Ο δήμαρχος και το ασυμβίβαστο

Ο δήμαρχος και το ασυμβίβαστο Facebook Twitter
Το ζήτημα του ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων συζητιέται σε όλα τα επιτελεία των υποψήφιων και αναμένεται να απασχολήσει τα αρμόδια κομματικά όργανα. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0

ΑΝΕΠΙΣΗΜΩΣ, ΤΟ ΘΕΜΑ του ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, υπήρχε από την πρώτη στιγμή, κανένας όμως έως τώρα δεν το είχε θέσει επισήμως στο ΠΑΣΟΚ, ούτε το είχε αναφέρει δημόσια. Από χθες, ωστόσο, που απάντησε ο ίδιος σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, το ζήτημα αυτό συζητιέται σε όλα τα επιτελεία των υποψήφιων και αναμένεται να απασχολήσει τα αρμόδια κομματικά όργανα.  

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τώρα είναι πως αν η υποψηφιότητα Δούκα δεν εγκριθεί λόγω ασυμβίβαστου, θα φαίνεται σαν εχθρική ενέργεια. Αν κάνουν όλοι τα στραβά μάτια όμως (κάτι που είναι το πιο πιθανό), θα έχουν περιφρονήσει το καταστατικό και τη δημοκρατική διαδικασία. Επιπλέον, θα έχει δημιουργηθεί προηγούμενο μη τήρησης του καταστατικού για το ασυμβίβαστο, όπως αναφέρει παλαιό και έμπειρο στέλεχος. «Τι θα συμβεί αν κάποιος άλλος αύριο αγνοήσει το ασυμβίβαστο σε μία άλλη περίπτωση; Το καταστατικό του κόμματος θα εφαρμόζεται για κάποιους και για άλλους όχι; Αυτό θα είναι ένα αρνητικό παράδειγμα» υποστηρίζει. 

Υποστηρικτές του Χάρη Δούκα θεωρούν ότι όσοι μιλάνε για το ασυμβίβαστο το κάνουν για να χτυπήσουν την υποψηφιότητά του και υποστηρίζουν ότι πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να βγουν δημόσια και να τον υπερασπιστούν

Στο δέκατο τρίτο κεφάλαιο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, στο άρθρο 36 με τίτλο «Σχέσεις Κόμματος-Κράτους, Ασυμβίβαστα» αναφέρεται καθαρά ότι «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». Το καταστατικό αυτό τροποποιήθηκε στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2022 και κανείς δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις τότε. Στο άρθρο 28, που είναι για την εκλογή προέδρου, αναφέρεται ότι τα ασυμβίβαστα και στην περίπτωση αυτή είναι εκείνα που περιγράφονται στο άρθρο 36. 

Τι απαντά όμως ο δήμαρχος Χάρης Δούκας;

Σε χθεσινή του συνέντευξη είπε ότι διάβασε κι εκείνος χθες ως διαρροή ότι όσοι έχουν έμμισθη θέση με το κράτος και την αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου, συμπεραίνοντας ότι «άρα ούτε και οι βουλευτές». Στο άρθρο του καταστατικού για το ασυμβίβαστο, ωστόσο, υπάρχει ρητή αναφορά στην αυτοδιοίκηση, αλλά όχι για τη Βουλή – κάτι που για αντικειμενικούς λόγους άλλωστε δεν θα μπορούσε να ισχύει.

Σε ερώτηση που του έθεσαν στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM δήλωσε: «Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, του ασυμβίβαστου, έβαζαν η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που βάζει τέτοιο κώλυμα; Αν υπάρχει, νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος». 

Στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πράγματι κάποια επικριτικά σχόλια για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, αλλά όχι για το ασυμβίβαστο που θέτει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο δεν είχαν ασχοληθεί κι ενδεχομένως ούτε γνώριζαν. Ο Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι «δεν είναι σωστό όταν ο λαός σου αναθέτει μια δουλειά, αυτή να τη χρησιμοποιείς ως εφαλτήριο για να κάνεις μία άλλη», ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε «πολύ θεμιτές» τις φιλοδοξίες του κ. Δούκα, αλλά «να μαζεύει τα σκουπίδια πρώτα».

Ο Παύλος Πολακης σχολιάζοντας ανάρτηση του Χάρη Δούκα στο Χ για τις γαλλικές εκλογές, του έγραψε: «Εσύ κάνε τη θητεία σου στον δήμο της Αθήνας, που σε τίμησαν οι Αθηναίοι για να διώξουν τον "περιδρομιάρη" Μπακογιάννη, φτιάξε την πόλη, δείξε έργο με αποτελέσματα και μετά σώζεις τη χώρα! Άντε, και φύγε από τον απογευματινό σου ίσκιο!»  

Ενώ ο (νεοπροεδρικός) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης είπε χθες πως ήλπιζε ότι «ο κ. Δούκας θα κομίσει κάτι νέο», αλλά αντί για αυτό, βλέπει στον δήμο «απευθείας αναθέσεις σε πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτές». 

Υποστηρικτές του Χάρη Δούκα θεωρούν ότι όσοι μιλάνε για το ασυμβίβαστο το κάνουν για να χτυπήσουν την υποψηφιότητά του και υποστηρίζουν ότι πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να βγουν δημόσια και να τον υπερασπιστούν. Θεωρούν επίσης ότι εάν κάποιοι ανταγωνιστές του δεν διοχέτευαν σε ΜΜΕ όσα αναφέρει το καταστατικό για το ασυμβίβαστο, κανείς δεν θα το είχε προσέξει. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως τώρα έχει αρνηθεί να απαντήσει για το θέμα του ασυμβίβαστου και θεωρεί ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της ΕΔΕΚΑΠ. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ τη διαδικασία εκλογής προέδρου αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) και κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, η επιτροπή αυτή διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων προέδρων. Επομένως, δεν είναι θέμα του προέδρου ποιες υποψηφιότητες θα εγκριθούν, αλλά της αρμόδιας επιτροπής. 

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους έχει θεσπιστεί το συγκεκριμένο ασυμβίβαστο στο καταστατικό για την εκλογή προέδρου, έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξηγούν ότι αυτό έγινε για να μην μπορεί π.χ. ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης να χρησιμοποιεί τους πόρους και μέσα που διαθέτει η τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάδειξή του στο κόμμα. 

Στον επίλογο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, πάντως, αναφέρεται ότι η εφαρμογή του «βασίζεται στην πολιτική βούληση, την ωριμότητα, το αίσθημα ευθύνης και τη δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία των μελών του».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος θα βάλει τέλος στο Pasokification…

Οπτική Γωνία / Ποιος θα βάλει τέλος στο Pasokification

Φαντάζομαι πως όσοι ρίξουν την ψήφο τους στις κάλπες που θα ανοίξουν στις 6 Οκτωβρίου για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν σε έναν πρόεδρο που θα τους φέρει σχετικά σύντομα στην εξουσία. Που, με άλλα λόγια, θα δώσει τέλος στον εφιάλτη του Pasokification.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα γεγονότα της 22 Ιουλίου 2011 στη Νορβηγία

Σαν Σήμερα / 22 Ιουλίου 2011: Η πιο σοκαριστική μέρα για τη νορβηγική κοινωνία

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής και τρομοκράτης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, είχε ενεργήσει μόνος του, έχοντας προετοιμάσει μεθοδικά την επίθεση μέσα σε μερικούς μήνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Αθλητισμός / Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Οι Παλαιστίνιοι και οι Ουκρανοί, ειδικότερα, θα θελήσουν να υπενθυμίσουν στους θεατές τους πολέμους και τις σφαγές που συνεχίζονται με σφοδρότητα, ασχέτως αν πολλοί από αυτούς τους θεατές μπορεί να έχουν αρχίσει ήδη να τους «βαριούνται» ως επικαιρότητα.
LIFO NEWSROOM
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους

Οπτική Γωνία / Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους

Παρέμβαση για να προλάβει τη δυσαρέσκεια από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, να αλλάξει την ατζέντα και να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους έκανε εχθές μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ