Η ελληνική ισχυρή ακροδεξιά

Η ελληνική ισχυρή ακροδεξιά… Facebook Twitter
Όλες οι ακροδεξιές εκφράσεις προέρχονται κατά βάση από πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ, του πολιτικά πιο συγγενικού κόμματος· προς τα εκεί έχει τις μεγαλύτερες διαρροές ψηφοφόρων το κυβερνών κόμμα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΟΣΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να θυμίζουν κάτι που παραπέμπει σε κακόγουστη φάρσα και στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν με τον επανεκλεγέντα αρχηγό (που όμως είναι ο παλιός) τα βήματα που θα τους μετατρέψουν αυτήν τη φορά σε κόμμα εξουσίας υπάρχουν κάποιοι που τρίβουν τα χέρια τους με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Δεν βρίσκονται στην κυβέρνηση αυτοί οι ικανοποιημένοι, άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μια συνεχή δημοσκοπική πτώση των ποσοστών της ΝΔ, διαπιστώνουν ότι μειώνουν σταδιακά την επιρροή τους στην κοινωνία αλλά και στους δείκτες αξιοπιστίας και γνωρίζουν καλά ότι το μόνο που τους σώζει προς το παρόν είναι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να τους απειλήσουν ουσιαστικά και με επάρκεια. Με δυο, λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πολλούς λόγους για να αισθάνεται ήσυχος ότι θα κυβερνήσει ανενόχλητα τα υπόλοιπα χρόνια, και δεν είναι μόνο οι δυο πρώην πρωθυπουργοί που του θυμίζουν ότι είναι προσωρινός ένοικος στη συντηρητική παράταξη. Αυτοί που τον απειλούν, εκτός από τον κακό εαυτό του, βρίσκονται πιο δεξιά από τη ΝΔ.

Η αλήθεια είναι πως η ακροδεξιά απειλή δεν αφορά μόνο τη ΝΔ (αν και κάποια στελέχη της δεν τη βλέπουν καν ως απειλή αλλά ως μια θετική, σίγουρα ενδιαφέρουσα εξέλιξη) και το ενδεχόμενο μελλοντικής αναγκαστικής(;) συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όταν η αυτοδυναμία για τη ΝΔ θα είναι μακρινό όνειρο. Δηλαδή δεν αναφερόμαστε μόνο σε ένα ενδεχόμενο που όσο κυλάει ο χρόνος μοιάζει περισσότερο από πιθανό. Αφορά όλους μας, τη δημοκρατία, μια ολόκληρη κοινωνία που βάλλεται σχεδόν καθημερινά από ακροδεξιές φωνές, λογικές και νοοτροπίες, και ένα κομμάτι της βρίσκει πειστικές απαντήσεις εκεί όπου, η αλήθεια είναι, τις αναζητούν εκατομμύρια άλλοι πολίτες της Ευρώπης, σε ακροδεξιά κόμματα και μορφώματα. Και αυτό είναι το μεγάλο θέμα της εποχής μας.

Αφορά όλους μας, τη δημοκρατία, μια ολόκληρη κοινωνία που βάλλεται σχεδόν καθημερινά από ακροδεξιές φωνές, λογικές και νοοτροπίες, και ένα κομμάτι της βρίσκει πειστικές απαντήσεις εκεί όπου, η αλήθεια είναι, τις αναζητούν εκατομμύρια άλλοι πολίτες της Ευρώπης, σε ακροδεξιά κόμματα και μορφώματα.

Μέσα στην ταραχή που προκάλεσαν σε όλα τα κόμματα τα εκλογικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του περασμένου καλοκαιριού και ιδιαίτερα οι κωμικοτραγικές εξελίξεις που ακολούθησαν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε σε δύο ανησυχητικές παραμέτρους: στο πρωτοφανές ρεκόρ αποχής, το οποίο πλησίασε το 40% και αποτελεί αποδοκιμασία όλου του πολιτικού συστήματος και στο γεγονός ότι οι ακροδεξιές ή εθνικιστικές εκφράσεις με διάφορες ονομασίες (των οποίων ηγούνται οι Βελόπουλος, Λατινοπούλου, Νατσιός και Εμφιετζόγλου) συγκέντρωσαν αθροιστικά ένα ποσοστό που βρίσκεται μια ανάσα από το 20% (για την ακρίβεια 18,12%) – πρόκειται περίπου για το ένα πέμπτο όσων πήραν μέρος στις εκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023 ήταν 13,31%, δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο αυξήθηκε σημαντικά. Και όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές, όλα τα προαναφερθέντα κόμματα συντηρούν τις δυνάμεις που συγκέντρωσαν στην κάλπη, κάποια μάλιστα τις αύξησαν, όπως τα κόμματα Βελόπουλου και εκείνο της Λατινοπούλου. Δεν είναι τυχαίος ο ανταγωνισμός αυτών των δύο με εκατέρωθεν σκληρές αντιπαραθέσεις· διεκδικούν όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από την ακροδεξιά πίτα, η οποία έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά.

Όλες οι ακροδεξιές εκφράσεις προέρχονται κατά βάση από πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ, του πολιτικά πιο συγγενικού κόμματος· προς τα εκεί έχει τις μεγαλύτερες διαρροές ψηφοφόρων το κυβερνών κόμμα. Τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» (αν και αυτός δεν αποτελεί ένα ομοιογενές σώμα) τον έχει κερδίσει από το 2019 η ΝΔ και σε μεγάλο βαθμό αυτός τη στηρίζει ακόμα. Το πρόβλημά της, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, είναι πρόβλημα όλων μας, είναι ότι ενισχύεται η ακροδεξιά, βαδίζοντας στα χνάρια πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπου αντίστοιχα κόμματα έχουν κερδίσει ή διεκδικούν την εξουσία.

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε ένας πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Λατινοπούλου. Μάλιστα, για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με σκληρή γλώσσα στο πρώην στέλεχος της ΝΔ που εκλέχθηκε στην Ευρωβουλή, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της έχει αυξήσει την επιρροή του. Δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο, αντίθετα εκφράζει την εύλογη ανησυχία της κυβέρνησης η οποία βλέπει ότι το κόμμα της Λατινοπούλου παγιώνει τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό και στερεί από την ίδια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων. Όμως, το πιο σημαντικό δεν είναι η μελλοντική εκλογική διάσωση της ΝΔ αλλά οι απόψεις Λατινοπούλου. Μπορεί αυτή να μην παραπέμπει εμφανισιακά και επικοινωνιακά στην αγριάδα των στελεχών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής αλλά η βαρβαρότητα των πολιτικών μηνυμάτων που μεταφέρει δεν απέχει πολύ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεταγλωττισμένες ομιλίες του Χίτλερ κάνουν θραύση στα social media

Διεθνή / Με χρήση AI, ακροδεξιοί δημιουργούν αγγλόφωνες ομιλίες του Χίτλερ και τις ανεβάζουν στα social media

Επιχειρώντας να προσελκύσουν νέους στη ναζιστική ιδεολογία, ακροδεξιοί χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάξουν υποτιθέμενες ομιλίες του ηγέτη του Γ' Ράιχ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Από πρώην «ριζοσπάστης μαρξιστής» ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται στο βιβλίο του ως ένας πολιτικός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις του με βάση ουρανόσταλτα σημάδια της μοίρας και την «κραυγή ενός περιστεριού». Οι παλιοί του σύντροφοι διαψεύδουν πλήθος περιστατικών που περιγράφει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Οπτική Γωνία / Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και γιατί για πολλούς η γιορτινή περίοδος γίνεται πηγή άγχους αντί χαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ