Η παραίτηση του Πατέλη και η δεξιά στροφή

Η παραίτηση του Πατέλη και η δεξιά στροφή Facebook Twitter
Ο Αλέξης Πατέλης λέει ότι συμμετείχε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή ήθελε να συνδράμει την ανόρθωση της οικονομίας και για εκείνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός για να το κάνει αυτό. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΠΟΛΛΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ αυτές τις μέρες για την παραίτηση του Αλέξη Πατέλη και κατά πόσο αυτή σηματοδοτεί μια δεξιά στροφή της κυβέρνησης. Από το ρεπορτάζ, πάντως, προκύπτει ότι η αποχώρηση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού ήταν μια δική του απόφαση, καθώς θεωρεί πως ολοκλήρωσε έναν κύκλο, πετυχαίνοντας όλους τους στόχους του, και η καλύτερη στιγμή για να φύγει κάποιος είναι αυτή, όταν οι στόχοι έχουν επιτευχθεί. Πριν από λίγο καιρό, σε μια συζήτηση που είχε με το πρώην αφεντικό του στην Goldman Sachs, του είπε ότι πέντε χρόνια είναι ήδη πολλά σε μια κυβερνητική θέση. 

Ο Αλέξης Πατέλης λέει ότι συμμετείχε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή ήθελε να συνδράμει την ανόρθωση της οικονομίας και για εκείνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός για να το κάνει αυτό. «Δεν θα βρισκόταν καλύτερος», έχει πει σε συνεργάτες του. Σήμερα πιστεύει ότι ήρθε στην καλύτερη στιγμή και φεύγει πάλι στην καλύτερη στιγμή που θα μπορούσε να το κάνει, με την έννοια ότι συνέδραμε την επίτευξη των οικονομικών στόχων που τον ενδιέφεραν.

Ποιοι ήταν αυτοί; Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «πρώτος στόχος ήταν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, δεύτερος ήταν η επενδυτική βαθμίδα, τρίτος ήταν η μείωση των φόρων και τέταρτος ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό».

Ο Αλέξης Πατέλης είναι ιδιαίτερα οξυδερκής και ρεαλιστής και κατάλαβε πολύ γρήγορα πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Τις επιθέσεις από τον συντηρητικό χώρο τις περίμενε και δεν τον πτόησαν καθόλου. «Ήταν αναμενόμενες» λέει και μοιάζει να αντιλαμβάνεται πλήρως τη θέση στην οποία βρέθηκαν ακόμα και οι βουλευτές που δεν ψήφισαν τον νόμο.

Κάποιοι εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ίσως ότι μοναδικός στόχος του ήταν ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων. «Ναι, μέσα στους στόχους μου ήταν και ο γάμος, αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Δεν πήγα στην κυβέρνηση για να κάνω τον γάμο των ομοφύλων», λέει όταν τον ρωτάνε. Πολλοί ωστόσο πιστεύουν, κι αυτό άλλοι το λένε για καλό και άλλοι για κακό, ότι, αν δεν ήταν ο Αλέξης Πατέλης, ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα περνούσε.

Ο Αλέξης Πατέλης είναι ιδιαίτερα οξυδερκής και ρεαλιστής και κατάλαβε πολύ γρήγορα πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Τις επιθέσεις από τον συντηρητικό χώρο τις περίμενε και δεν τον πτόησαν καθόλου. «Ήταν αναμενόμενες» λέει και μοιάζει να αντιλαμβάνεται πλήρως τη θέση στην οποία βρέθηκαν ακόμα και οι βουλευτές που δεν ψήφισαν τον νόμο. Το παράπονό του είναι για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές που δεν βγήκαν δημόσια να επιδοκιμάσουν τον νόμο, δίνοντας την εντύπωση στους πολιτευτές ότι από εκεί δεν υπάρχουν ψήφοι.

«Έχεις μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που έκανε μια τεράστια υπέρβαση, φέρνοντας έναν νόμο που ένας στους τρεις βουλευτές της δεν τον ψήφισαν, και το κίνημα, αντί να πει “μπράβο μας, κερδίσαμε, πείσαμε το συντηρητικό κόμμα να στηρίξει τα δικαιώματά μας”, βγαίνει και λέει θέλουμε κι άλλα, ένας νόμος δεν αρκεί. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος», έλεγε χωρίς να κρύβει την πίκρα του λίγο καιρό μετά την ψήφιση του νόμου.

Θεωρεί πως ήταν λάθος επικοινωνιακά ότι το θέμα του γάμου αφέθηκε να σέρνεται στα τηλεοπτικά πάνελ και δεν προχώρησαν γρήγορα. Η κοινωνία έχει κι άλλα προβλήματα, έλεγε, αλλά «το 41% το πετυχαίνεις όταν τους εκφράζεις όλους».

Ο ίδιος θεωρεί αστεία πολλά απ’ όσα λέγονται και γράφονται περί δεξιάς στροφής που σηματοδοτεί η αποχώρησή του. Ένας από τους υποστηρικτές του Αλέξη Πατέλη στην κυβέρνηση, πάντως, έλεγε πρόσφατα πως αν δεν βγαίνει κανείς να στηρίξει τα φιλελεύθερα ανοίγματα, οι βουλευτές είναι αναμενόμενο να σκεφτούν: από πού θα πάρουν ψήφους; «Πολιτικοί είναι. Θέλουν να ξαναβγούν» και εδώ συμφωνεί με τον Πατέλη που λέει ότι ήταν «λάθος της κοινότητας που δεν στήριξε». «Αν ακούγεται μόνο η Λατινοπούλου, τι θα κάνουν οι πολιτικοί;».

Αυτό που έχει επηρεάσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και οι δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν ένα μεγάλο ποσοστό στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει ήδη ένα πιο δεξιό προφίλ επικοινωνιακά. Οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί ακόμα, αλλά ο άνεμος που πνέει είναι ήδη πιο συντηρητικός.

Όσο για τα σενάρια που συζητιούνται για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία εντάσσονται επίσης στο ίδιο πλαίσιο, παραμένουν σενάρια για την ώρα και όσοι γνωρίζουν λένε πως έχουν να γίνουν πολλά ακόμα μέχρι να πάρει τις οριστικές αποφάσεις ο πρωθυπουργός.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου

Πολιτική / Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: «Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Εκτός Μαξίμου ο οικονομικός σύμβουλος Μητσοτάκη - Μετά από μια πενταετία ολοκληρώνω στο τέλος του έτους το έργο μου στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αναφέρει με ανάρτησή του στο Instagram
LIFO NEWSROOM
Άκης Σκέρτσος: «Η ισότητα στον γάμο δεν είναι woke ατζέντα»

Radio Lifo / Άκης Σκέρτσος: «Η ισότητα στον γάμο δεν είναι woke ατζέντα»

Με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Επικρατείας μιλά στα podcasts της LiFO για την οικονομία, την ακρίβεια, την παραίτηση του Αλέξη Πατέλη και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αλέξης Πατέλης στη LiFO: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών κάνει την ευθύνη μας ακόμη μεγαλύτερη»

Πολιτική / Αλέξης Πατέλης στη LiFO: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών κάνει την ευθύνη μας ακόμη μεγαλύτερη»

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού σε μια αποκλειστική πρώτη δήλωση για την επόμενη μέρα, έπειτα από τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ο Αλέξης Πατέλης μιλά στον Φώτη Σεργουλόπουλο για το δικό του coming out

Τελικά, καλά τα κατάφερες / Ο Αλέξης Πατέλης μιλά στον Φώτη Σεργουλόπουλο για το δικό του coming out

Ο οικονομολόγος και προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλάει για τους λόγους του δικού του coming out και για το πόσο υπερήφανοςαισθάνεται, προτρέποντας όλους όσοι χρησιμοποιούν τη δημόσια εικόνα τους να το δοκιμάσουν, γιατί είναι όντως απελευθερωτικό για τους ίδιους και βοηθητικό για όλους τουςάλλους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο θα είναι το μέλλον του πολύπαθου ιρανικού λαού;

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή / Ποιο θα είναι το μέλλον του πολύπαθου ιρανικού λαού;

Από τον Κύρο τον Μέγα και την ανεκτικότητα της αρχαίας Περσίας μέχρι το σκληρό θεοκρατικό καθεστώς του σήμερα, το Ιράν μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες ταυτότητες.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ
ΙΡΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή / ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον Ιράν: Η πορεία προς τη σύγκρουση

Από το πραξικόπημα του 1953 έως σήμερα: Πώς Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ και Τεχεράνη οδηγήθηκαν στη ρήξη και γιατί η απόφαση Τραμπ αναδιαμορφώνει το γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία: Σοφές προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Ουκρανία: Σοφές προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Η Ουκρανία βρέθηκε στη μέση μεγάλης γεωπολιτικής αντιπαλότητας και τώρα που διαφαίνεται το τέλος του πολέμου, είναι μικρή η πιθανότητα ένταξής της στο ΝΑΤΟ και νεφελώδεις οι εγγυήσεις ασφαλείας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του διαφημιστικού που έκοψε το ΕΣΡ

Οπτική Γωνία / NMR.CC: «Έκοψαν το διαφημιστικό γιατί ενόχλησε η απόκλιση από το σύνηθες»

Οι ιδρυτές του ελληνικού design studio, Σπύρος Κοκκώνης και Γιώργος Ρούσσος, εξηγούν γιατί η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας απαγόρευσε την τηλεοπτική προβολή της διαφήμισής του για την ION Break.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι ή  Το αφήγημα της ασφάλειας απέναντι στην πίεση της ακρίβειας και τη δυσαρέσκεια 

Οπτική Γωνία / Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι

Σε μια χρονιά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως καθοριστική για τη «σταθερότητα» της χώρας, η πραγματικότητα της ακρίβειας, οι δημοσκοπήσεις και τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για τις ενεργειακές συμφωνίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο πολιτικό τοπίο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To ChatGPT ως εξομολογητής

Οπτική Γωνία / To ChatGPT ως εξομολογητής

Το ΑΙ προσφέρει μια ζόμπι εκδοχή εξομολόγησης και «ψυχοθεραπείας»· διατηρεί τη μορφή τους, αλλά αφαιρεί το ρίσκο, τη σύγκρουση και το κόστος της αλήθειας, μετατρέποντάς την ομιλία σ’ ένα καταναλωτικό feedback loop αυτοεπιβεβαίωσης.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ