Ο δήμαρχος και το ασυμβίβαστο

Ο δήμαρχος και το ασυμβίβαστο Facebook Twitter
Το ζήτημα του ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων συζητιέται σε όλα τα επιτελεία των υποψήφιων και αναμένεται να απασχολήσει τα αρμόδια κομματικά όργανα. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0

ΑΝΕΠΙΣΗΜΩΣ, ΤΟ ΘΕΜΑ του ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, υπήρχε από την πρώτη στιγμή, κανένας όμως έως τώρα δεν το είχε θέσει επισήμως στο ΠΑΣΟΚ, ούτε το είχε αναφέρει δημόσια. Από χθες, ωστόσο, που απάντησε ο ίδιος σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, το ζήτημα αυτό συζητιέται σε όλα τα επιτελεία των υποψήφιων και αναμένεται να απασχολήσει τα αρμόδια κομματικά όργανα.  

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τώρα είναι πως αν η υποψηφιότητα Δούκα δεν εγκριθεί λόγω ασυμβίβαστου, θα φαίνεται σαν εχθρική ενέργεια. Αν κάνουν όλοι τα στραβά μάτια όμως (κάτι που είναι το πιο πιθανό), θα έχουν περιφρονήσει το καταστατικό και τη δημοκρατική διαδικασία. Επιπλέον, θα έχει δημιουργηθεί προηγούμενο μη τήρησης του καταστατικού για το ασυμβίβαστο, όπως αναφέρει παλαιό και έμπειρο στέλεχος. «Τι θα συμβεί αν κάποιος άλλος αύριο αγνοήσει το ασυμβίβαστο σε μία άλλη περίπτωση; Το καταστατικό του κόμματος θα εφαρμόζεται για κάποιους και για άλλους όχι; Αυτό θα είναι ένα αρνητικό παράδειγμα» υποστηρίζει. 

Υποστηρικτές του Χάρη Δούκα θεωρούν ότι όσοι μιλάνε για το ασυμβίβαστο το κάνουν για να χτυπήσουν την υποψηφιότητά του και υποστηρίζουν ότι πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να βγουν δημόσια και να τον υπερασπιστούν

Στο δέκατο τρίτο κεφάλαιο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, στο άρθρο 36 με τίτλο «Σχέσεις Κόμματος-Κράτους, Ασυμβίβαστα» αναφέρεται καθαρά ότι «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». Το καταστατικό αυτό τροποποιήθηκε στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2022 και κανείς δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις τότε. Στο άρθρο 28, που είναι για την εκλογή προέδρου, αναφέρεται ότι τα ασυμβίβαστα και στην περίπτωση αυτή είναι εκείνα που περιγράφονται στο άρθρο 36. 

Τι απαντά όμως ο δήμαρχος Χάρης Δούκας;

Σε χθεσινή του συνέντευξη είπε ότι διάβασε κι εκείνος χθες ως διαρροή ότι όσοι έχουν έμμισθη θέση με το κράτος και την αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου, συμπεραίνοντας ότι «άρα ούτε και οι βουλευτές». Στο άρθρο του καταστατικού για το ασυμβίβαστο, ωστόσο, υπάρχει ρητή αναφορά στην αυτοδιοίκηση, αλλά όχι για τη Βουλή – κάτι που για αντικειμενικούς λόγους άλλωστε δεν θα μπορούσε να ισχύει.

Σε ερώτηση που του έθεσαν στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM δήλωσε: «Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, του ασυμβίβαστου, έβαζαν η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που βάζει τέτοιο κώλυμα; Αν υπάρχει, νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος». 

Στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πράγματι κάποια επικριτικά σχόλια για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, αλλά όχι για το ασυμβίβαστο που θέτει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο δεν είχαν ασχοληθεί κι ενδεχομένως ούτε γνώριζαν. Ο Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι «δεν είναι σωστό όταν ο λαός σου αναθέτει μια δουλειά, αυτή να τη χρησιμοποιείς ως εφαλτήριο για να κάνεις μία άλλη», ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε «πολύ θεμιτές» τις φιλοδοξίες του κ. Δούκα, αλλά «να μαζεύει τα σκουπίδια πρώτα».

Ο Παύλος Πολακης σχολιάζοντας ανάρτηση του Χάρη Δούκα στο Χ για τις γαλλικές εκλογές, του έγραψε: «Εσύ κάνε τη θητεία σου στον δήμο της Αθήνας, που σε τίμησαν οι Αθηναίοι για να διώξουν τον "περιδρομιάρη" Μπακογιάννη, φτιάξε την πόλη, δείξε έργο με αποτελέσματα και μετά σώζεις τη χώρα! Άντε, και φύγε από τον απογευματινό σου ίσκιο!»  

Ενώ ο (νεοπροεδρικός) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης είπε χθες πως ήλπιζε ότι «ο κ. Δούκας θα κομίσει κάτι νέο», αλλά αντί για αυτό, βλέπει στον δήμο «απευθείας αναθέσεις σε πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτές». 

Υποστηρικτές του Χάρη Δούκα θεωρούν ότι όσοι μιλάνε για το ασυμβίβαστο το κάνουν για να χτυπήσουν την υποψηφιότητά του και υποστηρίζουν ότι πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να βγουν δημόσια και να τον υπερασπιστούν. Θεωρούν επίσης ότι εάν κάποιοι ανταγωνιστές του δεν διοχέτευαν σε ΜΜΕ όσα αναφέρει το καταστατικό για το ασυμβίβαστο, κανείς δεν θα το είχε προσέξει. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως τώρα έχει αρνηθεί να απαντήσει για το θέμα του ασυμβίβαστου και θεωρεί ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της ΕΔΕΚΑΠ. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ τη διαδικασία εκλογής προέδρου αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) και κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, η επιτροπή αυτή διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων προέδρων. Επομένως, δεν είναι θέμα του προέδρου ποιες υποψηφιότητες θα εγκριθούν, αλλά της αρμόδιας επιτροπής. 

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους έχει θεσπιστεί το συγκεκριμένο ασυμβίβαστο στο καταστατικό για την εκλογή προέδρου, έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξηγούν ότι αυτό έγινε για να μην μπορεί π.χ. ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης να χρησιμοποιεί τους πόρους και μέσα που διαθέτει η τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάδειξή του στο κόμμα. 

Στον επίλογο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, πάντως, αναφέρεται ότι η εφαρμογή του «βασίζεται στην πολιτική βούληση, την ωριμότητα, το αίσθημα ευθύνης και τη δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία των μελών του».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ