ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Τσίπρας: Αν δεν υπήρχε ο Βαρουφάκης, θα έπρεπε να τον εφεύρει ο Μητσοτάκης

tsipras Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, «θα έχουμε κυβέρνηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, για τις εκλογές 2023, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως δεν είναι σχέδιό του ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. 

«Το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν το πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ ,ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να φτιάξει κυβέρνηση. Δεν θα ρισκάρει μια δεύτερη εκλογή, παρά τα όσα λέει. Αν δεν τα καταφέρει, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Αν το πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάμε σε κυβέρνηση, δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Θα έχουμε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν είναι το όραμα μου ούτε το σχέδιο μου να έχουμε μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλω κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής», σημείωσε. 

Αλέξης Τσίπρας: Ο Βαρουφάκης το alter ego του Μητσοτάκη 

Ερωτηθείς για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων» για την επόμενη ημέρα. 

«Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το alter ego του. Με τις ανοησίες περί Δήμητρας- μια εμμονή που όλοι γνωρίζουμε αλλά την ξεπεράσαμε οριστικά το 2015, γιατί αυτές ήταν οι απόψεις Σόιμπλε- και τη σπουδή του να το φέρει στη συζήτηση προεκλογικά, έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρω αν ήταν συνεννοημένοι ή αν απλά ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Αν αρνηθεί ο Ανδρουλάκης, θα αναλάβει την ευθύνη για δεύτερες εκλογές»

Μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πώς θα πείσει τον Νίκο Ανδρουλάκη να υποχωρήσει από τη θέση του «όχι σε Τσίπρα και Μητσοτάκη» για τη θέση του πρωθυπουργού. 

«Αν αρνηθεί, θέτοντας ζήτημα προσώπου, θα αναλάβει και την ευθύνη γιατί θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Και οι δεύτερες εκλογές όλοι κατανοούν ότι θα έχει χαρακτήρα δημοψηφισματικό ανάμεσα στα δύο κόμματα», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως έτσι δεν θα ωφεληθούν τα μικρότερα κόμματα. 

«Θα έχει χαθεί, όμως, μια σημαντική ευκαιρία για τον τόπο που είναι η απλή αναλογική και η δυνατότητα συγκρότησης κυβερνήσεων σε μια προγραμματική βάση», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να τον πείσω εγώ. Θα έχει πάρει τις αποφάσεις του και με το κριτήριο της επιβίωσης, που παίζει σημαντικό ρόλο και στη ζωή και στην πολιτική», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία και θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να ζήσει η ελληνική δημοκρατία μιας συμμαχικής κυβέρνησης που θα αντιστοιχεί σε έδρες στον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έχει πάρει κάθε κόμμα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε άλλη ερώτηση.  

«Αν δεν προκύψουν οι προϋποθέσεις, αριθμητικά ή λόγω της στάσης των κομμάτων, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε. «Και η ευθύνη θα αφορά όλους, δεν θα μπορεί κανείς να βγάλει την ουρά του απ' έξω», υπογράμμισε. 

Αλέξης Τσίπρας: Ο λαός γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια 

«Ο λαός έχει μνήμη και εμπειρία, γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια, ποιοι το 2015 άφησαν τη χώρα με άδεια ταμεία και ποια κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ' τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος και να αφήσει 37 δισ. στα δημόσια ταμεία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως έχει «πλήρη επίγνωση» των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και υπογράμμισε πως το πρόγραμμα του κόμματος είναι «απόλυτα κοστολογημένο και έχει στόχο να διαλύσει το σύστημα της αισχροκέρδειας». Το κόστος του προγράμματος, συμπλήρωσε, είναι περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση. «Το κόστος αυτό είναι βιώσιμο, γιατί κάθε πρόγραμμα έχει σκέλος δαπανών και εσόδων», πρόσθεσε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έχει έτοιμη μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τρία άρθρα: την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις και τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. 

Περισσότερα σε λίγο

Πολιτική
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλα Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά

Πολιτική / Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει να καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν προσφέρουν υπηρεσίες

«Το μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου για την υπόθεση Γιώργου Τσίπρα
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Πολιτική / Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια
NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

«Δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους» η αιχμή Τσίπρα για Κασσελάκη - Η συνέντευξη που οδήγησε στην εκπαραθύρωση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού
NEWSROOM