To μίσος για τους άλλους

To μίσος για τους άλλους… Facebook Twitter
Το μίσος καθοδηγεί στη διαμόρφωση σκέψεων και θέσεων, το μίσος που είναι ικανό να αιτιολογήσει ακόμα και τα πιο φρικαλέα εγκλήματα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


«ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ
πώς γίνεται να μισούν τόσο πολύ. Πώς γίνεται να είναι τόσο σίγουροι. Γιατί όσοι μισούν είναι απαραίτητο να νιώθουν σιγουριά. Αλλιώς, δεν θα ήταν σε θέση να μιλούν, να πληγώνουν, να δολοφονούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν να υποτιμούν, να ταπεινώνουν, να επιτίθενται. Είναι υποχρεωμένοι να νιώθουν σίγουροι. Να μην έχουν αμφιβολίες. Δεν μπορείς να μισήσεις, αν αμφιβάλλεις για το μίσος σου. Αν αμφιβάλλεις, δεν μπορείς να βγεις εκτός εαυτού. Χρειάζεται απόλυτη σιγουριά για να μισήσεις».*

Παρατηρώ εδώ και πολλές ημέρες τον τρόπο με τον οποίο «διαβάζουν» χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας όσα άγρια συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, αρχικά, και για πολλούς μήνες, στο Ισραήλ και στη Γάζα, πρόσφατα στον πόλεμο του πρώτου με το Ιράν. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπω τις αντιδράσεις πολλών χρηστών, που ο αριθμός τους μας επιτρέπει να βγάλουμε με ασφάλεια συμπεράσματα ότι εκφράζουν ένα σεβαστό ποσοτικά κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, για τα δύο κορυφαία αυτά και πιο δραματικά γεγονότα της εποχής μας. Πόλεμοι, χιλιάδες χαμένες ζωές, οικονομικά συμφέροντα, μαζικές καταστροφές, σύγχρονες μεγάλες τραγωδίες, απειλές για το χειρότερο.

Πολλοί νιώθουν την ανάγκη να πάρουν θέση και αυτό συνήθως το κάνουν με απόλυτη βεβαιότητα, ακόμα και αν τα στοιχεία και τα δεδομένα που υπάρχουν είναι τόσο ελλειμματικά που δεν μας επιτρέπουν καμιά βεβαιότητα.

Πρόκειται για κορυφαία γεγονότα για τα οποία πολλοί νιώθουν την ανάγκη να πάρουν θέση και αυτό συνήθως το κάνουν με απόλυτη βεβαιότητα, ακόμα και αν τα στοιχεία και τα δεδομένα που υπάρχουν είναι τόσο ελλειμματικά που δεν μας επιτρέπουν καμιά βεβαιότητα· ακόμα και όταν αποδεικνύεται συχνά ότι η προπαγάνδα, η οποία προέρχεται από πολλές πλευρές, δείχνει πως πολλές πληροφορίες που δεχόμαστε αποτελούν απλά προϊόντα σκόπιμης παραπληροφόρησης· ακόμα και όταν είναι γνωστό σε όλους πως οι πόλεμοι αποτελούν κατεξοχήν ιδανικά πεδία διακίνησης ψεύτικων και παραπλανητικών ειδήσεων. Οι βεβαιότητες χιλιάδων ανθρώπων δεν κλονίζονται, παραμένουν με μια αξιοζήλευτη σιγουριά.

Κάποιοι αναρτούν τρομακτικά βίντεο από βομβαρδισμούς Ιρανών στο Τελ Αβιβ, στη Χάιφα ή σε κάποια άλλη πόλη του Ισραήλ. Τα βίντεο δείχνουν λάμψεις, πυραύλους και εκρήξεις οι οποίες σημειώνονται σε κατοικημένες περιοχές, ενώ τρομαγμένοι άνθρωποι τρέχουν για να σωθούν. Δεν γνωρίζω αν τα βίντεο είναι πραγματικά, αν είναι προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης ή προέρχονται από κάποια άλλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη ή, ακόμα, αν έχουν καταγραφεί κάποια χρόνια πριν. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αν οι εικόνες που βλέπουμε αποτυπώνουν ένα μικρό έστω κομμάτι όσων συμβαίνουν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν. Δεν το γνωρίζουν ούτε εκείνοι που τα αναδημοσιεύουν απ’ όπου τα βρήκαν. Όμως για τους περισσότερους αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το είδαν κάπου, εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.

Παρατηρώ πως σε ένα τέτοιο βίντεο οι αντιδράσεις άλλων χρηστών είναι συχνά ως και αποθεωτικές και αυτό καταγράφεται ή με σχόλια ή με τις αντιδράσεις που επιτρέπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιδοκιμάζουν μια εικόνα, ανεξάρτητα από το αν είναι πραγματική ή όχι, που δείχνει καταστροφές και, το χειρότερο, προϊδεάζει για απώλειες ανθρώπινων ζωών. Πίσω από την επιδοκιμασία βρίσκεται η ενίσχυση της προσωπικής άποψης για τα γεγονότα και τους υπεύθυνους, η οποία φυσικά συνοδεύεται από αρκετές δόσεις μίσους. Του απαραίτητου, του αναγκαίου μίσος για τον λαό του Ισραήλ στην προκειμένη περίπτωση, ο οποίος ευθύνεται για όλα τα δεινά του κόσμου.

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στους απέναντι, σε αυτούς που θεωρούν πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, πως μια ακροδεξιά κυβέρνηση έχει το απόλυτο δικαίωμα να ισοπεδώνει μια ολόκληρη περιοχή, να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, να εξαναγκάζει σε λιμοκτονία τους κατοίκους της, να μη τους δίνει μια ευκαιρία ή ελπίδα· είναι αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να επιβάλλεται το δίκιο του ισχυρού. Διαχειρίζονται τη δική τους αλήθεια –η οποία, επίσης, μπορεί να απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα– με μίσος που θα επιβεβαιώσει όσα πιστεύουν: όλοι οι μουσουλμάνοι ταυτίζονται με τη Χαμάς, είναι υπάνθρωποι, πρωτόγονοι, μισούν τη Δύση. Οι ερμηνείες τους είναι ισοπεδωτικές. Ούτε σε αυτή την περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία η αλήθεια, το μίσος τούς καθοδηγεί στη διαμόρφωση σκέψεων και θέσεων, το μίσος που είναι ικανό να αιτιολογήσει ακόμα και τα πιο φρικαλέα εγκλήματα. Φυσικά, η άγνοια ή η ημιμάθεια χαρακτηρίζει και σε αυτούς, επιβεβαιώνοντας αυτό που η Αλέιντα Άσμαν έγραψε: «Πολύ προτού η γλώσσα κόψει και βάλει σε τάξη τον κόσμο, το ανθρώπινο πνεύμα φτιάχνει ένα σύστημα από κατηγορίες για να κατατάσσει τα πράγματα κατά βούληση». Το έχουμε, ως φαίνεται, ανάγκη…

*Carolin Emcke, Εναντίον του μίσους, μτφρ. Χρήστος Αστερίου, εκδόσεις Πόλις

                  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Οπτική Γωνία / Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίθεση στο Ιράν; Γιατί η ισορροπία ισχύος εισέρχεται πλέον σε μια εξαιρετικά ρευστή και επικίνδυνη φάση; Και γιατί η νέα αυτή κλιμάκωση προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα, βρισκόμαστε σε υπαρξιακή μάχη»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από το σημείο της ιρανικής επίθεσης που άφησε έξι νεκρούς προειδοποιεί για συντριπτική απάντηση – «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν το Ιράν είχε πυρηνικά»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Από πρώην «ριζοσπάστης μαρξιστής» ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται στο βιβλίο του ως ένας πολιτικός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις του με βάση ουρανόσταλτα σημάδια της μοίρας και την «κραυγή ενός περιστεριού». Οι παλιοί του σύντροφοι διαψεύδουν πλήθος περιστατικών που περιγράφει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Οπτική Γωνία / Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και γιατί για πολλούς η γιορτινή περίοδος γίνεται πηγή άγχους αντί χαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ