Ο αδιάλλακτος Έντι Ράμα και οι πιέσεις της Γερμανίας για το βέτο

Ο αδιάλλακτος Έντι Ράμα και οι πιέσεις της Γερμανίας για το βέτο Facebook Twitter
Όσα και να καταλογίζει η ελληνική μειονότητα στον Έντι Ράμα, η αντιπολίτευση του επιρρίπτει πολύ περισσότερα.
0

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩΣΕ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα για να σταματήσει την επίδειξη αυταρχισμού προς την ελληνική μειονότητα με την υπόθεση Μπελέρη, αλλά εκείνος τον άφησε να περάσει χωρίς να αλλάξει στάση, καθιστώντας μονόδρομο το ελληνικό βέτο για την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Αλβανίας, η οποία ούτως ή άλλως στηριζόταν σε πολιτική απόφαση, καθώς ουσιαστική πρόοδο σε αυτά που όφειλε δεν έχει κάνει. 

Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί και ο πολιτικός κυνισμός του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος προκειμένου να προωθήσει την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, επειδή αυτή εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Γερμανίας, ασκεί πίεση στην ελληνική πλευρά να υποχωρήσει από τη στάση αρχών που κρατά, παρουσιάζοντας μια υπόθεση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως διμερές ζήτημα που δεν χρειάζεται να απασχολεί την Ε.Ε.

Η υπόθεση Μπελέρη αποτέλεσε επίσης την αφορμή για να αποκαλυφθεί πόσο θα αποδυναμωθούν τα μικρότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εάν καταργηθεί το βέτο, όπως προωθεί επίμονα η Γερμανία και οι δορυφόροι της. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλές φορές ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, αλλά αυτή εξαρτάται και από τις δικές τους επιδόσεις στον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Αλβανίας. Η Γερμανία όμως κάνει τα στραβά μάτια στη σημαντικότερη υποχρέωση των υποψηφίων κρατών μελών και χαρακτηρίζει διμερές πρόβλημα της Ελλάδας με την Αλβανία τη φυλάκιση χωρίς δίκη του μειονοτικού εκλεγμένου δημάρχου, για τον οποίο ο Έντι Ράμα είχε κάνει καμπάνια για να μην εκλεγεί. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλές φορές ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, αλλά αυτή εξαρτάται και από τις δικές τους επιδόσεις στον σεβασμό του κράτους δικαίου. Και είναι γεγονός ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη των χωρών αυτών, θεωρώντας ότι η διαδικασία αυτή θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό και τον εξευρωπαϊσμό τους. 

Το Βερολίνο προωθεί ως επείγουσα τη διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και κυρίως την προώθηση της Αλβανίας. Το ότι η Ελλάδα αντιδρά και ενίσταται αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα βέτο, επίσης.

Όπως ανέφερε πρόσφατα άρθρο της γερμανικής DW: «Η Γερμανία προτιμά να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις βάσει πλειοψηφίας, χωρίς να απαιτείται απαραιτήτως ομοφωνία. Αυτό όμως είναι κάτι που ανησυχεί πολλά μικρά κράτη-μέλη που θα έχαναν μέρος της επιρροής τους».

Ιστορικό ενταξιακής πορείας

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιταχύνθηκαν λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο με την Ουκρανία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι και αυτή υποψήφια προς ένταξη, αλλά επειδή οι Σέρβοι της Βοσνίας θεωρούνται ρωσόφιλοι, τους έχουν εξαιρέσει. Τους υπόλοιπους σπεύδουν να τους εντάξουν όμως, με το αντίθετο σκεπτικό, «για να μην τους κερδίσει η Ρωσία». 

Η Ε.Ε. είχε ζητήσει από τα βαλκανικά κράτη να επιλύσουν τις διμερείς διαφορές που έχουν με τα γειτονικά κράτη πριν από τη σύνοδο κορυφής, για να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. 

Τα βαλκανικά κράτη όφειλαν επίσης, αν ήθελαν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, να βελτιώσουν το κράτος δικαίου, να εμβαθύνουν στη δημοκρατία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Σε αυτούς τους τομείς η Αλβανία ειδικά έκανε ελάχιστα. Αλλά η απόφαση να προχωρήσουν τη διεύρυνση είναι πολιτική, γι' αυτό και η Αλβανία παρά τις επισημάνσεις για τα μεγάλα προβλήματα στα θέματα δημοκρατίας, σεβασμού δικαιωμάτων και διαφθοράς πέρασε την αξιολόγηση και το μόνο εμπόδιό της τώρα είναι η Ελλάδα, αφού η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομόφωνες αποφάσεις και η διαδικασία για μία χώρα δεν προχωρά αν ένα κράτος-μέλος ασκεί βέτο. 

Η υπόθεση της Χειμάρρας και ο Μπελέρης 

Στις 12 Μαΐου συνελήφθη στη Χειμάρρα με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο υποψήφιος δήμαρχος και μέλος της ελληνικής μειονότητας Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος και κέρδισε. Σήμερα παραμένει στη φυλακή, όπου έχει συμπληρώσει 6 μήνες, χωρίς να έχει δικαστεί και εμποδίζεται να ορκιστεί, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα με τις δηλώσεις του όχι μόνο επιχειρεί να επηρεάσει ή να φοβίσει τους δικαστές, αλλά και να προκαταλάβει τη δικαιοσύνη της χώρας του.

Η ελληνική μειονότητα μιλά από την αρχή για υποκινούμενη δίωξη και υποστηρίζει ότι το κατηγορητήριο είναι κατασκευασμένο. Λέει ότι αυτό συνέβη επειδή ο Μπελέρης δεν θα ήταν ένας βολικός δήμαρχος για τα σχέδια που έχει για την τουριστική ανάπτυξη της Χειμάρρας το πολιτικό επιχειρηματικό περιβάλλον του Έντι Ράμα που κάνει δουλειές εκεί.

Η μειονότητα έχει καταγγείλει εδώ και χρόνια ότι άνθρωποι του Έντι Ράμα προσπαθούν να πάρουν τη γη τους, μετερχόμενοι διαφόρων τεχνασμάτων και οι καταγγελίες αυτές είχαν φτάσει και στο Ευρωκοινοβούλιο. Πάντως όσα και να καταλογίζει η ελληνική μειονότητα στον Έντι Ράμα, η αντιπολίτευση του επιρρίπτει πολύ περισσότερα.

Συμπόρευση με την αντιπολίτευση 

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε εχθές ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας να ορκιστεί, με ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης, είναι ζήτημα κράτους δικαίου, επομένως είναι και ένα ζήτημα που επηρεάζει την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.». 

Υποστήριξε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε βάλει βέτο στην Αλβανία για τα θέματα της μειονότητας και πως είχε πετύχει να μπει στην απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ότι «τα ζητήματα του αυτοπροσδιορισμού αλλά και της περιουσιακής κατάστασης της μειονότητας είναι ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας». Η κ. Αυγέρη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για υποχωρητική στάση το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας.

Η αντιμετώπιση της υπόθεσης Μπελέρη και η στάση έναντι της αλβανικής κυβέρνησης είναι κοινή με τους περισσότερους στην αντιπολίτευση. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, έχει χαρακτηρίσει τη σύλληψη Μπελέρη ως «πράξη πολιτικού εκφοβισμού», έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του στη διάσκεψη των Πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την είχε αναφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας καθώς και όλων των χωρών των Βαλκανίων», είχε πει, «όμως, τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με την ομαλή ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας». 

Στην υπόθεση αυτή οι περισσότεροι συμφωνούν και κρατούν ενιαία, πάνω-κάτω, στάση. Τα θέματα αυτά άλλωστε είναι πιθανόν να συζητηθούν και στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Αυτό που δεν έχει συζητηθεί ανοιχτά ακόμα είναι η στάση των κομμάτων απέναντι στην πίεση της Γερμανίας για να καταργηθεί το βέτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο κανένας ευρωβουλευτής δεν δημοσιοποίησε τι ψήφισε, ούτε αιτιολόγησε τη θέση του, παρότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η υφαρπαγή των περιουσιών στη Χειμάρρα, η αλβανική ριβιέρα και το μαύρο χρήμα των ολιγαρχών

Ρεπορτάζ / Η υφαρπαγή των περιουσιών στη Χειμάρρα, η αλβανική ριβιέρα και το μαύρο χρήμα των ολιγαρχών

Πώς υφαρπάζεται η περιουσία Ελλήνων μειονοτικών στη Χειμάρρα από συμφέροντα που διαπλέκονται με την αλβανική κυβέρνηση Ράμα και πώς συνδέεται αυτό με την πρόσφατη υπόθεση Μπελέρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ