Ο δήμαρχος και το ασυμβίβαστο

Ο δήμαρχος και το ασυμβίβαστο Facebook Twitter
Το ζήτημα του ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων συζητιέται σε όλα τα επιτελεία των υποψήφιων και αναμένεται να απασχολήσει τα αρμόδια κομματικά όργανα. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0

ΑΝΕΠΙΣΗΜΩΣ, ΤΟ ΘΕΜΑ του ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, υπήρχε από την πρώτη στιγμή, κανένας όμως έως τώρα δεν το είχε θέσει επισήμως στο ΠΑΣΟΚ, ούτε το είχε αναφέρει δημόσια. Από χθες, ωστόσο, που απάντησε ο ίδιος σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, το ζήτημα αυτό συζητιέται σε όλα τα επιτελεία των υποψήφιων και αναμένεται να απασχολήσει τα αρμόδια κομματικά όργανα.  

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τώρα είναι πως αν η υποψηφιότητα Δούκα δεν εγκριθεί λόγω ασυμβίβαστου, θα φαίνεται σαν εχθρική ενέργεια. Αν κάνουν όλοι τα στραβά μάτια όμως (κάτι που είναι το πιο πιθανό), θα έχουν περιφρονήσει το καταστατικό και τη δημοκρατική διαδικασία. Επιπλέον, θα έχει δημιουργηθεί προηγούμενο μη τήρησης του καταστατικού για το ασυμβίβαστο, όπως αναφέρει παλαιό και έμπειρο στέλεχος. «Τι θα συμβεί αν κάποιος άλλος αύριο αγνοήσει το ασυμβίβαστο σε μία άλλη περίπτωση; Το καταστατικό του κόμματος θα εφαρμόζεται για κάποιους και για άλλους όχι; Αυτό θα είναι ένα αρνητικό παράδειγμα» υποστηρίζει. 

Υποστηρικτές του Χάρη Δούκα θεωρούν ότι όσοι μιλάνε για το ασυμβίβαστο το κάνουν για να χτυπήσουν την υποψηφιότητά του και υποστηρίζουν ότι πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να βγουν δημόσια και να τον υπερασπιστούν

Στο δέκατο τρίτο κεφάλαιο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, στο άρθρο 36 με τίτλο «Σχέσεις Κόμματος-Κράτους, Ασυμβίβαστα» αναφέρεται καθαρά ότι «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». Το καταστατικό αυτό τροποποιήθηκε στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2022 και κανείς δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις τότε. Στο άρθρο 28, που είναι για την εκλογή προέδρου, αναφέρεται ότι τα ασυμβίβαστα και στην περίπτωση αυτή είναι εκείνα που περιγράφονται στο άρθρο 36. 

Τι απαντά όμως ο δήμαρχος Χάρης Δούκας;

Σε χθεσινή του συνέντευξη είπε ότι διάβασε κι εκείνος χθες ως διαρροή ότι όσοι έχουν έμμισθη θέση με το κράτος και την αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου, συμπεραίνοντας ότι «άρα ούτε και οι βουλευτές». Στο άρθρο του καταστατικού για το ασυμβίβαστο, ωστόσο, υπάρχει ρητή αναφορά στην αυτοδιοίκηση, αλλά όχι για τη Βουλή – κάτι που για αντικειμενικούς λόγους άλλωστε δεν θα μπορούσε να ισχύει.

Σε ερώτηση που του έθεσαν στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM δήλωσε: «Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, του ασυμβίβαστου, έβαζαν η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που βάζει τέτοιο κώλυμα; Αν υπάρχει, νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος». 

Στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πράγματι κάποια επικριτικά σχόλια για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, αλλά όχι για το ασυμβίβαστο που θέτει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο δεν είχαν ασχοληθεί κι ενδεχομένως ούτε γνώριζαν. Ο Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι «δεν είναι σωστό όταν ο λαός σου αναθέτει μια δουλειά, αυτή να τη χρησιμοποιείς ως εφαλτήριο για να κάνεις μία άλλη», ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε «πολύ θεμιτές» τις φιλοδοξίες του κ. Δούκα, αλλά «να μαζεύει τα σκουπίδια πρώτα».

Ο Παύλος Πολακης σχολιάζοντας ανάρτηση του Χάρη Δούκα στο Χ για τις γαλλικές εκλογές, του έγραψε: «Εσύ κάνε τη θητεία σου στον δήμο της Αθήνας, που σε τίμησαν οι Αθηναίοι για να διώξουν τον "περιδρομιάρη" Μπακογιάννη, φτιάξε την πόλη, δείξε έργο με αποτελέσματα και μετά σώζεις τη χώρα! Άντε, και φύγε από τον απογευματινό σου ίσκιο!»  

Ενώ ο (νεοπροεδρικός) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης είπε χθες πως ήλπιζε ότι «ο κ. Δούκας θα κομίσει κάτι νέο», αλλά αντί για αυτό, βλέπει στον δήμο «απευθείας αναθέσεις σε πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτές». 

Υποστηρικτές του Χάρη Δούκα θεωρούν ότι όσοι μιλάνε για το ασυμβίβαστο το κάνουν για να χτυπήσουν την υποψηφιότητά του και υποστηρίζουν ότι πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να βγουν δημόσια και να τον υπερασπιστούν. Θεωρούν επίσης ότι εάν κάποιοι ανταγωνιστές του δεν διοχέτευαν σε ΜΜΕ όσα αναφέρει το καταστατικό για το ασυμβίβαστο, κανείς δεν θα το είχε προσέξει. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως τώρα έχει αρνηθεί να απαντήσει για το θέμα του ασυμβίβαστου και θεωρεί ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της ΕΔΕΚΑΠ. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ τη διαδικασία εκλογής προέδρου αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) και κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, η επιτροπή αυτή διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων προέδρων. Επομένως, δεν είναι θέμα του προέδρου ποιες υποψηφιότητες θα εγκριθούν, αλλά της αρμόδιας επιτροπής. 

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους έχει θεσπιστεί το συγκεκριμένο ασυμβίβαστο στο καταστατικό για την εκλογή προέδρου, έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξηγούν ότι αυτό έγινε για να μην μπορεί π.χ. ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης να χρησιμοποιεί τους πόρους και μέσα που διαθέτει η τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάδειξή του στο κόμμα. 

Στον επίλογο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, πάντως, αναφέρεται ότι η εφαρμογή του «βασίζεται στην πολιτική βούληση, την ωριμότητα, το αίσθημα ευθύνης και τη δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία των μελών του».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυο καράβια των παιδικών χρόνων

Οπτική Γωνία / Η αριστοκρατική Μαριλένα και η τραχιά Μυρτιδιώτισσα όργωσαν τις ελληνικές θάλασσες, αφήνοντας το στίγμα τους

Βίος και πολιτεία δυο καραβιών που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στα όχι άγνωστα αλλά και όχι πάντοτε ήρεμα νερά της Ελλάδας.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Η μόνη καλλιέργεια που σώθηκε είναι της καταναλωτικής πλάνης»

Ρεπορτάζ / «Η μόνη καλλιέργεια που σώθηκε είναι της καταναλωτικής πλάνης»

Ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, που ζει στη Χίο και καλλιεργεί εκεί ο ίδιος τη δική του γη, περιγράφει στη LiFo την καθημερινότητα, που έχει αλλάξει ριζικά μετά τις φωτιές, και την προσπάθεια των κατοίκων να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ και με ποιους όρους;

Βασιλική Σιούτη / Θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ και με ποιους όρους;

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτό το τέλος; Τραμπ και Πούτιν μοιάζουν αποφασισμένοι, αλλά ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βιάζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μαζωνάκης: Το χρονικό μιας (ακόμα) διαπόμπευσης

Οπτική Γωνία / Μαζωνάκης: Το χρονικό μιας (ακόμα) διαπόμπευσης

Αν έβγαζε κάποιος ένα συμπέρασμα από τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, θα έλεγε πως «όλα ήταν ένα λάθος». Ένα λάθος το οποίο πολλοί δεν το βλέπουν ως τέτοιο, καθώς θεωρούν αυτονόητο να μαθαίνουν πληροφορίες για τις ζωές των άλλων, ακόμα και αν αυτές έχουν δυσκολίες και απαιτούν σεβασμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Για τους «εμπρηστές της Πάτρας»: Ιδεολογικές καταχρήσεις μιας φωτογραφίας

Οπτική Γωνία / Για τους «εμπρηστές της Πάτρας»: Ιδεολογικές καταχρήσεις μιας φωτογραφίας

Από που προκύπτει το αναρχικό, πόσο μάλλον κάποιο «κομμουνιστικό» προφίλ των «εμπρηστών»; Από ένα σκουλαρίκι, την είδηση για το χασίς και τα τσίπουρα, τα ρούχα που είναι αυτά που συναντάς σε πλήθος εικοσάρηδων σε πλατείες και δρόμους της χώρας;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Οπτική Γωνία / Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Υπάρχει ανάγκη στην πολιτική ζωή για ένα νέο κόμμα; Υπάρχει κρίσιμος ζωτικός χώρος που δεν έχει εκπροσώπηση; Μπορεί να ξεπεραστούν ή, έστω, να αμβλυνθούν οι έντονα αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ο Αλέξης Τσίπρας το ιδανικό πρόσωπο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Σουδάν: Ο ξεχασμένος πόλεμος και τα «παιδιά-πρόσφυγες» που κατηγορούνται ως διακινητές

Οπτική Γωνία / Σουδάν: Η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα δεν γίνεται ποτέ πρωτοσέλιδο

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις, την πείνα και τις επιδημίες υπολογίζεται συνολικά περί το 1 εκατ., και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών είναι παιδιά. Μια εφιαλτική κατάσταση, που έχει όμως την «ατυχία» να περνά σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, καθώς ούτε τα ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα ούτε εντάσσεται εύκολα σε κάποιο πολιτικό αφήγημα ώστε να εμπνεύσει μαζικά κινήματα αλληλεγγύης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Οπτική Γωνία / Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Σκέψεις πάνω στην απόφαση του Oposito, ενός μικρού εκδοτικού οίκου που έχει δώσει ενδιαφέροντα δείγματα ανήσυχης κοινωνικής και πολιτισμικής σκέψης, για την «αποδέσμευσή» του σε σχέση με το βιβλίο της κοινωνιολόγου Eύα Ιλούζ «Ψυχρή τρυφερότητα. Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ