Η ελληνική ισχυρή ακροδεξιά

Η ελληνική ισχυρή ακροδεξιά… Facebook Twitter
Όλες οι ακροδεξιές εκφράσεις προέρχονται κατά βάση από πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ, του πολιτικά πιο συγγενικού κόμματος· προς τα εκεί έχει τις μεγαλύτερες διαρροές ψηφοφόρων το κυβερνών κόμμα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΟΣΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να θυμίζουν κάτι που παραπέμπει σε κακόγουστη φάρσα και στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν με τον επανεκλεγέντα αρχηγό (που όμως είναι ο παλιός) τα βήματα που θα τους μετατρέψουν αυτήν τη φορά σε κόμμα εξουσίας υπάρχουν κάποιοι που τρίβουν τα χέρια τους με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Δεν βρίσκονται στην κυβέρνηση αυτοί οι ικανοποιημένοι, άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μια συνεχή δημοσκοπική πτώση των ποσοστών της ΝΔ, διαπιστώνουν ότι μειώνουν σταδιακά την επιρροή τους στην κοινωνία αλλά και στους δείκτες αξιοπιστίας και γνωρίζουν καλά ότι το μόνο που τους σώζει προς το παρόν είναι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να τους απειλήσουν ουσιαστικά και με επάρκεια. Με δυο, λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πολλούς λόγους για να αισθάνεται ήσυχος ότι θα κυβερνήσει ανενόχλητα τα υπόλοιπα χρόνια, και δεν είναι μόνο οι δυο πρώην πρωθυπουργοί που του θυμίζουν ότι είναι προσωρινός ένοικος στη συντηρητική παράταξη. Αυτοί που τον απειλούν, εκτός από τον κακό εαυτό του, βρίσκονται πιο δεξιά από τη ΝΔ.

Η αλήθεια είναι πως η ακροδεξιά απειλή δεν αφορά μόνο τη ΝΔ (αν και κάποια στελέχη της δεν τη βλέπουν καν ως απειλή αλλά ως μια θετική, σίγουρα ενδιαφέρουσα εξέλιξη) και το ενδεχόμενο μελλοντικής αναγκαστικής(;) συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όταν η αυτοδυναμία για τη ΝΔ θα είναι μακρινό όνειρο. Δηλαδή δεν αναφερόμαστε μόνο σε ένα ενδεχόμενο που όσο κυλάει ο χρόνος μοιάζει περισσότερο από πιθανό. Αφορά όλους μας, τη δημοκρατία, μια ολόκληρη κοινωνία που βάλλεται σχεδόν καθημερινά από ακροδεξιές φωνές, λογικές και νοοτροπίες, και ένα κομμάτι της βρίσκει πειστικές απαντήσεις εκεί όπου, η αλήθεια είναι, τις αναζητούν εκατομμύρια άλλοι πολίτες της Ευρώπης, σε ακροδεξιά κόμματα και μορφώματα. Και αυτό είναι το μεγάλο θέμα της εποχής μας.

Αφορά όλους μας, τη δημοκρατία, μια ολόκληρη κοινωνία που βάλλεται σχεδόν καθημερινά από ακροδεξιές φωνές, λογικές και νοοτροπίες, και ένα κομμάτι της βρίσκει πειστικές απαντήσεις εκεί όπου, η αλήθεια είναι, τις αναζητούν εκατομμύρια άλλοι πολίτες της Ευρώπης, σε ακροδεξιά κόμματα και μορφώματα.

Μέσα στην ταραχή που προκάλεσαν σε όλα τα κόμματα τα εκλογικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του περασμένου καλοκαιριού και ιδιαίτερα οι κωμικοτραγικές εξελίξεις που ακολούθησαν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε σε δύο ανησυχητικές παραμέτρους: στο πρωτοφανές ρεκόρ αποχής, το οποίο πλησίασε το 40% και αποτελεί αποδοκιμασία όλου του πολιτικού συστήματος και στο γεγονός ότι οι ακροδεξιές ή εθνικιστικές εκφράσεις με διάφορες ονομασίες (των οποίων ηγούνται οι Βελόπουλος, Λατινοπούλου, Νατσιός και Εμφιετζόγλου) συγκέντρωσαν αθροιστικά ένα ποσοστό που βρίσκεται μια ανάσα από το 20% (για την ακρίβεια 18,12%) – πρόκειται περίπου για το ένα πέμπτο όσων πήραν μέρος στις εκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023 ήταν 13,31%, δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο αυξήθηκε σημαντικά. Και όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές, όλα τα προαναφερθέντα κόμματα συντηρούν τις δυνάμεις που συγκέντρωσαν στην κάλπη, κάποια μάλιστα τις αύξησαν, όπως τα κόμματα Βελόπουλου και εκείνο της Λατινοπούλου. Δεν είναι τυχαίος ο ανταγωνισμός αυτών των δύο με εκατέρωθεν σκληρές αντιπαραθέσεις· διεκδικούν όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από την ακροδεξιά πίτα, η οποία έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά.

Όλες οι ακροδεξιές εκφράσεις προέρχονται κατά βάση από πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ, του πολιτικά πιο συγγενικού κόμματος· προς τα εκεί έχει τις μεγαλύτερες διαρροές ψηφοφόρων το κυβερνών κόμμα. Τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» (αν και αυτός δεν αποτελεί ένα ομοιογενές σώμα) τον έχει κερδίσει από το 2019 η ΝΔ και σε μεγάλο βαθμό αυτός τη στηρίζει ακόμα. Το πρόβλημά της, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, είναι πρόβλημα όλων μας, είναι ότι ενισχύεται η ακροδεξιά, βαδίζοντας στα χνάρια πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπου αντίστοιχα κόμματα έχουν κερδίσει ή διεκδικούν την εξουσία.

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε ένας πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Λατινοπούλου. Μάλιστα, για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με σκληρή γλώσσα στο πρώην στέλεχος της ΝΔ που εκλέχθηκε στην Ευρωβουλή, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της έχει αυξήσει την επιρροή του. Δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο, αντίθετα εκφράζει την εύλογη ανησυχία της κυβέρνησης η οποία βλέπει ότι το κόμμα της Λατινοπούλου παγιώνει τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό και στερεί από την ίδια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων. Όμως, το πιο σημαντικό δεν είναι η μελλοντική εκλογική διάσωση της ΝΔ αλλά οι απόψεις Λατινοπούλου. Μπορεί αυτή να μην παραπέμπει εμφανισιακά και επικοινωνιακά στην αγριάδα των στελεχών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής αλλά η βαρβαρότητα των πολιτικών μηνυμάτων που μεταφέρει δεν απέχει πολύ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεταγλωττισμένες ομιλίες του Χίτλερ κάνουν θραύση στα social media

Διεθνή / Με χρήση AI, ακροδεξιοί δημιουργούν αγγλόφωνες ομιλίες του Χίτλερ και τις ανεβάζουν στα social media

Επιχειρώντας να προσελκύσουν νέους στη ναζιστική ιδεολογία, ακροδεξιοί χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάξουν υποτιθέμενες ομιλίες του ηγέτη του Γ' Ράιχ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ