκικών συνόρων να καταστήσουν «κρανίου τόπο» μια ολόκληρη περιοχή που παρέχει άφθονη φυσική κάλυψη στις κινήσεις τους.

Όλα αυτά μάλιστα λίγες μέρες μετά τα απανωτά περιστατικά με τους προφυλακισμένους, πλέον, «κυνηγούς κεφαλών» στον Έβρο που προέβησαν σε «συλλήψεις» προσφύγων, κατηγορώντας τους ταυτόχρονα για εμπρησμό. Το ότι κανένα απολύτως στοιχείο δεν προέκυψε σε βάρος τους –ελεύθεροι, χωρίς όρους, αφέθηκαν, άλλωστε, από το δικαστήριο και οι 13 «εμπρηστές» πρόσφυγες που είχε μαζέψει ο πρώτος «κυνηγός»– δεν υπέπεσε, φαίνεται, ποτέ στην αντίληψη του πρωθυπουργού ή, αν υπέπεσε, το άφησε διακριτικά –και σκόπιμα– να προσπεράσει.

Ναι μεν καταδίκασε την αυτοδικία, λοιπόν, έλα όμως που η προσέγγιση του ακροδεξιού ακροατηρίου, εν όψει και των δημοτικών εκλογών, απαιτεί να κάνει και σε αυτό τα «γλυκά μάτια», και τι καλύτερο από το να σιγοντάρει τις συνωμοσιολογικές θεωρίες περί προσφύγων και μεταναστών που καίνε τη χώρα: «Είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσής της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών», είπε χαρακτηριστικά, δίχως ωστόσο να στοιχειοθετήσει κάπως τον ισχυρισμό του. Και μπορεί ο ίδιος να μη συσχέτισε άμεσα τις φωτιές με τους μετανάστες, γνωρίζει όμως πολύ καλά ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ουκ ολίγοι ακροατές του θα το κάνουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με μισή αλήθεια (ισχύει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών είναι ανθρωπογενείς) και μισό ψέμα (αυτό δηλαδή που «έκρυψε» πίσω από την αόριστη αναφορά στα μεταναστευτικά μονοπάτια) φτιάχνεις άλλωστε ένα ολοκληρωμένο ψέμα πολύ πιο πιστευτό από εκείνο που θα σκάρωνες ανακατεύοντας μόνο ψευδή συστατικά.   

Προσωπικά, δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω για ποιον λόγο θα ήθελαν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες αλλά και οι διακινητές και από τις δύο πλευρές των ελληνοτουρκικών συνόρων να καταστήσουν «κρανίου τόπο» μια ολόκληρη περιοχή που παρείχε άφθονη φυσική κάλυψη στις κινήσεις τους. Με ποδοσφαιρικούς όρους μιλώντας, πρόκειται για ένα μνημειώδες αυτογκόλ!

Δεν έχει, άραγε, συνειδητοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης ότι σαν έρθει η ώρα της κάλπης είναι πολύ πιθανότερο ο ακροδεξιός ψηφοφόρος να προτιμήσει το ορίτζιναλ άκρο από τη «μαϊμού», όσο επιτυχημένος μίμος κι αν είναι η τελευταία; 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ελλάδα / Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ως πιο αυστηρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με αυστηρότερους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικό καθεστώς για τα νησιά, αλλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

Αθήνα / Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

To κλάδεμα στην Αθήνα μοιάζει να έχει ξεφύγει. Ειδικοί μιλούν για μια καταστροφική πρακτική που έχει παγιωθεί, ένα ζωντανό παράδειγμα του συνδρόμου της μετατοπιζόμενης βάσης αναφοράς, όπου αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν περιβαλλοντική υποβάθμιση σήμερα περνά απαρατήρητο.
M. HULOT
Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ