«Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

«Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά» Facebook Twitter
Αυτό που ήδη ήξερα για το παιδί μου και το επιβεβαίωσα γνωρίζοντας κι άλλα άτομα που ανήκουν στην κοινότητα αυτή είναι ότι το ήθος και οι αξίες ενός ανθρώπου δεν καθορίζονται από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.
0


ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ πιο παλιά γενιά με άλλες ιδέες και αντιλήψεις από τις σημερινές, όμως κατανοώ ότι τα πράγματα αλλάζουν, προχωρούν και πλέον, πέραν της μεγάλης μου κόρης, η οποία είναι και το πιο κοντινό μου πρόσωπο, και της συζύγου της, γνωρίζω αρκετά άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Οι γνωστοί και οι φίλοι των παιδιών μου είναι πλέον και δικοί μου φίλοι και γνωστοί.

Μέσω κυρίως της κόρης μου και της οικογένειας που έχει δημιουργήσει με τη σύζυγο και το παιδάκι τους νιώθω και κατανοώ περισσότερο τα άτομα της κοινότητας αυτής. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με τα όνειρα, τις ανησυχίες, τις χαρές, τις αγωνίες, τα καλά και τα προβλήματά τους, όπως όλοι μας.

Η αναγνώριση του ίσου δικαιώματος στον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν στερεί τίποτε από όλους τους άλλους, ούτε γίνεται σε βάρος τους.

Αυτό που ήδη ήξερα για το παιδί μου και το επιβεβαίωσα γνωρίζοντας κι άλλα άτομα που ανήκουν στην κοινότητα αυτή είναι ότι το ήθος και οι αξίες ενός ανθρώπου δεν καθορίζονται από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Η αναγνώριση του ίσου δικαιώματος στον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια θα επιλύσει, πιστεύω, όχι μόνο μια σειρά από σοβαρά νομικά προβλήματα που προκύπτουν από τις διακρίσεις αλλά και απλά ζητήματα της καθημερινότητας.

Η κόρη μου αυτήν τη στιγμή είναι «αόρατη μητέρα», δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά, κι ας πρόκειται για ένα παιδί που το λατρεύω όσο και τα άλλα τρία εγγόνια μου! Και επειδή η ζωή είναι απρόβλεπτη, θα μπορούσε με ένα χτύπημα της μοίρας αυτό το παιδάκι να χαθεί από τη ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς ποτέ να έχει αξιωθεί την αναγνώριση και τα δικαιώματα που θα όφειλε να έχει. 

Σε όσους ανθρώπους κακοφαίνονται όλα αυτά, θα τους έλεγα «ανοίξτε το μυαλό και την καρδιά σας. Αν αυτό σας είναι τόσο δύσκολο, τουλάχιστον μη χρησιμοποιείτε κακοποιητικό λόγο, όταν μιλάτε δημόσια». Εξάλλου, η αναγνώριση του ίσου δικαιώματος στον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν στερεί τίποτε από όλους τους άλλους, ούτε γίνεται σε βάρος τους. 

Όσο για τις δυσκολίες και τις ανισότητες που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ6+ άνθρωποι, ένα μόνο γεγονός θα σας αναφέρω. Ζω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε ένα νησί του ανατολικού Αιγαίου από το οποίο κατάγομαι. Όσες φορές με επισκέπτονται η κόρη μου και ο εγγονός μου χωρίς τη νύφη μου, πρέπει να έρχονται με εξουσιοδοτήσεις και πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά, πιστέψτε με, δεν είναι. Ούτε για τη μητέρα, της οποίας αμφισβητούν τη γονεϊκή υπόσταση, ούτε για το παιδί, που του αμφισβητούν την υπόσταση της οικογένειάς του. Είναι, νομίζω, καιρός να τελειώνουμε με όλα αυτά ως κοινωνία και ως πολιτεία. 

Η Κλειώ Δαρατσανού είναι συνταξιούχος και μητέρα γυναίκας σε ομόφυλη σχέση με παιδί.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFΟ δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαχράμ Χοσραβί: «Ο πόλεμος ρίχνει “σανίδα σωτηρίας” στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει»

Οπτική Γωνία / «Κανείς πια δεν διαδηλώνει, κινδυνεύει να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ»

Ο Ιρανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Σαχράμ Χοσραβί, ο οποίος ζει από το 1987 αυτοεξόριστος στη Σουηδία, μιλά έξω από τα δόντια για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στη χώρα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Ρεπορτάζ / Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Τα έργα, οι καθυστερήσεις και τα χρόνια προβλήματα του ιστορικού δικτύου Πειραιάς - Κηφισιά. Eιδικοί περιγράφουν στη LiFO πώς θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία που απαιτεί ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία και στις startups

Οπτική Γωνία / Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τελείως την εκπαίδευση;

Το πιλοτικό σχολικό πρόγραμμα και ο επιταχυντής για τις ελληνικές startups στον χώρο της ΤΝ που προέκυψαν από τη συνεργασία κυβέρνησης και OpenAI αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης του Harvard Business School. Οι καθηγητές George Serafeim και Debora Spar αναλύουν πώς επηρεάζονται εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται το να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Οπτική Γωνία / «Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της «Guardian», Τζον Γκρέις, μιλά για τον πόλεμο στο Ιράν που κινδυνεύει να γίνει «πόλεμος όλων μας» και εξηγεί γιατί ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία, τέσσερα χρόνια μετά: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Ουκρανία: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Γιατί αυτός ο πόλεμος θέτει σε δοκιμασία τα όρια του διεθνούς δικαίου; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ επιδιώκει να ταπεινώσει το Ιράν»

Οπτική Γωνία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ επιδιώκει να ταπεινώσει το Ιράν»

Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα; Ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ελληνικά κόμματα και η επίθεση στο Ιράν

Οπτική Γωνία / Τα ελληνικά κόμματα και η επίθεση στο Ιράν

Συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο; Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση κατά του Ιράν, αλλά ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης ζητάνε ρητή δέσμευση από τον πρωθυπουργό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ