«Να σταματήσει η πασαρέλα επωνύμων που ερωτώνται αν συμφωνούν με τον γάμο ομοφύλων»

«Να σταματήσει η πασαρέλα επωνύμων που ερωτώνται αν συμφωνούν με τον γάμο ομοφύλων» Facebook Twitter
Ποτέ δεν μου άρεσε να ακούω κουτσομπολιά τύπου «ξέρεις, ο τάδε είναι γκέι», είπαν ποτέ για μένα «ξέρεις, ο Τζώνη είναι στρέιτ»;
0

ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ και συνεργάτες και κάποιους μακρινούς συγγενείς που είναι γκέι ή λεσβίες, και είμαι μια χαρά με αυτό. Όντας μάλιστα από σχετικά μικρή ηλικία στον χώρο του θεάματος, έμαθα από νωρίς να ξεχωρίζω τους ανθρώπους για την αξία και τη δημιουργικότητά τους και όχι από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Το πόσο καλός ηθοποιός, σκηνοθέτης ή παραγωγός μπορεί να είσαι είναι εντελώς άσχετο από το με ποιαν ή ποιον κοιμάσαι, γι’ αυτό και πάντοτε στον χώρο αυτό υπήρχε μεγαλύτερη αποδοχή στη διαφορετικότητα. Δεν ήταν μόνο τα πνεύματα πιο ελεύθερα αλλά και οι ανάγκες που το επέτασσαν.

Αν κάποιος νιώθει ευτυχής με το να φέρνει αντιρρήσεις σε όλα αυτά, ας το κάνει, σε δημοκρατική κοινωνία ζούμε άλλωστε, να έχει όμως υπόψη ότι στις κοινωνίες αυτές τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πλειοψηφίες.

Θυμάμαι, ωστόσο, ότι σε παλιότερες εποχές η αντιμετώπιση των γκέι από την κοινωνία γενικά ήταν πολύ σκληρή. Έχει τύχει να διαφωνήσω έντονα, ακόμα και να τσακωθώ, επειδή υπερασπίστηκα τους ομοφυλόφιλους, όχι μόνο με αγνώστους αλλά και με φίλους. Ποτέ δεν μου άρεσε να ακούω κουτσομπολιά τύπου «ξέρεις, ο τάδε είναι γκέι», είπαν ποτέ για μένα «ξέρεις, ο Τζώνη είναι στρέιτ»; Μπορώ, λοιπόν, με βάση όλη αυτή την εμπειρία να καταλάβω απόλυτα όλον αυτό τον συσσωρευμένο θυμό, την αγανάκτηση και το διεκδικητικό πνεύμα που βλέπω σε νεότερα ειδικά παιδιά της κοινότητας, ακόμα κι αν μερικές φορές φτάνει σε υπερβολές.

Είναι αλήθεια ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο μεταξύ, από τα χρόνια της νεότητάς μου δηλαδή, είναι συγκριτικά τεράστια, παρότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Το βρίσκω πολύ θετικό αυτό και μακάρι ο κόσμος να προχωρήσει κι άλλο. Ο γάμος, η τεκνοθεσία, πρέπει να κατοχυρωθούν τελεσίδικα στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η πασαρέλα διαφόρων, περισσότερο ή λιγότερο επωνύμων σε εφημερίδες, περιοδικά, κανάλια, ιστότοπους κ.λπ., όπου ερωτώνται αν συμφωνούν με τον ομόφυλο γάμο – μα εδώ δεν κάνουμε δημοψήφισμα, πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης, που υπερψηφίστηκε.

Έχω ζήσει ιστορίες θλιβερές με ανθρώπους που έχασαν τον σύντροφό τους και δεν μπορούσαν όχι μόνο να είναι στην κηδεία του αλλά ούτε καν να κρατήσουν κάτι από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν από κοινού δημιουργήσει, εφόσον η σχέση τους δεν αναγνωριζόταν. Από την άλλη, έχω γνωρίσει στον επαγγελματικό μου χώρο ανθρώπους σε μεγάλες εταιρείες, σε πολύ μεγάλες θέσεις, στο εξωτερικό, που το ότι ήταν ανοιχτά γκέι δεν τους έκανε λιγότερο άξιους, το αντίθετο θα έλεγα! Δεν έχουν, βέβαια, καλυτερεύσει παντού τα πράγματα, σε κάποια μέρη, αντίθετα, έχουν χειροτερέψει. Βλέπεις, ας πούμε, τι νομοθεσία πέρασε τελευταία κατά των ομοφυλόφιλων στην Ουγκάντα ‒ θα τιμωρούνται, λέει, ακόμα και με θάνατο. Τουλάχιστον για ένα υπολογίσιμο κομμάτι του κόσμου μας δεν κάνει πια καμιά διαφορά. Αν, τώρα, κάποιος νιώθει ευτυχής με το να φέρνει αντιρρήσεις σε όλα αυτά, ας το κάνει, σε δημοκρατική κοινωνία ζούμε άλλωστε, να έχει όμως υπόψη ότι στις κοινωνίες αυτές τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πλειοψηφίες.

Ο Τζώνη Καλημέρης είναι διευθυντής Επιχειρησιακής Λειτουργίας και μέλος του Δ.Σ. του τηλεοπτικού καναλιού Open.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ελληνική κοινωνία ίσως να μην είναι από τις πιο προοδευτικές στον κόσμο, αλλά δεν είναι και από τις πιο συντηρητικές»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Η ελληνική κοινωνία ίσως να μην είναι από τις πιο προοδευτικές στον κόσμο, αλλά δεν είναι και από τις πιο συντηρητικές»

Ο Γιώργος Φλούδας, ψυχίατρος, σεξολόγος και μέλος του κλάδου Σεξολογίας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καταθέτει την εμπειρία του από την εξειδίκευσή του στη ΛΟΑΤΚΙ+ ψυχική υγεία.
M. HULOT
Δήμητρα Καμπέλη: «Το πρόβλημα το έχουν οι ομάδες που δεν έχουν επαφή με άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, γιατί, όσο τα γνωρίζεις, καταρρέει το αφήγημα»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Το πρόβλημα το έχουν όσοι δεν έχουν επαφή με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, γιατί, όσο τη γνωρίζεις, καταρρέει το αφήγημα»

Η Δήμητρα Καμπέλη, φίλη ζευγαριού ανδρών με δύο παιδιά, εξηγεί γιατί η μη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών συνιστά ένα είδος ιδιότυπης ομηρίας.
M. HULOT
«Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

Η Κλειώ Δαρατσάνου εξηγεί πως η στήριξη στο παιδί της, που είναι γονέας ομόφυλης οικογένειας, είναι για εκείνη δεδομένη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πρέπει να έχω υπεύθυνη δήλωση και ταυτότητα για να πάω το παιδί μου στο σχολείο»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πρέπει να έχω υπεύθυνη δήλωση και ταυτότητα για να πάω το παιδί μου στο σχολείο»

Η Καλιρρόη Καπερνέκα, φίλη και γειτόνισσα ζευγαριού γυναικών με ένα παιδί, σημειώνει πως ακραίες απόψεις εκφράζουν όσοι δεν έχουν επαφή με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυο καράβια των παιδικών χρόνων

Οπτική Γωνία / Η αριστοκρατική Μαριλένα και η τραχιά Μυρτιδιώτισσα όργωσαν τις ελληνικές θάλασσες, αφήνοντας το στίγμα τους

Βίος και πολιτεία δυο καραβιών που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στα όχι άγνωστα αλλά και όχι πάντοτε ήρεμα νερά της Ελλάδας.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Η μόνη καλλιέργεια που σώθηκε είναι της καταναλωτικής πλάνης»

Ρεπορτάζ / «Η μόνη καλλιέργεια που σώθηκε είναι της καταναλωτικής πλάνης»

Ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, που ζει στη Χίο και καλλιεργεί εκεί ο ίδιος τη δική του γη, περιγράφει στη LiFo την καθημερινότητα, που έχει αλλάξει ριζικά μετά τις φωτιές, και την προσπάθεια των κατοίκων να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ και με ποιους όρους;

Βασιλική Σιούτη / Θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ και με ποιους όρους;

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτό το τέλος; Τραμπ και Πούτιν μοιάζουν αποφασισμένοι, αλλά ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βιάζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μαζωνάκης: Το χρονικό μιας (ακόμα) διαπόμπευσης

Οπτική Γωνία / Μαζωνάκης: Το χρονικό μιας (ακόμα) διαπόμπευσης

Αν έβγαζε κάποιος ένα συμπέρασμα από τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, θα έλεγε πως «όλα ήταν ένα λάθος». Ένα λάθος το οποίο πολλοί δεν το βλέπουν ως τέτοιο, καθώς θεωρούν αυτονόητο να μαθαίνουν πληροφορίες για τις ζωές των άλλων, ακόμα και αν αυτές έχουν δυσκολίες και απαιτούν σεβασμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Για τους «εμπρηστές της Πάτρας»: Ιδεολογικές καταχρήσεις μιας φωτογραφίας

Οπτική Γωνία / Για τους «εμπρηστές της Πάτρας»: Ιδεολογικές καταχρήσεις μιας φωτογραφίας

Από που προκύπτει το αναρχικό, πόσο μάλλον κάποιο «κομμουνιστικό» προφίλ των «εμπρηστών»; Από ένα σκουλαρίκι, την είδηση για το χασίς και τα τσίπουρα, τα ρούχα που είναι αυτά που συναντάς σε πλήθος εικοσάρηδων σε πλατείες και δρόμους της χώρας;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Οπτική Γωνία / Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Υπάρχει ανάγκη στην πολιτική ζωή για ένα νέο κόμμα; Υπάρχει κρίσιμος ζωτικός χώρος που δεν έχει εκπροσώπηση; Μπορεί να ξεπεραστούν ή, έστω, να αμβλυνθούν οι έντονα αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ο Αλέξης Τσίπρας το ιδανικό πρόσωπο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Σουδάν: Ο ξεχασμένος πόλεμος και τα «παιδιά-πρόσφυγες» που κατηγορούνται ως διακινητές

Οπτική Γωνία / Σουδάν: Η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα δεν γίνεται ποτέ πρωτοσέλιδο

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις, την πείνα και τις επιδημίες υπολογίζεται συνολικά περί το 1 εκατ., και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών είναι παιδιά. Μια εφιαλτική κατάσταση, που έχει όμως την «ατυχία» να περνά σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, καθώς ούτε τα ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα ούτε εντάσσεται εύκολα σε κάποιο πολιτικό αφήγημα ώστε να εμπνεύσει μαζικά κινήματα αλληλεγγύης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Οπτική Γωνία / Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Σκέψεις πάνω στην απόφαση του Oposito, ενός μικρού εκδοτικού οίκου που έχει δώσει ενδιαφέροντα δείγματα ανήσυχης κοινωνικής και πολιτισμικής σκέψης, για την «αποδέσμευσή» του σε σχέση με το βιβλίο της κοινωνιολόγου Eύα Ιλούζ «Ψυχρή τρυφερότητα. Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ