Μπάιντεν: Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει

Μπάιντεν: Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατηγορώντας τη Ρωσία για «ανεύθυνες πυρηνικές απειλές», σχετικά με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αγνοεί τη συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και διεξάγει «μια άνευ προηγουμένου, πυρηνική ανάπτυξη χωρίς καμία διαφάνεια».

«Εάν τα κράτη μπορούν να επιδιώκουν τις αυτοκρατορικές τους φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, τότε θέτουμε σε κίνδυνο όλα όσα αντιπροσωπεύει αυτός ο θεσμός, τα πάντα», δήλωσε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι μια χώρα «δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος μιας άλλης με τη βία».

«Η Ουκρανία έχει τα ίδια δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε κυρίαρχο έθνος. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία [...] τελεία και παύλα», τόνισε.

Ο Μπάιντεν εκτίμησε επίσης ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποσκοπεί στην εξάλειψη του δικαιώματος ύπαρξης της χώρας και κατηγόρησε τη Ρωσία για «εξαιρετικά σημαντικές» παραβιάσεις του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

«Ας σταθούμε και πάλι ενωμένοι, υποστηρίζουμε τις αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ [...] Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να κάμψουμε το τόξο της ιστορίας προς έναν πιο ελεύθερο και πιο δίκαιο κόσμο για όλα τα παιδιά μας, αν και κανείς μας δεν το έχει πετύχει πλήρως. Δεν είμαστε παθητικοί μάρτυρες της ιστορίας. Είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό πρέπει να το κάνουμε, για τους εαυτούς μας και για το μέλλον μας. Για την ανθρωπότητα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στον ανταγωνισμό με την Κίνα, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει έναν «ψυχρό πόλεμο», ενώ υπογράμμισε τις ουσιαστικές διαφορές πολιτικής με το Πεκίνο.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω ευθέως για τον ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», είπε και πρόσθεσε: «Καθώς διαχειριζόμαστε τις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές τάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμπεριφέρονται ως λογικός ηγέτης. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, δεν επιδιώκουμε έναν ψυχρό πόλεμο. Δεν ζητάμε από κανένα έθνος να επιλέξει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιουδήποτε άλλου εταίρου. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προωθήσουν το όραμά τους για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, ασφαλή και ευημερούντα κόσμο». 

Αναφέρθηκε επίσης στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι «συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε μονομερείς αλλαγές στο status quo από οποιαδήποτε πλευρά».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM