Μία παραίτηση χωρίς εξηγήσεις 

Μία παραίτηση χωρίς εξηγήσεις  Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
0

Το βράδυ των επαναληπτικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στα αίτια της εκλογικής συντριβής, παρά το πρωτοφανές που συνέβη - το εκλογικό σώμα να καταψηφίζει την αντιπολίτευση, ρίχνοντας την από το 31% στο 17%. Δεν αναρωτήθηκε τι έφταιξε και απέφυγε να κάνει αυτοκριτική. Στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι παρά τη σοβαρή εκλογική ήττα, ο κίνδυνος της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύχθηκε και χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα, που διαμόρφωσε το εκλογικό σώμα, αρνητικό για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Στη μικρή αναφορά για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ένα κύκλος κλείνει για να ανοίξει ένας καινούργιος και δήλωσε ότι θα έθετε ξανά τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος. Αυτά την Κυριακή. Γιατί την Πέμπτη, μετά από εξαφάνιση τριών ημερών από την Κουμουνδούρου με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταξύ  να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης Τσίπρα, αυτός εμφανίστηκε στο Ζάππειο για να πει ότι παραιτείται. Τι μεσολάβησε και τι έκανε αυτές τις μέρες; Το ξανασκέφτηκε όπως εξήγησε: «Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα». 


Ολοι θεωρούν απολύτως βέβαιο ότι στις περιφερειακές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να μην κερδίσει ούτε μία περιφέρεια. Οπότε ο μόνος τρόπος για να μην χρεωθεί η επερχόμενη νέα ήττα στον Αλέξη Τσίπρα ήταν η παραίτηση, με την προοπτική της επιστροφής, καθώς όπως κι ο ίδιος συχνά λέει, είναι νέος ακόμα για να αποσυρθεί από την πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα τρία εικοσιτετράωρα αναστοχασμού που μεσολάβησαν μέχρι την επανεμφάνισή του, δεν μίλησε ούτε την Πέμπτη στο Ζάππειο για τα αίτια και τις ευθύνες της τρίτης και μεγαλύτερης ήττας, δεν έκανε αυτοκριτική, ούτε εξήγησε γιατί παραιτείται. Μίλησε όμως αρκετά για τον εαυτό του: «Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς» είπε και «Από μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο κορμός της προοδευτικής Παράταξης στην Ελλάδα». Ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε» κάτι που δεν ισχύει, καθώς ακόμα και στην Ελλάδα η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν σίγουρα μια πολύ πιο αριστερή κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με το δεξιό εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ. Επίσης αγνόησε εντελώς την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, αλλά ίσως αυτό να οφειλόταν στη συναισθηματική του φόρτιση. 

Το μόνο που ανέφερε ως κάποια γενική αιτιολόγηση ήταν ότι κατανοεί  «την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ» και  αποφάσισε να παραμερίσει για να περάσει. Ίσως αυτή η αιχμή να περιείχε και μία ενόχληση για την κριτική που έμαθε ότι του ασκείται από στελέχη του κόμματος, τα οποία τον κατηγορούν για δεξιά στροφή που ευθύνεται για το αποτέλεσμα. 

Αναφερόμενος στην ανάγκη ανανέωσης -στην οποία την περασμένη Κυριακή δεν φάνηκε να συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του- δήλωσε πως αποφάσισε να προτείνει την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, και όχι να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών, όπως είχε πει την περασμένη Κυριακή, όταν σκόπευε να ανανεώσει τη θητεία του. 

Όπως απέφυγε να κάνει αυτοκριτική και να μιλήσει για τα αίτια της ήττας, έτσι απέφυγε να μιλήσει και για τους λόγους που τον έκαναν να αλλάξει την απόφαση του και να παραιτηθεί και γενικά απέφυγε να μιλήσει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, αφήνοντας πολλές ερμηνείες ανοιχτές. Κλείνοντας την ομιλία του στο Ζάππειο, αναφέρθηκε στην άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες «στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος» είπε, αλλά «Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές τις τρεις μέρες ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε αρκετές εισηγήσεις τις οποίες συζήτησε με τους συνεργάτες του. Η πρώτη ήταν να μείνει σε αυτό που ανακοίνωσε την Κυριακή, να παραμείνει δηλαδή στην ηγεσία του κόμματος ζητώντας από τη βάση να του ανανεώσει την εμπιστοσύνη της. Η δεύτερη πρόταση ήταν να παραιτηθεί, ώστε να αναλάβει μια άλλη ηγεσία να οδηγήσει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου η ήττα θεωρείται βέβαιη, ώστε να μην τη χρεωθεί ο Αλέξης Τσίπρας και να επιχειρήσει να επιστρέψει αργότερα. Πριν ή μετά τις ευρωεκλογές του 2024, αναλόγως με το κλίμα που θα υπάρχει τότε. Όλοι όμως θεωρούν απολύτως βέβαιο ότι στις περιφερειακές εκλογές, που θα γίνουν σε τέσσερις μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί άλλη μία οδυνηρή ήττα και ενδεχομένως να μην κερδίσει ούτε μία περιφέρεια. Οπότε ο μόνος τρόπος για να μη χρεωθεί η επερχόμενη νέα ήττα στον Αλέξη Τσίπρα ήταν η παραίτηση, με την προοπτική της επιστροφής, καθώς όπως κι ο ίδιος συχνά λέει, αν και είναι ο παλιότερος πρόεδρος κόμματος, θεωρεί ότι είναι νέος ακόμα για να αποσυρθεί από την πολιτική. Μία άλλη πρόταση που δέχθηκε ήταν να τα αλλάξει όλα, όνομα, σύμβολα και τα στελέχη της πρώτης γραμμής, εκτός από τον ίδιο, ενώ συζητήθηκε ακόμα και η προοπτική ίδρυσης ενός νέου κόμματος χωρίς ό,τι εννοεί βαρίδια. Τελικά αποφάσισε την παραίτηση, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί και ο ίδιος μετά το εκλογικό σοκ, ενώ παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για μία οριστική απόφαση ή μία τακτική κίνηση και αν θα επιχειρήσει να επιστρέψει μετά τις αυτοδιοικητικές ή όχι. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ