Μπάιντεν: Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει

Μπάιντεν: Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατηγορώντας τη Ρωσία για «ανεύθυνες πυρηνικές απειλές», σχετικά με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αγνοεί τη συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και διεξάγει «μια άνευ προηγουμένου, πυρηνική ανάπτυξη χωρίς καμία διαφάνεια».

«Εάν τα κράτη μπορούν να επιδιώκουν τις αυτοκρατορικές τους φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, τότε θέτουμε σε κίνδυνο όλα όσα αντιπροσωπεύει αυτός ο θεσμός, τα πάντα», δήλωσε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι μια χώρα «δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος μιας άλλης με τη βία».

«Η Ουκρανία έχει τα ίδια δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε κυρίαρχο έθνος. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία [...] τελεία και παύλα», τόνισε.

Ο Μπάιντεν εκτίμησε επίσης ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποσκοπεί στην εξάλειψη του δικαιώματος ύπαρξης της χώρας και κατηγόρησε τη Ρωσία για «εξαιρετικά σημαντικές» παραβιάσεις του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

«Ας σταθούμε και πάλι ενωμένοι, υποστηρίζουμε τις αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ [...] Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να κάμψουμε το τόξο της ιστορίας προς έναν πιο ελεύθερο και πιο δίκαιο κόσμο για όλα τα παιδιά μας, αν και κανείς μας δεν το έχει πετύχει πλήρως. Δεν είμαστε παθητικοί μάρτυρες της ιστορίας. Είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό πρέπει να το κάνουμε, για τους εαυτούς μας και για το μέλλον μας. Για την ανθρωπότητα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στον ανταγωνισμό με την Κίνα, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει έναν «ψυχρό πόλεμο», ενώ υπογράμμισε τις ουσιαστικές διαφορές πολιτικής με το Πεκίνο.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω ευθέως για τον ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», είπε και πρόσθεσε: «Καθώς διαχειριζόμαστε τις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές τάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμπεριφέρονται ως λογικός ηγέτης. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, δεν επιδιώκουμε έναν ψυχρό πόλεμο. Δεν ζητάμε από κανένα έθνος να επιλέξει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιουδήποτε άλλου εταίρου. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προωθήσουν το όραμά τους για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, ασφαλή και ευημερούντα κόσμο». 

Αναφέρθηκε επίσης στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι «συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε μονομερείς αλλαγές στο status quo από οποιαδήποτε πλευρά».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ LA GUARDIA

Διεθνή / Σύγκρουση αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη: «Λες και κόπηκε στα δύο» – Ξεκίνησαν οι έρευνες

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η πτήση AC8646 της Air Canada συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα στον διάδρομο του LaGuardia, αφήνοντας επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες σοκαρισμένους και εγκλωβισμένους για ώρες
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πάνω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με φόντο τη σύγχυση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον
THE LIFO TEAM