Το νέο σενάριο «βραχύβιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού»

Το νέο σενάριο «βραχύβιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού» Facebook Twitter
Νέα αναστάτωση στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό προέκυψε εχθές μετά την διακαναλική συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα, όπου ρωτήθηκε για την πιθανότητα σχηματισμού μιας βραχύβιας κυβέρνησης συνεργασίας με σκοπό «να αποκαταστήσει το κράτος Δικαίου».
0

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα ασχοληθεί με συγκεκριμένα θέματα, όπως τις υποκλοπές, προέκυψε εχθές από την διακαναλική συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε  ότι  «έπεσαν οι μάσκες», ενώ στο ΠΑΣΟΚ  κάποιοι υπενθυμίζουν ότι την τελευταία φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε με αποστολή ειδικού σκοπού στη Δικαιοσύνη, προέκυψε το «φιάσκο της Novartis. Ως προς το επίμαχο, που είναι οι υποκλοπές, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «έχω μιλήσει για εκ νέου εξεταστική επιτροπή, χωρίς την καταχρηστική χρήση του απορρήτου».

«Το αποτέλεσμα της εξεταστικής θα οδηγήσει σε προανακριτική. Νομίζω ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε την αλήθεια και η δικαιοσύνη να έχει περισσότερα στοιχεία για να κινηθεί», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας το σενάριο αυτό και χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα για άλλη μια φορά «χορηγό του Μητσοτάκη».

Το σενάριο αυτό αφορά στην περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να τα βρουν ή δεν φτάνουν ή δυνάμεις τους για αυτό, και αναφέρεται στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό και αποστολή την «κάθαρση του πολιτικού συστήματος», με όποιο νόημα σκοπεύουν να της δώσουν.

Νέα αναστάτωση στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό προέκυψε εχθές μετά την διακαναλική συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα, όπου ρωτήθηκε για την πιθανότητα σχηματισμού μιας βραχύβιας κυβέρνησης συνεργασίας με σκοπό «να αποκαταστήσει το κράτος Δικαίου» και εκείνος δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο να συζητηθεί την επομένη των εκλογών.  Αυτό είναι κάτι που ακούγεται για πρώτη φορά δημόσια και όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις.

Το νέο σενάριο «βραχύβιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού» Facebook Twitter
Κατά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Φωτ.: EUROKINISSI

Ποιους αφορά

Το σενάριο αυτό αφορά στην περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να τα βρουν ή δεν φτάνουν ή δυνάμεις τους για αυτό, και αναφέρεται στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό και αποστολή την «κάθαρση του πολιτικού συστήματος», με όποιο νόημα σκοπεύουν να της δώσουν.

Πηγή του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσε ότι αυτό είναι ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο έχει συζητηθεί στην Κουμουνδούρου, στην περίπτωση που υπάρξει πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Ανδρουλάκης συνεχίσει να επιμένει ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση με τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Σε αυτή την περίπτωση, έλεγαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχόταν να σχηματιστεί κυβέρνηση με τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό, εκτός αν ήταν «βραχύβια και ειδικού σκοπού». 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που ήταν καλεσμένος εχθές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, κλήθηκε να σχολιάσει το νέο σενάριο «για κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και απάντησε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά μας είπε για κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη. Τώρα λέει κάτι καινούργιο». 

Γιατί διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ και τι προτείνει

Για τις υποκλοπές, που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας ως αφορμή για μια «βραχύβια κυβέρνηση κάθαρσης και δικαιοσύνης», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι έχει μιλήσει για «εκ νέου εξεταστική επιτροπή, χωρίς την καταχρηστική χρήση του απορρήτου».

«Νομίζω ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε την αλήθεια» είπε  και χαρακτήρισε όσα λέει ο κ. Τσίπρας ως «όπλο για τον κ. Μητσοτάκη». 

«Όταν λοιπόν κάνει λόγο για κυβερνήσεις οι οποίες δεν είναι σταθερές, δεν αφορούν μια συνολική πολιτική ατζέντα για το μέλλον του τόπου στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και βάζει μόνο ένα ζήτημα, αυτό ουσιαστικά κάνει τον κ. Τσίπρα χορηγό του κ. Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι αν υπήρχε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, ήδη ο κ.Μητσοτάκης θα αποτελούσε παρελθόν» υποστήριξε ο Ν. Ανδρουλάκης. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Επεσαν οι μάσκες»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και αυτός σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 και απάντησε ότι λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. «Όταν εδώ και πολύ καιρό μιλούσα για υπόγειους διαύλους επικοινωνίας –για μια κυβέρνηση ηττημένων– αυτό ακριβώς εννοούσα», δήλωσε και σχολίασε ότι είναι πρωτάκουστο.

«Προσέξτε τώρα, ένα υποθετικό σενάριο, μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού η οποία δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα –θα ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές– δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, να διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία. Μία κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας, μόνο και μόνο γιατί; Για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους; Ή μήπως για να βάλουν κάποιοι, κάποιους, φυλακή; Θυμίζω τα λόγια του κ. Πολάκη, «πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή για να γλιτώσουμε». Λοιπόν, αυτά είναι αδιανόητα πράγματα.» είπε.

Πως προέκυψε το νέο σενάριο

Πως ακριβώς όμως προέκυψε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου;  Όλα ξεκίνησαν όταν δημοσιογράφος της εφημερίδας Ντοκουμέντο έκανε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην διακαναλική την εξής ερώτηση:

«Κύριε Πρόεδρε, με δεδομένο ότι είναι αδύνατο να προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας, λόγω της απλής αναλογικής, θέλω να μας πείτε αν υπάρχει δυνατότητα να προκύψει έστω και μια βραχύβια κυβέρνηση συνεργασίας για να αποκαταστήσει το κράτος Δικαίου, μετά και τις αποκαλύψεις του Documento για πάνω από 100 παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, οικονομικών παραγόντων, στρατιωτικών και δημοσιογράφων. Επίσης, συμπληρωματική σε αυτή, δεδομένου και του ρόλου που έχουν επιτελέσει συγκεκριμένοι δικαστικοί παράγοντες στην υπόθεση υποκλοπών, θα ήθελα να μας εξηγήσετε τις πρωτοβουλίες για να έρθει, χρησιμοποιώ μια φράση σας, "δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη". Ευχαριστώ».

Δεν αποκλείει τίποτα ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζει θα υπάρχουν οι συσχετισμοί για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας και όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Που μέσα σε αυτή τη μακράς πνοής διακυβέρνηση, θα εντάξουν και τους ειδικούς σκοπούς. «Μέσα στους γενικούς σκοπούς, θα εντάξουμε και τους ειδικούς, όπως το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών και βεβαίως της απόδοσης δικαιοσύνης και στο έγκλημα των Τεμπών».

Είπε ότι εκείνον αυτή τη στιγμή τον απασχολεί η νίκη στις εκλογές. Γιατί πιστεύει ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, μακράς πνοής όμως. «Από εκεί και πέρα, ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε» είπε, αναφέροντας στη συνέχεια: «Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, είπε, που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς.

Εμπιστοσύνη στους δικαστές, αλλά όχι σε όλους

Για τη δικαιοσύνη στη διακαναλική ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών στον τόπο μας. Αλλά όχι σε όλους. «Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κάποιους δικαστές, που έχουν αποδεδειγμένα κάνει ό,τι μπορούν, προκειμένου να μη τους έχω εμπιστοσύνη. Αλλά δεν είναι οι συγκεκριμένοι δικαστές η Δικαιοσύνη». (Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξανακάνει παρεξηγήσιμα σχόλια για την δικαιοσύνη. Στα τέλη Ιουνίου του 2017, όταν ήταν πρωθυπουργός, επιχειρώντας να καλύψει τον Παύλο Πολάκη μετά από μία επίθεση του προς τους δικαστές του ΣτΕ, είχε πει την περίφημη φράση: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση», χαρακτηρίζοντας δηλαδή εμμέσως τη δικαιοσύνη ως θεσμικό εμπόδιο).

Ο ίδιος, πάντως, θέλησε να προλάβει την ερμηνεία που θα έδιναν οι άλλοι σε όσα είπε και δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, δεν ερχόμαστε εμείς για να εκδικηθούμε κανέναν. Ερχόμαστε για να φέρουμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, να χτίσουμε τη δυνατότητα να ανακτήσει το κύρος της η Δικαιοσύνη και την αξιοπιστία της στην ελληνική κοινωνία. Διότι σήμερα την έχει χάσει αυτή την αξιοπιστία».

Το θέμα «Δικαιοσύνη» ωστόσο, και αυτό που στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν «αποκατάσταση» της, προκαλεί αρκετές διαμάχες στο εσωτερικό του κόμματος, για το πως πρέπει να την αντιμετωπίσουν, με τη γραμμή Πολάκη να έχει πολλούς οπαδούς

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο στα ζητήματα δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια ο πρώην εισαγγελέας και διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΝΔ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στον οποίο ο Τσίπρας ανέθετε τότε τις «ειδικές αποστολές». «Δεν θα γίνουμε ούτε Καμμένοι, ούτε Παπαγγελόπουλοι» απαντούν στο ΠΑΣΟΚ και επιμένουν στη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος τους, ως τη μόνη θεσμική και ενδεδειγμένη. 

Το σενάριο της βραχύβιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού για την «αποκατάσταση της Δικαιοσύνης», που είχε συζητηθεί στην Κουμουνδούρου ως εναλλακτική, απορρίπτεται από το ΠΑΣΟΚ που κατηγορεί τον Τσίπρα ότι με αυτά που λέει γίνεται για άλλη μια φορά ο μεγαλύτερος χορηγός στον Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας πάλι επιμένει για την κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ: «Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία. Και θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία». 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπύρος Λίτσας: «Οι ευρωεκλογές έδειξαν πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες»

Οπτική Γωνία / «Οι ευρωεκλογές έδειξαν πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες»

Τα μηνύματα των εκλογών, η άνοδος της ακροδεξιάς και οι κίνδυνοι για την Ευρώπη. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, Σπύρος Λίτσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι απώλειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κεντροαριστερά και η μέρα της μαρμότας

Οπτική Γωνία / Οι απώλειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κεντροαριστερά και η μέρα της μαρμότας

Τι δείχνουν τα τεράστια ποσοστά αποχής από τις ευρωεκλογές, η λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφος και τα ποσοστά που κατέγραψαν τα κόμματα που μπαίνουν στην Ευρωβουλή.
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
Γιατί σάρωσε η ακροδεξιά στη Γαλλία;

Οπτική Γωνία / Πού οφείλεται η τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία;

Η κίνηση υψηλού ρίσκου από τον Μακρόν, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά που έχει «κανονικοποιήσει» πλήρως το ακροδεξιό αφήγημα της Λεπέν και τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ