«Να σταματήσει η πασαρέλα επωνύμων που ερωτώνται αν συμφωνούν με τον γάμο ομοφύλων»

«Να σταματήσει η πασαρέλα επωνύμων που ερωτώνται αν συμφωνούν με τον γάμο ομοφύλων» Facebook Twitter
Ποτέ δεν μου άρεσε να ακούω κουτσομπολιά τύπου «ξέρεις, ο τάδε είναι γκέι», είπαν ποτέ για μένα «ξέρεις, ο Τζώνη είναι στρέιτ»;
0

ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ και συνεργάτες και κάποιους μακρινούς συγγενείς που είναι γκέι ή λεσβίες, και είμαι μια χαρά με αυτό. Όντας μάλιστα από σχετικά μικρή ηλικία στον χώρο του θεάματος, έμαθα από νωρίς να ξεχωρίζω τους ανθρώπους για την αξία και τη δημιουργικότητά τους και όχι από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Το πόσο καλός ηθοποιός, σκηνοθέτης ή παραγωγός μπορεί να είσαι είναι εντελώς άσχετο από το με ποιαν ή ποιον κοιμάσαι, γι’ αυτό και πάντοτε στον χώρο αυτό υπήρχε μεγαλύτερη αποδοχή στη διαφορετικότητα. Δεν ήταν μόνο τα πνεύματα πιο ελεύθερα αλλά και οι ανάγκες που το επέτασσαν.

Αν κάποιος νιώθει ευτυχής με το να φέρνει αντιρρήσεις σε όλα αυτά, ας το κάνει, σε δημοκρατική κοινωνία ζούμε άλλωστε, να έχει όμως υπόψη ότι στις κοινωνίες αυτές τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πλειοψηφίες.

Θυμάμαι, ωστόσο, ότι σε παλιότερες εποχές η αντιμετώπιση των γκέι από την κοινωνία γενικά ήταν πολύ σκληρή. Έχει τύχει να διαφωνήσω έντονα, ακόμα και να τσακωθώ, επειδή υπερασπίστηκα τους ομοφυλόφιλους, όχι μόνο με αγνώστους αλλά και με φίλους. Ποτέ δεν μου άρεσε να ακούω κουτσομπολιά τύπου «ξέρεις, ο τάδε είναι γκέι», είπαν ποτέ για μένα «ξέρεις, ο Τζώνη είναι στρέιτ»; Μπορώ, λοιπόν, με βάση όλη αυτή την εμπειρία να καταλάβω απόλυτα όλον αυτό τον συσσωρευμένο θυμό, την αγανάκτηση και το διεκδικητικό πνεύμα που βλέπω σε νεότερα ειδικά παιδιά της κοινότητας, ακόμα κι αν μερικές φορές φτάνει σε υπερβολές.

Είναι αλήθεια ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο μεταξύ, από τα χρόνια της νεότητάς μου δηλαδή, είναι συγκριτικά τεράστια, παρότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Το βρίσκω πολύ θετικό αυτό και μακάρι ο κόσμος να προχωρήσει κι άλλο. Ο γάμος, η τεκνοθεσία, πρέπει να κατοχυρωθούν τελεσίδικα στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η πασαρέλα διαφόρων, περισσότερο ή λιγότερο επωνύμων σε εφημερίδες, περιοδικά, κανάλια, ιστότοπους κ.λπ., όπου ερωτώνται αν συμφωνούν με τον ομόφυλο γάμο – μα εδώ δεν κάνουμε δημοψήφισμα, πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης, που υπερψηφίστηκε.

Έχω ζήσει ιστορίες θλιβερές με ανθρώπους που έχασαν τον σύντροφό τους και δεν μπορούσαν όχι μόνο να είναι στην κηδεία του αλλά ούτε καν να κρατήσουν κάτι από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν από κοινού δημιουργήσει, εφόσον η σχέση τους δεν αναγνωριζόταν. Από την άλλη, έχω γνωρίσει στον επαγγελματικό μου χώρο ανθρώπους σε μεγάλες εταιρείες, σε πολύ μεγάλες θέσεις, στο εξωτερικό, που το ότι ήταν ανοιχτά γκέι δεν τους έκανε λιγότερο άξιους, το αντίθετο θα έλεγα! Δεν έχουν, βέβαια, καλυτερεύσει παντού τα πράγματα, σε κάποια μέρη, αντίθετα, έχουν χειροτερέψει. Βλέπεις, ας πούμε, τι νομοθεσία πέρασε τελευταία κατά των ομοφυλόφιλων στην Ουγκάντα ‒ θα τιμωρούνται, λέει, ακόμα και με θάνατο. Τουλάχιστον για ένα υπολογίσιμο κομμάτι του κόσμου μας δεν κάνει πια καμιά διαφορά. Αν, τώρα, κάποιος νιώθει ευτυχής με το να φέρνει αντιρρήσεις σε όλα αυτά, ας το κάνει, σε δημοκρατική κοινωνία ζούμε άλλωστε, να έχει όμως υπόψη ότι στις κοινωνίες αυτές τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πλειοψηφίες.

Ο Τζώνη Καλημέρης είναι διευθυντής Επιχειρησιακής Λειτουργίας και μέλος του Δ.Σ. του τηλεοπτικού καναλιού Open.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ελληνική κοινωνία ίσως να μην είναι από τις πιο προοδευτικές στον κόσμο, αλλά δεν είναι και από τις πιο συντηρητικές»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Η ελληνική κοινωνία ίσως να μην είναι από τις πιο προοδευτικές στον κόσμο, αλλά δεν είναι και από τις πιο συντηρητικές»

Ο Γιώργος Φλούδας, ψυχίατρος, σεξολόγος και μέλος του κλάδου Σεξολογίας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καταθέτει την εμπειρία του από την εξειδίκευσή του στη ΛΟΑΤΚΙ+ ψυχική υγεία.
M. HULOT
Δήμητρα Καμπέλη: «Το πρόβλημα το έχουν οι ομάδες που δεν έχουν επαφή με άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, γιατί, όσο τα γνωρίζεις, καταρρέει το αφήγημα»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Το πρόβλημα το έχουν όσοι δεν έχουν επαφή με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, γιατί, όσο τη γνωρίζεις, καταρρέει το αφήγημα»

Η Δήμητρα Καμπέλη, φίλη ζευγαριού ανδρών με δύο παιδιά, εξηγεί γιατί η μη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών συνιστά ένα είδος ιδιότυπης ομηρίας.
M. HULOT
«Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

Η Κλειώ Δαρατσάνου εξηγεί πως η στήριξη στο παιδί της, που είναι γονέας ομόφυλης οικογένειας, είναι για εκείνη δεδομένη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πρέπει να έχω υπεύθυνη δήλωση και ταυτότητα για να πάω το παιδί μου στο σχολείο»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πρέπει να έχω υπεύθυνη δήλωση και ταυτότητα για να πάω το παιδί μου στο σχολείο»

Η Καλιρρόη Καπερνέκα, φίλη και γειτόνισσα ζευγαριού γυναικών με ένα παιδί, σημειώνει πως ακραίες απόψεις εκφράζουν όσοι δεν έχουν επαφή με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου

Οπτική Γωνία / «Ας κάνουμε κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου»

Η Σίντι Κόρι, μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι που σκοτώθηκε στη Γάζα από μια μπουλντόζα αμερικανικής κατασκευής, προσπαθώντας να προστατεύσει ένα παλαιστινιακό σπίτι, ζητά να σταματήσει η εξαγωγή τέτοιων μηχανημάτων στο Ισραήλ.
THE LIFO TEAM
Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Οπτική Γωνία / Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Η υπόθεση Μακάριου Λαζαρίδη διαψεύδει την κλασική εκσυγχρονιστική αφήγηση της κυβέρνησης περί ικανότητας και αξίας, κι αυτό τής κάνει ζημιά, εφόσον ρίχνει τόσο βάρος στη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» και στα διάφορα προσοντολόγια.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Περιβάλλον / «Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Η σύντομη δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε, προκαλώντας έντονο κύμα αμφισβήτησης. Ποιες είναι οι επίμαχες διατάξεις του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Θοδωρής Ελευθεριάδης / «Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, συγγενής θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών, μάρτυρας κατηγορίας και από τις πιο σοβαρές φωνές σε αυτή την υπόθεση, μιλά για τον προσωπικό του αγώνα, το αποτύπωμα της τραγωδίας και τις μέχρι στιγμής δικαστικές εξελίξεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοιξιάτικη εξάντληση

Ιλεκτρίσιτυ / Ανοιξιάτικη εξάντληση

H επιστροφή των νέων στην ελληνική παράδοση –χωριά, πανηγύρια, ρεμπέτικα, ο «αγνός» κόσμος του παππού και της γιαγιάς–, πέρα από δίψα για αυθεντικότητα, μπορεί να διαβαστεί και ως προσπάθεια υποχώρησης σε κάτι πιο αργό.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Η τηλεόραση «σκοτώνει» το ΜeToo

Πο(ρ)νογραφία / Στα πρωινάδικα το MeToo αναστενάζει

Οι ίδιοι άνθρωποι που χρόνια πριν έκαναν σεξιστικά αστεία, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια, γελούσαν on air με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, θεωρούνται έως και σήμερα τηλεοπτικά ακέραιοι για να διαχειρίζονται συνεντεύξεις και καταγγελίες.
ΕΡΩΦΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Οπτική Γωνία / To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Για κάθε Έλληνα που «λιώνει» κάνοντας έρευνα σε ένα εργαστήριο του εξωτερικού αυτή η υπόθεση είναι μία ακόμα υπενθύμιση για τον λόγο για τον οποίο δεν θα επιστρέψει ποτέ στη χώρα του.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ