Η ωμή παρέμβαση του Αρχιεπίσκοπου

Η ωμή παρέμβαση του αρχιεπίσκοπου… Facebook Twitter
Ο άνθρωπος αυτός που πιστεύει ότι βρίσκεται πάνω από θεσμούς και εκλεγμένες πολιτικές εξουσίες σε μια πρωτοφανή πολιτική παρέμβασή του ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/ SOOC
0

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ τον έξαλλο μητροπολίτη Πειραιά που βγάζει κηρύγματα μίσους και προειδοποιεί τους βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να μην πηγαίνουν στην εκκλησία!

Δεν είναι ο μητροπολίτης Μεσογαίας –που εμφανιζόταν λίγο πιο συγκροτημένος από τους συναδέλφους του επειδή έχει καλές σπουδές– ο οποίος χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία εκτροπή και με τις απόψεις του προσπαθεί να βυθίσει την κοινωνία στον μεσαίωνα.

Από όλες τις αρνητικές (και αντιδραστικές) αντιδράσεις που παρατηρούνται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αυτή του Αρχιεπίσκοπου ήταν η χειρότερη και αποτελεί την πιο ωμή παρέμβαση στην πολιτική εξουσία, δικαιώνοντας όσους επιμένουν στον διαχωρισμό εκκλησίας κράτους, στον οποίο καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει.

Αυτήν τη φορά είναι ο Αρχιεπίσκοπος, για τον οποίο πολλοί και για πολλά χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι μετριοπαθής, δεν διχάζει την κοινωνία και δεν παρεμβαίνει στην πολιτική.

Ο άνθρωπος αυτός που πιστεύει ότι βρίσκεται πάνω από θεσμούς και εκλεγμένες πολιτικές εξουσίες σε μια πρωτοφανή πολιτική παρέμβασή του ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο. Το είπε κομψά, είναι η αλήθεια: «Καλό θα ήταν η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική».

Καλό για ποιον άραγε;

Για τους ιεράρχες που θα στοχοποιούν όσους βουλευτές τολμήσουν να ψηφίσουν μια ρύθμιση δικαιωματικού χαρακτήρα; Για τους χιλιάδες βαθιά συντηρητικούς παπάδες (των οποίων τους μισθούς εξακολουθούμε να πληρώνουμε) οι οποίοι θα βγάζουν κηρύγματα μίσους και θα σπέρνουν κατάρες στο κυριακάτικο εκκλησιάσμά τους, επηρεάζοντας τους ψηφοφόρους; Για την ίδια την κοινωνία η οποία διαπιστώνει για μια ακόμα φορά πως η ελληνική Εκκλησία εξακολουθεί να διεκδικεί εξουσία που δεν της ανήκει;

Από όλες τις αρνητικές (και αντιδραστικές) αντιδράσεις που παρατηρούνται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αυτή του Αρχιεπίσκοπου ήταν η χειρότερη και αποτελεί την πιο ωμή παρέμβαση στην πολιτική εξουσία, δικαιώνοντας όσους επιμένουν στον διαχωρισμό εκκλησίας κράτους, στον οποίο καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαχράμ Χοσραβί: «Ο πόλεμος ρίχνει “σανίδα σωτηρίας” στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει»

Οπτική Γωνία / «Κανείς πια δεν διαδηλώνει, κινδυνεύει να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ»

Ο Ιρανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Σαχράμ Χοσραβί, ο οποίος ζει από το 1987 αυτοεξόριστος στη Σουηδία, μιλά έξω από τα δόντια για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στη χώρα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Ρεπορτάζ / Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Τα έργα, οι καθυστερήσεις και τα χρόνια προβλήματα του ιστορικού δικτύου Πειραιάς - Κηφισιά. Eιδικοί περιγράφουν στη LiFO πώς θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία που απαιτεί ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία και στις startups

Οπτική Γωνία / Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τελείως την εκπαίδευση;

Το πιλοτικό σχολικό πρόγραμμα και ο επιταχυντής για τις ελληνικές startups στον χώρο της ΤΝ που προέκυψαν από τη συνεργασία κυβέρνησης και OpenAI αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης του Harvard Business School. Οι καθηγητές George Serafeim και Debora Spar αναλύουν πώς επηρεάζονται εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται το να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Οπτική Γωνία / «Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της «Guardian», Τζον Γκρέις, μιλά για τον πόλεμο στο Ιράν που κινδυνεύει να γίνει «πόλεμος όλων μας» και εξηγεί γιατί ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία, τέσσερα χρόνια μετά: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Ουκρανία: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Γιατί αυτός ο πόλεμος θέτει σε δοκιμασία τα όρια του διεθνούς δικαίου; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ επιδιώκει να ταπεινώσει το Ιράν»

Οπτική Γωνία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ επιδιώκει να ταπεινώσει το Ιράν»

Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα; Ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ελληνικά κόμματα και η επίθεση στο Ιράν

Οπτική Γωνία / Τα ελληνικά κόμματα και η επίθεση στο Ιράν

Συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο; Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση κατά του Ιράν, αλλά ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης ζητάνε ρητή δέσμευση από τον πρωθυπουργό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ